Hoe word ik gelukkig? 4 vragen voor geluk | Vertellis Nederland
Home > All > Hoe word ik gelukkig? 4 vragen voor geluk | Vertellis Nederland
Gerelateerde artikelen
Drukte in je hoofd? Zo zorg je voor rust! - Vertellis NederlandHoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?Wat te doen met je vriend: 9 originele ideeën
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 05/06/2019

Hoe word ik gelukkig? Met 4 simpele vragen!

Hoe word ik gelukkig? Deze vraag heb jij jezelf ongetwijfeld gesteld. Ik hoor het mijn ouders nog zo zeggen: “Doe wat je gelukkig maakt.”  Mijn ouders meenden het. “Lief! Dat doe ik zeker.” Wat kon ik anders zeggen?

De dagen, weken en jaren vlogen ongemerkt aan me voorbij, met hier en daar een uitschieter naar boven of beneden. Het behalen van een diploma, een verbroken relatie, een nieuwe relatie, een burn-out, een fijne vakantie, en ga zo maar door. In die tijd heb ik mezelf nooit écht die ene vraag gesteld: “hoe word ik gelukkig?”

En dat vind ik best jammer, want ik besef nu meer dan ooit: hoe we onze dagen spenderen, is, logischerwijs, hoe we ons leven spenderen. Deze quote - afkomstig uit Vertellis Chapters - beschrijft exact de kern van deze blog: gelukkiger worden met jezelf.  

Over twintig jaar zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet hebt gedaan dan over de dingen die je wel hebt gedaan. Daarom vraag ik mezelf af hoe ik gelukkig word.

Hoe word ik gelukkig met mezelf?

Voel ik me op dit moment ongelukkig of ben ik gelukkiger dan ooit? Heb ik het hoogste stadium van geluk al bereikt? Vast niet! Maar wat is gelukkig zijn met jezelf? Ik zie geluk als een cyclisch proces dat aandacht en onderhoud nodig heeft, oftewel reflectie. In een eerdere blog schreef Bart al waarom iedereen aan zelfreflectie zou moeten doen.

Door er bewust van te zijn dat we waardevolle tijd voor onszelf nodig hebben om te kunnen blijven investeren in ons gevoel van geluk, voorkomen we dat we vervallen in ‘druk’, ‘bezig’ en ‘stress’.

Je kunt nu gelukkiger worden. Niet morgen of volgende week, maar nu. Maar hoe word je dan gelukkig? Pak simpelweg pen en papier en lees de volgende 4 vragen. Het allerleukste hieraan? Het kost je maar een paar minuten om antwoord te vinden op de hoofdvraag: hoe word ik weer gelukkig?

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?

Hoe ik leef, bepaalt of ik gelukkig word. Beantwoord onderstaande vragen om erachter te komen of je tevreden bent met jouw leven. Schrijf ze naast of onder elkaar, met voldoende schrijfruimte ertussen. De bedoeling is dat je direct opschrijft wat er in je opkomt na het lezen van de vragen.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn en jezelf echt afvraagt: hoe word ik gelukkig? Schrijf daarom alles op. Alleen dan zal duidelijk worden wat niet werkt in je leven en wat je liever anders zou doen.

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?

1: Wat doe ik in mijn leven wat ik wel wil doen?

Word ik gelukkig door wekelijks een uur te wandelen met mijn beste vriendin? In het weekend uitgebreid koken? Een eigen onderneming runnen? Lezen? Piano leren spelen?


2: Wat ik doe ik niet in mijn leven wat ik wel wil doen?

Veranderen van baan? Sporten? Afspreken met vrienden? Minder snoepen? Zonder afleiding van gezin of telefoon een boek of tijdschrift lezen?

3: Wat doe ik in mijn leven wat ik niet wil doen?

Veel tijd aan social media besteden? Lang reizen van en naar werk? Ruzie maken met een familielid? Impulsaankopen doen voor een snel geluksgevoel? Iedere woensdag koffie drinken met de buurvrouw?

4: Wat doe ik niet in mijn leven wat ik niet wil doen?

Dit is een belangrijke vraag die een korte uitleg verdient. Het achterhaalt ongezond gedrag dat je bewust uit je leven houdt. Je vraagt je eigenlijk af: hoe word ik niet gelukkig? Denk bijvoorbeeld aan roken of alcohol drinken. Misschien deed je dit vroeger, maar ben je daar naar eigen tevredenheid mee gestopt.

