Hoe organiseer je een betekenisvolle borrel tijdens de feestdagen?
Champagne, oliebollen en enigszins ongemakkelijke gesprekken met enkele familieleden en/of (onbekende) vrienden van vrienden... Dát kan anders! Benieuwd hoe? Eén ingrediënt betekenisvolle feestdagen verklappen we alvast: de Vertellis Feestdagen-editie. Lees verder voor de andere TIPS!
Een kerstboom, eventueel wat vuurwerk, verschillende luxe hapjes en gespannen gesprekken. Niet dat er iets mis is met die tradities (ik ben gek op eten!), maar we zijn vaak zo gefocust op de dingen die onderdeel uitmaken van het feestje, dat we voorbijgaan gaan aan de échte voordelen van elkaar zien - een kans om een diepere connectie met elkaar aan te gaan.
Wat bedoelen wij met een betekenisvolle borrel?
Een borrel die een specifieke groep mensen (meestal vrienden en familie) samenbrengt op een betekenisvolle en memorabele manier.
Het soort borrel waar je jaren later nog aan terugdenkt. In tegenstelling tot een borrel waarbij je jezelf na afloop afvraagt: ‘maakte het überhaupt uit dat ik er was?’ of ‘ik baal van mezelf, net iets te veel gedronken & gegeten…’
Hier de 7 tips voor de beste en meest betekenisvolle borrel tijdens de feestdagen
- Bepaal je doel
- Kies een thema
- Kies bewust je gasten uit
- Creëer regels
- Vorm de gesprekken
- Bereid je gasten voor
- Wees een betrokken gastheer- of vrouw
1. Bepaal je doel
Zoals ik eerder al benoemde, wanneer we bijvoorbeeld een etentje plannen, beginnen we met hoe het eruit moet komen te zien. Wat voor eten serveer ik? Welk servies ga ik gebruiken? Maar voor een betekenisvol diner beginnen we met iets anders: het doel.
Voor de meeste feestdagen, zoals Kerst, lijkt het doel duidelijk: samenkomen met de familie. Natuurlijk klopt dit, maar het doel is niet specifiek genoeg. Ik zal het je uitleggen.
Je zou op elke dag van het jaar met je familie samen kunnen komen. Waarom kies je ervoor om dit op deze specifieke dag te doen? Snap je wat ik bedoel?
Als het gaat om het doel van het diner, is specifiek zijn belangrijk. Dit geldt vooral voor de feestdagen, omdat veel van deze diners de gewoonte hebben om een onderbewuste formule te volgen. Dus, hoe bedenk je een specifiek doel? Stel jezelf deze vraag:
“Heb ik een behoefte in mijn leven die mogelijk vervuld kan worden door mensen op een specifieke manier samen te brengen?”
Misschien kom je net uit een relatie en heb je behoefte aan gezelschap om de eerste feestdag zonder partner door te komen. Of misschien ben je net met pensioen en wil je deze nieuwe fase vieren. Wat het doel ook is, bedenk iets dat de grootste behoefte vervuld die er op dit moment in jouw leven, familie, of groep is.
Vaak is zijn fijne doelen connectie, liefde en aandacht voor elkaar. Volgens LINDA. Magazine kan je ‘oneindig kletsen tijdens de Feestdagen’ met de Vertellis Feestdagen-editie.
2. Kies een thema
Wanneer we een borrel of feest plannen, beginnen we meestal met het thema - zoals Kerst. Het probleem is dat het thema van het feest de bijeenkomst niet speciaal maakt als we niet eerst het doel hebben bepaald. Met een betekenisvolle borrel heb je de mogelijkheid om tradities nieuw leven in te blazen en de borrel vorm te geven volgens jouw hierboven gestelde doel en behoefte.
Laten we Kerst weer als voorbeeld nemen: welke thema’s komen bij je op als je aan deze feestdagen denkt? Ik denk bijvoorbeeld direct aan dankbaarheid, familie, samen, eenheid, vriendschap, vrede en geven.
