Kalm blijven bij stress
Home > All > Kalm blijven bij stress
Gerelateerde artikelen
50 vragen om aan je partner te stellen voor een diepere connectieInnerlijke rust: wat is het en hoe vind je het?6 mindful cadeautips voor IEDEREEN!
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Anique Bleumink - 11/09/2019

Kalm blijven tijdens een stressvolle dag

Hoe kan ik kalm blijven op een stressvolle dag? Vraag jij je dit ook regelmatig af? Dan ben je gelukkig niet de enige! Het betekent alleen niet dat je je schouders zou moeten ophalen, zonder iets te veranderen. Integendeel: met mindfulness-initiatieven als Vertellis Chapters helpen we je maar wat graag om kalm te blijven in stressvolle tijden. Lees je mee?

Ahhh de ‘druk-zijn-valkuil’ We hebben allemaal dagen, weken of zelfs maanden waarbij alles voelt als gaan-gaan-gaan… Misschien heb je onlangs een kind gekregen, ben je nog maar net begonnen met je eigen bedrijf, verzorg je een ziek familielid, ligt er een lastig tentamen in het verschiet of maak je een andere belangrijke verandering in het leven mee. Hoe blijf je kalm in zo’n situatie?

Eén ding is zeker: iedereen heeft weleens een periode in het leven waarin we gewoon te veel te doen hebben. Wanneer onze planningen steeds voller worden, kunnen we gemakkelijk in de druk-zijn-valkuil terechtkomen. De kans is groot dat je hoofd overstroomt met gedachten. Kalm blijven wordt op dat moment steeds lastiger!

Kalm blijven tijdens de druk-zijn-valkuil?

Word je wel eens angstig of gestrest wakker omdat je je zorgen maakt over alle dingen die je moet doen? Dat het voelt alsof de tijd voorbij vliegt en je er niet van kunt genieten? Probeer je kalm te blijven, maar blijf je piekeren?

Is je antwoord op al deze vragen ‘ja’… dan is de kans groot dat je in de druk-zijn-valkuil bent beland. Allereerst wil ik één ding zeggen: je bent niet alleen! Sterker nog, voor veel mensen hoort het erbij om druk en gestrest te zijn. In onze samenleving worden harde werkers enorm gewaardeerd en het behoort tot de norm. Kalm blijven we dus niet snel.

Daarentegen voelt het beoefenen van zelfzorg ‘egoïstisch’ en ‘lui’, doordat je tijd neemt voor jezelf door leuke dingen te doen. Maar ik beloof je: niets is minder waar als jij kalm wilt blijven!

Kalm blijven tijdens de druk-zijn-valkuil?

Blijf kalm en laat de behoefte om druk te zijn los

Wanneer we ‘nee’ zeggen tegen de druk-zijn-valkuil staan ​​we onszelf toe om ‘JA!’ te zeggen tegen plezier, geluk, verbinding, rust, betere gezondheid, kalmte en zelfs beter werk. Je creëert ruimte voor positieve gevoelens.

Als je gewend bent om in een drukke staat te verkeren, kan het vreemd voelen om die gevoelens van stress en angst los te laten. Het is normaal geworden om altijd bezig te zijn, zonder voldoende tijd te nemen om kalm te worden. Blijf je echter te lang in de druk-zijn-valkuil hangen? Dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat je dit niet lang volhoudt. Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat onze lichamen of relaties eronder gaan lijden.

Zit je momenteel gevangen in de druk-zijn-valkuil? Lees dan mijn tips om kalm te blijven, waarin ik een aantal van mijn favoriete manieren om de drukte los te laten vertel.

Focus op je ademhaling om kalm te blijven

Kalm blijven kan zelfs tijdens een stressvolle situaties. Zodra ik vast kom te zitten in de druk-zijn-valkuil, concentreer ik me allereerst op mijn ademhaling. Dit remt drukke gedachten meteen af en brengt me naar het hier-en-nu. Vind een rustig plekje, neem een paar seconden en word kalm. Blijf rustig zitten en sluit je ogen.

Richt je aandacht op je ademhaling en adem diep in en uit. Probeer je gedachten weg te laten glijden als je hoofd vol zit. Oordeel niet. Sommige mensen vinden dat het tellen van hun ademhaling of het gebruiken van een mantra helpt om hun aandacht erbij te houden.

Nadat je de tijd hebt genomen om je op je ademhaling te concentreren, merk dan eens op hoe je je voelt en hoe je reageert op mensen of gebeurtenissen. Ben je meer ontspannen? Probeer dit gevoel vast te houden en blijf kalm!

Neem tijd voor jezelf

Als het leven vol aanvoelt, kan het voelen alsof er geen tijd over is voor jezelf. Zorg er dan voor dat je de tijd neemt om kalm te blijven door aan zelfreflectie te doen. Persoonlijk doe ik dit graag door in een dagboek te schrijven, maar er bestaan talloze manieren om je gedachten te ordenen.

