Realiseer je dromen en doelen met affirmaties - Vertellis Nederland
Home > All > Realiseer je dromen en doelen met affirmaties - Vertellis Nederland
Gerelateerde artikelen
Twijfel over je relatie? Voorkom onzekerheid! | Vertellis NederlandDit is mijn verhaal…Omgaan met tegenslagen: 10 tips | Vertellis Nederland
Thema's
De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Lars Blokdijk - 30/11/2021

Realiseer je dromen en doelen met affirmaties

Steeds meer mensen zweren erbij: affirmaties gebruiken om hun gedachten positief te beïnvloeden en zo hun doelen en dromen waar te maken.

Je gedachten zijn een weerspiegeling van jouw werkelijkheid. De meeste mensen hebben regelmatig (onbewust) negatieve gedachten over zichzelf. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gedachten als ‘dat kan ik niet’ of ‘ik weet niet hoe ik zoiets aan moet pakken’. Als je maar vaak genoeg zulke negatieve gedachten hebt, ga je hier vanzelf in geloven. Immers, wat je aandacht geeft groeit.

Affirmaties werken eigenlijk hetzelfde, maar dan de positieve kant op. Het herhalen van positieve affirmaties, bijna als een soort mantra, zorgt er namelijk voor dat je op een andere manier leert denken en juist in mogelijkheden en kansen gaat geloven. Daarnaast geven affirmaties meer energie en zelfvertrouwen.⁠

Wat zijn affirmaties?

Wat zijn affirmaties nou precies? Affirmaties zijn eigenlijk positieve gedachten. Het idee achter affirmaties is dat hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je erin gaat geloven en hoe meer dit zich vervolgens in je leven manifesteert. Je kunt je gedachten dus ombuigen naar positieve denkpatronen met affirmaties.

De kracht van affirmeren

Bij affirmeren is het belangrijk dat je een positieve affirmatie kiest die bij je past en echt iets voor je betekent. Het heeft namelijk geen zin om van alles te herhalen als je er niet in gelooft of als het totaal niet realistisch is.

Als je bijvoorbeeld helemaal niet lekker in je vel zit, helpt het niet om als affirmatie ‘Ik ben gelukkig’ te herhalen. Creëer in plaats daarvan affirmaties waar je een goed gevoel van krijgt waar je in kunt geloven. In het geval van het voorbeeld hierboven, zou je beter een affirmatie als ‘Ik geloof dat er goede dingen op mijn pad komen’ kunnen gebruiken.

De kracht van affirmaties

25 positieve affirmaties

Wil je graag direct aan de slag met affirmaties, maar vind je het lastig om er zelf eentje te verzinnen? Hieronder vind je 25 positieve affirmaties voor meer zelfvertrouwen, (zelf)liefde en positiviteit. Kies affirmaties waar je een goed gevoel bij hebt en lees vooral verder om te ontdekken hoe je ze het beste kunt inzetten.

 1. Ik ga deze dag met blijdschap tegemoet.
 2. Vandaag ga ik de wereld een betere plek maken.
 3. Ik doe vandaag mijn best en dat is genoeg.
 4. Mijn stem verdient het om gehoord te worden.
 5. Ik kan dit aan.
 6. Ik groei en verbeter met elke uitdaging die ik tegenkom.
 7. Ik ben trots op wat ik doe en wie ik ben.
 8. Ik handel met vertrouwen en moed.
 9. Ik ga uitdagingen aan met kracht en veerkracht.
 10. Ik ben vastbesloten om mijn beste zelf te zijn.
 11. Ik geloof in mijn vermogen om moeilijke situaties aan te kunnen.
 12. Ik ben moedig en vraag om hulp wanneer ik het nodig heb.
 13. Ik zie tegenslagen als een kans om te groeien.
 14. Ik kan lastige dingen doen.
 15. Ik ben liefde waard.
 16. Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
 17. Ik vergeef mezelf mijn fouten.
 18. Ik weet dat ik grote dingen kan doen.
 19. Elke dag is een nieuwe kans om te groeien.
 20. Vandaag kies ik voor liefde, vreugde en geluk.
 21. Ik ben dankbaar voor mijn leven.
 22. Ik omring mezelf met mensen die me aanmoedigen en opbeuren.
 23. Ik ben dankbaar voor mijn uitdagingen, omdat ze me hebben geholpen te groeien.
 24. Ik ben veerkrachtig.
 25. Ik vier mijn vooruitgang elke dag.

Gebruik affirmaties op elk moment van de dag

Goed, je hebt een affirmatie bedacht of gekozen. Maar wanneer gebruik je deze nou precies? Het mooie van affirmaties is dat je deze op elk moment van de dag en in allerlei verschillende situaties in je hoofd kunt herhalen.

