Investeren in jezelf - 11 manieren
Home > All > Investeren in jezelf - 11 manieren
Gerelateerde artikelen
Mindfulness-oefeningen die helpen bij het omgaan met angst en stressHet gebruik van kernwaarden in het dagelijkse leven: Hoe het Kernwaarden Spel kan helpen bij het ontdekken van je ware drijfverenMindful ouderschap: het belang van aandacht en communicatie in de opvoeding
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Willem Jagtman - 16/07/2021

Investeren in jezelf; 11 manieren en waarom het zo belangrijk is

Investeren in jezelf is een van de beste dingen die je kunt doen. Je krijgt er namelijk zoveel voor terug! Of je nu investeert in een cursus, ontwikkeling op persoonlijk of professioneel vlak, het aanboren van creativiteit of het inhuren van een coach; je moet eerst aan jezelf geven voordat je aan anderen kan geven. En dat doe je door in jezelf te investeren. 

Zelf liefde, of “self love’, we zien de term steeds vaker terug. Een belangrijke manier van zelfliefde is investeren in jezelf. Eigenlijk is het niet veel meer dan jezelf de aandacht geven die je verdient. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij hebben elf manieren voor je op een rij gezet. Deze quote slaat de spijker op zijn kop: “Jezelf liefhebben is investeren in jezelf.”, 

Investeren in jezelf - 11 manieren

11 manieren om in jezelf te investeren

Als jij meer wilt doen aan jezelf, zul je hier in moeten investeren. Vertellis heeft 11 onderdelen op een rij gezet die jij kunt gebruiken om meer uit jezelf te halen. Ze hoeven niet in deze volgorde en je kunt er natuurlijk ook een overslaan. Bekijk de tip die jij leuk vindt. verderop, daar gaan we er nog wat dieper op in!

 1. stel doelen voor jezelf op
 2. volg je gevoel
 3. wees creatief
 4. investeer in jezelf met persoonlijke ontwikkeling
 5. werk aan je zelfvertrouwen
 6. lees meer boeken
 7. volg workshops
 8. zorg goed voor jezelf
 9. kies voor geluk
 10. investeer in een coach
 11. omring jezelf met de juiste mensen

Hoe verbeter je jezelf? 

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, dat investeren in jezelf. Want in het dagelijks leven vragen zoveel dingen onze aandacht! Werk, familie, vrienden, partner en eventuele kinderen; allemaal schreeuwen ze om aandacht. Hoe kom je dan ooit nog aan jezelf toe? De eerste investering heb je in ieder geval gedaan; je bent ons blog aan het lezen. Onze handige tips zullen je verder op weg helpen! 

1. Stel doelen voor jezelf op 

Deze stap kan je niet overslaan en daarom staat hij ook bovenaan. Want voordat je kan beginnen aan het investeren in jezelf, is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Dan praten we niet over het huis schoonmaken morgenochtend, maar een lange-termijn doel dat je altijd al wilde behalen.

Waar zie jij jezelf over een jaar? Is er een promotie op je werk waar je op aast? Of wil je dichter bij jezelf komen? Wat het ook is, je zal bepaalde dingen moeten doen om dit te bereiken. Pak pen en papier en maak een lijst met doelen voor over een maand, een jaar en zelfs over vijf jaar. 

2. Volg je gevoel

Het klinkt misschien zweverig, maar het is zo belangrijk! Zegt jouw gevoel dat je die cursus fotografie moet gaan doen? Schrijf je in, je eigen intuïtie laat je namelijk niet vaak in de steek en is ook nog eens veel belangrijker dan de mening van anderen. 

3. Wees creatief 

Dit is echt niet alleen voor de creatievelingen onder ons. Juist als je minder creatief bent, is het belangrijk om hier tijd in te steken. Het zorgt voor nieuwe inzichten en inspireert. Een echte investering in jezelf dus! Op die manier kun je die creatieve kant prikkelen, je zult merken dat je hier veel persoonlijke voldoening uit kunt halen. 

4. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling, daar vallen veel dingen onder. Wat we hier bedoelen is de emotionele kant. De kant die ervoor zorgt dat je met een goed gevoel gaat slapen en met datzelfde gevoel weer wakker wordt. Mensen die echt willen investeren in zichzelf weten dat je dit niet kunt doen zonder te gaan voor persoonlijke groei.

