Winkelmandje

Hoe ik zelfreflectie tof, snel & simpel maak

Anique Bleumink

In onze drukke samenleving zijn veel mensen ‘bezig’, ‘druk’ en ‘gestrest’. To-do’s en afspraken overschaduwen waardevolle offline tijd voor onszelf. Ben je benieuwd hoe ik voorkom dat de dagen aan me voorbij vliegen? Door te pauzeren en te reflecteren!


In deze blog vertel ik waarom ik niet zonder zelfreflectie kan en dat dit ervoor heeft gezorgd dat ik ZELF een
tool heb ontwikkeld die zelfreflectie tof, snel & simpel maakt.

"Strong people do not fear alone time because it’s a chance to reflect and replenish their energy."


Bekijk hier Vertellis Chapters: het #1 zelfreflectie-dagboek.

“Hoe gaat het?” – “Druk!”

Ik denk dat de meeste mensen het vooral lastig vinden om tijd te maken voor zelfreflectie omdat we met z’n allen het ‘druk, druk, druk’-zijn in stand houden. Veel doen, hard werken en bezig zijn is de norm en wordt geprezen. Hier ontlenen we onze sociale status aan.

Pauzeren, geduld, rustig aan doen en de tijd nemen klinkt suf. En dat terwijl (sociale) druk je reactief maakt en alles behalve het beste uit jezelf laat halen.

“Ik heb geen tijd” is onzin

Onze drukke schema’s zijn dus dé oorzaak waarom we het zo lastig vinden om zelfreflectie in te plannen. “Waar haal ik de tijd vandaan?” hoor ik je denken. Maar heel eerlijk, te weinig tijd is eigenlijk onzin… Als je nagaat dat we in Nederland gemiddeld 7 uur en 23 minuten per dag media consumeren, helpt het niet als je jezelf blijft voorhouden dat je ‘te weinig tijd’ hebt voor zelfreflectie.

1 op de 5 werkenden ervaart klachten

De cijfers liegen er niet om: volgens het CBS kampte in 2015 14% van werkend Nederland met een burn-out. Bijna 1 op de 5 werkenden geeft aan zich overspannen te voelen [1]. De wachtlijsten van psychologen zijn overvol. Nog veel meer mensen zitten thuis met vermoeidheidsverschijnselen. Op deze manier doorgaan, lijkt me niet verstandig…

Het lijkt bijna te simpel dat schrijven je enorm kan helpen. Toch is het zo: afstand nemen van alle prikkels en de tijd nemen voor zelfreflectie is simpel en effectief. Geen afleiding: alleen jij, je gedachten en papier.

Maar, waarom is zelfreflectie dan zo goed voor ons?

Een aantal bewezen voordelen van zelfreflectie op een rijtje:

Reflectie:

  • geeft onze hersenen de kans om orde te scheppen in de chaos en lessen te destilleren uit onze observaties en ervaringen;
  • laat je deze lessen ook echt eigen maken;
  • maakt je positiever en zelfverzekerder;

Daarnaast:

  • is het opschrijven van je inzichten een grote plus. Ik noem dit het ‘downloaden’ van je brein. Zo start je de dag met een schone lei wanneer je ‘s ochtends tijd maakt voor reflectie, of maak je je hoofd leeg voor een goede nachtrust als je dit ‘s avonds doet;
  • als bonus: even geen externe prikkels en geen schermpje in je gezicht. Rust…
Mijn zelfreflectie-moment in 10 minuten

Mijn simpele, toegankelijke manier van zelfreflectie is schrijven in Vertellis Chapters. Aan de hand van deze “personal coach in de vorm van een boek” reflecteer ik op mijn dag. Het laat me afvragen wat er goed ging, maar laat me ook kijken naar wat er beter kan. Mijn focus komt hierdoor vooral op positieve dingen te liggen: “Waar ben ik dankbaar voor vandaag?”.

Ik beantwoord de vragen in Chapters het liefst ‘s avonds, voordat ik ga slapen. In de ochtend terugblikken op de dag ervoor, kan ook. Wat ik ideaal vind is dat de bladzijden geen dagaanduiding hebben. Zo heb ik zelf de vrijheid om te bepalen wanneer ik schrijf. Want ja... bij mij schiet het er ook wel eens bij in 😉

Ik heb deze blogs trouwens niet geschreven om jullie dit product ‘aan te smeren’ hoor, maar ik ben gewoon onwijs enthousiast. Ik hoop jullie ook!

High five!

Bart


Bron:
[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/47/cbs-en-tno-een-op-de-zeven-werknemers-heeft-burn-outklachten1 reactie


  • Beste Bart, leuk verhaal. Maar storende fout. Je verleent niet je status aan iets. Je ontleent je status aan iets…

    Max op

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst