3 vragen voor een open en eerlijk gesprek
Home > All > 3 vragen voor een open en eerlijk gesprek
Gerelateerde artikelen
Kom erachter wie jij bent met deze vragen over jezelf!?Originele vragen voor een succesvolle eerste dateReflecteren met de STARR-methode, gebruik deze tips! - Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 13/05/2019

Goede en sterke relaties maken ons gezond. Wij delen met jou 3 krachtige vragen waarmee je al je relaties verbetert (vriendschap, liefde en op de werkvloer). 


Wat maakt ons gezond en gelukkig? Goede, sterke relaties – aldus Robert Waldinger. Deze conclusie trekt de Amerikaanse psychiater uit een van de langstlopende studies over menselijk geluk.

Al 75 jaar lang worden ruim 700 mensen gevolgd en zonder twijfel stelt hij dat de mensen met goede familiebanden, vrienden en community gezonder en gelukkiger zijn dan mensen zonder. Sterker nog, eenzaamheid is killing…

De kwaliteit van deze relaties is ook van belang en als derde en laatste ‘voordeel’ laat Waldinger weten dat het niet alleen lichamelijk goed is om fijne relaties in je leven te hebben, maar dat hij ook een verbeterde mentale gezondheid opmerkte bij de personen in deze groep.

Goed, safe to say: op naar goede relaties in ons leven met onze partner, vrienden en collega’s! Maar… hoe doe je dit?

Een open en eerlijk gesprek

Goede communicatie
Volgens ons (Lars, Liz en Bart) is goede communicatie essentieel en het stellen van de juiste vragen gaan je hierbij helpen. Maar wat is ‘goede communicatie’ eigenlijk? Altijd maar gezellige en lieve gesprekken voeren en de moeilijke onderwerpen vermijden?

Integendeel: juist op de lastige momenten, die iedereen meemaakt in het leven, is het open en eerlijk bespreken van de uitdagingen van belang – in plaats van ze weg te stoppen.

Hieronder hebben we 3 krachtige vragen voor je neergezet die je helpen om open en eerlijke discussies te voeren met de mensen die belangrijk voor je zijn. Het doel: nóg betere relaties, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Vraag 1:
Wil je dat ik open en eerlijk ben over mijn gedachten en vragen, of wil je dat ik ze voor mezelf houd?
Door ‘toestemming’ te vragen aan de ander of hij of zij open staat voor eerlijkheid, zal dit waarschijnlijk automatisch meer gebeuren. Ontvang je een volmondig ‘ja’, of bespeur je twijfel? Het is goed om dit aan te kaarten: “Ik heb het idee dat je wat twijfelt, hoe denk je dat dit komt?”. Wanneer je dit besproken hebt, keer je terug naar de originele vraag en pak je de draad weer op.

Vraag 2:
Zullen we zonder oordeel naar elkaars perspectieven luisteren om uit te vinden wat de waarheid is en wat we hiermee kunnen?
Discussies veroorzaken een hormonaal respons. Ons reptielenbrein (de amygdala; naast het zoogdierenbrein en de neocortex onderdeel van de hersenen) maakt hormonen aan die ons defensief maken tegenover de ander. Fight or flight.

Door dit aan te kaarten met de vraag of het doel is elkaar overtuigen, of eerlijk en open naar elkaar te luisteren ga je verschil merken in de defensieve houding van de ander. Dit zal ervoor zorgen dat het gesprek beter verloopt, zonder “schild”, en wat jullie bespreken ook beter gehoord wordt. Win-win.

Waardevolle gesprekken


Vraag 3:
Zijn we aan het discussiëren of proberen we het van elkaars kant te bekijken?
Mocht je merken dat het gesprek niet naar een conclusie leidt maar het een discussie blijft, probeer dan het gesprek te resetten. Dit kan je doen door direct, maar vriendelijk, te vragen of jullie nou aan het discussiëren zijn, of echt elkaar proberen te begrijpen en ‘het vanuit de ander te bekijken’. Open, eerlijk en zonder oordeel naar elkaar willen luisteren is de basis voor langdurige, goede relaties – en dit zorgt er weer voor dat we gezonder en gelukkiger worden. Om te eindigen met een quote van Mark Twain:

“There isn’t time, so brief is life, for bickerings, apologies, heartburnings, callings to account. There is only time for loving, and but an instant, so to speak, for that.”
Mark Twain

In het kort: 
3 vragen voor een open en eerlijk gesprek waarmee je al je relaties verbetert (vriendschap, liefde en op de werkvloer)

#1 Wil je dat ik open en eerlijk ben over mijn gedachten en vragen, of wil je dat ik ze voor mezelf houd?

#2 Zullen we zonder oordeel naar elkaars perspectieven luisteren om uit te vinden wat de waarheid is en wat we hiermee kunnen?

#3 Zijn we aan het discussiëren of proberen we het van elkaars kant te bekijken?

De vragen komen uit de Vertellis vragenkaartspellen en Vertellis Chapters. Voor meer prikkelende Vertellis-vragen ga je naar onze website!


Succes!

High five,

Bart

 

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om in het nieuwe jaar bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen om in 2022 te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Product bekijken

   Customer Reviews

   Based on 513 reviews
   87%
   (446)
   13%
   (66)
   0%
   (1)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   I
   Ingrid P.
   Mooi!

   Een prachtig boek wat mij gaat helpen met inzicht in mijzelf te krijgen. Blij mee!

   J
   Jolanda n.

   Wat een leuke berichten versturen jullie in afwachting van een bestelling. Dit zorgt voor een glimlach en een positief gevoel. Goede service en een goed product.

   H
   H B.
   Chapters is leuk!

   Dit dagboekje is echt een aanrader. Fijne lay-out, niet te groot, leuke teksten en mooie omslag. Ik ben er blij mee.