Met je geliefde in (corona-)crisis? 4 vragen voor een gezonde en sterke relatie
Een goede relatie in tijden van quarantaine. Heel veel stellen zitten door de Corona-crisis ineens 24/7 op elkaars lip. En dan leer je elkaar van een heel andere kant kennen. Hoe reageert je geliefde op onzekerheid? Hoe gaat de verdeling van het huishouden? En wanneer jullie allebei jongleren met kinderen, koken, boodschappen, de schoonmaak, de was en twee fulltime banen, lukt het dan nog om aandacht voor elkaar te hebben?
Een goede relatie blijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Sterker nog: vanzelfsprekendheid kan juist een gevaar vormen voor een goede relatie. Gelukkig kan je hier wat aan doen. Benieuwd wat? In deze blog deel ik 4 vragen die bijdragen aan een sterke en gezonde relatie.
4 vragen om te stellen aan je partner:
Vraag 1: van welke gebeurtenis vind je dat wij veel geleerd hebben?
Vraag 2: welke activiteit zou jij de komende tijd samen willen ondernemen?
Vraag 3: als je met niemand rekening hoeft te houden, wat zou je dan de komende maand doen?
Vraag 4: welke gewoonte zou je de komende tijd met mij willen verbeteren?
💝Op zoek naar meer vragen? In de Vertellis Relatie-editie vindt je 52 vragen om te stellen aan je partner! Nóg niet uitgekletst? Lees dan onze blog '50 vragen om aan je partner te stellen voor een diepere connectie'.
De dagen vliegen voorbij
Werk, familie, eventuele kinderen, het huishouden en het bijhouden van (social) media slokken zo’n beetje al je tijd op.
Als je werkt, probeer je goed te presteren, je doet je best om de zorg- en huishoudelijke taken strak te regelen, en het onderhouden van je sociale contacten vind je ook belangrijk. Misschien volg je ook nog een online lesje yoga, heb je andere hobby’s, of verdiep je je in een gezonde levensstijl.
Op een (incidentele) vrije avond plof je op de bank met een wijntje, een stuk chocolade en ‘even’ Netflix - wat nooit bij ‘even’ blijft. Je telefoon ligt waarschijnlijk binnen handbereik zodat je appjes en andere meldingen direct kan lezen en beantwoorden.
Praktisch vs. diepgang
Waar is je partner in dit verhaal? Die zit naast je op de bank. Af en toe doen jullie zeker iets leuks met elkaar, vaak met kinderen erbij of met vrienden en familie (op 1,5 meter afstand). Als je niet uitkijkt. heb je het met je partner vooral over praktische zaken. Je relatie lijkt dan misschien prima, maar voegt deze relatie ook echt iets toe? Is er genoeg diepgang? Of nemen jullie elkaar voor lief...?
Een goede beurt
Net zoals een auto af een toe een beurt nodig heeft, heeft een relatie dat ook. En dan doel ik natuurlijk op een goed gesprek 😉 Want als je niet zo nu en dan de tijd neemt om te praten over de dingen die jullie bezighouden en samen belangrijk vinden, kun je ongemerkt uit elkaar groeien.
Dus, hoe houden we onze relatie gezond en zorgen we ervoor dat we niet uit elkaar groeien? De basis is oprechte aandacht voor elkaar.
Het begint met een goede vraag!
Onze ervaring is dat je op een luchtige, speelse manier waardevolle gesprekken op gang kunt brengen. Stel jouw partner eens wat vaker een goede vraag. En dan bedoel ik natuurlijk niet de vraag over wie dit weekend de boodschappen gaat doen 😉
Nu kun je denken: wij zijn niet van die types die urenlang diepgaande gesprekken met elkaar voeren. Dat is helemaal prima, iedereen is anders. Daarom kan ook juist af en toe op een speelse manier elkaar een vraag stellen ervoor zorgen dat jouw relatie het niet alleen overleeft, maar juist sterker wordt!
Hieronder staan vier goede vragen waarmee je een begin kunt maken. Stel ze eens tijdens een wandeling, als je samen in de auto zit of tijdens het natafelen. Soms komt het gesprek vanzelf en soms moet je nog een beetje doorvragen “Oh, vertel eens?”. Eén tip: leg wel even je mobiel opzij!
Vraag 1: van welke gebeurtenis vind je dat wij veel geleerd hebben?
Een relatie die altijd op rolletjes loopt, bestaat volgens mij niet… In iedere relatie komen namelijk onenigheden of ruzies voor. Dat hoort erbij. Hoe je op zo’n conflict reageert is alleen voor iedereen anders.
Je kunt een onenigheid ook zien als een kans. Een kans om elkaar beter te leren begrijpen, een kans om jullie band sterker te maken. In het heetst van de strijd is het vaak wel te veel gevraagd om er op deze manier naar te kijken.
Daarom kan juist terugblikken op zo’n gebeurtenis heel leerzaam zijn. Ga dit soort gesprekken niet uit de weg, maar probeer je partner te begrijpen op het punt van discussie. Wat zouden jullie de volgende keer anders kunnen doen? Wat verwachten jullie van elkaar? Dus, ‘Wat hebben jullie ervan geleerd?’ is een krachtige vraag om van tijd tot tijd te stellen!
Vraag 2: welke activiteit zou jij de komende tijd samen willen ondernemen?