Wel kan het wat onwennig voelen om je positieve statement te herhalen. Daarom is  is het slim om in het begin een vast moment op de dag te kiezen om je affirmaties tegen jezelf te zeggen.

Of dit nou in de ochtend, middag of avond of op je werk of thuis is, er is hierbij geen goed of fout. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Hieronder geven we je wat inspiratie voor verschillende momenten van de dag waarop je affirmaties zou kunnen inzetten.

Kickstart je dag met ochtend affirmaties

Word je soms wel eens wakker en is het eerste wat je denkt: ik heb geen zin in deze dag? Als je eerste gedachte van de dag een negatieve is, bestaat de kans dat je in deze negativiteit blijft hangen.

Als je deze negatieve gedachten omvormt naar ochtend affirmaties, begin je je dag met vele meer positiviteit, vertrouwen en energie. Herhaal je favoriete mantra een aantal keer zodra je wakker wordt. Dit kan je hardop doen, maar ook in stilte. Probeer in beide gevallen de woorden echt goed tot je door te laten dringen en eigen te maken.

Als je nog te slaperig bent als je wekker gaat om je affirmatie te herhalen, kun je dit ook later op de ochtend doen. Zo zweren veel mensen bij het opzeggen van hun affirmaties tegen zichzelf voor de spiegel.

Affirmaties  je bijvoorbeeld doen nadat je je klaargemaakt hebt voor de dag, of zelfs vlak voordat je de deur uitgaat. Het is hierbij belangrijk dat je oogcontact met jezelf maakt. Probeer je affirmatie met overtuiging te zeggen en geloof erin, want alleen zo maak je je positieve ochtend affirmaties écht eigen.

Houd moed en energie gedurende de dag met een krachtige affirmatie

Ben je halverwege de dag en voel je je wat vermoeid? Gebruik dan een krachtige affirmatie voor meer energie. Een affirmatie zoals ‘Ik ga uitdagingen aan met kracht en veerkracht’ kan je helpen de dag verder door te komen.

Daarnaast kun je krachtige affirmaties ook gedurende de dag inzetten bij belangrijke en/of spannende gebeurtenissen. Heb je bijvoorbeeld een belangrijke meeting, een presentatie of een sollicitatiegesprek? Neem dan vlak van tevoren even een momentje voor jezelf en kies een krachtige affirmatie die je moed en rust geeft. Zo kan een affirmatie je net dat beetje extra zelfvertrouwen geven dat je nodig hebt.

Affirmatie in de avond: voor een goede nachtrust

Bijna iedereen kent het gevoel wel: je hebt een drukke dag gehad, ligt eindelijk in bed om lekker te slapen en vervolgens kun je niet slapen. Een onhandige opmerking die je maakte tegen een collega of die ene vergadering die je niet zo goed voorbereid had: allerlei gedachten gaan door je hoofd.

Als je ’s avonds moeite hebt om je gedachten uit te zetten voor het slapengaan, dan kan een affirmatie je helpen ontspannen en tot rust te komen. Vervang deze negatieve gedachten voor het slapengaan voor een positieve affirmatie, zoals ‘ik heb mijn best gedaan en dat is genoeg’ of ‘ik laat al mijn zorgelijke en stressvolle gedachten los’. Hierdoor verminder je stress, laat je je zorgen los en val je uiteindelijk makkelijker in slaap.

Je kunt je affirmaties voor in de avond ook combineren met reflecteren op je dag. Schrijf ze bijvoorbeeld op in een dankbaarheidsdagboek zoals Vertellis Chapters. De vragen uit dit dagboek leren je samen met je affirmaties om dankbaar te zijn en te focussen op de dingen die er werkelijk toe doen.

Positieve affirmaties

Gebruik affirmaties stap voor stap

Hoe je ook met affirmaties aan de slag gaat, wees jezelf bewust van het feit dat het tijd nodig heeft om goed onder de knie te krijgen. Neem dus ook vooral de tijd om je affirmaties aan te passen waar nodig. Herformuleer ze en varieer met verschillende affirmaties. Probeer ook vooral verschillende technieken uit en herhaal je positieve affirmaties in verschillende situaties, op verschillende plekken en op meerdere momenten van de dag. Alleen zo ontdek je namelijk hoe affirmaties jou het beste helpen bij het manifesteren van je dromen en doelen.

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
29.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

Product bekijken

Customer Reviews

Based on 602 reviews
81%
(490)
14%
(84)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

S
S.Sotelo
Een hele goeie koop♡

Dichterbij jezelf komen en vooral in deze tijd gun ik een ieder. Selflove, in jezelf investeren om sterker en bewuster in het leven te staan. Life is beautiful wees lief voor elkaar ♡ bless ya'll

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!