Tijd voor jezelf nemen
Home > All > Tijd voor jezelf nemen
Gerelateerde artikelen
Spiritualiteit in het dagelijks leven: praktische tips en voorbeeldenSeks en liefde: het belang van open communicatie en verbinding in relatiesMindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stress
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 28/05/2021

Tijd voor jezelf, hoe doe je dat? 

Merk je ook wel eens dat je verlangt naar meer tijd voor jezelf? We zijn tegenwoordig zo druk met ons werk, studie en sociale activiteiten dat even alleen zijn er vaak niet meer in zit. Dat is gek, want we weten inmiddels wel hoe belangrijk het nemen van moment voor jezelf eigenlijk is. Of je nu als moeder of in een relatie op zoek bent naar rust, je hebt echt een moment van stilte nodig om je gedachten te ordenen.

Gelukkig is er niet veel nodig om hier een positieve verandering in aan te brengen. Met een aantal kleine aanpassingen kan je namelijk al zoveel bereiken! Hoe ik soms meer tijd voor mezelf maak is door te mediteren of onder de douche te gaan staan. Vaak helpt me dat heel erg met ontspannen of mijn gedachten ordenen. Ben je benieuwd naar mijn tips? Gebruik deze handige trucjes om tijd te nemen voor jezelf als moeder, in een relatie of in het algemeen. 

Meer tijd voor jezelf als moeder

Veel moeders worstelen met het vinden met het moment voor zichzelf. De balans is zoek: Vanaf het eerste moment moet er op een dag van alles gebeuren; ontbijten, kinderen naar school, werk, kinderen naar de sport, koken, schoonmaken etc. Erg lastig om dan ook nog iets alleen voor jezelf te doen. Juist dan is het extra belangrijk; voor jou als moeder, voor je relatie en voor je gezin. 

Sommige sportscholen bieden tegenwoordig kinderopvang aan, een extra reden om die sportschoenen uit de mottenballen te halen dus. Ook kun je met andere moeders afspreken om eens per week een speelafspraak in te plannen. Ideaal om tijd voor jezelf als moeder te krijgen! Hierdoor vinden jullie allen hopelijk een moment van rust. Besteed die tijd dan ook aan jezelf en niet aan het huishouden! 

Tijd voor jezelf als moeder

De waarde van tijd voor jezelf

Een moment van rust is preventief. Het zorgt er voor dat je minder snel overspannen bent, stress hebt of het gevoel krijgt dat je het niet aan kunt. Die tijd voor jezelf gebruik je dus om even tot rust te komen. Als dat lukt, dan kijk je daarna met een frisse blik naar de wereld.

Denk er eens even over na, hoe vaak per week heb jij een moment voor jezelf? Is dat eens per dag? Of is dat eigenlijk al teveel gevraagd? We vragen zoveel van onszelf, maar we geven onszelf niet de tijd om weer op te laden. Want de to do-list in ons hoofd vraagt altijd om aandacht, en die lijst laten liggen zonder ons schuldig te voelen is vaak een hele opgave. 

Toch zorgt dat moment waarin je even je rust pakt er juist voor dat je daarna weer met energie verder kunt. Het is belangrijk om jezelf wat vaker op de eerste plaats te zetten, bijvoorbeeld door een dagje naar de sauna of even lekker lang in bad te gaan. Voor jezelf zorgen kan namelijk in ieder aspect van je leven, en tijd voor jezelf nemen is daar een groot onderdeel van. 

We lopen onszelf voorbij 

Waarom doen we dat dan niet vaker? Het veel gebruikte excuus is tijd. We zijn zo druk met het proberen te zijn van de beste vriend, partner, ouder, werknemer, zoon of dochter dat we onszelf voorbij rennen. We denken dat we geen tijd voor onszelf nodig hebben. We willen de beste versie van onszelf zijn en vergeten daarbij het allerbelangrijkste; onszelf. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren om hier verandering in te brengen. 

