Zo krijg je mensen aan het praten met Vertellis
Home > All > Zo krijg je mensen aan het praten met Vertellis
Gerelateerde artikelen
Ruzies oplossen: effectieve communicatiestrategieën voor liefde en relatiesInspirerende spirituele cadeaus voor persoonlijke groei en diepgaande gesprekkenVoorkom een burn-out: 5 reflectie-oefeningen voor meer balans
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Vertellis Admin - 03/12/2019

7 manieren om mensen aan te moedigen zich open te stellen bij het spelen van Vertellis 

Bij Vertellis geloven we dat het stellen van betekenisvolle vragen één van de beste manieren is om contact te maken met de mensen die belangrijk voor je zijn. Wil je meer diepgang in je relaties, maar weet je niet wat je moet vragen? Bekijk dan onze vragenkaartspellen. Die zijn ontworpen om memorabele en diepgaande gesprekken op gang te brengen. Heb je een spel uitgekozen? Lees dan verder voor 7 manieren om je dierbaren aan te moedigen zich open te stellen bij het spelen van Vertellis.

 

Een van de meest gestelde vragen over onze vragenkaartspellen is "hoe zorg ik ervoor dat mijn vrienden / familie / kinderen / partner / collega's dit gaan spelen?"

Deze vraag kunnen wij goed begrijpen. Binnen Vertellis zijn de meeste van ons van nature erg open. We houden van een open en eerlijk gesprek, maar snappen dat voor sommige mensen 'persoonlijke' gesprekken intimiderend kunnen zijn of 'niet hun ding’. 

Gaat dit jouw familie, vrienden, collega's of partner aan? Geen zorgen! We hebben ons vragenkaartspel bij heel veel mensen (wereldwijd) geïntroduceerd en zijn onderweg wat weerstand tegengekomen. Maar, gelukkig hebben we in de afgelopen jaren geleerd hoe we mensen ‘aan boord’ kunnen krijgen… wat we vandaag met je delen! 

Een specifiek voorbeeld van Vanessa, ons teamlid uit Duitsland:

“Ik had deze struggle met mijn familie en vriend. In eerste instantie wilden ze het spel niet spelen. Ze zeiden: "Dat hebben we niet nodig, het is lastig, etc." Dus ik weet echt waar je vandaan komt als je het spel graag wil spelen, maar het spannend vindt om het bij je dierbaren te introduceren. Ik vroeg ze om me te vertrouwen en zei dat als ze het niet leuk vonden, we zouden stoppen. Geen druk. Ze probeerden het, en wat denk je? We lachten en we huilden. We hadden waardevolle gesprekken, waarvan ik weet dat we ze zonder het spel niet hadden gehad.”- Vanessa

Maak je je zorgen of je dierbaren het spel wel willen spelen of hoe een groep van ‘niet-praters’ zal reageren als je het spel introduceert? Lees dan verder voor 7 manieren om mensen aan het praten te krijgen en zich open te laten stellen tijdens het spelen van Vertellis!

7 manieren om mensen aan te moedigen zich open te stellen met Vertellis 

 

 1. Begin met een compliment
 2. Laat ze weten wat de bedoeling van het spel is
 3. Leg een aantal basisregels vast
 4. Geef een voorbeeld
 5. Creëer een veilige en relaxte omgeving
 6. Stel vervolgvragen
 7. Pas de kaarten aan op je gezelschap


1) Begin met een compliment

Deze tip komt rechtstreeks van Moa, ons teamlid uit Zweden. Zelf trapt ze de introductie van het spel af door iets te zeggen als: "Ik zou het spel graag met jullie willen spelen. Ik ben al zo lang nieuwsgierig naar jullie en ik zou graag meer over jullie willen leren."

Als je iemand vraagt om Vertellis met jou te spelen, dan zal deze uitspraak sowieso al waar zijn. Maar het kan geen kwaad om dit uit te spreken! Door de mensen zich gewaardeerd te laten voelen, zijn ze meer bereid om het spel te spelen. Misschien krijg je ze zelfs enthousiast!

 

2) Laat ze weten wat de bedoeling van het spel is

Ja, Vertellis staat erom bekend - en is ontworpen - om diepgaande, eerlijke en oprechte gesprekken op gang te brengen... maar het spel gaat over zoveel meer dan dat! Uiteindelijk gaat Vertellis over het samen doorbrengen van quality time zonder afleiding van telefoons of laptops.

Maar dat is niet alles: met de Vertellis Feestdagen-editie reflecteer je op het afgelopen jaar en kijk je vooruit op wat je te wachten staat. Iedereen krijgt de kans om doelen voor de toekomst te stellen en terug te blikken op wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.

Je intentie om Vertellis te spelen kan voor ieder gezelschap anders zijn - maak er gewoon iets van waar ze affiniteit mee hebben. Dit kan bijvoorbeeld werk of familie zijn, maar ook reizen. 

 

 

3) Leg een aantal basisregels vast

Voel je vrij om een aantal basisregels in te stellen voordat je gaat spelen. Laat de mensen weten dat ze de vragen op elke gewenste manier mogen beantwoorden. Belangrijk is ook om te vertellen dat dit een gelegenheid is om zonder oordeel naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. 

