Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

5 vragen voor meer betekenis in je leven

Bart Kloosterhuis

5 Vertellis-vragen voor een gelukkig en betekenisvol leven

Met termen als ‘Purpose’, ‘Meaning’, ‘Fulfillment’ en ‘Happiness’ worden we door de Amerikaanse zelfhulp-guru’s inmiddels doodgegooid. Alleen… is ‘druk’ uitoefenen om een gelukkig en betekenisvol leven te leiden wel de juiste manier? Moeten we cursussen volgen en hebben we coaches nodig? Ik denk van niet. Ik geloof in de kracht van het stellen van de juiste vragen. Stel jezelf de onderstaande 5 vragen uit de Vertellis vragenkaartspellen en Vertellis Chapters en kom een stapje dichter bij meer betekenis in je leven!

 

Begrijp me niet verkeerd: ik ben vóór hulp van professionals, maar als het gaat om meer betekenis in je leven verkrijgen en hierdoor een gelukkiger leven leiden ben ik van mening dat dit anders kan. En nog gemakkelijker ook.

 

Samenvatting: 5 vragen voor meer betekenis in je leven 

#1 Waar was je als klein kind gepassioneerd over?

#2 Vanaf morgen heb je een miljard euro. Aan welk project zou je dit willen besteden?

#3 Hoe zou je andere mensen willen helpen als geld geen rol zou spelen?

#4 Waar vragen mensen jou om advies over?

#5 Welke personen vind je inspirerend?


Vraag 1: Waar was je als klein kind gepassioneerd over?

Als jong kind leef je onbevangen en zonder zelfbedachte restricties. Naarmate we ouder worden, krijgen we vanuit onze samenleving, de mensen met wie we omgaan en de invloeden van de media bepaalde ‘kaders’ mee. Bedachte concepten over hoe we ons leven moeten leiden, maar hoe echt zijn deze eigenlijk? Als onbevangen kind leef je meer vanuit je emotie dan je ratio, wat ervoor zorgt dat je op een natuurlijke wijze meer doet waar je passie ligt.

Was je vaak buiten aan het spelen en nam je altijd het voortouw, betekent het niet dat je per se gymleraar hoeft te worden – het is natuurlijk niet 1-op-1 te kopiëren. Wat je wel kan doen is datgene waar je gepassioneerd over was, proberen te vertalen naar dingen die je nu zou kunnen en willen doen.

 

  

Vraag 2: Vanaf morgen heb je een miljard euro. Aan welk project zou je dit willen besteden? (Note: je mag niets aan jezelf, familie of vrienden doneren)

Groots denken wordt vaak belemmerd door een restrictie die we onszelf opleggen (of die ons opgelegd wordt). ‘Niet voldoende’ geld hebben. Op deze manier durven we niet in oneindige mogelijkheden te denken, maar denken we vanuit wat we op dit moment hebben. Dit werkt averechts voor het vinden van meer betekenis in je leven. Ga dit gedachte-experiment eens aan en schrijf op wat jij zou willen doen als geld geen begrenzing was. Stel jezelf vervolgens de vraag wat een eerste stap zou kunnen zijn om iets dichterbij dit doel te komen. Kleine stapjes!

 

Vraag 3: Hoe zou je andere mensen willen helpen als geld geen rol zou spelen?

We gaan nog even verder in het thema ‘geld’. Mensen zijn sociale dieren: het helpen van anderen zorgt ervoor dat je zelf gelukkig wordt en meer betekenis in je leven ervaart. Kleine dagelijkse dingen zorgen hier al voor. Laten we nu een begrenzing weghalen: wat als geld geen rol zou spelen? Hoe zou jij zo veel mogelijk mensen helpen? Is er iets waarmee je zou kunnen starten, hoe klein het begin ook is?

 

Vraag 4: Waar vragen mensen jou om advies over? 

Zelf beseffen we meestal niet direct waar we goed in zijn; dit vinden we vaak lastig te onderzoeken. Door na te gaan waar jouw vrienden en kennissen je advies over vragen, kan je er op een natuurlijke manier achter komen waar jouw kracht ligt. Vaak ligt hier ook de kern van je passie! En zoals eerder gezegd: mensen helpen maakt gelukkig en brengt meer betekenis in je leven 😊

  

Vraag 5: Welke personen vind je inspirerend?

Ter inspiratie: Leonardo da Vinci. Een creatieveling die meerdere dingen durfde te ontwikkelen en niet alleen kunstenaar was, maar ook uitvinder, schrijver en nog veel meer.

Door na te denken over een inspirerend persoon, besefte ik dat ik zelf ook graag meerdere ‘doelen’ in mijn leven heb. De maatschappij (en voornamelijk scholing) laat ons eigenlijk iets anders geloven: wordt goed in één ding. Voor sommige mensen past dit perfect: zij roepen al van jongs af aan dat ze dierenarts, juf of brandweerman willen worden. Geweldig, ga ervoor! Alleen is het voor de meesten niet zo rechtlijnig.

Ik wilde typen: “Helaas is het voor de meesten niet zo rechtlijnig.”. Dat heb ik veranderd. Er is niks ‘helaas’ aan. Sta ervoor open dat je meerdere skills hebt en dat je meerdere doelen kan nastreven voor een optimaal gevoel van betekenis! Sta open voor het vervullen van je ware potentie en om in het proces mensen te kunnen helpen.

Vraag jezelf af welke mensen jij inspirerend vindt, van vroeger tot nu. Pluis eens uit wat ze doen of deden waardoor je dit vindt. Zou je (een paar van) hun principes toe kunnen passen in jouw eigen leven?


Nóg meer betekenis met Vertellis?

 
Check dan onze vragenkaartspellen en ons populaire mindfulness-dagboek: Vertellis Chapters

Klik op de naam van het product om naar de website te gaan en krijg een goede indruk! 

Vertellis-vragenkaartspellen:
Vertellis Feestdagen-editie - om te reflecteren & verbinden tijdens de feestdagen

Vertellis Relatie-editie - voor een nog diepere connectie met je partner 

Vertellis Gezinseditie - voor een nog sterkere familieband
 

Mindfulness- en zelfreflectiedagboek:
Vertellis Chapters - deze 'personal coach' in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan.

 

Ik ben benieuwd naar je antwoorden!

High five,

Bart

 


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!