Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Zelfreflectie tof, snel en simpel maken

Bart Kloosterhuis

Zelfreflectie

Zelfreflectie, wat is dat eigenlijk? In onze drukke samenleving zijn veel mensen altijd ‘bezig’, ‘druk’ en ‘gestrest’. To-do’s en afspraken overschaduwen waardevolle offline tijd voor onszelf. Met reflectie oefeningen voorkom je dat de dagen aan je voorbijvliegen!

In deze blog vertel ik waarom ik niet zonder zelfreflectie kan, beantwoord ik de vraag: “wat is zelfreflectie” en leg ik je uit hoe ik door elke dag te schrijven ZELF een tool heb ontwikkeld die mijn leven een stuk makkelijker maakt!

"Strong people do not fear alone time because it’s a chance to reflect and replenish their energy." - Vertellis Chapters

Zelfreflectie

Foto: mijn goede vriend en mede-oprichter Lars op het balkon aan het lezen in zijn Chapters.

Tijd maken voor zelfreflectie

Weinig mensen die je vraagt willen tijd maken voor zelfreflectie. Ik denk dat de meeste mensen het vooral lastig vinden omdat we met z’n allen het ‘druk, druk, druk’-zijn in stand houden. Veel doen, hard werken en bezig zijn is de norm en wordt geprezen. 

“Hoe gaat het?” – “Druk!”

Hier ontlenen we onze sociale status aan. Schrijven, leren reflecteren, pauzeren, geduld, rustig aan doen en de tijd nemen klinkt suf. En dat terwijl (sociale) druk je reactief maakt en alles behalve het beste uit jezelf laat halen.

Je kan leren reflecteren

Onze drukke schema’s zijn dus dé oorzaak waarom we het zo lastig vinden om zelfreflectie in te plannen. “Waar haal ik de tijd voor die oefening vandaan?” hoor ik je denken. Maar heel eerlijk, te weinig tijd is eigenlijk onzin… Als je nagaat dat we in Nederland gemiddeld 7 uur en 23 minuten per dag media consumeren, helpt het niet als je jezelf blijft voorhouden dat je ‘te weinig tijd’ hebt om te leren reflecteren.

5 snelle zelfreflectie oefeningen

Een voorstelling maken van die oefeningen voor zelfreflectie is lastig, toch? Daarom hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet. Hier vind je nog meer vragen over jezelf

 1. Waar ben je dankbaar voor?
 2. Wat gaat er goed en wat kan er beter?
 3. Wat voor energie straal je uit en is dat de energie die je uit wilt stralen? 
 4. Stel je voor: vanaf maandag heb je geen werk meer. Wat ga je doen?
 5. Reflecteer op je dag

Deze zelfreflectie oefeningen doorloop je wanneer het jou uitkomt, het kan namelijk altijd voorkomen dat je er toch echt even geen tijd voor hebt. En dat is prima! Doe het op jouw manier.

Zelfreflectie oefeningen

1 op de 5 werkenden ervaart klachten

De cijfers liegen er niet om: volgens het CBS kampte in 2015 14% van werkend Nederland met een burn-out. Bijna 1 op de 5 werkenden geeft aan zich overspannen te voelen [1]. De wachtlijsten van psychologen zijn overvol. Nog veel meer mensen zitten thuis met vermoeidheidsverschijnselen. Op deze manier doorgaan, lijkt me niet verstandig…

Het lijkt bijna te simpel dat schrijven je enorm kan helpen. Toch is het zo: afstand nemen van alle prikkels en de tijd nemen voor zelfreflectie is simpel en effectief. Geen afleiding: alleen jij, je gedachten en papier.

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is het reflecteren of terugkijken op je eigen gedrag, gedachten, gevoelens en beslissingen over een bepaalde periode. Dit proces wordt ook wel introspectie genoemd. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan, een gesprek of het opschrijven van je gedachten kun je meer grip krijgen op je handelingen.
Wat is zelfreflectie

Voordelen van zelfreflectie

Dus: we weten nu wat het is, maar waarom is zelfreflectie dan zo goed voor ons? Laten we alle voordelen even op een rij zetten!

Zelfreflectie heeft als voordeel dat:

 1. Onze hersenen orde kunnen scheppen in de chaos van de dag
 2. Wij lessen kunnen halen uit onze observaties en ervaringen
 3. Het je positiever en zelfverzekerder kan maken

Daarnaast is het opschrijven van je gedachten in een boek een grote plus. Op die manier kun je je brein als het ware downloaden. Zo start je de dag met een schone lei wanneer je ‘s ochtends tijd maakt voor reflectie, of maak je je hoofd leeg voor een goede nachtrust als je dit ‘s avonds doet.

“Even geen externe prikkels en geen schermpje in je gezicht. Rust…”

  Mijn zelfreflectie moment in 10 minuten

  Mijn simpele, toegankelijke manier van zelfreflectie is schrijven in Vertellis Chapters. Aan de hand van deze “personal coach in de vorm van een boek” leer ik te reflecteren op mijn dag. Het laat me afvragen wat er goed ging, maar laat me ook kijken naar wat er beter kan. Mijn focus komt hierdoor vooral op positieve dingen te liggen: “Waar ben ik dankbaar voor vandaag?”.

  Wanneer ik schrijf

  Ik beantwoord de vragen in het boek het liefst ‘s avonds, voordat ik ga slapen. In de ochtend terugblikken op de dag ervoor, kan ook. Wat ik ideaal vind is dat de bladzijden geen dagaanduiding hebben. Zo heb ik zelf de vrijheid om te bepalen wanneer ik schrijf. Want ja... bij mij schiet het er ook wel eens bij in 😉

  Ik heb deze blogs trouwens niet geschreven om jullie dit product ‘aan te smeren’ hoor, maar ik ben gewoon onwijs enthousiast. Ik hoop jullie ook! High five!

  Bart

  Bron: [1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/47/cbs-en-tno-een-op-de-zeven-werknemers-heeft-burn-outklachten


  1 reactie


  • Beste Bart, leuk verhaal. Maar storende fout. Je verleent niet je status aan iets. Je ontleent je status aan iets…

   Max op

  Laat een reactie achter

  Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

  Leuk dat je onze pagina bekijkt!

  Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!