Kalm Blijven Bij Stress? Blijf altijd Rustig - Vertellis Nederland
Home > All > Kalm Blijven Bij Stress? Blijf altijd Rustig - Vertellis Nederland
Related articles
8 tips om thuiswerken geweldig te maken in tijden van corona10 Bijzondere moederdagcadeaus die jullie band nóg sterker maken20 Leuke vragen om elkaar beter te leren kennen
Categories
COVID-19Familie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkelingproduct-vertellis-gezinseditieproduct-vertellis-relatie-editie
Anique Bleumink - 11/09/2019

Kalm blijven tijdens een stressvolle dag

Hoe kan ik kalm blijven op een stressvolle dag? Vraag jij je dit ook regelmatig af? Dan ben je gelukkig niet de enige! Het betekent alleen niet dat je je schouders zou moeten ophalen, zonder iets te veranderen. Integendeel: met mindfulness-initiatieven als Vertellis Chapters helpen we je maar wat graag om kalm te blijven in stressvolle tijden. Lees je mee?

Ahhh de ‘druk-zijn-valkuil’ We hebben allemaal dagen, weken of zelfs maanden waarbij alles voelt als gaan-gaan-gaan… Misschien heb je onlangs een kind gekregen, ben je nog maar net begonnen met je eigen bedrijf, verzorg je een ziek familielid, ligt er een lastig tentamen in het verschiet of maak je een andere belangrijke verandering in het leven mee. Hoe blijf je kalm in zo’n situatie?

Eén ding is zeker: iedereen heeft weleens een periode in het leven waarin we gewoon te veel te doen hebben. Wanneer onze planningen steeds voller worden, kunnen we gemakkelijk in de druk-zijn-valkuil terechtkomen. De kans is groot dat je hoofd overstroomt met gedachten. Kalm blijven wordt op dat moment steeds lastiger!

Kalm blijven tijdens de druk-zijn-valkuil?

Word je wel eens angstig of gestrest wakker omdat je je zorgen maakt over alle dingen die je moet doen? Dat het voelt alsof de tijd voorbij vliegt en je er niet van kunt genieten? Probeer je kalm te blijven, maar blijf je piekeren?

Is je antwoord op al deze vragen ‘ja’… dan is de kans groot dat je in de druk-zijn-valkuil bent beland. Allereerst wil ik één ding zeggen: je bent niet alleen! Sterker nog, voor veel mensen hoort het erbij om druk en gestrest te zijn. In onze samenleving worden harde werkers enorm gewaardeerd en het behoort tot de norm. Kalm blijven we dus niet snel.

Daarentegen voelt het beoefenen van zelfzorg ‘egoïstisch’ en ‘lui’, doordat je tijd neemt voor jezelf door leuke dingen te doen. Maar ik beloof je: niets is minder waar als jij kalm wilt blijven!

Kalm blijven tijdens de druk-zijn-valkuil?

Blijf kalm en laat de behoefte om druk te zijn los

Wanneer we ‘nee’ zeggen tegen de druk-zijn-valkuil staan ​​we onszelf toe om ‘JA!’ te zeggen tegen plezier, geluk, verbinding, rust, betere gezondheid, kalmte en zelfs beter werk. Je creëert ruimte voor positieve gevoelens.

Als je gewend bent om in een drukke staat te verkeren, kan het vreemd voelen om die gevoelens van stress en angst los te laten. Het is normaal geworden om altijd bezig te zijn, zonder voldoende tijd te nemen om kalm te worden. Blijf je echter te lang in de druk-zijn-valkuil hangen? Dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat je dit niet lang volhoudt. Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat onze lichamen of relaties eronder gaan lijden.

Zit je momenteel gevangen in de druk-zijn-valkuil? Lees dan mijn tips om kalm te blijven, waarin ik een aantal van mijn favoriete manieren om de drukte los te laten vertel.

Focus op je ademhaling om kalm te blijven

Kalm blijven kan zelfs tijdens een stressvolle situaties. Zodra ik vast kom te zitten in de druk-zijn-valkuil, concentreer ik me allereerst op mijn ademhaling. Dit remt drukke gedachten meteen af en brengt me naar het hier-en-nu. Vind een rustig plekje, neem een paar seconden en word kalm. Blijf rustig zitten en sluit je ogen.