Maak een wandeling door de natuur, of ga rustig op de bank zitten met een kop thee. (In deze blog over zelfreflectie lees je hoe je start met manier die bij jou past). Gebruik deze tijd om jezelf belangrijke vragen te stellen, waarvan de antwoorden vaak helderheid geven en helpen om kalm te blijven in stressvolle situaties.

Een aantal van mijn favoriete vragen zijn:

·        Waar ben ik dankbaar voor?

·        Wat gaat er goed in mijn leven?

·        Houd ik me vast aan iets dat mij of de mensen om mij heen niet langer dient?

Voel je vrij om deze tijd eigen te maken en leer om kalm te blijven. Als je wat meer structuur wil (zoals ik), bekijk dan zeker eens of Vertellis Chapters ook wat voor jou is. Persoonlijk vind ik het erg fijn dat alle reflecterende vragen al zijn opgenomen. Het enige wat ik nog moet doen is een pen pakken en schrijven!

Met gezonde gewoontes blijf je kalm

Ik ben de eerste die toegeeft dat ik van koffie houd en niet iemand ben die 'nee' zegt tegen een heerlijk dessert. Daarentegen vind ik het erg belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen door voldoende te bewegen, voedzaam te eten en een goede nachtrust te krijgen. Een goede balans is de basis om kalm te blijven, maar dit is helaas lastiger dan ik zou willen.

Het punt is dat ik gemakkelijk die gezonde gewoontes uit het raam gooi als ik in de druk-zijn-valkuil zit. Ik merk dan dat ik vóór het middaguur al drie kopjes koffie op heb, gedachteloos chocolade of chips eet terwijl ik aan het werk ben en geen tijd neem om overdag te bewegen door naar de sportschool te gaan.

Klinkt dit bekend? Dan weet ik zeker dat het skippen van gezonde gewoontes niet de manier is om uit de druk-zijn-valkuil te komen en kalm te blijven. Integendeel, als je hierin op mij lijkt dan weet je waarschijnlijk dat je lichaam juist meer stress te verduren krijgt als je niet goed voor jezelf zorgt.

Hoe maak ik gezonde keuzes?

Kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Dit geld ook voor de keuzes die je maakt in het dagelijks leven. De aanpassingen hoeven helemaal niet groot te zijn, maar de kans is groot dat je snel een goed gevoel krijgt van de volgende dingen:

-        Maak een wandeling van 30 minuten;

-        Kies voor een appel in plaats van een suikerrijke snack;

-        Zet een half uur voor je gaat slapen alle digitale apparaten uit;

-        Drink veel water en thee.

Probeer deze tips zoveel mogelijk na te leven en je zult zien dat kalm blijven sneller lukt.

PS Wees niet te streng voor jezelf! Probeer nieuwe strategieën uit en ontdek wat jou helpt om de ‘gekte’ minder te laten worden.

Onderhoud contact

Mensen zijn gemaakt voor persoonlijk contact. Dus als we hier geen tijd voor vrijmaken, gaan we voorbij aan een menselijke basisbehoefte. Wanneer je een vol schema hebt, is het makkelijk om jezelf terug te trekken om rustig te blijven. Contact met anderen kan juist helpen om stress en eenzaamheid te verminderen en ons geluksgevoel vergroten.

Ik kan me voorstellen dat dit allemaal heel veel lijkt, maar dat valt best mee. Je hoeft niet ineens 5 nieuwe vrienden te zoeken, maar spreek eens wat vaker af met de mensen uit jouw omgeving. Misschien stem je wel in met een geen-telefoon-aan-tafel-beleid of breng je met je partner iedere avond een schermvrij uur door.

Ik weet van mezelf dat ik veel productiever ben en langer kalm blijf, wanneer ik tijd maak voor contact met anderen. Hierdoor voel ik me meer gesteund en heb ik minder kans om in een burn-out te raken.

Kalm blijven: stel prioriteiten

Wanneer het druk is en kalm blijven in deze stressvolle tijd moeilijk is, neem dan even de tijd om jezelf af te vragen: wat is nu het belangrijkst? Wanneer ik me gevangen en rusteloos voel, vind ik het lastig om kalm te blijven. De gevoelens ontstaan meestal doordat ik taken dezelfde waarde en urgentie toeschrijf.

In werkelijkheid zijn er taken die tot volgende week kunnen wachten, taken die ik aan iemand anders kan geven én heb ik de macht om 'nee' te zeggen. Door uit te vinden wat nu het belangrijkst is, kan ik prioriteiten stellen. Een goede planning helpt je om kalm te blijven in elke situatie. Bovendien voorkom je een hoop zorgen over taken die minder belangrijk zijn. 

Kalm blijven stel prioriteiten

 

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.