Reflecteren is te leren: 4 tips om te starten met krachtige zelfreflectie die bij jou past
Home > All > Reflecteren is te leren: 4 tips om te starten met krachtige zelfreflectie die bij jou past
Gerelateerde artikelen
25 vragen voor je vriendZelfvertrouwen vergroten: 5 tips - Vertellis NederlandDe werking van mantra’s – Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 01/11/2019

Je hebt zelfreflectie en... zelfreflectie 

Zelfreflectie. Als je Vertellis al wat langer volgt dan weet je dat zelfreflectie & oprechte aandacht volgens ons dé pijlers zijn voor een gelukkig leven. En ik kan je verzekeren: reflecteren is te leren. Vertellis Chapters is daar het bewijs van, want makkelijker kunnen we het eigenlijk niet voor je maken... Hoewel, onderstaande 4 tips gaan je zéker helpen om te starten met krachtige zelfreflectie die bij jou past.

Als je wel eens op onze Facebookpagina hebt gekeken dan is het je misschien wel eens opgevallen dat reacties als “reflecteren is niets voor mij” of “daar ben ik niet goed in” met enige regelmaat voorbij komen. Begrijp ik deze reacties? Ja en nee.

Ja, als je denkt dat zelfreflectie ‘zweverig’ is, veel tijd kost of wanneer de verplichte reflectieopdrachten tijdens je studie je nog steeds rillingen bezorgen. Ik heb zelf 7 jaar lang ‘moeten’ reflecteren, dus ik weet hoe ‘t is 😉

Nee, omdat ik weet hoe je zelfreflectie tof, snel & simpel maakt!  

Goed, je hebt dus kunnen lezen dat reflecteren te leren is en hoe je zelfreflectie tof, snel en simpel maakt. Dan komen nu de 4 tips!

“Een leven dat niet onderzocht wordt, is het leven niet waard”
- Socrates 

4 tips voor krachtige zelfreflectie

Tip 1: Kies een vorm van zelfreflectie die bij je past
Tip 2: Schrijven? Bedenk dan goed waar je je reflecties onderbrengt
Tip 3: Kies de juiste tool
Tip 4: Plan zelfreflectie in op een vast moment van de dag
 

Tip 1: Kies een vorm van zelfreflectie die bij je past

Zelfreflectie is voor iedereen. Maar (gelukkig) is niet iedereen hetzelfde en dat betekent dat er niet één juiste manier van reflecteren bestaat. Kies je voor een vorm omdat je nichtje erbij zweert of omdat je in een tijdschrift gelezen heb dat dat dé manier is? Dan is de kans groot dat je sneller afhaakt dan dat je er aan begonnen bent. 

Dus doe jezelf een plezier en volg je gevoel. Kies een vorm van zelfreflectie die bij jou past. Of dat nu een stiltewandeling, een gesprek met iemand die je vertrouwt en goed kan luisteren of schrijven is.... Alles is goed, zolang je maar bij jezelf blijft.

Tip 2: Schrijven? Bedenk dan goed waar je je reflecties onderbrengt

Wat mij betreft zijn er twee mogelijkheden: schriftelijk of digitaal. Voor mij heeft schrijven met pen en papier de voorkeur. Door het schrijven sta ik langer stil bij mijn gedachten en gevoelens. Er zit een kleine vertraging in en dit maakt dat ik me nog bewuster ben van wat er op papier komt. Ook kan ik zaken beter ordenen als ik ze opschrijf. 

Ik zie schrijven als het ‘downloaden van mijn brein’. Het maakt mijn hoofd leeg en dat vind ik heerlijk! 

Liever digitaal? Dat kan ook. Er bestaan tegenwoordig oneindig veel apps, Clouds en programma’s waarin je notities kunt maken en opslaan. Vraag je jezelf alleen wel af: bestaat dit programma of deze app over 20 jaar nog? Hoe zonde zou het zijn als jouw documentaties van alles wat je hebt geleerd en wat je heeft beziggehouden verloren gaan? Gebruik daarom normale tekst in een standaard bestandsformaat (bijvoorbeeld Word). Het zal over een halve eeuw te lezen zijn op apparaten die nog niet eens zijn bedacht. Denk aan de lange termijn.

Tip 3: Kies de juiste tool

Het kiezen van de juiste tool is belangrijk als je aan krachtige zelfreflectie wil doen. Wat de juiste tool is bepaal jij. Om je een idee te geven, noem ik er twee: 

 • Een leeg dagboek of notitieboek*;
 • Een boek met een vaste structuur en voorgedrukte reflectievragen. 

* Voor de leesbaarheid gebruik ik het woord 'boek'. Als je je reflecties liever digitaliseert, lees dan het woord 'document'.

