Omgaan met tegenslagen: 10 tips
Home > All > Omgaan met tegenslagen: 10 tips
Gerelateerde artikelen
Ruzies oplossen: effectieve communicatiestrategieën voor liefde en relatiesInspirerende spirituele cadeaus voor persoonlijke groei en diepgaande gesprekkenVoorkom een burn-out: 5 reflectie-oefeningen voor meer balans
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 23/09/2021

Omgaan met tegenslagen: 10 handige tips

Omgaan met tegenslagen, hoe doen mensen dat? We hebben allemaal wel eens te maken met tegenslag, maar waar sommigen van ons kunnen opbloeien als het moeilijk wordt, hebben anderen moeite met het omgaan hiervan. Dan kan zelfs opstaan in de ochtend de meeste moeite kosten.

Hoe komt het dat sommige mensen makkelijk terugveren en een manier vinden om tegenslagen te overwinnen? Ten eerste laten ze zich niet overweldigen door negatieve emoties of gedachtes. Ze nemen de tijd om te gaan met de tegenslag door deze te verwerken en gaan daarna pas weer verder. 

Als je een manier wilt vinden hier mee om te gaan, lees dan verder. We behandelen 10 manieren die je helpen met omgaan met tegenslagen, waardoor je sterker in je schoenen komt te staan.Omgaan met tegenslag

Omgaan met tegenslag: 10 tips 

Tegenslagen overwinnen we in verschillende vormen in het leven. In ons persoonlijke leven, bij financiële- of gezondheidsproblemen, relatieproblemen of bijvoorbeeld een persoonlijk verlies. Omgaan met tegenslagen is niet makkelijk, maar noodzakelijk om te verwerken.

 1. Gebruik de tegenslag als een leermoment 
 2. Zorg extra goed voor jezelf 
 3. Accepteer de tegenslag 
 4. Schrijf je gevoelens van je af 
 5. Werk aan een positieve mindset 
 6. Vraag je omgeving om hulp 
 7. Erken je emoties 
 8. Besef dat alles weer goed komt
 9. Focus niet op schuld
 10. Heb vertrouwen in jezelf 

Op het werk moeten we ook leren omgaan met tegenslag. Bijvoorbeeld wanneer je de baan of promotie die je wilde niet krijgt. Daarnaast kan simpelweg het krijgen van negatieve feedback ook als een teleurstelling worden ervaren. Deze tips kunnen het omgaan met tegenslagen een stukje makkelijker maken.

Hoe ga je om met tegenslagen?

Tegenslagen zijn niet leuk, maar hoe je er mee omgaat bepaalt hoe je het verwerkt. We gaan hieronder wat dieper op de voorbeelden in. Om tegenslagen te overwinnen kun je ze een voor een opvolgen en de tip kiezen die jou het meeste aanspreekt. Zolang jij je er maar goed bij voelt! 

Steek er iets van op

Hoewel tegenslagen dus nooit leuk zijn, kun je er wel iets van leren! Nadat je de tijd hebt genomen om te verwerken wat er is gebeurd, kun je gaan kijken naar wat je van de gebeurtenis kan opsteken. 

Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Of misschien heeft de tegenslag je wel bepaalde inzichten gegeven. Door de situatie niet alleen als iets negatiefs te zien, zal het verwerken van de tegenslag makkelijker zijn. 

Het is zoals het is

Het is belangrijk om de tegenslag te erkennen, dit is namelijk de eerste stap naar de verwerking ervan. Het heeft weinig zin om te ontkennen wat er is gebeurd, of om veel energie te besteden aan iets wat toch niet omkeerbaar is. Dit concept wordt ook wel IIWII genoemd (it is what it is) en kan je helpen om goed om te gaan met tegenslagen.

Schrijf in een dankbaarheidsdagboek

Je gedachten van je afschrijven, het kan erg opluchten. Het zorgt voor nieuwe inzichten en kan daardoor goed helpen bij het verwerken van tegenslagen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan Chapters, het dankbaarheidsdagboek van Vertellis, een uitkomst voor je zijn. 

