Jezelf terugvinden? Blijf bij jezelf met deze tips | Vertellis Nederland
Home > All > Jezelf terugvinden? Blijf bij jezelf met deze tips | Vertellis Nederland
Gerelateerde artikelen
Reflectieverslag schrijven? Dat doe je zo!Zelfontwikkeling? Gebruik deze krachtige tips!Gelukkig Zijn | Met 5 Tips Gelukkiger Worden - Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Willem Jagtman - 22/07/2021

Hoe kun je jezelf terugvinden?

Wil jij jezelf terugvinden? Wil je keuzes kunnen maken waar je echt achter staat, dicht bij jezelf blijven en je eigen pad bewandelen? Ga dan stap voor stap aan de slag. Ontdek op welk punt je jezelf bent kwijtgeraakt en waar je de draad weer wilt oppakken. 

Vertellis geeft je tips over hoe je het beste dicht bij jezelf kunt blijven, of dat nu in een relatie of in een gesprek is. De principes zijn gelijk. Voor je het weet ga je de toekomst weer zelfbewust tegemoet en kom je steeds dichter bij het leven zoals jij dat voor ogen hebt. Benieuwd? Gebruik onze tips zodat jij jezelf kan terugvinden!

Jezelf terugvinden door tot jezelf te komen

Het proces van jezelf terugvinden of tot jezelf te komen begint met het besef dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Het kan zijn dat jij je plotseling afvraagt waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Misschien merk je dat je meer met mensen meepraat en juist minder je eigen weg kiest. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om bij jezelf te blijven. Ook is nee zeggen steeds moeilijker. 

Wanneer het niet lukt bij jezelf te blijven en je anderen beslissingen voor jou laat nemen, kun je je opeens heel verloren voelen. Dicht bij jezelf blijven in een relatie of in een gesprek wordt lastiger. Het moment dat je je hiervan bewust wordt, is waarschijnlijk niet leuk, maar wel belangrijk. Dit is namelijk het begin naar een zelfbewuster leven!

Jezelf terugvinden door tot jezelf te komen

Opnieuw contact maken: vind jezelf terug

In het proces van jezelf terugvinden moet je tijd maken voor jezelf! Plan bijvoorbeeld een vast moment in waarop je doet wat je zelf wilt en daarbij ongestoord kunt nadenken. Of je nu een half uur in bad gaat liggen, leert mediteren of een kop thee in het zonnetje drinkt: dit moment is voor jou. 

Vind je het maar lastig om jezelf die tijd te gunnen? Vraag je eens af wat je tegen een goede vriend of vriendin in zo’n situatie zou zeggen. Blijf bij jezelf! Je zou waarschijnlijk beginnen met vragen hoe het écht met hem of haar gaat. Je luistert er geduldig naar en probeert een goed advies te geven. Kijk nu een naar jezelf als een goede vriend en handel op dezelfde manier. 

Kom uit je gedachtencirkel

Hoewel het vooral belangrijk is om te doen wat voor jou goed voelt in het proces van jezelf terugvinden, zijn er wel dingen die bijna altijd helpen om aan jezelf te denken. Een activiteit met je handen, zoals tuinieren of tekenen, een wandeling in de natuur of een dagelijkse meditatie kunnen je helpen om even uit de gedachtencirkel te komen.

Zo ontstaat er ruimte om oude gedachten en ideeën te ordenen of zelfs helemaal te laten gaan. Op deze manier kun je weer nieuwe gedachten toe laten. Als je dit moment wilt gebruiken voor zelfreflectie, kun je in de Vertellis Chapters gaan schrijven. Dit dagboek helpt je om na te denken wat je wilt in het leven en je mindset te veranderen. Dit kan je helpen in het proces van jezelf terugvinden. 

Wees jezelf – maar wie is dat eigenlijk?

Op sommige momenten in je leven neem je beslissingen die jouw richting bepalen. Denk daarbij aan het kiezen van je opleiding of het switchen naar een andere baan. Soms zijn deze beslissingen heel bewust, soms rol je van het een in het ander. Om jezelf te kunnen terugvinden, moet je af en toe even uit de sneltrein stappen en bedenken of je nog wel in de goede trein zit. 

