Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Bouwen aan een sterke familieband: hoe je schermtijd inwisselt voor gezinstijd

Anique Bleumink

Hoe meer tijd gezinnen besteden aan hun apparaten, hoe minder quality time ze met elkaar doorbrengen. Deze afname van schermvrije interactie leidt tot ontevredenheid tussen partners en minder verbinding als gezin. Wij hebben vier eenvoudige manieren voor je om schermtijd in te wisselen voor gezinstijd!

 

Soms voelt het alsof de hedendaagse technologie het mogelijk maakt dat gezinnen meer verbonden zijn dan ooit; we kunnen online agenda's delen, de Instagram-accounts van onze kinderen bijhouden en van over de hele wereld berichten uitwisselen in slechts een paar seconden tijd.

Ja, technologie heeft veel voordelen. Maar toch kunnen we niet anders dan onszelf afvragen (ook al zijn we 24/7 'verbonden' met ons gezin): weerhoudt ons constante gebruik van technologie ons ervan om echt contact te maken?

Het bouwen aan sterke familiebanden in het digitale tijdperk

Voordat we hier verder op ingaan, vinden we het belangrijk om te zeggen dat we de hedendaagse technologie net zo waarderen als ieder ander (Vertellis is immers begonnen als een online bedrijf). Hoewel we het erover eens zijn dat technologie van grote waarde is in ons leven, moeten we ook erkennen dat misbruik en overmatig gebruik van technologie door de samenleving van invloed is op het geluk en welzijn van mensen. We zien ook hoe de technologische overbelasting – sommigen noemen het verslaving – familiebanden beïnvloedt.

Hoe meer tijd ouders en kinderen besteden aan hun apparaten, hoe minder quality time ze met elkaar doorbrengen. Deze afname van schermvrije interactie leidt tot meer ontevredenheid tussen partners, miscommunicatie tussen ouders en kinderen, en over het algemeen minder verbinding als gezin. Klinkt dit bekend?

Wetende dat het samen doorbrengen van quality time belangrijk is voor het bouwen aan sterke familiebanden, hoe kunnen we dan beginnen met het inruilen van schermtijd voor gezinstijd? Lees verder voor vier eenvoudige manieren om gezinsleden aan te moedigen om hun apparaten neer te leggen en contact te maken met elkaar, face-to-face.

Vier eenvoudige manieren om schermtijd in te wisselen voor gezinstijd

Het goede voorbeeld geven

We kunnen zeggen wat we willen over de schermtijd van ons gezin, maar de waarheid is dat als we willen dat onze gezinsleden technologie op een bewuste en verantwoorde manier gebruiken, dan zullen we een voorbeeld moeten stellen. Betekent dit dat je al je apparaten weg moet doen en geheel van het netwerk af moet gaan? Natuurlijk niet! Maar wanneer je bij je kinderen of partner bent, maak dan bewust de keuze om volledig bij hen aanwezig te zijn. Door je gezin te laten zien dat je waarde hecht aan het schermvrij doorbrengen van tijd, voelen zij zich eerder gezien, gehoord en gewaardeerd.

Bovendien doen kinderen ons gedrag na. Dus hoewel het misschien onschuldig lijkt om op een berichtje te reageren tijdens de lunch met je dochter of snel door social media te scrollen tijdens de voetbalwedstrijd van je zoon... kinderen hebben dit door.

Als we willen dat onze kinderen verantwoord en respectvol omgaan met technologie, moeten we er als ouders dus rekening mee houden hoe en wanneer we met onze eigen apparaten bezig zijn.

Schermvrije maaltijden

De eettafel was vroeger een plek waar gezinnen bij elkaar kwamen en met elkaar de dag bespraken. Tegenwoordig lijkt samen eten vervangen te zijn door ‘het moment dat we allemaal aan tafel zitten om te eten, terwijl we ondertussen bezig zijn op onze telefoon’.

