Hoe word ik gelukkig? 4 vragen voor geluk
Home > All > Hoe word ik gelukkig? 4 vragen voor geluk
Gerelateerde artikelen
Familieopstellingen: ontdek de kracht van familiesystemen en versterk jouw relatiesDe kracht van reflectie: 5 redenen om de Vertellis Vrijdag Vragen te proberenAlles is familie: 5 tips om betere banden op te bouwen met je dierbaren
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Anique Bleumink - 05/06/2019

Hoe word ik gelukkig? Met 4 simpele vragen!

Hoe word ik gelukkig? Deze vraag heb jij jezelf ongetwijfeld gesteld. Ik hoor het mijn ouders nog zo zeggen: “Doe wat je gelukkig maakt.”  Mijn ouders meenden het. “Lief! Dat doe ik zeker.” Wat kon ik anders zeggen?

De dagen, weken en jaren vlogen ongemerkt aan me voorbij, met hier en daar een uitschieter naar boven of beneden. Het behalen van een diploma, een verbroken relatie, een nieuwe relatie, een burn-out, een fijne vakantie, en ga zo maar door. In die tijd heb ik mezelf nooit écht die ene vraag gesteld: “hoe word ik gelukkig?”

En dat vind ik best jammer, want ik besef nu meer dan ooit: hoe we onze dagen spenderen, is, logischerwijs, hoe we ons leven spenderen. Deze quote - afkomstig uit Vertellis Chapters - beschrijft exact de kern van deze blog: gelukkiger worden met jezelf.  

Over twintig jaar zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet hebt gedaan dan over de dingen die je wel hebt gedaan. Daarom vraag ik mezelf af hoe ik gelukkig word.

Hoe word ik gelukkig met mezelf?

Voel ik me op dit moment ongelukkig of ben ik gelukkiger dan ooit? Heb ik het hoogste stadium van geluk al bereikt? Vast niet! Maar wat is gelukkig zijn met jezelf? Ik zie geluk als een cyclisch proces dat aandacht en onderhoud nodig heeft, oftewel reflectie. In een eerdere blog schreef Bart al waarom iedereen aan zelfreflectie zou moeten doen.

Door er bewust van te zijn dat we waardevolle tijd voor onszelf nodig hebben om te kunnen blijven investeren in ons gevoel van geluk, voorkomen we dat we vervallen in ‘druk’, ‘bezig’ en ‘stress’.

Je kunt nu gelukkiger worden. Niet morgen of volgende week, maar nu. Maar hoe word je dan gelukkig? Pak simpelweg pen en papier en lees de volgende 4 vragen. Het allerleukste hieraan? Het kost je maar een paar minuten om antwoord te vinden op de hoofdvraag: hoe word ik weer gelukkig?

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?

Hoe ik leef, bepaalt of ik gelukkig word. Beantwoord onderstaande vragen om erachter te komen of je tevreden bent met jouw leven. Schrijf ze naast of onder elkaar, met voldoende schrijfruimte ertussen. De bedoeling is dat je direct opschrijft wat er in je opkomt na het lezen van de vragen.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn en jezelf echt afvraagt: hoe word ik gelukkig? Schrijf daarom alles op. Alleen dan zal duidelijk worden wat niet werkt in je leven en wat je liever anders zou doen.

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?

1: Wat doe ik in mijn leven wat ik wel wil doen?

Word ik gelukkig door wekelijks een uur te wandelen met mijn beste vriendin? In het weekend uitgebreid koken? Een eigen onderneming runnen? Lezen? Piano leren spelen?


2: Wat ik doe ik niet in mijn leven wat ik wel wil doen?

Veranderen van baan? Sporten? Afspreken met vrienden? Minder snoepen? Zonder afleiding van gezin of telefoon een boek of tijdschrift lezen?

3: Wat doe ik in mijn leven wat ik niet wil doen?

