Met persoonlijke ontwikkeling het maximale uit jezelf halen
Home > All > Met persoonlijke ontwikkeling het maximale uit jezelf halen
Gerelateerde artikelen
Investeren in jezelf - 11 manierenJezelf terugvinden? Blijf bij jezelf met deze tipsNegatieve gedachten loslaten voor het slapengaan
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Bart Kloosterhuis - 07/07/2021

Haal met persoonlijke ontwikkeling het maximale uit jezelf

Persoonlijke ontwikkeling helpt je om de beste versie van jezelf te worden. Wil je ook tijd vrijmaken voor zelfontwikkeling? Goed idee! Maar waarom is jezelf ontwikkelen eigenlijk nodig? En hoe ga je hiermee aan de slag? Onbewust doe je dit waarschijnlijk al elke dag. Als je bewust aan de slag gaat en ontwikkelingsdoelen stelt, kun je nog effectiever stappen maken met jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is niets anders dan het ontplooien van je identiteit, je talent, je potentieel en het realiseren van dromen. Het begint als je een kind bent en gaat je hele leven door. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het versterken van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je fysieke gezondheid of een talent ontwikkelen.

Winkels staan vol met boeken over zelfontwikkeling. Je kunt bewust aan de slag gaan met jezelf persoonlijk ontwikkelen door een boek over psychologie te lezen, te mediteren of elke dag te oefenen met piano spelen. Maar ook onbewust ontplooi je jezelf, bijvoorbeeld als je een goed gesprek met een vriend of familielid hebt. Met deze 20 interessante vragen heb je ongetwijfeld een leuke tijd terwijl je jezelf persoonlijk ontwikkelt. 

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke zelfontwikkeling door de tijd heen

Denk je dat persoonlijke zelfontwikkeling een nieuwe trend is? Zeker niet. De Griekse filosoof Aristoteles hield zich een paar eeuwen voor Christus al bezig met dit onderwerp, dat hij definieerde als praktische wijsheid. 

Als je deze leer beoefende, zou dat leiden tot eudaimonia, wat vertaald kan worden als ‘geluk’, maar ook ‘het bloeien van de mens’. Ook in andere delen van de wereld filosoferen mensen al eeuwenlang over de individuele ontwikkeling en zelfontplooiing van de mens.

Waarom persoonlijk ontwikkelen belangrijk is 

Moeten we nu massaal boeken aanschaffen met persoonlijke ontwikkelingsplannen? Ons aanmelden voor yoga? Onszelf doelen stellen? Je moet natuurlijk helemaal niks, maar wie tijd in zelfontplooiing steekt, krijgt daar wel iets voor terug. Je zult inzichten over jezelf opdoen en meer zelfkennis krijgen. Persoonlijke zelfontwikkeling leidt onder andere tot:

 • Een groter zelfbewustzijn;
 • Meer zelfkennis;
 • Een groter zelfvertrouwen;
 • Een gezonde levensstijl;
 • Het bereiken van levensdoelen; 
 • Betere communicatieve vaardigheden. 

Als je bewust stilstaat bij wat je doet, zal de algehele kwaliteit van jouw leven verbeteren. Door jezelf te leren kennen, ontdek je ook wat jouw kwaliteiten zijn en die kan je versterkt en doelgericht inzetten. Als je namelijk van jezelf weet dat je goed bent in presenteren, ga je een stuk zelfverzekerder voor een groep staan praten dan wanneer je denkt dat je er niet goed in bent. En dat geeft een goed gevoel! Door zelfkennis ga je dus steviger in je schoenen staan en lekkerder in je vel zitten.

De balans tussen individuele ontwikkeling en acceptatie

Persoonlijke ontwikkeling is een balans tussen groei en zelfacceptatie. Aan de ene kant wil je jezelf ontwikkelen en daarmee het maximale uit jezelf halen. Aan de andere kant is het ook goed om te weten wanneer het genoeg is. Soms kun je de huidige situatie het beste accepteren zoals die is en dan hoef je niets te veranderen. 

