3 tips voor meer connectie rondom de kersttafel
Home > All > 3 tips voor meer connectie rondom de kersttafel
Gerelateerde artikelen
De kracht van reflectie: 5 redenen om de Vertellis Vrijdag Vragen te proberenAlles is familie: 5 tips om betere banden op te bouwen met je dierbarenDe kracht van het bijhouden van een dagboek: voordelen en tips voor reflectie en persoonlijke groei
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Vertellis Admin - 23/12/2019

3 tips voor meer connectie rondom de kersttafel: het begint bij jezelf

Kerst is een prachtige tijd van lichtjes, kerstbomen en lekker eten met je dierbaren… hoewel, dat is wat we het liefst zouden willen. Als je dit jaar wat meer betekenis wil geven aan de gesprekken met familie en familie, lees dan verder voor drie eenvoudige tips om deze Kerst onvergetelijk te maken!

Kerstprogramma’s en reclames laten ons geloven dat er zoiets bestaat als een Kerst zonder zorgen, maar als je ook maar een beetje op mij lijkt dan raak je toch wat onrustig in de laatste weken van december.

Dit jaar is voor mij extra stressvol, aangezien ik nog nooit zoveel familie op bezoek heb gekregen. Er zijn twee baby’s, neven en nichten die ik al zeker twee jaar niet heb gezien, en dit jaar zullen al mijn broers en zussen aanwezig zijn – ik kan me niet eens meer herinneren wanneer we voor het laatst met z’n allen tegelijk in één huis waren. 

Met dit soort familiebijeenkomsten komt het vaak voor dat je direct in de 'prestatiemodus' schiet (zelf doe ik dit ook). Iedereen beantwoordt het gebruikelijke “Hoe gaat het?” met "Goed!" en “Nog nieuws?” met "Nah, ik ben vooral druk."
We vinden het allemaal spannend om eerlijk en kwetsbaar te zijn, en onze levens worden hierdoor gemakkelijk een soort competitie. 


Dit jaar wil ik het helemaal anders gaan doen! Ik wil de relatie met mijn familie versterken en meer betekenis geven.

Wil je dit ook? Dan ga ik mijn geheim delen…

Om een betekenisvolle connectie met anderen te krijgen, moet je eerst verbonden zijn met jezelf.

Met dat in gedachten deel ik vandaag drie tips met je voor het verbeteren van de verbinding met jezelf.

Tip: neem deze tips nu door en kies een of twee favorieten. Zelfs als je ze niet allemaal gebruikt tijdens de feestdagen, is het altijd goed om er een paar achter de hand te hebben.

3 tips om te verbinden rondom de Kersttafel 

Wees dankbaar
Check-in bij jezelf gedurende de dag
Heb een affirmatie
Extra tip: voer een gesprek met de groep

Wees dankbaar

Als er iets is dat ik heb geleerd in de jaren dat ik een dagboek bijhoud, dan is het dit: focussen op dankbaarheid WERKT. Het is voor de meesten van ons gemakkelijk om te focussen op wat er misgaat. Wanneer we deze focus verplaatsen naar dankbaarheid zullen onze hersenen extra dopamine en serotonine aanmaken – dit zijn ‘feel good’ hormonen die bijdragen aan onze geluksgevoelens.

Op kerstochtend, lang voordat alle drukte begint en de gasten arriveren, neem je een paar momenten voor jezelf waarin je de tijd neemt om dankbaar te zijn. Indien mogelijk, raad ik zeker aan dit schriftelijk te doen. Pak een kladblok, een vel papier of de achterkant van wat overgebleven cadeaupapier, of – als je het hebt – Vertellis Chapters.

Het enige wat je jezelf hoeft te vragen is: “Waar ben ik dankbaar voor?”

Dit kan natuurlijk van alles zijn: een lekkere warme deken, een heerlijke geurkaars, de glimlach van je kleine neefje – echt letterlijk alles!

