Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Ik weet het even niet

Lars Blokdijk

Ik weet het even niet – en nu?

Hoe goed het ook met je gaat, soms komt er een moment dat je denkt: ik weet het niet. We zijn meestal geneigd deze gedachte weg te stoppen en snel weer door te gaan. Toegeven dat we het even niet meer weten, is best lastig. En toch kan dat de eerste stap zijn om je dromen waar te maken. 

Ik geef toe: ik weet het niet

Het idee dat je op elke vraag een antwoord moet hebben, zit bij veel van ons diep geworteld. We hebben het zo geleerd of houden niet van het ongemakkelijke gevoel als je geen antwoord paraat hebt. Op school was het al niet echt fijn als je bij een vraag niets wist op te schrijven. En ga maar eens na: wat doe je nu als je manager je een vraag stelt waarop je niet echt een goed antwoord hebt? We zijn al geneigd op een of andere manier te antwoorden, soms zelfs zelfverzekerder dan we ons voelen. Zeggen ‘ik weet het niet’ is niet makkelijk. En toch is het belangrijk! 

Als je eerlijk zegt dat je het antwoord niet hebt, biedt dit namelijk kansen. Het opent bijvoorbeeld deuren naar nieuwe kennis. Zeg je ‘ik weet het niet’, geef je de ander de mogelijkheid te vertellen wat hij over het onderwerp weet of zijn eigen mening te geven. Deze informatie kan bij jou tot nieuwe inzichten leiden. Toegeven dat je iets niet weet, kan ook zorgen voor verbinding met de mensen om je heen. Je stelt je kwetsbaar op en hier schuilt een enorme kracht in. Door dicht bij jezelf te blijven, geef je anderen de mogelijkheid dicht bij jou te komen. Dit is essentieel om diepgaande relaties op te bouwen. 

Ik geef toe: Ik weet het niet

Verstand uit, gevoel aan

Je wilt graag een antwoord vinden op de vraag Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven?’. Dat is geen makkelijke vraag. Misschien denk je zelfs direct: maar ik weet niet wat ik wil. Is dat wel echt zo? De kans is groot dat je eigenlijk wél weet wat je wilt, maar niet hoe je dat moet realiseren. Dat kan ervoor zorgen dat je dus maar helemaal geen actie onderneemt om te bereiken wat je wilt. Zonde! We moeten die belemmerende gedachte dus aan de kant zetten. Probeer daarvoor eens het volgende uit. 

Probeer te accepteren dat je denkt het niet te weten. Rationeel heb je nu even geen antwoord en dus ontstaat er een moment waarop je gevoel niet bewaakt wordt door je verstand. Als je ervoor openstaat, kun je dit moment gebruiken om beter in contact te komen met je gevoel en intuïtie. Je bent dan even niet bezig met de meest verstandige oplossing, maar eentje die vanuit je gevoel gedreven wordt. En voilà, je kan dan zomaar op totaal andere, nieuwe ideeën komen. 

Ik weet niet wat ik wil – stappen naar je droomleven

Om erachter te komen wat je wilt, moet je jezelf dus toestaan om te dromen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kun je dromen een handje helpen door er stap voor stap mee aan de slag te gaan. Het is tijd om de gedachte ‘ik weet niet wat ik wil’ aan de kant te zetten om vervolgens doelen te stellen en deze te bereiken.

  • Stap 1: Leer jezelf kennen

Leg eerst een stevige basis door meer over jezelf te weten te komen. Probeer voor jezelf helder te krijgen wat je bijvoorbeeld leuk vindt om te doen, wat je sterke kanten zijn, welke dingen je frustreren, wat je valkuilen zijn en wat jou gelukkig maakt. In deze fase gaat het er niet om of je denkt dat je hier iets mee kan en dat je gelooft dat de dingen haalbaar zijn. Zet de ‘ik weet het niet’-gedachte even uit. Het gaat om wat je voelt en wilt. De Vertellis Chapters kunnen je helpen regelmatig de tijd te nemen voor zelfreflectie, zodat het makkelijker wordt om antwoorden te vinden.

  • Stap 2: Ontwerp jouw ideale leven

Heb je genoeg informatie verzameld? Dit zijn de bouwstenen voor het ontwerp van je droomleven. Geef daar op jouw manier vorm aan: beschrijf het in een notitieboek of maak een fotocollage op een groot vel. Het doel van deze stap is om erachter te komen hoe jouw ideale toekomst eruitziet. Begin klein, bijvoorbeeld het beschrijven van een dag, en denk dan steeds groter. Kijk kritisch naar plannen en ideeën die een beetje vastgeroest zitten en zet ze misschien zelfs aan de kant zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Deze oefening kun je eventueel herhalen. Is er een droom die steeds terugkomt? Probeer er dan achter te komen waarom. Wat spreekt je zo aan? Belangrijk is dat je energie voelt als je deze oefening doet. Krijg je er een glimlach van of voel je kriebels in je buik? Dan ben je waarschijnlijk op het goede pad. 

  • Stap 3: Actie ondernemen

Nu je steeds beter weet wat je wilt, kun je ook actie ondernemen om deze dromen te realiseren. Grootse plannen zijn meestal niet binnen een dag, week of zelfs een maand uit te voeren en kunnen je daarom overweldigen. Maak het klein, zodat je elke dag een stap kunt nemen. Stel dat het je droom is om op de lange termijn eigen baas te worden, dan kun je je vandaag al inschrijven voor een online cursus over ondernemerschap of een kennis bellen die een eigen bedrijf heeft.

Ik weet niet wat ik wil

Durf te vragen als je denkt: ik weet het niet

Terwijl je bezig bent met het verwezenlijken van je dromen, zul je af en toe eraan twijfelen of je op het goede spoor zit. Je zult misschien zelfs even denken: ik weet het niet meer. Dit is normaal en echt niet erg. Durf op dit moment eerlijk naar jezelf te zijn en het onzekere gevoel te aanvaarden. Probeer er daarna achter te komen wie je kan helpen. Wie inspireert jou? Wie is net even een stapje verder dan jij? Wat zou diegene voor jou kunnen betekenen? Stap vervolgens met een doelgerichte hulpvraag op die persoon af. Samen bereik je nog veel meer dan in je eentje!


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!