Het dagboek stelt je iedere dag krachtige vragen die je leren om te focussen op de dingen die er werkelijk toe doen. Geen zin om iedere dag te schrijven? Geen probleem, de pagina’s hebben geen dagaanduiding dus je kan schrijven wanneer jij wilt. 

Bekijk het van de positieve kant 

Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je probeert positiever in het leven te staan wordt tegenslag overwinnen makkelijker. Probeer niet te blijven hangen in de gebeurtenis, maar kijk vooruit. De positieve mindset helpt je om te gaan met alle tegenslagen.

Durf om hulp te vragen 

Je staat er echt niet alleen voor. Vraag familie of vrienden om hulp, al is het nog zo klein. Een goed gesprek kan al erg opluchten. En misschien geven zij je net dat ene inzicht dat je zelf al die tijd over het hoofd zag! 

Hou van jezelf

Het is erg makkelijk om jezelf de schuld te geven. Doordat jij de situatie niet goed hebt aangepakt, zit je nu met deze ellende. Of tenminste, dat is wat je jezelf wijsmaakt. Dit is negen van de tien keer natuurlijk helemaal niet waar. 

Om tegenslagen goed te kunnen verwerken is het belangrijk om een beetje lief voor jezelf te zijn. Neem een bad, ga lekker uit eten of een dagje spa; zolang jij je er maar ontspannen en goed bij voelt. 

Je emoties mogen er zijn 

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste adviezen; geef je emoties de ruimte. Het is oké, je mag verdrietig zijn. Of boos, of teleurgesteld; geef je emoties de ruimte. Houd wel in de gaten dat je dit niet te lang doet, je wil namelijk niet in je emoties blijven hangen. 

Alles komt goed

Het klinkt misschien als de grootste dooddoener, maar daardoor is het niet minder waar. Alles komt uiteindelijk wel weer goed. Met deze gedachte kun je veel beter omgaan met tegenslagen. Vraag jezelf het volgende af: doet dit er volgend jaar nog toe? Of over twee jaar? Het lijkt misschien oneindig, maar dit gevoel is tijdelijk. 

Speel geen schuldspelletje

Als je een tegenslag ervaart, wil je waarschijnlijk weten waar het 'fout' is gegaan. Dit kan moeilijk zijn, vooral als er een paar mensen bij de tegenslag betrokken zijn. Een ding om te vermijden is het verschuiven van de schuld tussen mensen, het zal niet helpen om de tegenslag te overwinnen. 

Er is een verschil tussen begrijpen wat er is gebeurd en wat verbeterd moet worden, en jezelf of iemand anders daarvoor de schuld te geven. Schuld is niet de sleutel tot het verwerken van tegenslagen.

Heb vertrouwen in jezelf

Bij tegenslagen in het leven is het soms lastig om in jezelf te blijven geloven. Toch is het juist nu erg belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. Je bent echt een stuk sterker dan je denkt. Als je deze gedachte vast houdt, kan je iedere storm doorstaan. 

Tegenslagen overwinnen

Slecht nieuws verwachten en herkennen zijn de eerste belangrijke stappen in het omgaan met tegenslagen. Geef niemand de schuld, maar probeer te begrijpen welke omstandigheden het veroorzaakten. 

Het leven en omgaan met tegenslagen; ze horen bij elkaar

Het gaat ook wel eens niet goed en daar moet je tegen kunnen. Omgaan met tegenslagen is een onderdeel van het leven en iedereen krijgt ermee te maken. Sommige mensen hebben misschien grotere pech dan anderen, maar hoe groot of klein; dingen zullen niet altijd volgens plan verlopen.

Als je dit kan inzien, dan zal je in de toekomst makkelijker met tegenslagen kunnen omgaan. En mocht je het even niet meer weten, lees dan onze handige tips nog eens door en voor je het weet ben je weer helemaal de oude. Echt iedereen kan omgaan met tegenslagen! 

 Tegenslag verwerken

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.