Simpele manieren om meer tijd voor jezelf te nemen

Het is vaak erg lastig om een dagelijkse routine aan te passen. Je neemt jezelf voor dingen anders te doen, maar bij het slapen gaan realiseer je dat het niet gelukt is. Een makkelijke manier om er voor te zorgen dat je meer tijd voor jezelf krijgt is het in te plannen. Zet bijvoorbeeld de volgende activiteiten op de agenda: 

Begin de dag met een dankbaarheidsdagboek 

Een goed begin is het halve werk. Een fijne ochtendroutine zet de toon voor de rest van de dag. Zet vanaf morgen de wekker een half uurtje eerder en begin met een moment voor jezelf. Laat je telefoon nog even links liggen en zet een kop koffie of thee. Dit is een perfect moment om je gedachten op een rij te zetten, en een dagboek kan hierbij helpen. 

Heb je moeite met iets op papier zetten? Een dagboek als Vertellis Chapters is een uitkomst. Met krachtige vragen je te leren te focussen op de dingen die er werkelijk toe doen. Dit moment van offline-reflectie helpt stress te verminderen, stimuleert persoonlijke ontwikkeling en je haalt meer uit je dag. 

Plan een avond per week helemaal niets 

Ren je altijd van afspraak naar afspraak? Zorg ervoor dat je in ieder geval 1 avond per week helemaal niets afspreekt. Een vaste avond waarop jij iets voor jezelf kan doen. Lees een boek, kook extra lekker, kijk een film of leer mediteren.  

Beweeg vaker 

Dit is er een in de categorie “twee vliegen in een klap”. We willen allemaal meer bewegen en dit is prima te combineren met een moment voor jezelf. Probeer een aantal keren per week een stuk te gaan wandelen bijvoorbeeld, of ga een half uurtje baantjes trekken in het zwembad.

Tijd voor jezelf nemen in een relatie

Als je in een relatie zit, is het heel makkelijk om alleen maar aan de ander te denken. Je cijfert jezelf weg, de communicatie verdwijnt en langzamerhand voel je dat het vuur begint te doven. Daarom is het ook belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt in een relatie! Op die manier ben je dit voor en kun je tegelijkertijd ook nog eens lekker ontspannen.

Tijd voor jezelf nemen in een relatie

Een moment voor jezelf hoeft niet lang te duren

“Ik heb echt nooit tijd voor mezelf”; een uitspraak van velen. Maar dat is eigenlijk helemaal niet waar! Je kan bepaalde momenten namelijk veel beter benutten. Woon je dicht bij je werk? Kies er dan eens voor om er naar toe te lopen. Luister ondertussen naar je favoriete muziek of geniet van de stilte om je heen. 

Ook als je verder moet reizen voor je werk kan dit een moment voor jezelf creëren. Luister bijvoorbeeld in de auto naar je favoriete podcast, of benut de tijd in de trein om eindelijk eens dat ene boek te lezen. Tijd voor jezelf kan op zoveel verschillende manieren worden ingevuld, zorg er vooral voor dat je iets doet waar jij vrolijk van wordt. 

Hoe weet je dat je tijd voor jezelf nodig hebt?

Een vraag met een erg makkelijk antwoord; iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Maar er zijn wel bepaalde tekenen die het nog duidelijker maken; 

  • Je wordt vermoeid wakker 
  • Je hebt moeite met in slaap komen 
  • Je raakt sneller geïrriteerd 
  • Je hebt nergens meer zin in 
  • Je zit veel langer op het toilet (of badkamer) dan nodig 
  • Alles voelt overweldigend 

Klinken deze punten bekend? Dan is het zeker tijd om wat meer aan jezelf te gaan denken. Dit zal er uiteindelijk aan bijdragen dat jij weer een stuk beter in je vel gaat zitten. Geloof ons, tijd voor jezelf nemen is het meer dan waard!

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.