3 vragen voor een open en eerlijk gesprek
Home > All > 3 vragen voor een open en eerlijk gesprek
Gerelateerde artikelen
Reflectieverslag schrijven? Dat doe je zo!Zelfontwikkeling? Gebruik deze krachtige tips!Gelukkig zijn - met 5 tips gelukkiger worden
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Anique Bleumink - 13/05/2019

Goede en sterke relaties maken ons gezond. Wij delen met jou 3 krachtige vragen waarmee je al je relaties verbetert (vriendschap, liefde en op de werkvloer). 


Wat maakt ons gezond en gelukkig? Goede, sterke relaties – aldus Robert Waldinger. Deze conclusie trekt de Amerikaanse psychiater uit een van de langstlopende studies over menselijk geluk.

Al 75 jaar lang worden ruim 700 mensen gevolgd en zonder twijfel stelt hij dat de mensen met goede familiebanden, vrienden en community gezonder en gelukkiger zijn dan mensen zonder. Sterker nog, eenzaamheid is killing…

De kwaliteit van deze relaties is ook van belang en als derde en laatste ‘voordeel’ laat Waldinger weten dat het niet alleen lichamelijk goed is om fijne relaties in je leven te hebben, maar dat hij ook een verbeterde mentale gezondheid opmerkte bij de personen in deze groep.

Goed, safe to say: op naar goede relaties in ons leven met onze partner, vrienden en collega’s! Maar… hoe doe je dit?

Een open en eerlijk gesprek

Goede communicatie
Volgens ons (Lars, Liz en Bart) is goede communicatie essentieel en het stellen van de juiste vragen gaan je hierbij helpen. Maar wat is ‘goede communicatie’ eigenlijk? Altijd maar gezellige en lieve gesprekken voeren en de moeilijke onderwerpen vermijden?

Integendeel: juist op de lastige momenten, die iedereen meemaakt in het leven, is het open en eerlijk bespreken van de uitdagingen van belang – in plaats van ze weg te stoppen.

Hieronder hebben we 3 krachtige vragen voor je neergezet die je helpen om open en eerlijke discussies te voeren met de mensen die belangrijk voor je zijn. Het doel: nóg betere relaties, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Vraag 1:
Wil je dat ik open en eerlijk ben over mijn gedachten en vragen, of wil je dat ik ze voor mezelf houd?
Door ‘toestemming’ te vragen aan de ander of hij of zij open staat voor eerlijkheid, zal dit waarschijnlijk automatisch meer gebeuren. Ontvang je een volmondig ‘ja’, of bespeur je twijfel? Het is goed om dit aan te kaarten: “Ik heb het idee dat je wat twijfelt, hoe denk je dat dit komt?”. Wanneer je dit besproken hebt, keer je terug naar de originele vraag en pak je de draad weer op.

Vraag 2:
Zullen we zonder oordeel naar elkaars perspectieven luisteren om uit te vinden wat de waarheid is en wat we hiermee kunnen?
Discussies veroorzaken een hormonaal respons. Ons reptielenbrein (de amygdala; naast het zoogdierenbrein en de neocortex onderdeel van de hersenen) maakt hormonen aan die ons defensief maken tegenover de ander. Fight or flight.

Door dit aan te kaarten met de vraag of het doel is elkaar overtuigen, of eerlijk en open naar elkaar te luisteren ga je verschil merken in de defensieve houding van de ander. Dit zal ervoor zorgen dat het gesprek beter verloopt, zonder “schild”, en wat jullie bespreken ook beter gehoord wordt. Win-win.

Waardevolle gesprekken


Vraag 3:
Zijn we aan het discussiëren of proberen we het van elkaars kant te bekijken?
Mocht je merken dat het gesprek niet naar een conclusie leidt maar het een discussie blijft, probeer dan het gesprek te resetten. Dit kan je doen door direct, maar vriendelijk, te vragen of jullie nou aan het discussiëren zijn, of echt elkaar proberen te begrijpen en ‘het vanuit de ander te bekijken’. Open, eerlijk en zonder oordeel naar elkaar willen luisteren is de basis voor langdurige, goede relaties – en dit zorgt er weer voor dat we gezonder en gelukkiger worden. Om te eindigen met een quote van Mark Twain:

“There isn’t time, so brief is life, for bickerings, apologies, heartburnings, callings to account. There is only time for loving, and but an instant, so to speak, for that.”
Mark Twain

In het kort: 
3 vragen voor een open en eerlijk gesprek waarmee je al je relaties verbetert (vriendschap, liefde en op de werkvloer)

#1 Wil je dat ik open en eerlijk ben over mijn gedachten en vragen, of wil je dat ik ze voor mezelf houd?

#2 Zullen we zonder oordeel naar elkaars perspectieven luisteren om uit te vinden wat de waarheid is en wat we hiermee kunnen?

#3 Zijn we aan het discussiëren of proberen we het van elkaars kant te bekijken?

De vragen komen uit de Vertellis vragenkaartspellen en Vertellis Chapters. Voor meer prikkelende Vertellis-vragen ga je naar onze website!


Succes!

High five,

Bart

 

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99 29.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 627 reviews
82%
(512)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.