Pakt iemand een vragenkaart die hij liever niet beantwoordt? Dan kan hij ervoor kiezen om te ‘passen’ of om de kaart te bewaren voor later. Als organisator kun je alle regels maken die je wilt!

Tot slot: laat de druk los. Als de groep twijfelt, denk dan terug aan de tip van Vanessa en geef aan dat jullie op elk gewenst moment kunnen stoppen. 

  

4) Geef een voorbeeld

Trap het spel zelf af! Liz (mede-oprichter van Vertellis) deelt haar verhaal van de allereerste ervaring met de Vertellis Feestdagen-editie in de blog ‘Hoe het allemaal begon…’ Een van de dingen die ze benoemt is dat ze het voortouw nam door de eerste kaart te pakken.

Als je familie, vrienden of collega's hebt die aarzelen om te spelen, dan raden we je aan hetzelfde te doen! Door initiatief te nemen en open en eerlijk te antwoorden, geef je een voorbeeld aan anderen. Dit kan goed werken voor personen die zich misschien zorgen maken of ze de vragen wel ‘juist' beantwoorden.

Sidenote: als het gaat om Vertellis is er geen ‘juiste’ manier!

 

 

5) Creëer een veilige en relaxte omgeving

Door mensen tijdens een gesprek oprechte aandacht te geven, voelen ze zich gewaardeerd en willen ze graag meer delen.

Zorg er dus voor dat telefoons (en dus ook laptops en tablets) aan de kant worden gelegd en dat de tv uit staat. Kies vervolgens een ruimte uit waar iedereen zich prettig voelt. Is het dusdanig stil dat je elkaar goed kunt verstaan? Is de ruimte uitnodigend genoeg? 

Vertellis kan gespeeld worden in verschillende omgevingen: thuis, in restaurants, in koffietentjes, buiten in het park, op je werk of tijdens een vakantie. Maar, jij kent je groep het beste. Kies een plek die bevorderlijk is voor een goed gesprek!

 

6) Stel vervolgvragen

Vertellis betekent letterlijk 'vertel eens'. Als iemand een kort, maar duidelijk antwoord geeft en je wil meer weten, vraag dan door. 

Bijvoorbeeld:

Vraag: "Welk moment in het afgelopen jaar zou je willen herbeleven?"
Zij: "De vakantie naar Ierland."
Jij: “Ik zou daar ook heel graag een keer naartoe willen gaan! Wat vond je het leukste aan de vakantie?”

Het stellen van een vervolgvraag creëert een opening voor de ander om dieper in te gaan op het antwoord. Zorg er wel voor dat je vraag positief en ondersteunend is... het is tenslotte nooit leuk om het gevoel te krijgen dat iemand onze keuze in twijfel trekt.

 

 

7) Pas de kaarten aan op je gezelschap

Het mooie van Vertellis is dat er geen juiste of onjuiste manier is om het te spelen! Vertellisers over de hele wereld hebben zoveel geweldige manieren gedeeld waarop ze onze vragenkaartspellen hebben gebruikt. Tuurlijk, er zijn ‘traditionele’ manieren om te spelen, zoals tijdens of na het Kerstdiner. Maar Vertellis wordt ook veel ingezet voor: 

Teambuilding
Retraites
Steungroepen
Coachings-sessies
Jaargesprekken

In elk van deze situaties - inclusief het spelen op de 'traditionele' manier - heb je de vrijheid om de kaarten aan te passen op je gezelschap. Het doel is om samen betekenisvolle tijd door te brengen en meer over elkaar te leren. Jij kent de groep het beste, dus als je denkt dat een vragenkaart niet 'geschikt' is, laat deze er dan vooral uit. 

 

BONUS TIP: bedank je gezelschap

Als iemand uit zijn comfortzone is gestapt en Vertellis heeft gespeeld, bedank hem dan voor het delen van zijn verhaal. Laat weten wat dit voor je betekent en wat je over de ander hebt geleerd. Grote kans dat de ander zich gehoord en met je verbonden voelt, en de volgende keer enthousiast reageert op het spelen van Vertellis!

 

Ik heb de tips geprobeerd maar ze willen nog steeds niet met me spelen… 

Als je de tips hebt geprobeerd en ze willen het spel nog steeds niet met je spelen, dan zijn ze er misschien gewoon niet klaar voor. Dat is iets om te respecteren. Het leuke van Vertellis is dat het spel met meerdere groepen gespeeld kan worden. Verliep het niet helemaal soepel tijdens een avondje met je familie, breng het spel dan mee naar een borrelavondje met vrienden of naar een bijeenkomst met directe collega’s. Er zijn gelukkig veel mensen die verlangen naar oprechte, diepgaande gesprekken, net als jij!

Nog een laatste opmerking... alleen omdat iemand nee zei, betekent dit niet dat ze dat altijd zullen doen. Vraag het over een paar maanden opnieuw of geef het volgend jaar weer een kans. Mensen veranderen en je zult verrast zijn wat er gebeurt als je ze een tweede kans geeft 😊

 

Heb je deze tips geprobeerd? En...hoe ging het?

Als je zelf een tip hebt om mensen zich open te laten stellen, zet die dan vooral in de comments! We horen graag jouw verhaal. 

Proost op je volgende geweldige gesprek!

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.