Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?
Home > All > Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?
Gerelateerde artikelen
Gebruik jij al een dagboek voor volwassenen?Investeren in jezelf - 11 manierenJezelf terugvinden? Blijf bij jezelf met deze tips
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 29/09/2021

Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?

Jezelf kwijt zijn, het gevoel dat je niet weet wie je bent, wat je leuk vindt en wat je kunt. Misschien herken je het gevoel van jezelf kwijt zijn wel. Vaak gaat op zo’n moment alles op de automatische piloot. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen en je het gevoel geven dat je de connectie met je persoonlijkheid totaal verloren hebt.

Een schrale troost is dat velen zich herkennen in het gevoel van zichzelf kwijt te zijn. In deze blog lichten we graag toe waar het gevoel van jezelf kwijt zijn vandaan kom en welke signalen aangeven dat je jezelf kwijt raakt. Als je deze signalen herkent is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Voel je vooral niet schuldig over jezelf! Iedereen herkent wel eens het gevoel van zichzelf kwijt zijn.

Jezelf kwijt zijn

Hoe ontstaat het gevoel van jezelf kwijt zijn?

Heb jij het idee ‘ik ben mezelf kwijt’? Misschien mis je wel een stuk van jezelf of weet je zelf niet meer wie je écht bent. Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf.

Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf.  Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.

Door structureel een deel van jezelf in te leveren, verlies je de verbinding met jezelf. Of jezelf kwijt raken nu ontstaat door een bepaalde relatie, burn-out, uit angst voor een scenario of dat je jezelf helemaal kwijt bent na een gebeurtenis in je leven. Er zijn vele signalen die ervoor zorgen dat je jezelf te lang vergeet, waardoor je het gevoel krijgt van jezelf kwijt zijn.

Signalen dat je jezelf kwijt raakt

Om te voorkomen dat je jezelf helemaal kwijt raakt, is het belangrijk om tijdig signalen te herkennen van jezelf kwijt raken. Hierdoor wordt je je bewust van jouw persoonlijke situatie en kan je veranderingen in je gewoontes aanbrengen. Belangrijke signalen dat je jezelf kwijt raakt zijn:

  1. Je vult alles voor anderen in
  2. Je weet niet meer waarom je dingen doet
  3. Je twijfelt vaak, maar kan niet uitleggen waar dit vandaan komt.
  4. Je zoekt bevestiging bij anderen.
  5. Je staat niet stil bij wat je zelf echt wilt.

 

Herken je deze signalen? Dit kan een teken zijn van jezelf kwijt zijn of raken. Dit gebeurt niet van één op andere dag, maar vaak sluipen deze signalen er langzaam in. Als dan het keerpunt is gekomen kan op zo’n moment iedere handeling je ontzettend veel energie en moeite gaan kosten.

Voel je niet schuldig over jezelf

Als je nu denkt ‘ik ben mezelf kwijt’ of ‘ik ben mezelf verloren’, voel je dan vooral niet schuldig. We hebben al eerder een blog geschreven met tips om jezelf terug te vinden, maar de signalen herkennen en je hiervan bewust te worden is de eerste stap voordat je er aan kunt werken.

Denk niet dat je pas goed bent als je verandert, dit veroorzaakt veel stress in situaties. Door structureel te veel te verwachten van jezelf, neem je ook langdurig onvoldoende tijd voor jezelf. Deze stress kan vervolgens weer leiden dat je jezelf steeds verder kwijt raakt.

Jezelf te lang vergeten zijn

Door alsmaar te denken aan anderen, zet je jezelf op een tweede plaats. Hierdoor wordt jouw persoonlijke behoefte onder gesteld ten opzichte van een ander. Op deze manier maak je een ander belangrijker dan jezelf. Vaak resulteert dit in een overlevingsmodus, waarbij alles op de automatische piloot gaat. Door langdurig je eigen belangen opzij te zetten zorgt er dus uiteindelijk voor het gevoel van jezelf kwijt zijn.

Natuurlijk is het normaal als je zelfvertrouwen of eigenwaarde laag is na jezelf even kwijt te zijn. Deze gevoelens zijn allemaal onderdeel van het proces waarin je zelf bewust wordt van je eigen situatie. Door jezelf niet schuldig te voelen en te accepteren zoals je bent, hoef je ook niet voor anderen te veranderen. Dit is een eerste stap in de connectie met jezelf niet verder te verliezen. Accepteer jezelf zoals je bent en voel je niet schuldig over jezelf.

Luister naar je hart

Belangrijk om het gevoel van jezelf kwijt zijn te voorkomen is door altijd te luisteren naar je hart. Wat wil je nu echt en wat vind jij zelf belangrijk? Door echt tijd te nemen voor jezelf en naar jezelf te luisteren, kun je beseffen welke dingen in het leven je echt voor jezelf doet en welke dingen je misschien alleen voor anderen doet.

Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan gedaan. Om jezelf hierin te helpen is het goed om je te omringen met mensen die je accepteren en niet te luisteren naar kritische stemmetjes in je hoofd. Om deze rust en focus in je hoofd te creëren kan het wellicht helpen om mindfulness oefeningen te gaan doen. Dit kan je helpen om beter naar je hart te luisteren en je mentale welzijn een boost geven.

Rust en ruimte creëren na jezelf helemaal kwijt zijn

Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.

Misschien heb je wel keuzes gemaakt om je eigen schijnveiligheid te creëren of ervaar je een gevoel van druk in jouw omgeving waardoor je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Door dit voor jezelf te ordenen krijg je ook gelijk inzicht in jouw persoonlijke valkuilen, om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Onze dagboeken en tools voor jouw persoonlijke ontwikkeling kunnen je wellicht hierbij helpen. Onze mindfulness dagboeken staan namelijk boordevol tips en methodes om in jezelf te investeren en ervoor te zorgen dat je niet nog een keer het gevoel ervaart van jezelf kwijt zijn.

Jezelf even kwijt zijn

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.