Seks en liefde: het belang van open communicatie en verbinding in relaties
Home > All > Seks en liefde: het belang van open communicatie en verbinding in relaties
Gerelateerde artikelen
Spiritualiteit in het dagelijks leven: praktische tips en voorbeeldenSeks en liefde: het belang van open communicatie en verbinding in relatiesMindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stress
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg

In de rollercoaster van het leven zijn seks en liefde als de twin flames die ons hart verwarmen en ons bloed laten koken. Maar wat is het geheime ingrediënt dat een relatie echt laat vlammen? Open communicatie en verbinding zijn de onmisbare bouwstenen die ons bij elkaar houden en de relatie versterken. In deze blog delen we praktische tips voor meer open communicatie en verbinding in je relatie.  

Seks en liefde: het belang van open communicatie en verbinding in relaties


Het belang van open communicatie over seks in een relatie

Het begint allemaal met praten. Echt praten. Niet alleen over je werk of wat er op Netflix staat, maar over de diepere dingen. Over onze angsten, verlangens en dromen.

Stel je voor dat je partner een slechte dag heeft gehad op het werk. In plaats van te zwijgen en te wachten tot ze vanzelf opklaart, kun je open zijn en vragen: "Wat is er aan de hand, schat?" Luisteren zonder oordeel en je echt inleven in hun wereld creëert een diepere verbinding dan welk cadeau dan ook.

Een open en eerlijke communicatie over seks is noodzakelijk voor het onderhouden van een gezonde en gelukkige relatie. Het bevordert niet alleen de intimiteit tussen jullie, maar helpt ook bij het voorkomen van misverstanden, frustraties en onzekerheden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van open communicatie over seks in een relatie:

 • Intimiteit versterken: door open te praten over jullie seksuele verlangens en ervaringen, kunnen jullie een diepere emotionele verbinding opbouwen. Dit helpt om je meer op je gemak te voelen bij het delen van je gevoelens, gedachten en behoeften op seksueel gebied.

 • Voorkomen van misverstanden en frustraties: wanneer je open en eerlijk bent over je seksuele behoeften en grenzen, kunnen ze eventuele misverstanden en frustraties voorkomen die kunnen ontstaan door onduidelijke communicatie of onrealistische verwachtingen.

 • Zelfverzekerdheid verhogen: praten over seksuele behoeften en grenzen kan je zelfvertrouwen verhogen. Het stelt je in staat om je zekerder te voelen over je lichaam, je seksuele verlangens en je vermogen om je partner te plezieren.

 • Een betere seksuele ervaring creëren: door open te zijn over wensen en voorkeuren, kunnen jullie samenwerken om een seksuele ervaring te creëren die plezierig en bevredigend is voor beiden. Dit kan leiden tot een meer bevredigend en intiem liefdesleven.

 • Een gezonde relatie dynamiek opbouwen: openheid en eerlijkheid over seksuele kwesties kunnen bijdragen aan het creëren van een gezonde relatie dynamiek, waarin jullie beide zich gerespecteerd, gewaardeerd en gehoord voelen.

Om open communicatie over seks in een relatie te bevorderen, is het belangrijk om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waarin jullie je comfortabel voelen bij het delen van je gedachten en gevoelens. Dit kan worden bereikt door actief te luisteren, empathie te tonen en elkaars perspectief te respecteren. Een mooie en krachtige tool die hierbij kan helpen, is het Vertellis Powerkoppel Deck. Deze kaartenset bevat 180 vragen, opdrachten en inzichten die gericht zijn op het stimuleren van open gesprekken en het creëren van een sterke verbinding tussen partners.

Vertellis Powerkoppel Deck


Verbinding: de magie van échte connectie

Open communicatie alleen is niet genoeg. Het gaat erom dat je je werkelijk met elkaar verbindt. Het gaat niet alleen om praten, maar ook om luisteren, begrijpen en voelen.

Stel je voor dat je samen met je geliefde in bed ligt, elkaars hand vasthoudt en gewoon ademt. Geen woorden, alleen aanwezigheid. In die momenten van stilte ontstaat de diepste verbinding. Het gaat om het delen van elkaars energie, elkaars aanwezigheid voelen tot in je ziel.


Tips voor open communicatie en verbinding in relaties

 1. Wees oprecht: vertel de waarheid, zelfs als het moeilijk is. Eerlijkheid is de fundering van vertrouwen.

 2. Luister zonder oordeel en met empathie: laat je partner uitpraten zonder te onderbreken. Toon begrip en empathie. Probeer te begrijpen wat je partner zegt en voelt, zonder direct met oplossingen of kritiek te komen. Hierdoor zal je partner zich meer op zijn of haar gemak voelen bij het delen van persoonlijke gedachten en gevoelens.

 3. Gebruik "ik" in plaats van "jij" uitspraken om verwijten te voorkomen: in plaats van te zeggen "Jij maakt me boos", zeg je "Ik voel me boos als ..." Op deze manier kun je je gevoelens en behoeften op een niet-bedreigende manier uitdrukken, waardoor je partner minder snel in de verdediging schiet. 

 4. Stel open vragen om het gesprek te bevorderen: in plaats van gesloten vragen te stellen, die meestal een eenvoudig "ja" of "nee" antwoord vereisen, kun je beter open vragen stellen. Dit moedigt je partner aan om dieper in te gaan op zijn of haar gedachten en gevoelens, waardoor je een beter inzicht krijgt in hun perspectief en behoeften.

 5. Maak tijd voor elkaar: plan regelmatig quality time in zonder afleidingen zoals telefoons of tv's. Ga samen de natuur in, naar jullie favoriete restaurant, speel een vragenkaartspel (tip: het Powerkoppel Deck) of trek een goede fles wijn open en geniet van elkaars aanwezigheid en oprechte aandacht voor elkaar. 

 6. Gebruik het Powerkoppel Deck van Vertellis: dit geweldige kaartspel bevat 180 vragen en opdrachten die diepe gesprekken en verbinding stimuleren. Het is een leuke en ongedwongen manier om elkaar nog beter te leren kennen en de band te versterken.

 7. Spreek waardering uit: noem elke dag minstens twee concrete dingen die je vandaag aan de ander waardeerde.

 8. Maak een lijst van liefdevolle gebaren: schrijf beide dingen op die je van je partner wenst en waarvan je een goed gevoel krijgt als de ander die doet. Denk bijvoorbeeld aan een stevige knuffel bij thuiskomst, een kop thee zetten, kriebelen op je rug, een lief briefje schrijven, je verrassen met je favoriete snack, een nekmassage, een warme kruik maken, enzovoort. Probeer er elke dag minstens twee te doen

 9. Wees speels: maak een lijst met speelse dingen die jullie leuk vinden en samen kunnen doen. Jullie favoriete nummers (of foute hitjes) draaien, dansen in de woonkamer, stoeien, samen sporten, een ouderwets bordspel spelen, badmintonnen – you name itOntdek Vertellis vandaag nog

Wil je je relatie versterken en open communicatie bevorderen? Lees dan meer over het Vertellis Powerkoppel Deck. Gebruik deze kaartset om samen te groeien, te communiceren en de diepere lagen van jullie relatie te verkennen.

Elke vraag is zorgvuldig samengesteld om je relatie te verrijken en te verdiepen. Ontdek elkaars liefdestalen, overwin samen uitdagingen, praat ongedwongen over seksualiteit en herontdek de unieke vonk tussen jullie.

Met 180 inspirerende vragen, oefeningen en inzichten zijn jullie verzekerd van een superrelatie!

Ontdek het Powerkoppel Deck vandaag nog

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.