Kwart Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn werk
Home > All > Kwart Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn werk
Gerelateerde artikelen
Mindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stressHet gebruik van kernwaarden in het dagelijkse leven: Hoe het Kernwaarden Spel kan helpen bij het ontdekken van je ware drijfverenMindful ouderschap: het belang van aandacht en communicatie in de opvoeding
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Anique Bleumink - 18/10/2019

Voel je je wel eens onvoldoende uitgedaagd op je werk? Besteed je op je werk tijd aan je persoonlijke ontwikkeling? Levert je werk je wel eens stress op? Vier jij je successen? 

Bij Vertellis waren we benieuwd hoe Nederlanders zich voelen ten opzichte van hun werk. Wordt er voldoening gehaald uit het werk en is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? We hebben daarom onderzoek gedaan onder 1.035 Nederlanders die werkzaam zijn in loondienst, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard. Door onderstaande tekst en afbeeldingen krijg je zicht op de huidige status in Nederland. 

Wij keken enigszins op van de resultaten, maar denken natuurlijk gelijk in kansen 😉

1. Vrouwen tussen de 18 en 30 jaar halen te weinig voldoening uit hun werk

Heb je het gevoel dat je te weinig waardering van je collega’s krijgt? Zijn je werkzaamheden niet uitdagend genoeg? Of heb je het gevoel dat je baan niet bijdraagt aan een betere wereld? Als je dit herkent dan loop je het risico dat je te weinig voldoening uit je werk haalt. Uit ons onderzoek blijkt dat 27 procent van de werkende Nederlanders te weinig voldoening uit zijn of haar baan haalt. Vrouwen ervaren dit over het algemeen vaker dan mannen, namelijk 29 procent tegenover 25 procent. Dat vrouwelijke millennials het vaakst te weinig voldoening halen uit hun werk zou kunnen komen omdat zij zich over het algemeen bewust zijn van hun persoonlijke waarden, en het belangrijk vinden dat de waarden van de organisatie of het bedrijf waar ze voor werken overeenkomen met hun eigen waarden. 

2. Jonge vrouwen staan het meest open voor persoonlijke ontwikkeling 

37 procent van de Nederlanders zou graag meer tijd besteden aan mindfulness- of stressreductie-trainingen op het werk. Vooral werkenden onder de dertig jaar geven aan hiervoor open te staan. Het is algemeen bekend dat het voor millennials op de werkvloer heel belangrijk is dat ze het gevoel hebben dat ze zich (persoonlijk) ontwikkelen. 

3. Groningers vinden werk een grote stressfactor

Voor 32 procent van de Nederlanders met een baan is werk een grote stressfactor in het leven. Als we kijken naar de verschillen per provincie zien we dat Groningers werk het vaakst benoemen als een grote stressfactor. Voor Zeeuwen is werk het minst van invloed op het stressgehalte. Een goede balans tussen werk en privé is heel belangrijk voor bijvoorbeeld je gezondheid. Daar tegenover staat dat een slechte balans ten koste gaat van een gevoel van voldoening en geluk. 

4. Vrouwelijke millennials staan te weinig stil bij hun werkprestaties

Vier op de tien Nederlanders met een baan staan naar eigen zeggen te weinig stil bij prestaties die ze hebben bereikt op het werk. Het verschil tussen mannen en vrouwen is klein. Toch nemen vrouwelijke millennials ook hier een speciale plek in; maar liefst 61 procent van hen geeft aan te weinig stil te staan bij werkprestaties. Niet stilstaan bij werkprestaties kan leiden tot onzekerheid over de werkuitvoering en minder werkplezier. 

5. Vrouwelijke twintigers en mannelijke dertigers zijn zich het minst bewust van wat zij in een week hebben gedaan

Druk, druk, druk. Weet je op vrijdag niet meer wat je maandag hebt gedaan? Een derde van de Nederlanders met een baan antwoordt bevestigend op deze vraag. Vooral werkenden onder de veertig jaar hebben het gevoel dat de werkweek voorbij vliegt. Ze zijn veelal met meerdere dingen tegelijk bezig om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. 

Conclusie

Interessant! Vrouwen halen, vaker dan mannen, te weinig voldoening uit hun werk en zouden meer tijd willen besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling, zoals mindfulness- en stressreductie-trainingen. Vrouwelijke millennials blijken weinig stil te staan bij hun werkprestaties en zijn zich, samen met de mannelijke dertigers, het vaakst niet bewust van wat ze in een week hebben gedaan. Landelijk gezien vinden Groningers werk het vaakst een grote stressfactor in hun leven. 

Kansen

Wij zien hier kansen! Tal van onderzoeken wijzen uit dat als je aan het begin van de dag of week doelen stelt en hierop aan het eind van de dag of week reflecteert, je meer rust, overzicht en focus ervaart. De voordelen van het stilstaan bij je prestaties en het vieren van successen? Het motiveert, vergroot je werkplezier en stimuleert je persoonlijke groei. 

Vertellis Chapters is slechts één van de initiatieven van Vertellis die ingaat op deze kansen. Deze 'personal coach' in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan; om meer uit je dagen te halen, stress te verminderen en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Daarnaast zijn Vertellis’ trainingen en workshops voor bedrijven erop gericht om het presteren van teams en het werkgeluk van medewerkers duurzaam te vergroten. 

Wil jij, net als wij, bewuster en positiever in het leven staan en vind je échte connectie in onze snelle, digitale samenleving belangrijk? Kijk op onze website, spread the word en voel je gelukkiger: thuis én op je werk! 

 

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.