Omgaan met Teleurstelling? Lees onze 5 tips!
Home > All > Omgaan met Teleurstelling? Lees onze 5 tips!
Gerelateerde artikelen
Tips om te ontspannen! 31 ontspanningstipsTwijfel over je relatie? Voorkom onzekerheid!Omgaan met tegenslagen: 10 tips
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 19/06/2021

Omgaan met teleurstelling, hoe doe je dat?

Niet iedereen pakt het goed op, maar omgaan met teleurstellingen is een onderdeel van het leven. Je gaat het vroeg of laat gewoon moeten verwerken! Daarom hebben we bij Vertellis 5 tips bedacht om je te leren hoe om te gaan met teleurstellingen.

Het jaar 2020 stond voor de meeste mensen ook voor veel stress en afgezegde plannen. Bruiloften, festivals, vakanties, familiebijeenkomsten; het ene evenement na het andere werd afgelast of uitgesteld. Juist nu is het dus belangrijk om hier mee om te kunnen gaan.

Teleurstellingen komen namelijk in vele vormen en kunnen soms erg heftig zijn. Het is een emotie die we soms ook niet goed begrijpen. Of je schaamt je, want je had bepaalde verwachtingen en die komen niet uit. Weten hoe je om gaat met teleurstelling en het verwerken hiervan zijn belangrijk, het maakt je leven namelijk stukken aangenamer.

Omgaan met Teleurstelling, hoe doe je dat?

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst wat meer vertellen over emoties. Zoals je misschien wel weet zijn er acht basis emoties; liefde, angst, vreugde, woede, verdriet, verbazing, schaamte en walging. Iedere andere emotie die wij voelen is een nuance op een van deze basis emoties. Dat maakt omgaan met teleurstelling zo lastig!

Een teleurstelling verwerken is dus eigenlijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld het omgaan met verdriet. Want daar ligt de wortel; verdriet. Naast verdriet zijn ook de emoties woede en schaamte vaak onderdeel van de mix van emoties wanneer we teleurstelling ervaren. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn wanneer je wilt leren hoe om te gaan met teleurstelling. Dat is precies waar we je in dit blog mee gaan helpen.

Vijf manieren om met teleurstelling om te gaan

We kunnen je helaas niet helpen met het voorkomen van teleurstellingen, maar wel met manieren vinden om er mee om te gaan. Als je de volgende keer de onderstaande tips toepast, zal je merken dat het makkelijker wordt. 

Uit je gevoelens

Om te beginnen is het belangrijk om je gevoelens te erkennen. Ze proberen weg te duwen stelt eerder uit, dan dat het zorgt voor verlichting. Geef aan jezelf toe dat je teleurgesteld bent. Er zijn zelfs mensen die het gevoel van teleurstelling of tegenslag hetzelfde zien als in rouw zijn. Je verliest namelijk iets wat je dacht te hebben. 

Een relatie die niet loopt hoe je had verwacht, vrienden die verwachtingen niet nakomen; je moet omgaan met die teleurstelling. Erken het gevoel en aanvaard de eventuele pijn. Komen er tranen bij? Schaam je vooral niet, maar laat je emoties vrij. Opkroppen is niet gezond. Dat betekent overigens niet dat er andere mensen bij moeten zijn, je kan dit ook alleen doen als je daar comfortabeler bij bent. 

Houdt perspectief 

Het is erg makkelijk om iedere tegenslag te zien als “het ergste dat mij ooit is overkomen”. Dat is natuurlijk meestal niet het geval. Een telefoon die stuk gaat is vervelend, maar niet het einde van de wereld. Vraag jezelf af of het er over bijvoorbeeld een maand of een jaar nog toe doet. Dit kan helpen de situatie in perspectief te zien. 

Vrienden en familie kunnen ook helpen omgaan met teleurstelling. Een goed gesprek kan er voor zorgen dat alles er ineens een stuk rooskleuriger uit ziet. Doe je dit liever niet, dan kan het schrijven in een dagboek ook erg helpen. Schrijf op waarom je teleurgesteld bent, dit is een goede eerste stap richting het verwerken van de teleurstelling. 

Bedenk waar je dankbaar voor bent 

Niet altijd gemakkelijk, maar het zal het omgaan met teleurstelling zo veel makkelijker maken. Als je ziet wat allemaal wel goed is in je leven, zal de tegenslag ineens een stuk minder belangrijk zijn. Maak een lijst met dingen waar jij dankbaar voor bent. 