Wanneer we aan tafel zitten met onze telefoon naast ons, missen we de dagelijkse gelegenheid om als gezin contact met elkaar te hebben. Ten slotte, op hoeveel andere momenten gedurende de dag bevindt iedereen zich op dezelfde plek in huis?

Precies – door aan tafel een strikt schermvrij beleid te hanteren, creëer je ruimte voor echte en eerlijke gesprekken.

Bonus: het hebben van een schermvrije maaltijd betekent niet alleen dat gezinsleden met elkaar in contact kunnen komen, maar het kan ook helpen bij het voorkomen van obesitas bij kinderen en verlaagt de kans dat kinderen deelnemen aan risicovol gedrag. Win, win, win! 🙌

Neem deel aan een zinvol en oprecht gesprek

Als we niet naar onze schermen kijken, kunnen we elkaar oprechte aandacht geven en te weten komen wat er zich in elkaars leven afspeelt. Zelfs door simpele vragen als “Wat vond je het leukste vandaag?” of “Waar ben je dankbaar voor?” kan een gesprek vlotter verlopen.

Als je een sterkere verbinding wil voelen en meer verdieping in het gesprek wil aanbrengen, bekijk dan zeker eens de Vertellis Gezinseditie. Dit vragenkaartspel voor gezinnen draagt bij aan een betere communicatielijn tussen ouders en kinderen, en helpt tegelijkertijd om meer van en over elkaar te leren. Enkele van mijn favoriete vragen uit het spel zijn:

  •    Als je vijftien seconden lang de aandacht van de hele wereld had, wat zou       je dan zeggen?
  •    Wat heb je altijd al aan je ouder(s) willen vragen?
  •    Welke eigenschap(pen) van iemand in je gezin zou je graag willen hebben?

Gezinnen hebben ons verteld dat ze de Vertellis Gezinseditie gebruiken na het avondeten, tijdens lange autoritten en vakanties. Het is een onwijs leuke en gemakkelijke manier om alle gezinsleden te betrekken bij het voeren fijne gesprekken. Iedereen komt aan het woord.

P.S. Wil je naast je gezin ook met andere mensen uit je leven betekenisvolle gesprekken voeren? Lees dan zeker Bart’s blog: oneindig kletsen tijdens de feestdagen met deze 5 vragen. Je kunt deze vragen op elk moment van het jaar gebruiken om een gesprek te beginnen met vrienden, familieleden, collega’s of iemand met wie je een diepere verbinding wil aangaan!

Plan het!

Om ervoor te zorgen dat er regelmatig schermvrije tijd is binnen het gezin, neem je dit op in het schema (tenminste, als jouw gezin hier gebruik van maakt). Door gezinstijd op de kalender of planner te zetten geef je er prioriteit aan en laat je aan je gezinsleden zien dat dit moment belangrijk voor je is. Maak het vervolgens onderdeel van je routine!

Of het nu iedere week of iedere maand is, geplande gezinstijd laat gezinsleden met elkaar verbinden zónder elektronica.

Om je kinderen ook enthousiast te maken voor schermvrije gezinstijd, plan je activiteiten in die iedereen leuk vindt. Ga de natuur in met z’n allen, bezoek een voorstelling, doe vrijwilligerswerk in je buurt – de mogelijkheden zijn eindeloos!

Bereid om all-in te gaan? Zet dan een schermvrije-week op de kalender en kijk wat er gebeurt als jouw gezin zeven dagen lang alle apparaten opgeeft!

Deel jullie schermvrije geheimen

Wat zijn de favoriete schermvrije activiteiten van jouw gezin? Wij zijn heel benieuwd! Laat het ons hieronder weten en maak gebruik van de hashtag #screenfree om jullie ervaringen met de Vertellis-community te delen!


Tessa
Team Vertellis

​P.S. ontvang je de Vertellis Vrijdag Vraag al? Meld je hier gratis aan voor jouw wekelijkse dosis inspiratie & reflectie!


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!