7 tips om een thuiswerk genie te worden
Home > All > 7 tips om een thuiswerk genie te worden
Gerelateerde artikelen
Omgaan met Teleurstelling? Lees onze 5 tips! - Vertellis NederlandIk weet het niet! Wat als je het niet meer weet? | Vertellis NederlandMet persoonlijke ontwikkeling het maximale uit jezelf halen!
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 24/06/2019

Maak thuiswerken geweldig: 7 persoonlijke tips voor het duurzaam verbeteren van je focus en concentratie als je vanuit huis werkt

Thuiswerken: de lijst met voordelen is oneindig. Langer doorslapen, geen reistijd, je werkdag beginnen in pyjama, goede koffie en tussendoor nog even sporten.

Het zorgt voor meer focus, een betere concentratie en een grotere productiviteit. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Want - laten we eerlijk zijn - werken vanuit huis kent zo zijn uitdagingen. In deze blog deel ik mijn niet zo geheime geheimen voor het duurzaam verbeteren van je focus en concentratie als je vanuit huis werkt.

IJzersterke focus?

Is werken vanuit huis helemaal jouw ding? Ga je als een speer en eindig je je werkdag met een voldaan gevoel én met voldoende energie voor het avondprogramma? Geweldig! Echt.

Toch zegt mijn gevoel dat we niet moeten onderschatten dat een grote groep wél dagelijks tegen de uitdagingen van het thuiswerken aanloopt.

Naarmate het aantal mensen dat vanuit huis werkt groter wordt, nemen ook de struggles toe van de mensen die niet van nature een ijzersterke focus en concentratie hebben.

Werken waar je maar wil

Je voelt ‘m misschien al aankomen... Ook ik hoor in deze groep thuis. “Oh, chill zeg! Maar is dat voor jou wel te doen? Raak je dan niet continu afgeleid?” Deze vraag stelde een vriendin toen ik haar vertelde dat ik voor Vertellis aan de slag zou gaan, waarvan grotendeels vanuit huis. Vertellis heeft namelijk geen kantoor. Ons team bestaat uit enthousiastelingen die verspreid werken over heel de wereld! Zo woont Sijmen op Bali en ook Lars is hier meerdere maanden per jaar te vinden. Moa werkt vanuit Zweden en Hannes uit Oostenrijk en Raphael uit Duitsland combineren hun werk met het reizen naar de prachtigste plekken. Kortom, wij genieten van de vrijheid die het werken bij Vertellis ons biedt.Terugkomend op de vraag van mijn vriendin: dankzij onderstaande 7 tips raak ik er steeds meer bedreven in om de valkuilen van het thuiswerken te ontwijken. Ik deel ze graag met je 😃

7 tips om thuiswerken geweldig te maken

Tip 1: verander 'ik werk thuis' in 'ik ben aan het werk'

Je werkt thuis, dat klopt. Betekent dit dat je flexibel zou moeten omgaan met je werktijden? Nee. Spreek naar je gezin, familie en vrienden uit op welke momenten of dagen je aan het werk bent om te voorkomen dat je gestoord wordt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je moeder spontaan even komt aanwaaien voor een bakkie. “Ik blijf maar even hoor”. Gezellig, maar funest voor je focus. Want laten we niet vergeten hoe lastig het is om daarna weer terug in die lekkere flow te komen. Probeer je bewust te worden van de hoeveelheid tijd die verdampt door dit soort zaken.

Kortom, respecteer je eigen werktijd, dan respecteren anderen die ook.

Tip 2: maak een planning die voor jou werkt

Jarenlang maakte ik voor mijn werk gebruik van to-do lijstjes. Deze waren eindeloos lang en de taken stonden in een willekeurige volgorde. Vaak ook nog zonder einddatum. Resultaat: gebrek aan overzicht, geen gebrek aan stress.
Wees kritisch en eerlijk. Stop met wat niet werkt. Geef nieuwe manieren van plannen een kans.

Als Vertellis-teamlid kon ik er niet omheen: de 
Vertellis Life Planner. Het stelt mij dagelijks de vraag: ‘wat is het belangrijkste vandaag?’ en ik schrijf vervolgens 4 taken op - waarvan 2 bonus taken - in volgorde van belangrijkheid. Deze taken vul ik in in het dagschema. Mijn dag wordt hiermee visueel, wat voor mij goed werkt.