Tijdens het proces van individuele ontwikkeling is het daarom goed je steeds te blijven afvragen wat je doet om jezelf te ontwikkelen en waarom. Je denkt na over de keuzes die je maakt. Lees ook eens onze persoonlijke blog over zelfreflectie, waarin dit proces verder toegelicht wordt. 

Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) om jouw doelen te bereiken

Ben jij klaar om jouw persoonlijke ontwikkelingsdoelen te bereiken? Wil jij je zelfvertrouwen versterken, jezelf ontplooien en dromen te realiseren? Dan gaan we gelijk kijken hoe je aan je jezelf kan werken. Je hoeft niet meteen een dure coach in te huren of eindeloos veel boeken te lezen. Met een aantal simpele stappen kan je vandaag al aan de slag met je persoonlijke ontwikkelingsplan, ook wel ´pop´ genoemd. De focus ligt op doelstellingen die kunnen helpen bij zelfontwikkeling:

 1. De eerste stap op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is zelfreflectie. Dit is hét moment om even stil te zitten en een plan van aanpak te bedenken. Zie het als een klein onderzoekje naar jezelf. Wat kan je goed? Wat zijn je vaardigheden en competenties? Welke dingen vind je moeilijk? Wat vind je leuk om te doen? Op welke prestaties ben je trots? Je kunt hierbij zowel naar je privé- als naar je werkleven kijken. Schrijf gewoon eens alles op wat in je opkomt, wat kan met ons zelfreflectie boek. Het kan ook helpen om een goede vriend vragen te stellen of met een collega in gesprek te gaan.
 2. Ten tweede kies je een onderwerp waar je op wil focussen. Binnen dit onderwerp stel je een persoonlijk ontwikkelingsdoel. Doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd kan werken. Maak het doel concreet voor jezelf. Dan weet je waar je naartoe werkt en ook wanneer je je doel behaald hebt. Concrete doelstellingen zijn bijvoorbeeld: Ik wil voor het einde van het jaar een cursus fotografie afgerond hebben. Of: Ik praat elke week met twee klanten zodat ik inzicht krijg in hun wensen en verwachtingen. Om concrete en haalbare doelen op te stellen kun je de SMART-methode gebruiken. Volgens deze methode moet een doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
 3. Tot slot schrijf je in een persoonlijk ontwikkelingsplan wat je wil bereiken en hoe je dat stap voor stap gaat doen. Dit kan een plan voor een week, een paar maanden of meerdere jaren zijn. Deel een groot doel op in subdoelen en schrijf per doel precies op welke actie je onderneemt en wanneer. Houd het plan realistisch en zorg dat je de concrete stappen kunt afvinken. Zo blijf je gemotiveerd om met jouw doelen aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.

Persoonlijk ontwikkelen kost tijd

Persoonlijke ontwikkeling heeft tijd nodig. Het zou mooi zijn: vandaag een doel stellen, dat morgen behaald hebben en het maximale uit jezelf halen. Alleen werkt het natuurlijk niet zo. Neem de tijd om vragen over jezelf te stellen. Zo kom je erachter wat je echt belangrijk vindt, op welke vlakken je wilt groeien en hoe je dat wil doen. In de drukte van alledag vergeten we wel eens stil te zitten en even na te denken. Persoonlijke zelfontwikkeling begint bij de tijd en rust nemen om jezelf de juiste vragen te stellen. Wie weet ben je al veel dichter bij je doel dan je nu denkt. 

Persoonlijk ontwikkelen kost tijd

Ga jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Wij zijn erg benieuwd wat jij gaat doen met deze persoonlijke blog over zelfontwikkeling. Ga jij aan de slag met een plan, of heb je zelf nog tips? Laat het ons weten door een reactie achter te laten over jouw persoonlijke ontwikkeling! 😀
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99 29.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 627 reviews
82%
(512)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.