Ik weet het niet – en nu?
Hoe goed het ook met je gaat, soms komt er een moment dat je denkt: ik weet het niet. We zijn meestal geneigd deze gedachte weg te stoppen en snel weer door te gaan. Toegeven dat we het even niet meer weten, is best lastig. En toch kan de gedachte “ik weet het niet” de eerste stap zijn om je dromen waar te maken.
Ik geef toe: ik weet het niet
Tegenwoordig zeggen we niet zomaar “ik weet het niet”, maar proberen we altijd wat anders te zeggen. Het idee dat je op elke vraag een antwoord moet hebben, zit bij veel van ons diep geworteld. We hebben het zo geleerd of houden niet van het ongemakkelijke gevoel als je geen antwoord paraat hebt.
Op school was het al niet echt fijn als je bij een vraag niets wist op te schrijven. Bedenk je maar eens wat je doet als de manager een vraag stelt en jij daar het antwoord niet op weet. Op een of andere manier zijn we geneigd met iets te antwoorden, soms zelfs zelfverzekerder dan we ons voelen. “Ik weet het niet” zeggen is niet makkelijk. En toch is het belangrijk!
Als je eerlijk zegt dat je het antwoord niet hebt, biedt dit namelijk kansen. Het opent bijvoorbeeld deuren naar nieuwe kennis. Door het te zeggen als je het even niet meer weet, geef je de ander de mogelijkheid te vertellen over het onderwerp, of zijn eigen mening te geven. Deze informatie kan bij jou tot nieuwe inzichten leiden.
Toegeven dat je iets niet weet, kan ook zorgen voor verbinding met de mensen om je heen. Je stelt je kwetsbaar op en hier schuilt een enorme kracht in. Door dicht bij jezelf te blijven, geef je anderen de mogelijkheid dicht bij jou te komen. Dit is essentieel om diepgaande relaties op te bouwen, die je kunnen helpen als je het even niet meer weet.
Ik weet niet wat ik wil? Zet je verstand uit en je gevoel aan
Wanneer je denkt “ik weet het niet meer” of “ik weet niet wat ik wil”, heb je dus een antwoord nodig op de vraag: ‘Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?’. Dat is geen makkelijke vraag. Vaak weet je het even niet meer. Is dat wel echt zo?
De kans is groot dat je eigenlijk wél weet wat je wilt, maar niet hoe je dat moet realiseren. Dat kan ervoor zorgen dat je dus maar helemaal geen actie onderneemt om te bereiken wat je wilt. Zonde! We moeten die belemmerende gedachte dus aan de kant zetten. Probeer daarvoor eens het volgende uit.
Accepteer dat je de gedachte “ik weet het niet” in je hoofd hebt. Rationeel heb je nu even geen antwoord, waardoor er een moment ontstaat waarop je gevoel niet bewaakt wordt door je verstand. Als je daarvoor openstaat, kun je het moment gebruiken om beter in contact te komen met je gevoel en intuïtie. Je bent dan even niet bezig met de meest verstandige oplossing, maar een die vanuit je gevoel gedreven wordt. En voilà, je kan dan zomaar op totaal andere, nieuwe ideeën komen.
Ik weet het even niet meer – in 3 stappen naar je droomleven
Om erachter te komen wat je wilt, moet je jezelf toestaan om te dromen! Dat is echter makkelijker gezegd, dan gedaan. Gelukkig kun je dromen een handje helpen door er stap voor stap mee aan de slag te gaan. Het is tijd om de “ik weet het niet”-gedachte aan de kant te zetten. Vervolgens kun je doelen stellen en deze bereiken.
Stap 1: leer jezelf kennen
Als eerste moet je meer over jezelf te weten komen. Zo leg eerst een stevige basis. Probeer helder in kaart te brengen wat je leuk vindt om te doen, wat je sterke kanten zijn, welke dingen je frustreren, wat je valkuilen zijn en wat jou gelukkig maakt. Hierbij gaat het er niet om of je er iets mee kan of hoe haalbaar het is. Zet de “ik weet het niet”-gedachte even uit, het gaat namelijk om wat je voelt en wilt. De Vertellis Chapters kunnen je helpen regelmatig de tijd te nemen voor zelfreflectie, zodat het makkelijker wordt om antwoorden te vinden.
Stap 2: ontwerp jouw ideale leven
Heb je genoeg informatie verzameld? Dit zijn de bouwstenen voor het ontwerp van je droomleven. Jij weet nu wat je wil! Geef daar op je eigen manier vorm aan. Beschrijf het bijvoorbeeld in een notitieboek of maak een fotocollage op een groot vel. Het doel van deze stap is om erachter te komen hoe jouw ideale toekomst eruitziet. Begin klein, zoals het beschrijven van een dag en denk dan steeds groter.
Kijk kritisch naar plannen en ideeën die een beetje vastgeroest zitten en zet ze misschien zelfs aan de kant, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Deze oefening kun je eventueel herhalen. Is er een droom die steeds terugkomt? Probeer er dan achter te komen waarom. Wat spreekt je zo aan? Belangrijk is dat je energie voelt als je deze oefening doet. Krijg je er een glimlach van of voel je kriebels in je buik? Dan ben je waarschijnlijk op het goede pad.
Stap 3: actie ondernemen
Nu je steeds beter weet wat je wilt, kun je de “ik weet het niet”-gedachte steeds verder achterwege laten. Daarbij kun je nu actie ondernemen om deze dromen te realiseren. Grootse plannen zijn meestal niet binnen een dag, week, of zelfs een maand uit te voeren en kunnen je daarom overweldigen. Maak het klein, zodat je elke dag een stap kunt nemen. Stel, het is je droom om op de lange termijn eigen baas te worden, dan kun je je vandaag al inschrijven voor een online cursus over ondernemerschap of een kennis bellen die een eigen bedrijf heeft.
Durf te vragen als je denkt: ik weet het gewoon niet
Toch is de ‘ik weet het niet’-gedachte nooit helemaal verdwenen. Terwijl je bezig bent met het verwezenlijken van je dromen, zul je af en toe toch eraan twijfelen of je op het goede spoor zit. Misschien denk je zelfs weer even: ik weet het niet meer. Dit is normaal en echt niet erg.
Durf op dit moment eerlijk naar jezelf te zijn en het onzekere gevoel te aanvaarden. Probeer er daarna achter te komen wie je kan helpen. Wie inspireert jou? Wie is net even een stapje verder dan jij? Wat zou diegene voor jou kunnen betekenen? Stap vervolgens met een doelgerichte hulpvraag op die persoon af. Samen bereik je nog veel meer dan in je eentje!
Denk jij ook wel eens ‘ik weet het niet’?
Weet jij het ook wel eens niet? We horen dit graag van je! Wat vond jij van deze “ik weet het niet” blog? Laat vooral een reactie achter en vertel het ons! 😊
Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!
Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.
Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.
- Creëer een positievere mindset
- Voel je elke dag dankbaar
- Verminder stress
- Slaap beter