Een aantal jaren geleden deed ik meerdere pogingen om dagelijks te reflecteren. ‘Een makkie!’ dacht ik. Ik had immers de afgelopen 7 jaar gereflecteerd tot ik een ons woog. Had ik dat even mis! Ik reflecteerde door te schrijven, tenminste dat dacht ik.

Mijn reflecties schoten alle kanten op: van het samenvatten van de dag, naar het opsommen van wat ik graag (anders) zou willen. Met het stellen van vragen aan mezelf was ik al gestopt, want voor het bedenken van de vragen en het nadenken over de antwoorden had ik geen geduld. Kortom, een leeg dagboek bleek voor mij geen succes...

Tot ik vorig jaar in aanraking kwam met Vertellis Chapters. Dit populaire mindfulness-dagboek stelt krachtige vragen om je te leren positiever en bewuster in het leven te staan. Wat ik het allerfijnste vind aan Vertellis Chapters is de structuur.

Het bestaat namelijk uit 13 thema’s met daarbij horende vragen en opdrachten. Dit geeft me richting. Het laat me nadenken over mijn dag en opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Voor mij (lees: moeite met aanbrengen van structuur en snel afgeleid) werkt Chapters daarom geweldig goed!

Spreekt de vrijheid om zelf je vragen te bedenken je aan en ben je goed in het bedenken van je eigen structuur? Dan zou het oude vertrouwde dagboek wat voor je kunnen zijn. 

Heb je net als ik meer behoefte aan een vaste structuur en krijg je graag reflectievragen en inspiratie aangereikt? Dan kan ik je Vertellis Chapters aanraden! Je kan vragen verwachten als: wat ging er vandaag goed? Wat kan er beter? Wat drijft en motiveert je op het moment? Daarnaast laat Chapters je dagelijks stilstaan bij de vraag: Waar ben je dankbaar voor?

Wat ik zo tof vind aan Chapters is dat het naast vragen ook opdrachten, inspirerende quotes en verhalen bevat. Een leuke manier om na te denken over wat je wil in je leven. 

Een bladzijde uit Vertellis Chapters

Tip 4: Plan zelfreflectie in op een vast moment van de dag

Hiermee zeg ik niet dat je iedere dag aan zelfreflectie zou moeten doen. Kies een frequentie die voor jou haalbaar en prettig is. Zie het inplannen van zelfreflectie op een vast moment van de dag dan ook als een stok achter de deur. Dit kan in het begin lastig zijn, want het vraagt zelfdiscipline. 

Je bent misschien geneigd om het moment op te vullen met iets dat belangrijker lijkt dan zelfreflectie. Maar geloof mij, juist door wel bewust te pauzeren en afstand te nemen van alle prikkels, ga je meer overzicht en rust ervaren. Even geen afleiding: alleen jij, je gedachten en papier. 

Bedenk ook dat zelfreflectie niet veel tijd hoeft te kosten om effectief te zijn. Zelf schrijf ik voor het slapen gaan zo’n 5 á 10 minuten in mijn
Chapters. Dit is voor mij een fijne manier om mijn gedachten te kalmeren en tot ontspanning te komen.

"Het zijn niet de gebeurtenissen die je gevoel veroorzaken, het zijn je gedachten" - Vertellis Chapters

Heb je moeite om in slaap te komen omdat je hoofd overloopt? Neem dan je avondroutine eens kritisch onder de loep! Het opnemen van gezonde gewoontes in je avondroutine kan namelijk een geweldig verschil maken in hoe je naar bed gaat. Lees hier 4 simpele tips die je gaan helpen om een gezonde avondroutine te creëren. 

Dan is het nu tijd voor krachtige zelfreflectie!

Ik wens je succes en vooral veel plezier! Heb je vragen of wil je graag iets kwijt? Voel je vrij om hieronder te reageren! Je mag ons ook altijd een mailtje sturen 😊

 

Anique

Team Vertellis

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Customer Reviews

   Based on 580 reviews
   82%
   (477)
   13%
   (76)
   2%
   (14)
   1%
   (3)
   2%
   (10)
   Ö
   Özlem S.B.
   Super super super

   Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

   Hey Özlem!
   Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
   Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team

   K
   Kindercoach C.
   geluksmoment aan het einde van iedere dag.

   Vanavond geef ik het dankbaarheidsdagboek cadeau aan iemand die 50 wordt, reden te meer om dankbaar te zijn.
   met onderstaande tekst:

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   gewoon omdat het fijn om iets aan iemand te geven wat jezelf gelukkig maakt!

   Super lief van je Christien!!

   R
   Rob K.
   Vertellis zelfreflectie journaal

   Prachtig en waardevol dagboek om jezelf van positiviteit te voorzien en om tot nieuwe inzichten te komen

   Wat fijn om te horen dat het helpt met je persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset! Groetjes van het Vertellis team