Doe wat je gelukkig maakt

Ben je klaar met schrijven? Kijk dan eerst naar de antwoorden op vraag 1 en 4. Ik beloof je: dit geeft een lekker gevoel! Het geeft aan wat goed gaat in je leven en het voelde goed om mezelf af te vragen wat mij blij maakt. 

Ga dan door naar vraag 2 en 3. Deze antwoorden geven aan wat niet goed gaat in je leven, waardoor jij je ongelukkig kunt voelen. Geloof mij - iedereen zal één of meerdere antwoorden opschrijven. We zijn immers allemaal mens!

Vraag jezelf af hoe lang je deze dingen die je niet wilt doen al doet. Maanden? Jaren? Mensen zijn goed in het verzinnen van excuses: “Op het moment dat de kinderen ouder zijn / er meer geld is / ik meer tijd heb, ga ik dit veranderen.” Dit zijn veelgehoorde opmerkingen (vaak gemeend!) waar ook ik me nog wel eens schuldig aan maak. Probeer je ervan bewust te zijn dat termen als ‘ooit’ en ‘binnenkort’ je ongelukkig laten voelen. En hoe word je gelukkig door dingen te doen die je helemaal niet wil doen?

"Bewustwording is de eerste stap op weg naar een nieuwe realiteit" [Vertellis Chapters].

Hoe ver ga ik om gelukkig te worden?

Het is nu tijd voor de volgende stap in dit ‘hoe word ik gelukkig stappenplan’. Hoe ver wil je gaan en wat heb je er voor over om gelukkig te worden? Kijk weer naar je antwoorden van vraag 2 en 3 en kies er één uit. Hier ga je nu een actie aan koppelen. Eén positieve ervaring zal al een compenserend effect hebben op de andere dingen in je leven waar je niet tevreden over bent. 

Stel jezelf vragen als: wat heb ik hiervoor nodig? Wie kan me hierbij helpen? Hoeveel tijd wil ik hieraan besteden? 

Het gaat om jou! Doe wat je gelukkig maakt. Jij hebt hier zelf veel invloed op, maar natuurlijk ben je niet alleen op de wereld. De mensen in jouw omgeving hebben een grote invloed op jouw leven, dus vraag je af wat zij kunnen betekenen tijdens jouw zoektocht naar een gelukkiger leven. 

Hoe ver ga ik om gelukkig te worden?

Hoe word ik gelukkig? Begin met onze tips!


Hoe word ik gelukkig met mezelf, alleen, in mijn relatie, na een scheiding? De vragen stapelen zich snel op. We hebben je handvaten gegeven om zelf uit te vinden waar jij wel en niet tevreden mee bent. Het volgende voorbeeld laat jou zien hoe je onze tips om gelukkiger te worden kunt toepassen in de praktijk.

Stel: komende zaterdag wil je dolgraag 2 uur alleen thuis doorbrengen met een nieuw boek, leg dit dan eerlijk voor aan je partner en vraag of hij/zij het ziet zitten om zaterdag twee uurtjes met de kinderen op pad te gaan om iets leuks te doen. Komt dit niet uit, kies dan direct samen een dag uit waarop het wel uitkomt. 

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Wat is geluk voor jou? Vertel het ons in de comments. Smaakt dit naar meer? Geweldig! Want alleen met de kracht van herhaling kan je de grote vraag beantwoorden: hoe word ik gelukkig?

Ter afsluiting: als je gelukkig wilt worden met jezelf, kijk dan ook even naar onze No-Nonsense Happiness Video Course

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Customer Reviews

   Based on 580 reviews
   82%
   (477)
   13%
   (76)
   2%
   (14)
   1%
   (3)
   2%
   (10)
   Ö
   Özlem S.B.
   Super super super

   Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

   Hey Özlem!
   Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
   Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team

   K
   Kindercoach C.
   geluksmoment aan het einde van iedere dag.

   Vanavond geef ik het dankbaarheidsdagboek cadeau aan iemand die 50 wordt, reden te meer om dankbaar te zijn.
   met onderstaande tekst:

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   gewoon omdat het fijn om iets aan iemand te geven wat jezelf gelukkig maakt!

   Super lief van je Christien!!

   R
   Rob K.
   Vertellis zelfreflectie journaal

   Prachtig en waardevol dagboek om jezelf van positiviteit te voorzien en om tot nieuwe inzichten te komen

   Wat fijn om te horen dat het helpt met je persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset! Groetjes van het Vertellis team