Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Hoe kun je jezelf terugvinden? Met deze tips! - Vertellis Nederland

Willem Jagtman

Hoe kun je jezelf terugvinden?

Je wilt jezelf terugvinden zodat je keuzes kunt maken waar je echt achter staat en je eigen pad gaat bewandelen? Ga dan stap voor stap aan de slag om te ontdekken op welk punt je jezelf bent kwijtgeraakt en waar je de draad weer wilt oppakken. Voor je het weet ga je de toekomst weer zelfbewust tegemoet en kom je steeds dichter bij het leven zoals jij dat voor ogen hebt. 

Herken het moment dat het tijd is om tot jezelf te komen

Het proces van jezelf terugvinden begint met het besef dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Misschien vraag je je plotseling af waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Misschien merk je dat je meer met mensen meepraat en –gaat, en juist minder je eigen weg kiest. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om bij jezelf te blijven in een gesprek of nee te zeggen. Als het niet lukt dicht bij jezelf te blijven of als je anderen beslissingen voor jou laat nemen, kun je je opeens heel verloren voelen. Het moment dat je je hiervan bewust wordt, is waarschijnlijk niet leuk, maar wel belangrijk. Dit is namelijk het begin naar een zelfbewuster leven waarin ruimte is om aan jezelf te denken.

Opnieuw contact maken en jezelf terugvinden

Maak tijd voor jezelf. Plan bijvoorbeeld een vast momentje in waarop je doet wat je zelf wilt en daarbij ongestoord kunt nadenken. Of je nu een halfuur in bad gaat liggen, leert mediteren of een kop thee in het zonnetje drinkt: dit moment is voor jou. Vind je het maar lastig om jezelf die tijd te gunnen? Vraag je dan eens af wat je tegen een goede vriend of vriendin in deze situatie zou zeggen. Je zou waarschijnlijk beginnen met vragen hoe het écht met hem of haar gaat. Je luistert er geduldig naar en probeert een goed advies te geven. Kijk nu een naar jezelf als een goede vriend en handel op dezelfde manier. 

Hoewel het vooral belangrijk is om te doen wat voor jou goed voelt, zijn er wel dingen die bijna altijd helpen om tot jezelf te komen. Een activiteit met je handen zoals tuinieren of tekenen, een wandeling in de natuur of een dagelijkse meditatie kunnen je helpen om even uit de gedachtencirkel te komen. Zo ontstaat er ruimte om oude gedachten en ideeën te ordenen (of zelfs helemaal te laten gaan) en nieuwe toe te laten. Als je dit moment wilt gebruiken voor zelfreflectie, kun je in de Vertellis Chapters gaan schrijven. Dit dagboek helpt je om na te denken wat je wilt in het leven en je mindset te veranderen, zodat je jezelf kunt terugvinden. 

Wees jezelf – maar wie is dat eigenlijk?

Op sommige momenten in je leven neem je beslissingen die je richting bepalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kiezen van je opleiding of het switchen van de ene naar de andere baan. Soms zijn deze beslissingen heel bewust, soms rol je van het een in het ander. Om jezelf te kunnen terugvinden, moet je af en toe even uit de sneltrein stappen en bedenken of je nog wel in de goede trein zit. Leiden de keuzes wel naar jouw droom? Als het antwoord ja is, stap je gewoon weer in. Is het antwoord nee, dan heb je nu de mogelijkheid om te bedenken welk plan je wél wilt nastreven en in een andere trein te stappen. 

Zo simpel als we het nu schetsen, is het vaak niet. We worden beïnvloed door van alles om ons heen. Misschien heb je het gevoel helemaal geen keuze meer te hebben, vind je het lastig om dicht bij jezelf te blijven in een relatie of weet je ook niet wat het alternatieve scenario zou moeten zijn. Dan kan het helpen als je weer even terug naar de basis gaat. Waar droomde je van als kind? Wat zou je nu willen doen als je nergens rekening mee moest houden? Blijf bij jezelf en vraag je niet af of de antwoorden realistisch zijn. Stel je zelf liever de vraag waarom je die dromen en wensen had en hebt. Stel dat je als kind dokter wilde worden. Wat sprak je hierin zo aan? De kunst is om vervolgens geen conclusies te trekken over het feit dat dit wel of niet gelukt is, maar om te kijken wat je hiermee kan. Welke dingen vind je nog steeds belangrijk? Hoe kan je ervoor zorgen dat je huidige situatie hier meer op aansluit?

Houd het vast en blijf bij jezelf

Heb je weer een richting, een plan of een visie? Fijn! Dan is het tijd om die ook vast te houden, zodat je op koers blijft. Schrijf je wensen, prioriteiten en de grote lijnen van jouw plan op een groot vel en hang het op. Of maak een mood board dat je herinnert aan je dromen. Elke keer dat je een belangrijke beslissing moet nemen of op het punt staat van richting te veranderen, werp je hier een blik op en vraag je je af: past dit bij wat ik voor ogen heb? Oefen dit eerst in het klein, zodat het je steeds beter af gaat. Neem het voorbeeld van bij jezelf blijven in een gesprek. Probeer dit eerst een paar keer bij je vrienden uit, dan is het tijdens je volgende gesprek met de baas misschien ook makkelijker om te zeggen wat je echt denkt of graag zou willen. 

Blijf bij jezelf

Een plan op papier zetten betekent trouwens niet dat je nooit meer van richting mag veranderen. Het betekent slechts dat je een kader hebt dat houvast biedt. Het is aan jou om dat kader in de loop van de tijd eventueel aan te passen; het belangrijkste is om hierbij dicht bij jezelf te blijven. Geniet in de tussentijd van je successen. Wees trots op jezelf dat je bewust de tijd hebt genomen om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Wees blij met elke genomen beslissing die in lijn is met het doel dat je voor ogen hebt. Jezelf terugvinden is een proces en elke stap in de goede richting is een reden voor een schouderklopje.


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!