En geen zorgen: je kunt dertig seconden of vijf minuten schrijven. Noem drie dingen of dertig, zolang je maar even de tijd neemt. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om een ‘stroom van bewustzijn’ te schrijven, waarbij ik een wekker zet voor vijf minuten en ik gewoon dingen blijf opschrijven waar ik dankbaar voor ben (zonder te stoppen) tot de wekker gaat. Je zal verrast zijn waar je allemaal dankbaar voor bent!


Check-in bij jezelf gedurende de dag

Je dankbaar voelen op eerste kerstdag is geweldig, maar naarmate de dag verstrijkt kan het helpen een aantal korte check-ins te doen. Dit kan je overal doen, als je even naar het toilet gaat of iets uit de keuken haalt. Waar dan ook. 

Een korte check-in werkt als volgt: leg één hand op je hart en de ander op je onderbuik (net onder je navel). Adem nu diep in en vraag jezelf “hoe voel ik me?” – wees eerlijk!

 Wanneer je dit doet en écht reflecteert op hoe je je voelt, dan gaan er twee krachtige paden voor je open:

Als je vreugde voelt, tevredenheid, geluk of iets anders positiefs dan kan je deze gevoelens tot je nemen. Laat ze over je heen gaan voordat je weer aan tafel gaat zitten. 

Anderzijds kan het voorkomen dat je iets voelt als boosheid, verdriet of afwijzing. Erken dit gevoel dan. De dag proberen door te komen terwijl je je gevoelens weg stopt, leidt niet tot oprechte connecties. Door het gevoel te erkennen, kun je het laten passeren.

P.S. als je je niet zo goed voelt, dan is dit het perfecte moment om jezelf te vragen waar je dankbaar voor bent. Dit is niet om je emoties te negeren of ontkennen, maar om alles weer even in een ander perspectief te zien en je te realiseren dat er genoeg goede dingen in de wereld zijn.


Heb een affirmatie

Affirmaties zijn krachtige uitspraken die je kunnen helpen met het opnieuw ‘bedraden’ van je onderbewustzijn. Dit doe je met positieve berichten. Affirmaties zijn bedoeld om je goed te voelen over jezelf en kunnen veranderen hoe je je gedraagt in bepaalde situaties.

Zelf herhaal ik positieve affirmaties zodra ik me angstig of overweldigd voel door een bepaalde sociale situatie (zoals dit grote kerstdiner). Ze geven mij meer zelfvertrouwen, en dat is precies wat ik dan kan gebruiken. Ik gebruik hiervoor het Affirmatiedeck van Vertellis. 

Hier zijn een paar van mijn favoriete affirmaties: 

Ik ben goed genoeg
Ik ben oprecht en betrokken
Ik ben omringd door mensen waar ik van hou
Ik accepteer iedereen in deze ruimte en zij accepteren mij 

Gebruik ze ook of bedenk er zelf een paar!
 

Bonustip: voer een gesprek met de groep

De meeste gesprekken met Kerst zijn 1 op 1. Je praat meestal met de persoon die naast of tegenover je zit en hierbij ontdek je hoe zijn jaar is geweest. Jullie voeren misschien een diepgaand gesprek, maar die persoon is de enige waarmee je deze avond écht verbinding hebt gemaakt.

Wat als je met iedereen een diepgaand gesprek wil voeren? Hoe kan je als groep dichterbij elkaar komen?

Ons antwoord: stel iedereen doordachte, inspirerende vragen. Wij doen dat met de Vertellis Feestdagen-editie – een vragenkaartspel dat voor betekenisvolle gesprekken en meer saamhorigheid zorgt tijdens Kerst (en Oud & Nieuw!).
Heb je de Vertellis Feestdagen-editie niet? Geen zorgen! Via onderstaande link delen we 5 vragen voor geweldig gesprekken:


Oneindig kletsen tijdens de feestdagen dankzij deze 5 Vertellis-vragen


 

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.