Dit kan eenmalig, maar het helpt nog beter wanneer je dit dagelijks doet in een dankbaarheidsdagboek zoals Vertellis Chapters. Je bent een stuk minder snel teleurgesteld in het leven wanneer je bewust bent van al je zegeningen. Een mooi huis, leuke relatie, fijne vrienden en familie of gewoon de zon die schijnt; allemaal dingen waar je dankbaar voor kan zijn. 

Geef jezelf de tijd

“Even slikken en weer doorgaan”, dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je mag jezelf best even rot voelen. Hoe lang dit is, is afhankelijk van jou en van de teleurstelling die je probeert te verwerken. 

Zwelgen in zelfmedelijden kan soms fijn zijn, maar je moet daarna wel door. Spreek een tijd met jezelf af. “Tot maandag mag ik zielig zijn, maar daarna ga ik weer aan de slag”. Probeer ook even extra goed voor jezelf te zorgen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, of kook een lekkere maaltijd om je teleurstelling te verwerken. 

Pas je verwachtingen aan

Het is een open doel, maar zo belangrijk bij het omgaan met teleurstellingen; verwachtingen loslaten. Want als je onrealistisch hoge verwachtingen hebt, is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Tuurlijk is het belangrijk om te dromen en om een hoog doel voor ogen te hebben. Maar als een project 1% kans van slagen heeft, moet je niet gek opkijken als het dus niet lukt. 

Droom en push jezelf, maar houdt wel de realiteit in de gaten. Streef naar het hoogst haalbare, maar wees flexibel wanneer je dit niet haalt. Je kan niet alles hebben toch? Deze instelling zal er voor zorgen dat je makkelijker kunt loslaten en minder vaak teleurgesteld bent in het leven. 

Waarom kunnen we zo lastig met teleurstellingen omgaan?

Stel je voor. Je hebt keihard gewerkt om een promotie te krijgen op je werk, en in jouw hoofd bestaat er geen twijfel meer; die promotie is van jou. Wanneer deze vervolgens toch naar je collega gaat is het niet gek dat je je teleurgesteld voelt en niet zeker weet hoe je daarmee om moet gaan. Dit is een van de oorzaken van teleurstelling en deze komt erg vaak voor. Eigenlijk is het een simpele rekensom: verwachting - realiteit = teleurstelling. 

Een andere oorzaak waardoor je teleurgesteld in het leven kan zijn is de zogenaamde “aankomst misvatting”. Dit komt voor wanneer je gefocust bent op een bepaald doel, maar wanneer dit doel bereikt is, er niet de vreugde gevoeld wordt die werd verwacht. Bijvoorbeeld wanneer je een baan hebt die je niet leuk vindt, maar aanneemt omdat je er rijk mee gaat worden. Hoe ga je om met de teleurstelling als die rijkdom helemaal geen vreugde brengt? Juist, door je verwachtingen af te stemmen op het resultaat. 

met teleurstelling omgaan

Omgaan met je teleurstellingen - essentieel voor jezelf

Waarom willen we zo graag dit gevoel van teleurstelling voorkomen? Is het eigenlijk wel zo slecht voor ons? Natuurlijk, het moment zelf kan erg stressvol zijn. Wat belangrijk is, is hoe je er mee om gaat. Een teleurstelling kan ons namelijk onwijs veel leren! 

Ten eerste laat het zien dat we ergens passie voor hebben, en dat is best iets waar je trots op mag zijn. Daarnaast kan het je helpen groeien en er voor zorgen dat de uitkomst bij een volgende poging beter zal zijn. Zo niet, dan zal je wel makkelijker met de teleurstelling weten om te gaan. En het is misschien een dooddoener, maar daardoor niet minder waar; “what does not kill you, makes you stronger”. 

Teleurstellingen zijn niet te voorkomen, maar hoe we er mee omgaan is wel te controleren. Bedenk voordat je ergens aan begint of de verwachtingen die je hebt realistisch zijn, dit kan al een hoop verdriet schelen. Probeer perspectief te houden en geef jezelf de tijd. En het allerbelangrijkste; blijf positief. Want als je veel hebt om dankbaar voor te zijn, dan zal het een stuk makkelijker zijn om met teleurstelling om te gaan .

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.