Richt je aandacht op je ademhaling en adem diep in en uit. Probeer je gedachten weg te laten glijden als je hoofd vol zit. Oordeel niet. Sommige mensen vinden dat het tellen van hun ademhaling of het gebruiken van een mantra helpt om hun aandacht erbij te houden.

Nadat je de tijd hebt genomen om je op je ademhaling te concentreren, merk dan eens op hoe je je voelt en hoe je reageert op mensen of gebeurtenissen. Ben je meer ontspannen? Probeer dit gevoel vast te houden en blijf kalm!

Neem tijd voor jezelf

Als het leven vol aanvoelt, kan het voelen alsof er geen tijd over is voor jezelf. Zorg er dan voor dat je de tijd neemt om kalm te blijven door aan zelfreflectie te doen. Persoonlijk doe ik dit graag door in een dagboek te schrijven, maar er bestaan talloze manieren om je gedachten te ordenen.

Maak een wandeling door de natuur, of ga rustig op de bank zitten met een kop thee. (In deze blog over zelfreflectie lees je hoe je start met manier die bij jou past). Gebruik deze tijd om jezelf belangrijke vragen te stellen, waarvan de antwoorden vaak helderheid geven en helpen om kalm te blijven in stressvolle situaties.

Een aantal van mijn favoriete vragen zijn:

·        Waar ben ik dankbaar voor?

·        Wat gaat er goed in mijn leven?

·        Houd ik me vast aan iets dat mij of de mensen om mij heen niet langer dient?

Voel je vrij om deze tijd eigen te maken en leer om kalm te blijven. Als je wat meer structuur wil (zoals ik), bekijk dan zeker eens of Vertellis Chapters ook wat voor jou is. Persoonlijk vind ik het erg fijn dat alle reflecterende vragen al zijn opgenomen. Het enige wat ik nog moet doen is een pen pakken en schrijven!

Met gezonde gewoontes blijf je kalm

Ik ben de eerste die toegeeft dat ik van koffie houd en niet iemand ben die 'nee' zegt tegen een heerlijk dessert. Daarentegen vind ik het erg belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen door voldoende te bewegen, voedzaam te eten en een goede nachtrust te krijgen. Een goede balans is de basis om kalm te blijven, maar dit is helaas lastiger dan ik zou willen.

Het punt is dat ik gemakkelijk die gezonde gewoontes uit het raam gooi als ik in de druk-zijn-valkuil zit. Ik merk dan dat ik vóór het middaguur al drie kopjes koffie op heb, gedachteloos chocolade of chips eet terwijl ik aan het werk ben en geen tijd neem om overdag te bewegen door naar de sportschool te gaan.

Klinkt dit bekend? Dan weet ik zeker dat het skippen van gezonde gewoontes niet de manier is om uit de druk-zijn-valkuil te komen en kalm te blijven. Integendeel, als je hierin op mij lijkt dan weet je waarschijnlijk dat je lichaam juist meer stress te verduren krijgt als je niet goed voor jezelf zorgt.

Hoe maak ik gezonde keuzes?

Kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Dit geld ook voor de keuzes die je maakt in het dagelijks leven. De aanpassingen hoeven helemaal niet groot te zijn, maar de kans is groot dat je snel een goed gevoel krijgt van de volgende dingen:

-        Maak een wandeling van 30 minuten;

-        Kies voor een appel in plaats van een suikerrijke snack;

-        Zet een half uur voor je gaat slapen alle digitale apparaten uit;

-        Drink veel water en thee.

Probeer deze tips zoveel mogelijk na te leven en je zult zien dat kalm blijven sneller lukt.

P.S. wees niet te streng voor jezelf! Probeer nieuwe strategieën uit en ontdek wat jou helpt om de ‘gekte’ minder te laten worden.

Onderhoud contact

Mensen zijn gemaakt voor persoonlijk contact. Dus als we hier geen tijd voor vrijmaken, gaan we voorbij aan een menselijke basisbehoefte. Wanneer je een vol schema hebt, is het makkelijk om jezelf terug te trekken om rustig te blijven. Contact met anderen kan juist helpen om stress en eenzaamheid te verminderen en ons geluksgevoel vergroten.

