Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?
Home > All > Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?
Gerelateerde artikelen
Ontdek de kracht van teambuildingsactiviteiten: verbeter de prestaties en sfeer op het werk7 tips voor het starten van een mindfulness dagboek voor kinderenDe kracht van betekenisvolle gesprekken: hoe ze onze relaties kunnen verbeteren
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 29/09/2021

Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?

Het gevoel van jezelf kwijt zijn – niet meer weten wie je bent of wat je leuk vindt – is iets wat veel mensen ervaren. Vaak leef je op de automatische piloot, wat onzekerheid kan veroorzaken en het gevoel geeft dat je de connectie met jezelf verliest.

Dit gevoel is herkenbaar voor velen. In deze blog bespreken we waar het vandaan komt en welke signalen erop wijzen dat je jezelf kwijtraakt. Als je deze herkent, is het belangrijk om rust en ruimte voor jezelf te creëren. Voel je niet schuldig, iedereen ervaart dit weleens!

Een tip is het Vertellis Chapters dagboek te gebruiken, dat je met reflectieve vragen helpt om jezelf opnieuw te ontdekken en meer rust in je leven te brengen.

Jezelf kwijt zijn

Hoe ontstaat het gevoel van jezelf kwijt zijn?

Heb je het idee dat je jezelf kwijt bent? Misschien voel je dat er iets ontbreekt of weet je niet meer precies wie je echt bent. Dit gevoel ontstaat vaak wanneer je (onbewust) te veel rekening houdt met anderen of situaties buiten jezelf, in plaats van trouw te blijven aan wie jij bent.

Misschien heb je de afgelopen tijd veel stress ervaren en ben je vooral bezig geweest met het pleasen van anderen in plaats van voor jezelf te zorgen. Wanneer je jezelf te lang verwaarloost, verlies je vaak de connectie met wie je werkelijk bent.

Door structureel een deel van jezelf op te offeren, raak je steeds verder verwijderd van je eigen kern. Of je nu het contact met jezelf verliest door een relatie, burn-out, angst voor een bepaalde situatie, of een ingrijpende gebeurtenis in je leven – het kan op veel manieren gebeuren. Er zijn talloze signalen die aangeven dat je jezelf te lang hebt genegeerd, wat uiteindelijk leidt tot het gevoel dat je jezelf kwijt bent.

Signalen dat je jezelf kwijt raakt

Om te voorkomen dat je jezelf verliest, is het belangrijk om tijdig de signalen te herkennen die hierop wijzen. Door bewust te worden van jouw persoonlijke situatie, kun je op tijd ingrijpen en veranderingen in je gewoontes aanbrengen. Belangrijke signalen dat je jezelf aan het kwijtraken bent, zijn:

  1. Je vult alles voor anderen in
  2. Je weet niet meer waarom je bepaalde dingen doet
  3. Je twijfelt vaak, maar kunt niet uitleggen waar dat vandaan komt.
  4. Je zoekt constant bevestiging bij anderen.
  5. Je staat niet stil bij wat je zelf echt wilt.

Herken je deze signalen? Dit kan erop wijzen dat je jezelf aan het kwijtraken bent. Dit proces gebeurt meestal niet van de ene op de andere dag, maar sluipt geleidelijk je leven binnen. Als je eenmaal dat keerpunt bereikt, kunnen zelfs simpele handelingen je veel energie en moeite kosten.

Voel je niet schuldig over jezelf

Als je nu denkt ‘ik ben mezelf kwijt’ of ‘ik ben mezelf verloren’, voel je dan vooral niet schuldig. We hebben al eerder een blog geschreven met tips om jezelf terug te vinden, maar de signalen herkennen en je hiervan bewust te worden is de eerste stap voordat je er aan kunt werken.

Denk niet dat je pas goed bent als je verandert, dit veroorzaakt veel stress in situaties. Door structureel teveel te verwachten van jezelf, neem je ook langdurig onvoldoende tijd voor jezelf. Deze stress kan vervolgens weer leiden dat je jezelf steeds verder kwijt raakt.

Jezelf te lang vergeten zijn

Door alsmaar te denken aan anderen, zet je jezelf op een tweede plaats. Hierdoor wordt jouw persoonlijke behoefte onder gesteld ten opzichte van een ander. Op deze manier maak je een ander belangrijker dan jezelf. Vaak resulteert dit in een overlevingsmodus, waarbij alles op de automatische piloot gaat. Door langdurig je eigen belangen opzij te zetten zorgt er dus uiteindelijk voor het gevoel van jezelf kwijt zijn.

Natuurlijk is het normaal als je zelfvertrouwen of eigenwaarde laag is na jezelf even kwijt te zijn. Deze gevoelens zijn allemaal onderdeel van het proces waarin je zelf bewust wordt van je eigen situatie. Door jezelf niet schuldig te voelen en te accepteren zoals je bent, hoef je ook niet voor anderen te veranderen. Dit is een eerste stap in de connectie met jezelf niet verder te verliezen. Accepteer jezelf zoals je bent en voel je niet schuldig over jezelf.

Luister naar je hart

Belangrijk om het gevoel van jezelf kwijt zijn te voorkomen is door altijd te luisteren naar je hart. Wat wil je nu echt en wat vind jij zelf belangrijk? Door echt tijd te nemen voor jezelf en naar jezelf te luisteren, kun je beseffen welke dingen in het leven je echt voor jezelf doet en welke dingen je misschien alleen voor anderen doet.

Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan gedaan. Om jezelf hierin te helpen is het goed om je te omringen met mensen die je accepteren en niet te luisteren naar kritische stemmetjes in je hoofd. Om deze rust en focus in je hoofd te creëren kan het wellicht helpen om mindfulness oefeningen te gaan doen. Dit kan je helpen om beter naar je hart te luisteren en je mentale welzijn een boost geven.

Rust en ruimte creëren na jezelf helemaal kwijt zijn

Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.

Misschien heb je wel keuzes gemaakt om je eigen schijnveiligheid te creëren of ervaar je een gevoel van druk in jouw omgeving waardoor je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Door dit voor jezelf te ordenen krijg je ook gelijk inzicht in jouw persoonlijke valkuilen, om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Onze dagboeken en tools voor jouw persoonlijke ontwikkeling kunnen je wellicht hierbij helpen. Onze mindfulness dagboeken staan namelijk boordevol tips en methodes om in jezelf te investeren en ervoor te zorgen dat je niet nog een keer het gevoel ervaart van jezelf kwijt zijn.

Jezelf even kwijt zijn

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Chapters is jouw persoonlijke coach in boekvorm, die je helpt bewuster en positiever in het leven te staan. Het boek biedt krachtige vragen, inspirerende quotes, verhalen en opdrachten die je dagelijks laten focussen op wat écht belangrijk is voor jou.

Meer dan een dagboek: Chapters brengt rust, een positieve mindset en een diepere verbinding met jezelf en anderen.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je dagelijks dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 641 reviews
81%
(521)
14%
(90)
2%
(15)
1%
(5)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.