Mindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stress
Home > All > Mindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stress
Gerelateerde artikelen
Mindful ouderschap: het belang van aandacht en communicatie in de opvoedingHet gebruik van kernwaarden in het dagelijkse leven: Hoe het Kernwaarden Spel kan helpen bij het ontdekken van je ware drijfverenMindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stress
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 17/05/2024

In onze moderne samenleving worden we vaak geconfronteerd met stress en angst. De druk van werk, sociale verplichtingen en persoonlijke verantwoordelijkheden kunnen overweldigend zijn. Angst en stress zijn natuurlijke reacties van ons lichaam op uitdagingen en bedreigingen, maar als ze chronisch worden, kunnen ze ons welzijn ernstig beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan, en een van de meest effectieve methoden is het beoefenen van mindfulness. In deze blog bespreken we de impact van angst en stress, de voordelen van mindfulness en bieden we een aantal eenvoudige mindfulness-oefeningen die je kunt integreren in je dagelijks leven.

Mindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stress

 

Impact van angst en stress

Angst en stress kunnen een grote impact hebben op ons lichaam en geest. Fysiek kunnen ze leiden tot hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Psychologisch kunnen ze angst, depressie, prikkelbaarheid en concentratieproblemen veroorzaken. Chronische stress en angst kunnen zelfs bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten en hoge bloeddruk.

Naast de gezondheidsproblemen kunnen stress en angst ook onze sociale en professionele levens beïnvloeden. Ze kunnen relaties onder druk zetten, onze productiviteit verminderen en ons vermogen om dagelijkse taken te volbrengen beperken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin stress en angst elkaar versterken.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe angst en stress ons beïnvloeden en hoe we ermee om kunnen gaan. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness-oefeningen kunnen helpen bij het omgaan met angst. Hoewel het in het begin misschien lijkt alsof de angst erger wordt wanneer je gaat voelen, kan het uiteindelijk leiden tot een afname van paniek. Mindfulness biedt geen directe verandering van gevoelens en gedachten, maar het geeft wel de mogelijkheid om bewust afstand te nemen van automatische patronen. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, kun je leren om meer in het moment te leven en minder te worden geleid door angstige gedachten. 

Het is aan te raden om bij ernstige angststoornissen begeleiding te zoeken van een mindfulness-trainer. Door stap voor stap minder vanuit het hoofd te willen controleren en meer aandacht te brengen naar het gevoel, kun je uiteindelijk minder beslissingen laten afhangen van angstige gedachten en meer laten leiden door je gevoel. De mindfulness-oefeningen kunnen effectief zijn bij verschillende vormen van angststoornissen, maar bij ernstige gevallen is professionele begeleiding aan te raden. Janco König, klinisch psycholoog en expert in mindfulness-interventies, benadrukt het belang van zelfontdekking en ontwikkeling in het omgaan met stress en angst.

Voordelen van mindfulness op angst en stress

Wat is mindfulness?
Mindfulness is de praktijk van het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. Het helpt ons om ons bewust te worden van onze gedachten, gevoelens en fysieke sensaties en om deze te accepteren zonder te proberen ze te veranderen of te vermijden.

Voordelen van mindfulness

 1. Vermindering van stress: onderzoek toont aan dat mindfulness-oefeningen kunnen helpen om het niveau van stresshormonen in het lichaam te verlagen, waardoor we ons meer ontspannen en kalm voelen.

 2. Beheersing van angst: door regelmatig mindfulness te beoefenen, kunnen we beter omgaan met angstige gedachten en gevoelens. Dit komt omdat mindfulness ons helpt om deze gevoelens te observeren zonder erin meegezogen te worden.

 3. Verbeterde emotionele regulatie: mindfulness kan ons helpen om onze emoties beter te reguleren, waardoor we minder snel overweldigd raken door stressvolle situaties.

 4. Verhoogde zelfbewustzijn: door mindfulness te beoefenen, worden we ons meer bewust van onze gedachten en gedragingen, wat kan helpen om negatieve patronen te doorbreken.

 5. Betere slaap: mindfulness-oefeningen kunnen helpen om de geest te kalmeren, wat kan leiden tot een betere nachtrust.

 

Mindfulness-oefeningen voor angst en stress

Hier zijn enkele eenvoudige en laagdrempelige mindfulness-oefeningen die je zelf kunt uitvoeren om angst en stress te verminderen. Deze oefeningen kosten niet veel tijd en kunnen gemakkelijk in je dagelijkse routine worden geïntegreerd.


1. Ademhalingsoefening

Een van de eenvoudigste manieren om mindfulness te beoefenen is door je te concentreren op je ademhaling.

Stappen:
 1. Ga zitten in een comfortabele houding met je rug recht.

 2. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.

