3 effectieve zelfreflectievragen die je helpen je leven bewuster vorm te geven
Home > All > 3 effectieve zelfreflectievragen die je helpen je leven bewuster vorm te geven
Gerelateerde artikelen
Maak met persoonlijke groei je dromen waar!Waarom persoonlijke groei en ontwikkeling zo belangrijk zijnStel vragen om je innerlijke groei te prikkelen
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 20/05/2019

3 effectieve zelfreflectievragen die je helpen je leven bewuster vorm te geven

Wist je dat zelfreflectie dé nummer 1 gemeenschappelijke deler is onder ‘succesvolle en zeer gelukkige mensen’ (wat succesvol dan ook mag betekenen)? Zelfreflectie hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd in beslag te nemen. Ik deel drie vragen die je op weg kunnen helpen!

Benieuwd hoe ik een offline moment voor mezelf tof, snel & simpel maak? Lees dan mijn andere blog over zelfreflectie.

We kunnen er niet omheen

Giada Di Stefano deed met collega’s onderzoek naar mensen die 15 minuten per dag aan zelfreflectie besteden. Een groep deelnemers vroegen zich aan het einde van de dag af wat ze die dag allemaal geleerd hadden en schreven dit op. Deze groep scoorde 23% beter op een eindmeting (o.a. werkprestatie) dan de groep werknemers die niet gereflecteerd hadden [1].

Een Britse studie verkreeg dezelfde resultaten bij forenzen: de groep die tijdens het reizen van en naar werk nadacht over wat hun dag geslaagd zou maken, voelde zich gelukkiger, productiever en minder burned-out dan de mensen die dit niet deden [2].

Tijd maken voor zelfreflectie

De enige uitdaging die voor velen blijft is een manier vinden die je stimuleert om tien minuten per dag dat kostbare zelfreflectiemomentje te pakken.

Ik zocht samen met twee vrienden (Lars en Liz) naar een manier waarop we met pen en papier echt even een moment voor onszelf creëren. Omdat naar onze mening hét boek dat wij graag zouden willen gebruiken, niet bestaat, ontwikkelden we zelf een ‘alles-in-één-boekje’: Vertellis Chapters! Het is een mix van een notebook, dagboek en inspiratieboek en biedt ruimte voor dingen die wij belangrijk vinden, zoals:

  • het noteren van dankbaarheid (wat je gevoel van geluk aanzienlijk vergroot!);
  • feedbacksessies met jezelf (wat gaat er goed, wat kan er beter);
  • iets dat je aan het denken zet;
  • inspirerende quotes, verhalen en feitjes en;
  • prikkelende vragen, waar de initiatieven van Vertellis om bekendstaan!

Drie reflecterende vragen

De vragen “Wat heb ik vandaag geleerd?” en “Wat gaat mijn dag geslaagd maken?” die in de onderzoeken van Giada Di Stefano werden beantwoord, kun je aanvullen met de volgende vragen uit Vertellis Chapters. Ze zullen je helpen je leven bewuster vorm te geven, niet meer achter de feiten aan te lopen en meer de regie in eigen handen te nemen!

Vraag 1: waar ben je op dit moment dankbaar voor?

We hebben vaak de neiging stil te staan bij wat er allemaal fout gaat op een dag. Als je je afvraagt waar je dankbaar voor bent, dwing je jezelf de focus te verleggen op positieve gebeurtenissen. Doe dit vaak genoeg en de synapsen (de schakels tussen de zenuwcellen) in je brein gaan positievere verbindingen vormen. Oftewel, je wordt een optimistischer persoon!

Vraag 2: wat gaat er goed? Wat kan beter?

Door jezelf deze vragen te stellen ben je bezig met continue verbetering en train je jouw brein. Nadenken over wat er goed gaat en wat er beter kan, motiveert je niet alleen, maar je slijpt als het ware je gereedschap door je af te vragen wat je nét wat beter had kunnen doen. Deze vraag is perfect aan het einde van je dag.

Vraag 3: waar ga je de komende tijd mee starten, mee stoppen en mee door?

Afkomstig van Verne Harnish (‘the Growth Guy’ en schrijver van de Rockefeller Habits) is het drieluik starten-stoppen-doorgaan. Dit is een perfect feedbackrondje met jezelf. Net zoals de vraag ‘Wat gaat er goed en kan beter?’ houdt dit je scherp en benut je maximaal de lessen uit je observaties en ervaringen.

Vraag 1 en 2 kan je dagelijks aan jezelf stellen; vraag 3 aan het einde van de week. Wanneer je dit doet, zal je merken dat je meer grip krijgt op je leven. Van betere prestaties op je werk, tot een all-round gelukkiger en productiever persoon. Zelfreflecterende vragen zijn krachtig.

Creëer dat moment voor jezelf

Een moment voor jezelf is onwijs waardevol: reflecteren, groeien, doelgerichter en bewuster je leven vormgeven. Kies een vorm die bij je past, alles is goed. Voor mij is het schrijven in Vertellis Chapters, voor jou is het misschien iets anders.  


Ga ervoor!

En nog een mooie quote om dit artikel te eindigen!

Don’t bother just to be better than your contemporaries or predecessors. Try to be better than yourself. – William Faulkner.

 

Liefs, 

Anique

Team Vertellis


Bronnen:

[1] http://www.hec.edu/Knowledge/News/The-power-of-reflection-at-work-by-Giada-Di-Stefano
[2] http://www.hbs.edu/faculty/Publication%20Files/16-077_0aae29b7-b67e-402a-9bc9-c06dd477e8da.pdf
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter

Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

Customer Reviews

Based on 585 reviews
82%
(479)
13%
(78)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
E
Elroy T.
Rustmoment je om de dag te overdenken.

Ik schrijf iedere dag in chapters , heb vandaag het eerste boekje uitgeschreven. En ga alweer begonnen in een tweede , zo fijn om ff een reflectie van de dag momentje te hebben. Het geeft mij rust , had ik al veel eerder mee moeten beginnen.
Elroy

Hoi Elroy,
Prachtig om te lezen! We zijn ontzettend blij dat Chapters ook zo ontspannend werkt voor je. Geniet van je tweede Chapters. Groeten van het Vertellis Team

B
Brecht B.
Vertellis charter dankbaarheidsboekje

Dit mooie boekje doet me zomaar even stilstaan bij wie ik ben of wil zijn. Gouden momenten van dankbaar zijn,want die zijn er genoeg.

Hoi Brecht,
Dat is helemaal wat we willen bereiken en fijn dat dit ook gelukt is! Hartstikke bedankt voor je review.
Groeten van het Team

Ö
Özlem S.B.
Super super super

Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

Hey Özlem!
Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team