Ik kan me voorstellen dat dit allemaal heel veel lijkt, maar dat valt best mee. Je hoeft niet ineens 5 nieuwe vrienden te zoeken, maar spreek eens wat vaker af met de mensen uit jouw omgeving. Misschien stem je wel in met een geen-telefoon-aan-tafel-beleid of breng je met je partner iedere avond een schermvrij uur door.

Ik weet van mezelf dat ik veel productiever ben en langer kalm blijf, wanneer ik tijd maak voor contact met anderen. Hierdoor voel ik me meer gesteund en heb ik minder kans om in een burn-out te raken.

Kalm blijven: stel prioriteiten

Wanneer het druk is en kalm blijven in deze stressvolle tijd moeilijk is, neem dan even de tijd om jezelf af te vragen: wat is nu het belangrijkst? Wanneer ik me gevangen en rusteloos voel, vind ik het lastig om kalm te blijven. De gevoelens ontstaan meestal doordat ik taken dezelfde waarde en urgentie toeschrijf.

In werkelijkheid zijn er taken die tot volgende week kunnen wachten, taken die ik aan iemand anders kan geven én heb ik de macht om 'nee' te zeggen. Door uit te vinden wat nu het belangrijkst is, kan ik prioriteiten stellen. Een goede planning helpt je om kalm te blijven in elke situatie. Bovendien voorkom je een hoop zorgen over taken die minder belangrijk zijn. 

Kalm blijven stel prioriteiten

Heb je tips voor ons?

Heb jij nog tips om kalm te blijven? We horen dit graag van je! Wat zijn jouw favoriete manieren om de druk-zijn-valkuil te vermijden? We vinden het ook leuk om te lezen wat je aan deze blog hebt gehad! Laat vooral een reactie achter en vertel het ons. Kalm blijven kan iedereen! 😃

 

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
30,00

Vertellis Chapters is het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! 

Dag in dag uit staan we AAN... We nemen maar zelden tijd om even te pauzeren en reflecteren. 

Met Chapters breng je hier verandering in! Deze 'personal coach' in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan. 

De krachtige vragen leren je om te focussen op de dingen die er werkelijk toe doen.

Een waardevol offline zelfreflectie-moment om meer uit je dagen te halen, stress te verminderen en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

 • Jouw moment van rust in alle ‘drukte’
 • Voel je dankbaar...
 •  … en word een betere versie van jezelf!
  View product

  Customer Reviews

  Based on 495 reviews
  86%
  (424)
  13%
  (66)
  1%
  (5)
  0%
  (0)
  0%
  (0)
  B
  Britt R.
  Dagboek

  Super mooi kado voor mijn dochter. Tijdens haar therapie heeft ze hier iedere dag ingeschreven. Een mooie aanvulling was dit voor haar. En mooi om terug te lezen. Een aanwinst voor jaar herstel.

  H
  Hanny H.
  Dankbaar

  Wat een prachtig dagboekje. Ga het met veel plezier gebruiken.
  Heel blij mee

  I
  Inejet V.W.
  Stimuleren tot reflectie

  Dit ‘dag’ boek is uitnodigend en stimuleert tot reflectie. Heel fijn om af en toe te doen. Elke dag is niet nodig. Paar keer per week is fijn. Ik heb het al aan 3 mensen cadeau gedaan.

  H
  Hilde P.
  Vertellis team

  Gewoon doen mensen, de dagen worden mooier,doordat positiviteit terug je leven verschijnt. Dit geeft je kracht en kleur aan de mindere momenten. Een echte aanrader 👍❤️

  D
  Dagmar G.
  Chapters dankbaarheid

  Dit heeft mij echt geholpen weer terug te gaan naar mezelf. Weer even te levelen en me weer goed te voelen om de kleine gebeurtenissen.

  1 opmerking

  Prachtig artikel! Toevallig gisteren dit onderwerp met 2 cliënten besproken. Als vitaalcoach heb ik ‘t Vertellis dagboekje regelmatig aanbevolen en de reacties zijn zo leuk! Ben super blij met jullie, het is een verlengstuk van mijn coaching 🙏🏼

  Natascha on 01 november, 2019

  Please note, comments must be approved before they are published