Vraag jezelf nu af: hoe kan ik mijn doel en thema samenbrengen? Als je familie bijvoorbeeld verdeeld is door een conflict, kan het onderwerp van je kerstborrel ‘samen’ zijn. Als je een relatiebreuk doormaakt, kan het onderwerp ‘familie’ of ‘vriendschap’ zijn.
Hoe kun je de look-and-feel van je borrel bij het thema laten passen? En op welke manieren kan je de tradities loslaten en deze borrel of diner onvergetelijk maken?
Hier zijn enkele ideeën: in plaats van al het eten op een buffettafel te zetten, krijgt elk gerecht een naam die bij het thema past. Of misschien krijgt elke gast een klein cadeautje als hij naar huis gaat. Wees creatief - er is geen goed of fout!
3. Kies bewust je gasten uit
Oh ja, de gasten! Voor je iedereen in je contactenlijst uitnodigt, stel je jezelf de volgende vraag:
“Waarom nodig ik deze specifieke groep mensen uit?”
Bedenk je dat deze borrel een behoefte vervult in jouw leven of die van je familie of vrienden, dus wie je uitnodigt is belangrijk. Hoe al deze mensen bij aan het doel van de borrel?
Hou in gedachten dat dit niet betekent dat je alleen je drie beste vrienden of vriendinnen uitnodigt (tenzij dat perfect bij je doel past). Sterker nog, een betekenisvolle borrel tijdens de feestdagen is een geweldige kans om aparte kringen van vrienden en familieleden bij elkaar te brengen. Met een gezamenlijk doel voor ogen is het gemakkelijker om contact te maken, dan iedereen maar gewoon aan tafel te zetten en hopen dat de gesprekken goed gaan.
4. Creëer regels
Als gastheer of -vrouw heb je de mogelijkheid om de ervaring van je groep te vormen. Dit kan je doen door regels voor je borrel op te stellen. Is jouw eerste gedachte: "Dat klinkt ongezellig en controlerend"? Begrijpelijk! Dat was ook mijn eerste reactie... totdat ik begreep waarom dit belangrijk is:
Wanneer mensen samenkomen, zijn er altijd verschillende machtdynamieken. Voor een betekenisvolle borrel waarbij het doel is om op een betekenisvolle manier met elkaar te verbinden, is het belangrijk dat mensen op gelijke voet met elkaar staan. Iedereen moet het gevoel hebben dat hij bijdraagt aan het gesprek, niet alleen één of twee extraverte of eigenzinnige personen of mensen die elkaar al goed kennen.
Regels stellen ook normen vast voor de groep die misschien niet bestaan buiten de borrel. Bijvoorbeeld: misschien wil je ervoor zorgen dat je gasten tijdens het eten niet worden afgeleid door hun telefoon. Stel een speelse ‘regel’ op dat telefoons aan de kant worden gelegd aan het begin van de avond of dat de eerste die zijn telefoon pakt helpt met het afruimen van de tafel. Of - ook leuk! - de rest van de avond de drankjes voor iedereen verzorgt.
Stel regels op die het echte doel van de borrel bevorderen en houd je aan je regels!
5. Vorm de gesprekken
Een belangrijk onderdeel van het ‘vormgeven’ van de ervaring van de groep is om duidelijk te hebben hoe je de gesprekken graag zou willen zien. Betekenisvolle borrels worden meestal georganiseerd om mensen op een dieper niveau met elkaar in contact te brengen en te laten verbinden door gezamenlijke ervaringen. Dus, sla de koetjes-en-kalfjes even over en richt je op manieren om een betekenisvol gesprek tussen mensen te laten ontstaan.
Eén van onze Vertellis-fans gaf hiervoor een geweldige suggestie! Als zij een etentje geeft dan legt ze naast ieder bord een Vertellis-viltje. Voor ze het eten op tafel zet vraagt ze iedereen aan tafel om de vraag op het viltje te beantwoorden. Ze vertelde dat iedereen aan tafel zich hierdoor automatisch meer verbonden voelt met elkaar en bereid is om deel te nemen aan open en oprechte gesprekken.