Wat hier aan bij kan dragen is het schrijven in een dankbaarheidsdagboek. Hierin houd je iedere dag bij waar je dankbaar voor bent. Dit zorgt voor een waardevol offline zelfreflectie-moment om meer uit je dag te halen, stress te verminderen en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

5. Werk aan je zelfvertrouwen

Een investeren in je zelfvertrouwen is een investering in jezelf. Wanneer je in je eigen kunnen gelooft, kom je namelijk een stuk verder dan wanneer je denkt dat je iets niet kan. Hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen? 

Een goede oefening is om voor jezelf op te schrijven wat je allemaal gepresteerd hebt in je leven. Hoe klein ook; schrijf het op. Door te zien wat je allemaal al bereikt hebt in het leven, krijg je meer zelfvertrouwen voor de toekomst. 

6. Lees meer boeken 

Misschien doe je het al wel; lezen. Het lezen van een boek heeft veel voordelen. Het vermindert stress, vergroot je vocabulaire en versterkt je geheugen. Alleen dit is natuurlijk al een investering in jezelf! Daarnaast kun je tijdens het lezen wat ontspannen, geef je je hersens wat rust en stimuleer je je eigen verbeelding.

Wat je leest maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Natuurlijk steek je meer op van een boek over de historie van de mens, dan van een chick-lit. Maar het allerbelangrijkste is niet wat je leest, maar dat je leest. 

7. Volg workshops

Het is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je te binnen schiet als we het hebben over in jezelf investeren; het volgen van lessen of workshops. En dat is niet voor niets! Er valt namelijk zoveel te leren! 

Leer een nieuwe taal, een nieuwe skill of werk aan je zelfvertrouwen in een zelfverdedigingscursus. Of combineer deze tip met de derde tip uit onze lijst en volg een cursus beeldhouwen of schilderen! 

8. Zorg goed voor jezelf

Je wordt nooit de beste versie van jezelf als je niet goed voor jezelf zorgt. Het is dus ook belangrijk om jezelf rust te geven. En dit hoeft niet eens tijd te kosten! Gewoon even rustig zitten met een kop koffie zonder telefoon kan al voor veel rust zorgen. 

Naast rust is het ook belangrijk om juist te eten en te bewegen. Door te kiezen voor gezonder eten voel je je beter. Ook zorgt beweging voor meer energie en dat kan al door een stevige wandeling met de hond. 

9. Kies voor geluk

Het klinkt misschien als een open deur en toch vergeten veel mensen het. Een van de beste investeringen in jezelf is het kiezen voor je eigen geluk. Wanneer je voor een keuze staat, houdt dit altijd in gedachten; waar word ik gelukkig van? Ga de weg in waarvan jij denkt dat ie je op lange termijn geluk gaat opleveren. Je hebt er veel aan als je deze afweging vaak maakt, het helpt je om op een andere manier naar situaties te kijken.

10. Investeer in een coach

Ze zijn er in vele soorten en maten; coaches. En investeren in jezelf met een goede coach kan veel voordelen hebben. Ze kunnen je namelijk erg goed helpen bij het bereiken van de doelen die je bij nummer 1 hebt opgesteld! Zorg er wel voor dat je goed research doet voordat je met een coach in zee gaat. 

11. Omring jezelf met de juiste mensen

Als je de beste versie van jezelf wilt worden, is het belangrijk om je te omringen door de juiste mensen. Geluk is hier namelijk erg van afhankelijk. Krijg je energie van je omgeving, of kost het vooral energie? Je bent namelijk het gemiddelde van de vijf mensen waar jij het meest mee omgaat. Je omringen met de juiste mensen is dus de beste investering in jezelf.

Investeren in jezelf kun je leren!

Nu je deze 11 tips hebt gelezen weet je een stuk meer over hoe je in jezelf kunt investeren. Het komt eigenlijk allemaal neer op aandacht voor wie je bent, wat je leuk vindt en waar je veel aan hebt op de lange termijn. Sporten bijvoorbeeld, is zo veel meer dan naar de gym gaan om er goed uit te zien. Het is goed voor je hersens, je zelfbeeld en je wordt er ook nog gezonder van op de lange termijn. Dat is pas investeren in jezelf!

 

Investeren in jezelf kun je leren!
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.