Positief blijven: hoe kun je positiever in het leven staan?
Home > All > Positief blijven: hoe kun je positiever in het leven staan?
Gerelateerde artikelen
Hoe het Kernwaarden Spel je kan helpen je ware drijfveren te ontdekkenHoe het Vertellis Vrijdag Vragen Spel kan helpen bij zelfreflectieOntdek je passie en doel met het Purpose kaartspel van Vertellis
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 07/10/2021

Positief blijven: hoe kun je positiever in het leven staan?

Positief blijven is soms lastig, al helemaal op momenten waarop het leven even tegenzit. Het verlies van een dierbare, een ontslag, relatieproblemen of ziekte, de een gaat makkelijker met tegenslagen om dan de ander. 

Misschien ben jij iemand die altijd overal het positieve van probeert in te zien en zijn of haar best doet om tegenslagen om te buigen naar iets positiefs. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het vaak lastig vindt om positief te blijven. 

Toch heeft het zeker zin om te proberen een optimistische kijk op het leven te hebben. Door dingen van de positieve kant te bekijken, in plaats van de focus op de negatieve zaken te leggen, blijf je namelijk openstaan voor kansen, nieuwe ideeën en creatieve oplossingen. Hoe kun je positief blijven jezelf nu aanleren? Wij geven je een aantal tips! 

Positief blijven

Positief blijven bij tegenslag

Vind je positief blijven, bijvoorbeeld bij tegenslag, lastig? Wij geven je een aantal tips die je kunnen helpen om positief te blijven denken. Deze komen uiteraard ook van pas als je van jezelf al positief bent ingesteld. Misschien heb je wel het gevoel dat je nóg meer positiviteit uit het leven kunt halen dan je op dit moment doet. De volgende dingen kunnen je helpen om positief te blijven:

  1. Herken negatieve gedachten
  2. Sta stil bij waar je dankbaar voor bent
  3. Houd je bezig met persoonlijke ontwikkeling
  4. Stop met vergelijken
  5. Vier je successen

Deze tips zijn natuurlijk geen wondermiddel, maar kunnen je zeker helpen om negatieve gedachten voor een deel uit te bannen en positiever tegen dingen aan te kijken.

Positief in het leven staan kun je leren

Geen paniek als je vaak de neiging hebt om de negatieve kant van dingen in te zien en het moeilijk vindt om positief te blijven denken. De een is nou eenmaal positiever ingesteld van zichzelf dan de ander. Toch kun je tot op zekere hoogte positief in het leven staan leren!

1. Herken negatieve gedachten en buig ze om naar positieve gedachten

Als je moeite hebt om positief te blijven, kan het zijn dat dit komt doordat je negatieve gedachten hebt. Misschien heb je deze zelfs wel onbewust! 

Heb jij vaak negatieve gedachten, zoals ‘het gaat me toch niet lukken’ of ‘ik kan dit niet’, of zie jij in situaties meteen het ergste wat er kan gebeuren voor je? In zulke gevallen is het van belang om je negatieve gedachtepatronen te leren herkennen en deze om te buigen naar positieve gedachten. 

Hoe je dat precies doet? Probeer eerst eens om dieper te kijken naar een negatieve gedachte die je hebt. Schrijf deze bijvoorbeeld op en probeer er vervolgens een positieve gedachte tegenover te zetten. Op die manier leer je jezelf om dingen van de positieve kant te blijven bekijken.

2. Sta stil bij de positieve dingen waar je dankbaar voor bent

Stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, kan ook helpen om positief te blijven. Door bewuster te kijken naar je dankbaarheden, creëer een positieve mindset. Als je niet weet waar je moet beginnen als het om dankbaarheden gaat, kun je bijvoorbeeld elke dag je dankbaarheden opschrijven in Vertellis Chapters. In het boek vind je interessante vragen, opdrachten, quotes en verhalen waarmee je positiever in het leven leert staan. 

3. Doe aan persoonlijke ontwikkeling

Als de dingen die je graag wilt voor je gevoel niet lijken te lukken, kan positief blijven lastig zijn. Door je bezig te houden met persoonlijke ontwikkeling, kun je actief werken aan de doelen die je graag wilt bereiken. Als je jezelf bezig houdt met zelfontplooiing leer je veel over jezelf, waardoor je meer zelfkennis en zelfvertrouwen krijgt. Bovendien focus je je actief op het bereiken van je levensdoelen. Doordat je ergens naartoe werkt, krijg je vanzelf een meer positieve kijk op het leven.

4. Stop met vergelijken

Van jezelf altijd vergelijken met anderen word je niet gelukkig. Als je echt graag positief wilt blijven, is het belangrijk dat je stopt jezelf met anderen te vergelijken. Als je jezelf vergelijkt met anderen, is er namelijk altijd wel iemand die het mooier of beter heeft. Leg in plaats daarvan de focus bij jezelf en je eigen levensdoelen. Wees daarnaast lief voor jezelf en realiseer je dat je goed genoeg bent zoals je bent. 

Kan je altijd positief zijn, ook als het echt slecht gaat?

Het is oké om niet altijd positief te blijven. Sterker nog, jezelf verplichten om altijd positief te zijn, ook in erg vervelend situaties, kan zelfs slecht voor je zijn. Dit heet ook wel toxic positivity: het idee dat je altijd een positieve mindset moet hebben, hoe moeilijk een situatie ook is.

Positief in het leven staan betekent absoluut niet dat je nooit negatieve emoties voelt. Het betekent juist dat je deze er laat zijn. Verdriet, angst, boosheid… Het hoort allemaal bij het leven. De kracht van positiever in het leven staan zit hem niet in het negeren van zulke negatieve gevoelens en gedachten, maar in het herkennen ervan en het kunnen relativeren. Soms moet je deze gevoelens er gewoon laten zijn. Juist doordat je ruimte maakt voor negativiteit, kun je positiever in het leven staan.

Positief in het leven staan

Positief blijven gaat niet altijd vanzelf

Positief blijven is lang niet altijd makkelijk en gaat ook zeker niet altijd vanzelf. Door actief met de bovenstaande tips aan de slag te gaan, kun je jezelf wel degelijk aanleren om positiever te zijn. De kunst hierbij is vooral om een goede balans in je emoties te vinden: proberen om positiever in het leven te staan, zonder dat je negatieve emoties geen ruimte geeft. 

Vergeet daarnaast niet dat leren om positiever in het leven te staan tijd nodig heeft. Verwacht dan ook niet dat je het binnen een week of misschien binnen een maand onder de knie hebt. Wees in de tussentijd trots op elke stap die je zet, hoe klein deze ook is. Ook dat hoort namelijk bij positief blijven: kijken naar wat je allemaal wél bereikt hebt.

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99 29.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 627 reviews
82%
(512)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.