Dicht bij jezelf blijven in een relatie of in een gesprek gaan over dezelfde dingen. Leiden de keuzes wel naar jouw droom? Als het antwoord ja is, stap je gewoon weer in. Is het antwoord nee, dan heb je nu de mogelijkheid om te bedenken welk plan je wél wilt nastreven en in een andere trein te stappen. 

Jezelf terugvinden is soms lastig

Zo simpel als we het nu schetsen, is jezelf terugvinden vaak niet. We worden beïnvloed door van alles om ons heen. Misschien heb je het gevoel geen keuze meer te hebben of vind je het lastig om dicht bij jezelf te blijven. Dan kan het helpen als je weer even terug naar de basis gaat. Waar droomde je van als kind? Wat zou je nu willen doen als je nergens rekening mee moest houden? 

Blijf bij jezelf en vraag je niet af of de antwoorden realistisch zijn. Stel je zelf liever de vraag waarom je die dromen en wensen had of hebt. Stel dat je als kind dokter wilde worden. Waarom leek je dit zo leuk? Door zo aan jezelf te denken maak je ruimte. De kunst is om geen conclusies te trekken uit het feit dat dit wel of niet gelukt is, maar om te kijken wat je hiermee kan. Welke dingen vind je nog steeds belangrijk? Hoe kan je ervoor zorgen dat je huidige situatie hier meer op aansluit?

Houd het vast en blijf bij jezelf

Heb je weer een richting, een plan of een visie? Fijn! Dan is het tijd om die ook vast te houden, zodat je op koers van jezelf terugvinden blijft. Schrijf je wensen, prioriteiten en de grote lijnen van jouw plan op een groot vel. Je kan ook een moodboard maken, dat je herinnert aan je dromen. Elke keer dat je een belangrijke beslissing moet nemen of op het punt staat van richting te veranderen, werp je hier een blik op en vraag je je af: past dit bij wat ik voor ogen heb? Blijf ik hierdoor dicht bij mezelf?

Oefen dit eerst in het klein, zodat het je steeds beter af gaat. Begin eerst bij jezelf te blijven in een gesprek. Probeer dit eerst een paar keer in een gesprek met je vrienden uit of in je relatie, dan is het tijdens je volgende gesprek met de baas misschien ook makkelijker om te zeggen wat je echt denkt of graag zou willen. 

Jezelf terugvinden heeft tijd nodig!

Een plan op papier zetten betekent trouwens niet dat je nooit meer van richting mag veranderen. Het betekent slechts dat je een kader hebt dat houvast biedt. Het is aan jou om dat kader in de loop van de tijd eventueel aan te passen; het belangrijkste is om hierbij dicht bij jezelf te blijven. 

Geniet in de tussentijd van je successen. Wees trots op jezelf dat je bewust de tijd hebt genomen om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Wees blij met elke genomen beslissing die in lijn is met het doel dat je voor ogen hebt. Het terugvinden van jezelf is een proces en elke stap in de goede richting is een reden voor een schouderklopje. Belangrijk is dat je jouw eigen waarden niet te lang uit het oog verliest, dat je dicht bij jezelf blijft met wie je ook bent en dat je echt eerlijk kunt zijn. Alleen dan kun je jezelf terugvinden!Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Customer Reviews

   Based on 580 reviews
   82%
   (477)
   13%
   (76)
   2%
   (14)
   1%
   (3)
   2%
   (10)
   Ö
   Özlem S.B.
   Super super super

   Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

   Hey Özlem!
   Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
   Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team

   K
   Kindercoach C.
   geluksmoment aan het einde van iedere dag.

   Vanavond geef ik het dankbaarheidsdagboek cadeau aan iemand die 50 wordt, reden te meer om dankbaar te zijn.
   met onderstaande tekst:

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   gewoon omdat het fijn om iets aan iemand te geven wat jezelf gelukkig maakt!

   Super lief van je Christien!!

   R
   Rob K.
   Vertellis zelfreflectie journaal

   Prachtig en waardevol dagboek om jezelf van positiviteit te voorzien en om tot nieuwe inzichten te komen

   Wat fijn om te horen dat het helpt met je persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset! Groetjes van het Vertellis team