Maak van dit jaar NIET jouw ‘beste jaar ooit’
Home > All > Maak van dit jaar NIET jouw ‘beste jaar ooit’
Gerelateerde artikelen
De werking van mantra’sLiefdesverdriet: tips om je verdriet te verwerkenDiepgaande vragen voor de mooiste gesprekken
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Bart Kloosterhuis - 01/01/2019

Maak van dit jaar niet jouw 'beste jaar ooit'

Sorry, ik ga dit artikel NIET beginnen met “maak dit jaar jouw beste jaar ooit". Dit doen geloof ik bijna alle zelfbenoemde zelfhulp goeroes op het internet, maar ik niet… Ik ga je vertellen over hoe ik me meer focus op 'de kern', mijn 'One Thing'. 

"Het beste jaar ooit..." Dit soort beloftes aan jezelf en anderen hebben in mijn ogen maar weinig waarde en kunnen er zelfs voor zorgen dat je je jaar afsluit met het gevoel een ‘loser’ te zijn. Waarom?

Zeg nou zelf; wat is ‘het beste jaar ooit’ eigenlijk? Hoe ziet dat er in vredesnaam uit? Bovendien, waarom zou je jezelf nóg meer druk opleggen, terwijl je al een aardig vol jaar achter de rug hebt?

Als er een doel is waarvan ik vind dat (bijna) iedereen deze zou moeten stellen, dan is dat juist: ga dit jaar MINDER doen.

Voor de duidelijkheid: ik bedoel hier niet mee dat je het beste kunt stoppen met werken, op de bank gaat hangen en je uren vult met Netflix.

 • Wat ik hiermee wel bedoel is dat je de dingen gaat schrappen die je weinig opleveren.
 • Besteed minder tijd & energie aan de relaties die je niet veel energie geven.
 • Ga juist minder Netflixen en scroll minder vaak op je telefoon door Facebook en Instagram.
 • Doe minder van de dingen die weinig toevoegen aan je leven.

Maak dit jouw jaar van minder doen.

“THE ONE THING”

Gary Keller heeft een tof boek geschreven, genaamd ‘The One Thing’. In het kort komt het erop neer dat wij mensen niet gemaakt zijn om te multitasken. Buiten twee dingen tegelijk doen, kunnen we ons ook slecht focussen als we te veel verschillende dingen op een dag doen.

Vele malen productiever & blijer zijn de mensen die hun dagen simpel houden en zich focussen op dat wat voor hun (op dat moment) het belangrijkste is. Hun ‘One Thing’.

Minder doen klinkt niet alleen chill, het is dus ook wetenschappelijk bewezen dat ons brein hier lekkerder op gaat…

We leven al in een wereld van veel

Veel prikkels, veel werk, veel afleiding, veel afspraken, veel consumeren. Kortom: héél veel. De kunst is om minder te doen en zo meer te bereiken. We leven in een maatschappij waar alles draait om meer, daar hoef je niet zo je best voor te doen.

Rollen & doelen

Stephen Covey beschrijft in zijn boek ‘De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap’ waarom het belangrijk is om stil te staan bij de rollen die we vervullen in ons leven.

Voorbeeld:

Ik ben een…

 • Vader/moeder
 • Zoon/dochter
 • Zus/broer
 • Partner
 • Vriend/vriendin
 • Werknemer (+functie)
 • Eigenaar van een bedrijf
 • Lid van een sportclub of vereniging

Iedereen vervult meerdere rollen in zijn of haar leven, maar lang niet iedereen staat erbij stil welke rollen dit zijn en welke doelen we vanuit iedere rol nastreven.

Combineer Covey met Gary’s ‘One Thing’ en je hebt een gouden combinatie

Focus je op ‘de kern’, jouw ‘One Thing’ en stel (slechts) een paar haalbare doelen die effectief en belangrijk zijn voor de rollen in jouw leven.

Maak dus niet van dit jaar jouw beste jaar ooit of iets in die trant. Leg jezelf niet nog meer druk op in onze toch al drukke maatschappij.

Focus je in plaats daarvan op jouw ‘one thing’ per rol die je vervult en stel vervolgens (niet teveel) doelen. Stel deze doelen niet gelijk voor een heel jaar. Waarom? Dat is lastig vol te houden, ver weg en moeilijk haalbaar. De kunst is juist om het simpel te maken…

Word dit jaar (positief) luier. Doe minder, maar sta wel kritisch stil bij wat je nu doet in je leven.

Vertellis Vragen om alvast mee aan de slag te gaan

#1 Welk ene ding ga je de komende weken doen om een nog betere vader/moeder te zijn?

#2 Welk ene ding ga je de komende tijd doen voor je gezondheid?

#3 Welk ene ding kan je nu doen om een nog betere werkgever- of nemer te zijn?

'Wanneer je tegelijkertijd jaagt op twee konijnen, zul je er geen een vangen.'
- Russische gezegde

Bovenstaande quote komt uit het boek van Gary Keller en is ook een belangrijke pijler in het 6e hoofdstuk van Vertellis Chapters, een zeer populair ‘alles-in-één-boekje’ waarin zelfreflectie & mindfulness op een niet-zweverige manier centraal staat.

Laat het duidelijk zijn dat minder doen en je focussen op de kern een van de belangrijkste succesfactoren zijn in het leven.

De combinatie ‘Less = More’ & Covey z’n ‘Rollen & Doelen’ zijn ook opgenomen in de Vertellis Life Planner. Het nieuwste productiviteitsboek gecombineerd met agenda, wat op dit moment ook in Amerika en Duitsland populair is.

Dit boekje biedt jou de ruimte om stil te staan bij de rollen die je vervult en om haalbare doelen te stellen. Ook laat het je dagelijks nadenken over wat voor jou het belangrijkste is vandaag. “Wat is dat ene ding dat jouw dag geslaagd gaat maken?” Gary zou trots op ons zijn 😉

Lees meer over de Vertellis Life Planner.

Hier alvast 2 dingen om NIET te doen dit jaar...

#1 Maak van dit jaar niet jouw beste jaar ooit. Ga minder doen en houd jezelf bezig met de dingen die voor jou belangrijk zijn.

#2 Skip de goed bedoelde en klinkende zelfhulpcursussen. Ga aan de slag met een van de krachtigste en oudste technieken: zelfreflectie.

“The unexamined life is not worth living” - Seneca

Dit geldt ook voor de twee boeken die ik hierboven aanprijs. Laat die lekker links liggen als je twijfelt. Houd het simpel: sta dagelijks een moment stil bij wat je de komende tijd beter of anders wil doen, en reflecteer dan op hoe dit gaat. Gebruik hier simpelweg pen, papier en een schriftje voor.

Maar mocht je een stok achter de deur willen, kijk dan of Vertellis Chapters en de Vertellis Life Planner iets voor je zijn.

Veel succes en plezier & laat gerust even weten wat je van dit artikel vindt!

High five,

Bart

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99 29.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 627 reviews
82%
(512)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.