8 tips om thuiswerken geweldig te maken in tijden van corona
Home > All > 8 tips om thuiswerken geweldig te maken in tijden van corona
Gerelateerde artikelen
Mediteren voor beginners met deze tips! - Vertellis NederlandLeren Mediteren, hoe doe je dat? - VertellisBewust Leven - Vertellis Nederland
Thema's
affirmatiesDe FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 23/04/2020

Maak thuiswerken geweldig: 8 persoonlijke tips voor het duurzaam verbeteren van je focus en concentratie als je vanuit huis werkt

Thuiswerken, dat wilden we een jaar geleden allemaal wel wat vaker! Langer doorslapen, geen reistijd, je werkdag beginnen in pyjama, goede koffie en tussendoor nog even sporten. Ideaal. En toen kwam de corona-uitbraak en werken we iedere dag verplicht thuis. Wat blijkt? Die extra focus die je had als je een dagje thuis werkte, is verdraaid lastig vast te houden als je wekenlang aan huis gekluisterd zit.

In deze blog deel ik daarom mijn niet zo geheime geheimen voor het duurzaam verbeteren van je focus en concentratie als je vanuit huis werkt.

8 tips om thuiswerken geweldig te maken:

Tip 1: verander 'ik werk thuis' in 'ik ben aan het werk'

Tip 2: maak een planning die voor jou werkt

Tip 3: ontwikkel routines

Tip 4: noteer gedachten direct en ga dan door met waar je mee bezig was

Tip 5: geen afleidingen, wél benodigdheden

Tip 6: plan pauzes

Tip 7: reflecteer!

Tip 8: kids? Accepteren is beter dan frustreren

IJzersterke focus?

Is werken vanuit huis helemaal jouw ding? Ga je als een speer en eindig je iedere werkdag met een voldaan gevoel én met voldoende energie voor een avondje videobellen met je hele familie? Geweldig! Echt.

Toch denk ik dat de meeste mensen wél dagelijks tegen de uitdagingen van het thuiswerken aanlopen.

Hoe meer mensen vanuit huis werken, hoe groter de struggles van mensen die niet van nature een ijzersterke focus en concentratie hebben. En nu zitten we massaal thuis. Met nog meer struggles dan ooit.

Werken waar je maar wil

Ja, ik was - en ben - er ook zo een. “Oh, lekker zeg! Maar is dat voor jou wel te doen? Raak je dan niet continu afgeleid?” Deze vraag stelde een vriendin toen ik haar vertelde dat ik voor Vertellis aan de slag zou gaan, waarvan grotendeels vanuit huis. Vertellis heeft namelijk geen kantoor. Ons team bestaat uit enthousiastelingen die verspreid werken over heel de wereld! Zo woont Sijmen op Bali en werkt Moa vanuit Zweden. En Hannes uit Oostenrijk en Raphael uit Duitsland combineerden hun werk altijd met het reizen naar de prachtigste plekken. Kortom, bij Vertellis doen we niet anders dan thuiswerken. Waar dat thuis ook is.  

Ook Anna werkte een tijdje vanuit Bali!

Terugkomend op de vraag van mijn vriendin: dankzij onderstaande 8 tips raak ik er steeds meer bedreven in om de valkuilen van het thuiswerken te ontwijken. En aangezien de halve wereld door corona gedwongen op de ‘Vertellismanier’ werkt, leek het me een goed idee om deze nu met je te delen 😃

8 tips om thuiswerken ten tijde van corona geweldig te maken

Tip 1: verander 'ik werk thuis' in 'ik ben aan het werk'

Je werkt thuis, dat klopt. Betekent dit dat je flexibel zou moeten omgaan met je werktijden? Nee. Spreek naar je gezin, familie en vrienden uit op welke momenten of dagen je aan het werk bent om te voorkomen dat je gestoord wordt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je moeder ineens aan de telefoon hangt om bij te praten. “Ik wilde gewoon eeeeven horen hoe het met je gaat”. Gezellig, maar funest voor je focus. Want laten we niet vergeten hoe lastig het is om daarna weer terug in die lekkere flow te komen. Probeer je bewust te worden van de hoeveelheid tijd die verdampt door dit soort zaken.

Kortom, respecteer je eigen werktijd, dan respecteren anderen die ook.

Creëer overzicht en focus met de Vertellis Life Planner

Tip 2: maak een planning die voor jou werkt

Jarenlang maakte ik voor mijn werk gebruik van to-do lijstjes. Deze waren eindeloos lang en de taken stonden in een willekeurige volgorde. Vaak ook nog zonder einddatum. Resultaat: gebrek aan overzicht, geen gebrek aan stress.

Wees kritisch en eerlijk. Stop met wat niet werkt. Geef nieuwe manieren van plannen een kans.

Als Vertellis-teamlid kon ik er niet omheen: de Vertellis Life Planner. Het stelt mij dagelijks de vraag: ‘wat is het belangrijkste vandaag?’ en ik schrijf vervolgens 4 taken op - waarvan 2 bonus taken - in volgorde van belangrijkheid. Deze taken vul ik in in het dagschema. Mijn dag wordt hiermee visueel, wat voor mij goed werkt.

Tip: zorg in je planning voor afwisseling. Een hele dag in conference calls zitten, wordt niemand blij van. Sterker nog: videobellen is veel vermoeiender dan face-to-face vergaderingen! Ja, óók als die calls met de allerleukste collega’s zijn.