Tip 3: ontwikkel routines

Sta iedere werkdag op dezelfde tijd op. Dit geeft rust en houvast. Sport je graag? Bouw hiervoor dan een vast moment in. Doe je dit graag ‘s ochtends, trek dan je sportkleding alvast aan. Dit voorkomt dat je sportsessie het verliest van de verleiding om ‘nog even’ door te werken. Door bepaalde routines te ontwikkelen, zul je zien dat je je tijd effectiever gaat benutten. En dit geeft rust.

Tip 4: noteer gedachten direct en ga dan door met waar je mee bezig was

Je herkent het vast, een veelheid aan gedachten die elkaar in razend tempo afwisselen. En altijd op de momenten dat het niet uitkomt. Gelukkig heb ik een manier ontdekt om hiermee om te gaan: mijn dit-is-niet-voor-nu-lijstje.
Op het moment dat ik tijdens een taak gehinderd wordt door willekeurige gedachten, dan schrijf ik deze op en ga ik verder met waar ik mee bezig was. Op deze manier maak je je hoofd leeg en kan je er later op terugkomen. Probeer het maar eens.

Tip 5: geen afleidingen, wél benodigdheden

Zodra je bij je thuiswerkplek aankomt, zeg dan tegen jezelf dat je daar bent om te werken. Voorkom afleiding die niet met je werk te maken heeft, zoals een halfgevuld boodschappenlijstje of een stofzuiger die klaarstaat om gebruikt te worden. Zet je telefoon op stil en leg ‘m uit het zicht. Zorg dat alles wat je voor je werk nodig hebt binnen handbereik is, zoals een kan met water, je planner (voor mij is dat de Life Planner) en een notitieboek en pen.

Tip 6: plan pauzes

Sla pauzes niet over, ook al zit je in een hyperfocus. De toestand waarin je verkeert als je volledig opgaat in je taak. Je hebt dan geen besef van tijd en vergeet al het andere, zoals lunchen, naar de wc gaan of de verlichting aandoen omdat je in het donker zit. Zolang ik mezelf er door een melding op mijn laptop niet aan herinner om pauze te nemen, dan is de kans groot dat ik mij ‘verlies’ in mijn werk. Stel daarom een melding in en kom daadwerkelijk in beweging. Neem geen pauze achter je laptop, maar verplaats je naar een ander gedeelte van je woning. Of - nog beter - ga even naar buiten voor wat frisse lucht. Pauze nemen zonder je te hoeven concentreren is écht belangrijk. Hoe vaak je een pauze wil nemen, bepaal je zelf.

Doe vooral wat voor
jou werkt.

Tip 7: reflecteer!

Eindig je werkdag met een korte samenvatting. Ik gebruik hier mijn Life Planner voor. In nog geen 3 minuten tijd kijk ik naar mijn takenlijstje en geef ik antwoord op de vraag: “Waar ben je trots op?” Blik terug en voel je een winnaar!

Ook schrijf ik dagelijks voordat ik ga slapen mijn gedachten en ervaringen op. Sinds ik dit doe val ik sneller in slaap. Het reflecteren brengt mij nieuwe inzichten. Ik gebruik hiervoor Vertellis Chapters: mijn persoonlijke zelfreflectie-coach in de vorm van een boek. Chapters biedt met zijn vragen, quotes, weetjes en opdrachten een fijne structuur. Hoef ik daar tenminste niet meer over na te denken 😉

Ik hoop dat mijn persoonlijke tips ook voor jou zullen werken. Thuiswerken biedt zoveel fijne voordelen en die gun ik jou ook!

Heb je zelf tips die je graag zou willen delen of herken je jezelf in deze blog, laat dan zeker een reactie achter.

Tenslotte, inspireren = leren 💛

 

 

 


Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Customer Reviews

   Based on 580 reviews
   82%
   (477)
   13%
   (76)
   2%
   (14)
   1%
   (3)
   2%
   (10)
   Ö
   Özlem S.B.
   Super super super

   Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

   Hey Özlem!
   Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
   Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team

   K
   Kindercoach C.
   geluksmoment aan het einde van iedere dag.

   Vanavond geef ik het dankbaarheidsdagboek cadeau aan iemand die 50 wordt, reden te meer om dankbaar te zijn.
   met onderstaande tekst:

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   gewoon omdat het fijn om iets aan iemand te geven wat jezelf gelukkig maakt!

   Super lief van je Christien!!

   R
   Rob K.
   Vertellis zelfreflectie journaal

   Prachtig en waardevol dagboek om jezelf van positiviteit te voorzien en om tot nieuwe inzichten te komen

   Wat fijn om te horen dat het helpt met je persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset! Groetjes van het Vertellis team