Veel tijd aan social media besteden? Lang reizen van en naar werk? Ruzie maken met een familielid? Impulsaankopen doen voor een snel geluksgevoel? Iedere woensdag koffie drinken met de buurvrouw?

4: Wat doe ik niet in mijn leven wat ik niet wil doen?

Dit is een belangrijke vraag die een korte uitleg verdient. Het achterhaalt ongezond gedrag dat je bewust uit je leven houdt. Je vraagt je eigenlijk af: hoe word ik niet gelukkig? Denk bijvoorbeeld aan roken of alcohol drinken. Misschien deed je dit vroeger, maar ben je daar naar eigen tevredenheid mee gestopt.

Doe wat je gelukkig maakt

Ben je klaar met schrijven? Kijk dan eerst naar de antwoorden op vraag 1 en 4. Ik beloof je: dit geeft een lekker gevoel! Het geeft aan wat goed gaat in je leven en het voelde goed om mezelf af te vragen wat mij blij maakt. 

Ga dan door naar vraag 2 en 3. Deze antwoorden geven aan wat niet goed gaat in je leven, waardoor jij je ongelukkig kunt voelen. Geloof mij - iedereen zal één of meerdere antwoorden opschrijven. We zijn immers allemaal mens!

Vraag jezelf af hoe lang je deze dingen die je niet wilt doen al doet. Maanden? Jaren? Mensen zijn goed in het verzinnen van excuses: “Op het moment dat de kinderen ouder zijn / er meer geld is / ik meer tijd heb, ga ik dit veranderen.” Dit zijn veelgehoorde opmerkingen (vaak gemeend!) waar ook ik me nog wel eens schuldig aan maak. Probeer je ervan bewust te zijn dat termen als ‘ooit’ en ‘binnenkort’ je ongelukkig laten voelen. En hoe word je gelukkig door dingen te doen die je helemaal niet wil doen?

"Bewustwording is de eerste stap op weg naar een nieuwe realiteit" [Vertellis Chapters].

Hoe ver ga ik om gelukkig te worden?

Het is nu tijd voor de volgende stap in dit ‘hoe word ik gelukkig stappenplan’. Hoe ver wil je gaan en wat heb je er voor over om gelukkig te worden? Kijk weer naar je antwoorden van vraag 2 en 3 en kies er één uit. Hier ga je nu een actie aan koppelen. Eén positieve ervaring zal al een compenserend effect hebben op de andere dingen in je leven waar je niet tevreden over bent. 

Stel jezelf vragen als: wat heb ik hiervoor nodig? Wie kan me hierbij helpen? Hoeveel tijd wil ik hieraan besteden? 

Het gaat om jou! Doe wat je gelukkig maakt. Jij hebt hier zelf veel invloed op, maar natuurlijk ben je niet alleen op de wereld. De mensen in jouw omgeving hebben een grote invloed op jouw leven, dus vraag je af wat zij kunnen betekenen tijdens jouw zoektocht naar een gelukkiger leven. 

Hoe ver ga ik om gelukkig te worden?

Hoe word ik gelukkig? Begin met onze tips!


Hoe word ik gelukkig met mezelf, alleen, in mijn relatie, na een scheiding? De vragen stapelen zich snel op. We hebben je handvaten gegeven om zelf uit te vinden waar jij wel en niet tevreden mee bent. Het volgende voorbeeld laat jou zien hoe je onze tips om gelukkiger te worden kunt toepassen in de praktijk.

Stel: komende zaterdag wil je dolgraag twee uur alleen thuis doorbrengen met een nieuw boek, leg dit dan eerlijk voor aan je partner en vraag of die het ziet zitten om zaterdag twee uurtjes met de kinderen op pad te gaan om iets leuks te doen. Komt dit niet uit, kies dan direct samen een dag uit waarop het wel uitkomt. 

Smaakt dit naar meer? Geweldig! Want alleen met de kracht van herhaling kan je de grote vraag beantwoorden: hoe word ik gelukkig?

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.