Tip 3: ontwikkel routines

Sta iedere werkdag op dezelfde tijd op. Dit geeft rust en houvast. Sport je graag? Bouw hiervoor dan een vast moment in. Doe je dit graag ‘s ochtends, trek dan je sportkleding alvast aan. Dit voorkomt dat je sportsessie het verliest van de verleiding om ‘alvast even’ wat weg te werken. Door bepaalde routines te ontwikkelen, zul je zien dat je je tijd effectiever gaat benutten. En dit geeft rust.

Tip 4: noteer gedachten direct en ga dan door met waar je mee bezig was

Je herkent het vast, een veelheid aan gedachten die elkaar in razend tempo afwisselen. En altijd op de momenten dat het niet uitkomt. Gelukkig heb ik een manier ontdekt om hiermee om te gaan: mijn dit-is-niet-voor-nu-lijstje.

Op het moment dat ik tijdens een taak gehinderd wordt door willekeurige gedachten, dan schrijf ik deze op en ga ik verder met waar ik mee bezig was. Op deze manier maak je je hoofd leeg en kan je er later op terugkomen. Probeer het maar eens.

Tip 5: geen afleidingen, wél benodigdheden

Zodra je bij je thuiswerkplek aankomt, zeg dan tegen jezelf dat je daar bent om te werken. Voorkom afleiding die niet met je werk te maken heeft, zoals een halfgevuld boodschappenlijstje of een stofzuiger die klaarstaat om gebruikt te worden. Zet je telefoon op stil en leg ‘m uit het zicht. Zorg dat alles wat je voor je werk nodig hebt binnen handbereik is, zoals een kan met water, je planner (voor mij is dat de Life Planner) en een notitieboek en pen.

Een wandeling met de hond kan wonderen doen!

Tip 6: plan pauzes

Sla pauzes niet over, ook al zit je in een hyperfocus. De toestand waarin je verkeert als je volledig opgaat in je taak. Je hebt dan geen besef van tijd en vergeet al het andere, zoals lunchen, naar de wc gaan of de verlichting aandoen terwijl je in het donker zit. Als ik mezelf er door een melding op mijn laptop niet aan herinner om pauze te nemen, dan is de kans groot dat ik mij ‘verlies’ in mijn werk. Stel daarom een reminder in en kom daadwerkelijk in beweging. Neem geen pauze achter je laptop, maar verplaats je naar een ander gedeelte van je woning. Of - nog beter - ga even naar buiten voor wat frisse lucht. Pauze nemen zonder je te hoeven concentreren is écht belangrijk. Hoe vaak je een pauze wil nemen, bepaal je zelf.

Doe vooral wat voor jou werkt.

Tip 7: reflecteer!

In deze tijden kunnen we allemaal wel een steuntje in de rug gebruiken. Eindig je werkdag daarom met een korte samenvatting. Ik gebruik hier mijn Life Planner voor. In nog geen 3 minuten tijd kijk ik naar mijn takenlijstje en geef ik antwoord op de vraag: “Waar ben je trots op?” Blik terug en voel je een winnaar!

Pieker je ‘s nachts over hoe het nu verder moet en lig je veel wakker? Ik schrijf dagelijks voordat ik ga slapen mijn gedachten en ervaringen op. Sinds ik dit doe val ik sneller in slaap. Het reflecteren brengt mij nieuwe inzichten. Ik gebruik hiervoor Vertellis Chapters: mijn persoonlijke zelfreflectie-coach in de vorm van een boek. Chapters biedt met zijn vragen, quotes, weetjes en opdrachten een fijne structuur. Hoef ik daar tenminste niet meer over na te denken 😉

Tip 8: kids? Accepteren is beter dan frustreren

Eigenlijk zijn alle bovenstaande tips 1-op-1 toe te passen als je kids rond hebt lopen. Maak dus afspraken over wie wanneer aan het werk is. Mama achter de laptop, papa in de tuin aan het stoepkrijten. Maak een planning en ontwikkel routines met het gezin, zoals iedere dinsdagochtend samen sporten. Online workshops wobbelyoga is bijvoorbeeld ook voor ouders hartstikke leuk! 

Thuiswerken met kids is niet makkelijk, maar de allerbelangrijkste tip is wel dat je dat gewoon moet accepteren. En zeg nou eerlijk, wat is er aandoenlijker dan een koter die een video conference onderbreekt om te vragen waarom die meneer (a.k.a je baas) zo boos kijkt? 

Bonus tip: schreeuwen je kids om aandacht en moeten ze nodig geëntertaind worden? In deze blog lees je hoe je ze eenvoudig thuis kan vermaken!

Ik hoop dat mijn persoonlijke tips ook voor jou zullen werken. Thuiswerken biedt zoveel fijne voordelen - ook in deze rare tijden - en die gun ik jou ook!

Heb je zelf tips die je graag zou willen delen of herken je jezelf in deze blog, laat dan zeker een reactie achter.

Tenslotte, inspireren = leren 💛

 

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter

 

LET OP: Alleen nu is Chapters te krijgen voor €19,99 in plaats van €29,99. Deze unieke aanbieding loopt tot 1 januari. Begin vandaag nog met jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel voor een speciale prijs!

Product bekijken

Customer Reviews

Based on 603 reviews
81%
(491)
14%
(84)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.