Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Een Dagboek Schrijven en Bijhouden | 4 Tips - Vertellis Nederland

Lars Blokdijk

Een dagboek schrijven, hoe doe je dat? 

Je hebt het vast wel eens geprobeerd; in een dagboek schrijven. Je hebt ergens gelezen dat het goed voor je is, of Bridget Jones heeft voor inspiratie gezorgd. Maar hoe doe je dat? Een tipje van de sluier; denk er vooral niet teveel over na! Onze tips zullen je een duwtje in de juiste richting geven, want ook jij kunt een dagboek bijhouden!

In een dagboek schrijven is gezond

Als je dacht dat een dagboek schrijven alleen maar een verzameling herinneringen creëerde dan had je het mis. Het bijhouden van een dagboek is namelijk erg goed voor je mentale gezondheid! Het helpt je met het ordenen van gedachten en je leert jezelf beter kennen. Ook creëert het een moment voor jezelf, en we weten allemaal dat je dat vaker nodig hebt.

Denk je bij een dagboek om in te schrijven aan dat boekje dat je had toen je 10 jaar oud was? Met een hartvormig slot en vol liefdesgeheimen? Erg schattig, maar tegenwoordig zijn er ook dagboeken voor volwassenen. Steeds meer psychologen raden het aan, want het helpt bij stress, depressies en angststoornissen.

 Ook als je hier niet aan lijdt, is het bijhouden van een dagboek aan te raden. In plaats van je gevoelens op te kroppen, kan het helpen om ze op papier te zetten. Ook draagt het bij aan een goede nachtrust. Schrijf voordat je gaat slapen je gedachtes van je af in een zelfreflectie boek, hierdoor lig je minder te malen en val je sneller in slaap.

Een dagboek bijhouden met 4 tips 

Maar hoe schrijf je nu een dagboek? Met onze handige schrijftips helpen we je op weg. Het is belangrijk om er vooral niet te veel over na te denken, maar in plaats daarvan gewoon te beginnen. Je schrijft geen bestseller en niemand hoeft dit te lezen. Als je het ongemakkelijk vindt om je eigen woorden terug te lezen; ook jij hoeft het niet terug te lezen wat je in je dagboek hebt geschreven.

dagboek bijhouden

Houd je dagboek positief

We willen allemaal wat positiever in het leven staan. Iedere dag opschrijven waar jij dankbaar voor bent kan hier onwijs bij helpen. Het Vertellis Chapters dankbaarheidsdagboek stelt de vragen, jij hoeft ze alleen nog te beantwoorden. Dat maakt het schrijven een stuk gemakkelijker. Als je iedere dag in je dagboek bijhoudt wat jou blij maakt, ga je vanzelf positiever in het leven staan! 

Schrijf op een vast tijdstip in je dagboek 

Rust, reinheid en regelmaat; je hebt vast al eerder van de drie R-en gehoord. Het klinkt soms saai, maar een regelmatig leven draagt bij aan onze gezondheid. Plus het is een stuk makkelijker om van het dagboek schrijven een gewoonte te maken als je er een vast tijdstip voor hebt. Begin de dag met schrijven, of schrijf de dag van je af in jouw boekje voor het slapen gaan; whatever works best for you.

Houd je dagboek voor jezelf 

Het klinkt misschien heel erg logisch; houd je dagboek voor jezelf. Maar waarom is dit zo belangrijk? Als je het idee hebt dat er iemand met je meeleest, kan je niet open en eerlijk schrijven over wat je voelt. Juist dat is zo belangrijk aan het schrijven van een dagboek. Zorg er dus ook voor dat je hem op een veilige plaats opbergt, want jouw gedachten zijn namelijk van jou en niemand anders.

Denk niet aan schrijfstijl en grammatica

We zeiden het al eerder, je schrijft een dagboek en geen roman. Het is dus totaal niet belangrijk hoe je schrijft, maar het is belangrijk dat je schrijft! Grammatica is bij het schrijven totaal niet aan de orde. Prachtige volzinnen; nobody cares. Het schrijfproces is wat telt, dus ga gewoon zitten, pak een pen en schrijf. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Moet ik iedere dag in mijn dagboek schrijven?

Nee, je hoeft echt niet iedere dag in een dagboek te schrijven. Het mag natuurlijk wel, maar als het een keer niet lukt is dat echt geen probleem. Zet jezelf vooral niet onder druk! Een dagboek bijhouden moet leuk zijn, dus je mag best een dag overslaan. Probeer het schrijven de volgende dag wel weer op te pakken.

Heb je geen zin om een lang verhaal te schrijven vandaag? Gebruik deze dagboek schrijftips; Wissel af met een aantal bulletpoints. Schrijf bijvoorbeeld puntsgewijs op wat je vandaag hebt gedaan. Of schrijf minimaal drie dingen op die je aan het lachen hebben gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos! In een dagboek schrijven hoeft niet iedere dag hetzelfde te zijn en het hoeft ook niet iedere dag.

In een dagboek schrijven

Elk begin is moeilijk, ook bij het schrijven van een dagboek

De eerste keer dat je in een dagboek schrijft, zal het misschien wat onwennig zijn. Dat is normaal. Je zult zien dat het iedere keer makkelijker wordt. Een dagboek bijhouden wordt op een gegeven moment gewoon onderdeel van je routine. Kies een manier die jij prettig vindt en een tijdstip dat voor jouw werkt en je zult zien. Al snel ga je iedere dag in jouw dagboek schrijven.


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!