Voor een betekenisvolle borrel tijdens de feestdagen raden we je aan om het viltje te vervangen door een vragenkaart uit de Vertellis Feestdagen-editie! Iedere kaart bevat een speelse, reflecterende vraag die je gasten laat nadenken over het afgelopen jaar of dromen laat delen voor het komende jaar.
Heb je de Vertellis Feestdagen-editie niet? Laat dan alle gasten een vraag beantwoorden die betrekking heeft op het doel van de borrel. Als je borrel bijvoorbeeld bedoeld is om een nieuw persoon in de familie te verwelkomen, laat iedereen dan zeggen wat zij het allerleukst vinden aan het deel uitmaken van deze familie.
6. Bereid je gasten voor
Elke borrel of bijeenkomst is een sociaal ‘contract’. Daarom is het belangrijk dat gasten de mogelijkheid krijgen om ‘ja’ te zeggen tegen dit contract. Hoe? Met een betekenisvolle uitnodiging.
Een betekenisvolle uitnodiging is meer dan even snel een belletje doen om de datum en het tijdstip van je bijeenkomst tijdens de feestdagen af te stemmen. Creëer in plaats daarvan een uitnodiging! Geef je eindejaarsborrel een gedurfde, slimme of grappige naam. Laat mensen weten wat ze kunnen verwachten, en leg van te voren de basisregels vast.
Hoe meer je onthult, hoe groter de kans dat je een oprechte "JA" van je gasten ontvangt (en hoe minder mensen niet komen opdagen of last-minute afzeggen).
7. Wees een actieve gastheer of -vrouw
Ik dacht altijd dat het belangrijk was om vooral relaxt te zijn als gastvrouw. Lekker achterover leunen en alles verloopt magischerwijs volgens planning, toch? Nope. Als je tijd, aandacht en energie hebt gestoken in het samenbrengen van mensen voor een specifiek doel, zorg dan dat je actief betrokken blijft! Houd je vriendelijk aan de regels en zorg dat iedereen écht onderdeel is van je borrel.
Waarom is dit zo belangrijk? Nou, als je het niet doet, doet iemand anders bij de borrel het (en misschien niet op een manier die jij prettig vindt). Door je op te stellen als ‘eigenaar’ van je borrel, breng je je gasten in verbinding, maak je iedereen aan elkaar gelijk en bescherm je ze - allemaal noodzakelijke dingen om jouw borrel zijn doel te laten bereiken.
Bovenstaande tips zijn geïnspireerd door Priya Parker. Priya werkt in conflict-hantering, maar haar laatst verschenen boek “The Art of Gathering” gaat over het bewuster samenbrengen van mensen. Ook gaf zij een toffe TED talk over dit onderwerp!
Ik hoop dat deze tips je volgende borrel, of dat nu een spontaan etentje met vrienden is of een groot feest, er een laat zijn met diepere betekenis en connecties.
Wil je een betekenisvolle avond en een tof kado voor de aanwezigen? Koop dan een van de meest populaire vragenkaartspellen voor tijdens de Feestdagen en ga oneindig kletsen, lachen (en wellicht kan er ook een traantje vloeien).
Bestel nu de Feestdageneditie zodat je pakketje op tijd in de bus ligt!
We zijn heel benieuwd wat je ervan vindt!
Welke tip spreekt je het meest aan? Heb je zelf één of meerdere tips voor het organiseren van een betekenisvolle borrel? We horen het graag!
Tessa
Team Vertellis
Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!
Chapters is jouw persoonlijke coach in boekvorm, die je helpt bewuster en positiever in het leven te staan. Het boek biedt krachtige vragen, inspirerende quotes, verhalen en opdrachten die je dagelijks laten focussen op wat écht belangrijk is voor jou.
Meer dan een dagboek: Chapters brengt rust, een positieve mindset en een diepere verbinding met jezelf en anderen.
- Creëer een positievere mindset
- Voel je dagelijks dankbaar
- Verminder stress
- Slaap beter