3 vragen voor een open en eerlijk gesprek
Home > All > 3 vragen voor een open en eerlijk gesprek
Gerelateerde artikelen
Tips om te ontspannen! 31 ontspanningstips - Vertellis NederlandTwijfel over je relatie? Voorkom onzekerheid! | Vertellis NederlandDit is mijn verhaal…
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Anique Bleumink - 13/05/2019

Goede en sterke relaties maken ons gezond. Wij delen met jou 3 krachtige vragen waarmee je al je relaties verbetert (vriendschap, liefde en op de werkvloer). 


Wat maakt ons gezond en gelukkig? Goede, sterke relaties – aldus Robert Waldinger. Deze conclusie trekt de Amerikaanse psychiater uit een van de langstlopende studies over menselijk geluk.

Al 75 jaar lang worden ruim 700 mensen gevolgd en zonder twijfel stelt hij dat de mensen met goede familiebanden, vrienden en community gezonder en gelukkiger zijn dan mensen zonder. Sterker nog, eenzaamheid is killing…

De kwaliteit van deze relaties is ook van belang en als derde en laatste ‘voordeel’ laat Waldinger weten dat het niet alleen lichamelijk goed is om fijne relaties in je leven te hebben, maar dat hij ook een verbeterde mentale gezondheid opmerkte bij de personen in deze groep.

Goed, safe to say: op naar goede relaties in ons leven met onze partner, vrienden en collega’s! Maar… hoe doe je dit?

Een open en eerlijk gesprek

Goede communicatie
Volgens ons (Lars, Liz en Bart) is goede communicatie essentieel en het stellen van de juiste vragen gaan je hierbij helpen. Maar wat is ‘goede communicatie’ eigenlijk? Altijd maar gezellige en lieve gesprekken voeren en de moeilijke onderwerpen vermijden?

Integendeel: juist op de lastige momenten, die iedereen meemaakt in het leven, is het open en eerlijk bespreken van de uitdagingen van belang – in plaats van ze weg te stoppen.

Hieronder hebben we 3 krachtige vragen voor je neergezet die je helpen om open en eerlijke discussies te voeren met de mensen die belangrijk voor je zijn. Het doel: nóg betere relaties, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Vraag 1:
Wil je dat ik open en eerlijk ben over mijn gedachten en vragen, of wil je dat ik ze voor mezelf houd?
Door ‘toestemming’ te vragen aan de ander of hij of zij open staat voor eerlijkheid, zal dit waarschijnlijk automatisch meer gebeuren. Ontvang je een volmondig ‘ja’, of bespeur je twijfel? Het is goed om dit aan te kaarten: “Ik heb het idee dat je wat twijfelt, hoe denk je dat dit komt?”. Wanneer je dit besproken hebt, keer je terug naar de originele vraag en pak je de draad weer op.

Vraag 2:
Zullen we zonder oordeel naar elkaars perspectieven luisteren om uit te vinden wat de waarheid is en wat we hiermee kunnen?
Discussies veroorzaken een hormonaal respons. Ons reptielenbrein (de amygdala; naast het zoogdierenbrein en de neocortex onderdeel van de hersenen) maakt hormonen aan die ons defensief maken tegenover de ander. Fight or flight.

Door dit aan te kaarten met de vraag of het doel is elkaar overtuigen, of eerlijk en open naar elkaar te luisteren ga je verschil merken in de defensieve houding van de ander. Dit zal ervoor zorgen dat het gesprek beter verloopt, zonder “schild”, en wat jullie bespreken ook beter gehoord wordt. Win-win.

Waardevolle gesprekken


Vraag 3:
Zijn we aan het discussiëren of proberen we het van elkaars kant te bekijken?
Mocht je merken dat het gesprek niet naar een conclusie leidt maar het een discussie blijft, probeer dan het gesprek te resetten. Dit kan je doen door direct, maar vriendelijk, te vragen of jullie nou aan het discussiëren zijn, of echt elkaar proberen te begrijpen en ‘het vanuit de ander te bekijken’. Open, eerlijk en zonder oordeel naar elkaar willen luisteren is de basis voor langdurige, goede relaties – en dit zorgt er weer voor dat we gezonder en gelukkiger worden. Om te eindigen met een quote van Mark Twain:

“There isn’t time, so brief is life, for bickerings, apologies, heartburnings, callings to account. There is only time for loving, and but an instant, so to speak, for that.”
Mark Twain

In het kort: 
3 vragen voor een open en eerlijk gesprek waarmee je al je relaties verbetert (vriendschap, liefde en op de werkvloer)

#1 Wil je dat ik open en eerlijk ben over mijn gedachten en vragen, of wil je dat ik ze voor mezelf houd?

#2 Zullen we zonder oordeel naar elkaars perspectieven luisteren om uit te vinden wat de waarheid is en wat we hiermee kunnen?

#3 Zijn we aan het discussiëren of proberen we het van elkaars kant te bekijken?

De vragen komen uit de Vertellis vragenkaartspellen en Vertellis Chapters. Voor meer prikkelende Vertellis-vragen ga je naar onze website!


Succes!

High five,

Bart

 

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter

Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

Customer Reviews

Based on 585 reviews
82%
(479)
13%
(78)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
E
Elroy T.
Rustmoment je om de dag te overdenken.

Ik schrijf iedere dag in chapters , heb vandaag het eerste boekje uitgeschreven. En ga alweer begonnen in een tweede , zo fijn om ff een reflectie van de dag momentje te hebben. Het geeft mij rust , had ik al veel eerder mee moeten beginnen.
Elroy

Hoi Elroy,
Prachtig om te lezen! We zijn ontzettend blij dat Chapters ook zo ontspannend werkt voor je. Geniet van je tweede Chapters. Groeten van het Vertellis Team

B
Brecht B.
Vertellis charter dankbaarheidsboekje

Dit mooie boekje doet me zomaar even stilstaan bij wie ik ben of wil zijn. Gouden momenten van dankbaar zijn,want die zijn er genoeg.

Hoi Brecht,
Dat is helemaal wat we willen bereiken en fijn dat dit ook gelukt is! Hartstikke bedankt voor je review.
Groeten van het Team

Ö
Özlem S.B.
Super super super

Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

Hey Özlem!
Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team