 3. Adem diep in door je neus en voel hoe je buik zich uitzet.

 4. Adem langzaam uit door je mond.

 5. Blijf je concentreren op het ritme van je ademhaling. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan rustig terug naar je ademhaling.

Tip: Je kunt deze oefening overal doen, zelfs op je werk of in de trein. Probeer het een paar minuten per dag te doen, vooral wanneer je je gestrest voelt.


2. Bodyscan meditatie

De bodyscan meditatie helpt je om je bewust te worden van spanningen in je lichaam en om deze los te laten.

Stappen:

 1. Ga liggen of zit comfortabel en sluit je ogen.

 2. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je hoofd.

 3. Richt je aandacht op elk deel van je lichaam en merk op hoe het aanvoelt.

 4. Als je spanning voelt, probeer deze dan los te laten bij elke uitademing.

 5. Ga door tot je je hele lichaam hebt gescand.

Tip: De bodyscan meditatie is ideaal om voor het slapen gaan te doen, omdat het helpt om je lichaam te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust.


3. Mindful wandelen

Mindful wandelen is een geweldige manier om beweging en mindfulness te combineren.

Stappen:

 1. Kies een rustige plek om te wandelen, zoals een park of een rustige straat.

 2. Begin te lopen en concentreer je op elke stap die je zet.

 3. Let op hoe je voeten de grond raken en hoe je lichaam beweegt.

 4. Breng je aandacht naar de geluiden, geuren en bezienswaardigheden om je heen.

 5. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan rustig terug naar de fysieke sensaties van het wandelen.

Tip: Probeer dagelijks een korte mindful wandeling te maken, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of na het avondeten.


4. Dankbaarheidsoefening

Dankbaarheid beoefenen kan je helpen om je te richten op positieve aspecten van je leven en zo stress en angst te verminderen.

Stappen:

 1. Neem elke dag een paar minuten de tijd om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

 2. Denk na over waarom je dankbaar bent voor deze dingen en hoe ze je leven positief beïnvloeden.

 3. Probeer je echt te concentreren op het gevoel van dankbaarheid terwijl je dit doet.

Tip: Houd een dankbaarheidsdagboek, zoals Vertellis Chapters, bij naast je bed en maak er een gewoonte van om elke avond voor het slapen gaan te schrijven. 
 

Vertellis Chapters

 

Tips om mindfulness vol te houden

 1. Maak er een gewoonte van: probeer elke dag een vast moment te vinden om mindfulness te beoefenen, zoals 's ochtends vroeg of voor het slapengaan.

 2. Begin klein: start met korte sessies van 5-10 minuten en verleng de tijd geleidelijk naarmate je meer gewend raakt aan de praktijk.

 3. Wees geduldig: mindfulness is een vaardigheid die tijd kost om te ontwikkelen. Wees geduldig met jezelf en geef niet op als het in het begin moeilijk is.

 4. Zoek ondersteuning: overweeg om deel te nemen aan een mindfulness-groep of een cursus te volgen om gemotiveerd te blijven.

 

Gebruik Vertellis Chapters voor reflectie

Een geweldige manier om je mindfulness-praktijk te ondersteunen is door het bijhouden van een mindfulness-dagboek. Vertellis Chapters is een ideaal hulpmiddel hiervoor. Dit mindfulness-dagboek helpt je om je gedachten en gevoelens op te schrijven en om te reflecteren op je dag. Door regelmatig te schrijven, kun je beter inzicht krijgen in je eigen gedachten en patronen, wat kan bijdragen aan een groter gevoel van rust en helderheid.


Voordelen van Vertellis Chapters

 1. Structuur en richtlijnen: het dagboek biedt gestructureerde vragen en richtlijnen die je helpen om dieper na te denken over je ervaringen en emoties.

 2. Persoonlijke groei: door dagelijks te reflecteren, kun je je persoonlijke groei en vooruitgang beter volgen.

 3. Motivatie: het gebruik van een dagboek kan je motiveren om consequent mindfulness-oefeningen te blijven doen.


Hoe begin je met Vertellis Chapters?

 1. Plan dagelijkse schrijftijd: reserveer elke dag een paar minuten om in je dagboek te schrijven.

 2. Wees eerlijk en open: schrijf eerlijk over je gevoelens en ervaringen. Dit helpt je om echt inzicht te krijgen in je innerlijke wereld.

 3. Reflecteer en leer: gebruik je aantekeningen om te reflecteren op wat goed gaat en wat je kunt verbeteren in je mindfulness-praktijk.

Door mindfulness-oefeningen te integreren in je dagelijkse routine en je ervaringen op te schrijven in een dagboek zoals Vertellis Chapters, kun je effectief omgaan met stress en angst. Mindfulness helpt je om in het moment te blijven, je emoties beter te reguleren en een dieper gevoel van kalmte en welzijn te ervaren. Begin vandaag nog met deze eenvoudige oefeningen en ontdek de positieve impact op je leven!

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.