Wanneer de vlinders in de buik verdwenen zijn en het gewone leven met verplichtingen en zorgtaken het overneemt, vermindert de focus op onze partner. In de waan van de dag dreigen we steeds meer naast elkaar en minder met elkaar te leven en die sterke aantrekkingskracht en saamhorigheid die jullie in het begin voor elkaar voelden is afgenomen.
Deze gevoelens kun je nieuw leven inblazen! Samen activiteiten ondernemen - vooral nieuwe dingen - kan jullie weer dichter bij elkaar brengen. Dit heeft namelijk invloed op onze hormonen. Dopamine en oxytocine zijn twee hormonen die het gevoel van saamhorigheid versterken. Oxytocine komt vrij als we onze partner knuffelen of zoenen en bij een orgasme. Dopamine komt onder andere vrij als je samen leuke, nieuwe, uitdagende dingen onderneemt.
Er zijn genoeg manieren om samen weer iets nieuws te ontdekken, en vaak hoef je hiervoor niet eens je huis uit. Waarmee gaan jullie weer dopamine en andere hormonen aanmaken? Leuk én belangrijk!
Vraag 3: als je met niemand rekening hoeft te houden, wat zou je dan de komende maand doen?
Dit lijkt misschien een gekke en onzinnige vraag, want je hebt nu eenmaal wél mensen om je heen om rekening mee te houden. Toch werkt het juist fantastisch omdat het je outside the box laat denken en belemmeringen wegneemt. Het is goed om na te denken en te benoemen wat je graag uit het leven wilt halen. Wat zijn jouw diepgewortelde wensen? Verder is het belangrijk om deze wensen van elkaar te weten, want ze hebben (on)bewust een grote invloed op je relatie.
Daarnaast hoeft het niet bij dromen te blijven. Wie weet blijken die dromen (met een beetje creativiteit) een stuk bereikbaarder dan je dacht. Volgende maand verhuizen naar een villa in Zuid-Frankrijk is dan niet zo realistisch, maar vaak verlangen we toch naar de kleinere dagelijkse dingen.
Een tijdje geleden stelden we deze vraag ook aan de Vertellis-community en we kregen veel antwoorden in de trant van ‘tien minuten langer douchen, want dat kan door de kinderen niet’ of ‘een boek lezen’ en ‘vaker met z’n allen aan tafel eten’. Door hierover te praten, weet je wat de ander belangrijk vindt en kun je bedenken hoe je de wens van je partner (gedeeltelijk) in vervulling kunt laten gaan. We zijn snel geneigd iets als ‘onmogelijk’ af te schilderen, dus denk vooral in mogelijkheden!
Vraag 4: welke gewoonte zou je de komende tijd met mij willen verbeteren?
In een relatie bouw je gezamenlijke gewoontes en routines op. Dat gaat vanzelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijden waarop jullie gewoonlijk opstaan, eten en naar bed gaan. Ook wat je dagelijks op tafel zet en wie wanneer de was doet behoort tot jullie routines. Het is goed om hier regelmatig bij stil te staan. Gewoontes sluipen erin, terwijl je misschien niet over allemaal even tevreden bent.
Het is nuttig om je bewust te zijn van jullie gezamenlijke gewoontes en eventuele onvrede hierover uit te spreken. Misschien besluiten jullie wel om een gewoonte ‘aan te pakken’. Dit gaat makkelijker als je elkaar stimuleert of als je samen de gewoonteverandering inzet. Gezonder gaan eten wordt bijvoorbeeld een stuk lastiger wanneer je partner gezellig chips of chocolade erbij pakt tijdens jullie ‘Netflix-momentje’ 😉
Vond je deze vragen leuk en inspirerend?
Het feit dat je dit artikel tot het einde hebt gelezen betekent waarschijnlijk dat je met de vragen aan de slag wilt. Super! Maar… je weet net zo goed als ik dat dit ook weer snel verwatert.
Om dit op te lossen en op een leuke en simpele manier aan je relatie te ‘werken’ hebben wij (Bart, Lars & Liz) deze ‘gewoontes en geheimen’ voor een krachtige relatie in een spelvorm gegoten: de Vertellis Relatie-editie. Deze editie is tot stand gekomen in samenwerking met 150 professionals, zoals relatie-psychologen en trouwambtenaren, en het dient één doel: elkaar de juiste vragen stellen.
Schenk een drankje in, neem de tijd voor elkaar, leg je mobiel even weg en maak van je relatie een TOP relatie!
Heb je zelf mooie ervaringen of goede vragen, deel ze dan hieronder in de comments of deel ‘m met iemand die dit onderwerp ook interessant vindt 😄
Klik hier voor meer informatie over de Vertellis Relatie-editie!
Let’s inspire!
Liefs,
Liz
Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!
Chapters is jouw persoonlijke coach in boekvorm, die je helpt bewuster en positiever in het leven te staan. Het boek biedt krachtige vragen, inspirerende quotes, verhalen en opdrachten die je dagelijks laten focussen op wat écht belangrijk is voor jou.
Meer dan een dagboek: Chapters brengt rust, een positieve mindset en een diepere verbinding met jezelf en anderen.
- Creëer een positievere mindset
- Voel je dagelijks dankbaar
- Verminder stress
- Slaap beter