Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Met persoonlijke ontwikkeling het maximale uit jezelf halen!

Bart Kloosterhuis

Haal met persoonlijke ontwikkeling het maximale uit jezelf

Je wilt tijd besteden aan je persoonlijke ontwikkeling? Een goed idee! Maar waarom eigenlijk? En hoe ga je hiermee aan de slag? Onbewust doe je dit waarschijnlijk al elke dag. Als je bewust aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling en doelen stelt, kun je nog effectiever stappen maken.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Bij persoonlijke ontwikkeling gaat het om het ontplooien van je identiteit, je talent, je potentieel en het realiseren van dromen. Persoonlijke ontwikkeling begint als je een kind bent en gaat je hele leven door. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het versterken van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je fysieke gezondheid of een talent ontwikkelen. Dit kan je bewust doen door een boek over psychologie te lezen, te mediteren of elke dag te oefenen met piano spelen. Maar ook onbewust ontplooi je jezelf, bijvoorbeeld als je een goed gesprek met een vriend of familielid hebt. Dat kan met deze interessante vragen! 

Wat is persoonlijke ontwikkeling

 

Aristoteles was al bezig met persoonlijke ontwikkeling

Is aandacht voor je persoonlijke zelfontwikkeling een nieuwe trend? Zeker niet. De Griekse filosoof Aristoteles hield zich een paar eeuwen voor Christus al bezig met het onderwerp persoonlijke ontwikkeling, dat hij definieerde als praktische wijsheid. Als je die beoefende, zou dat leiden tot eudaimonia, wat vertaald kan worden als ‘geluk’, maar ook ‘het bloeien van de mens’. En ook in andere delen van de wereld filosoferen mensen al eeuwenlang over de individuele ontwikkeling van de mens.

Daarom investeren in je persoonlijke zelfontwikkeling

Moeten we nu massaal zelfhulpboeken aanschaffen en ons aanmelden voor yoga? Je moet natuurlijk helemaal niks. Wie tijd in de zelfontplooiing steekt, krijgt daar wel iets voor terug. Je zult inzichten over jezelf opdoen en meer zelfkennis krijgen. Als je stilstaat bij wat je doet, zal je soms opeens denken: ‘Oh dus daarom doe ik dit altijd zo!’ Je wordt je bewust van hoe je automatisch met bepaalde situaties omgaat. Door hierop te reflecteren, herken je de situatie de volgende keer voordat je reageert en kan je eerst een keuze maken hoe je wil reageren.

Zelfkennis gaat bovendien gepaard met zelfvertrouwen. Ga maar eens na. Als je van jezelf weet dat je goed bent in presenteren, ga je een stuk zelfverzekerder voor een groep staan praten dan wanneer je denkt dat je er niet goed in bent. Door jezelf te leren kennen, ontdek je ook wat jouw kwaliteiten zijn. Als je dat weet, kan je ze versterkt en doelgericht inzetten. En dat geeft een goed gevoel! Door zelfkennis ga je dus steviger in je schoenen staan en lekkerder in je vel zitten.

Persoonlijke zelfontwikkeling

De balans tussen individuele ontwikkeling en acceptatie

Daarbij is het belangrijk te onthouden dat persoonlijke ontwikkeling een balans is tussen groei en zelfacceptatie. Aan de ene kant wil je jezelf ontwikkelen en daarmee het maximale uit jezelf halen. Aan de andere kant is het ook goed om te weten wanneer het genoeg is. Soms kun je de huidige situatie het beste accepteren zoals die is, soms hoef je niets te veranderen. Tijdens het proces van zelfontwikkeling is het daarom goed je steeds te blijven afvragen wat je doet en waarom.

Met doelen aan je persoonlijke ontwikkeling werken

Ben jij klaar om je zelfvertrouwen te versterken, jezelf te ontplooien en dromen te realiseren? Dan gaan we nu kijken hoe je aan je persoonlijke ontwikkeling kan werken. Je hoeft niet meteen een dure coach in te huren of eindeloos veel boeken te lezen. Met een aantal simpele stappen kan je vandaag al aan de slag. De focus ligt op doelstellingen die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

  1. De eerste stap is zelfreflectie. Dit is het moment om even stil te zitten en een goede basis voor je plan te leggen. Zie het als een klein onderzoekje naar jezelf. Wat kan je goed, wat zijn je vaardigheden en competenties? Welke dingen vind je moeilijk? Wat vind je leuk om te doen? Op welke prestaties ben je trots? Je kunt hierbij zowel naar je privé- als naar je werkleven kijken. Schrijf gewoon eens alles op wat in je opkomt, dat kan met ons zelfreflectie boek. Het kan ook helpen om een goede vriend vragen te stellen of met een collega in gesprek te gaan.
  2. Vervolgens kies je een onderwerp waarop je je wil focussen. Binnen dit onderwerp stel je een doel. Doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd kan werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Maak het doel concreet. Dan weet je waar je naartoe werkt en ook wanneer je je doel behaald hebt. Concrete doelstellingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zijn bijvoorbeeld: Ik wil voor het einde van het jaar een cursus fotografie afgerond hebben. Of: Ik praat elke week met twee klanten zodat ik inzicht krijg in hun wensen en verwachtingen. Om concrete en haalbare doelen op te stellen kun je de SMART-methode gebruiken. Volgens deze methode moet een doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
  3. Je doel staat nu vast en je weet welke individuele ontwikkeling je wil doormaken. Dan is het tijd voor een plan. In een persoonlijk ontwikkelingsplan schrijf je op wat je wil bereiken en hoe je dat stap voor stap gaat doen. Dit kan een plan voor een week, een paar maanden of meerdere jaren zijn. Deel een groot doel op in subdoelen en schrijf per doel precies op welke actie je onderneemt en wanneer. Houd ook het plan realistisch en zorg dat je de concrete stappen kunt afvinken. Zo blijf je gemotiveerd om met jouw doelen aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.
Persoonlijke ontwikkeling doelen

De tijd nemen om jezelf te ontwikkelen

Persoonlijke ontwikkeling heeft tijd nodig. Het zou mooi zijn: vandaag een doel stellen, dat morgen behaald hebben en je een beter mens voelen. Alleen werkt het natuurlijk niet zo. Neem de tijd om jezelf vragen te stellen, om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt, op welke vlakken je wilt groeien en hoe je dat wil doen. In de drukte van alledag vergeten we wel eens stil te zitten en even na te denken. Persoonlijke ontwikkeling begint bij de tijd en rust nemen om jezelf de juiste vragen te stellen. Wie weet ben je al veel dichter bij je doel dan je nu denkt.


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!