Ontdek de kracht van teambuildingsactiviteiten: verbeter de prestaties en sfeer op het werk
Home > All > Ontdek de kracht van teambuildingsactiviteiten: verbeter de prestaties en sfeer op het werk
Gerelateerde artikelen
Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om?Positief blijven: hoe kun je positiever in het leven staan?25 vragen voor je vriend
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 22/02/2024
Teambuildingsactiviteiten


De prestaties en sfeer op de werkvloer verbeteren? Teambuildingsactiviteiten it is. Deze activiteiten dragen bij aan een sterker en meer verbonden team, wat leidt tot betere resultaten en een aangenamere werkomgeving. Door te investeren in teambuilding, stimuleer je de samenwerking, communicatie en creativiteit binnen je team. Wat uiteindelijk zal resulteren in meer succes en groei voor je organisatie.


Waarom is teambuilding belangrijk?

Teambuilding levert een belangrijke bijdrage in het creëren van een sterker en effectiever team. Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom teambuilding zo belangrijk is:

 • Betere samenwerking: teambuildingsactiviteiten helpen teamleden om elkaar beter te leren kennen en effectiever samen te werken. Dit leidt tot een betere samenwerking en synergie binnen het team.

 • Verbeterde communicatie: communicatie is een essentieel onderdeel van succesvolle teams. Teambuildingsactiviteiten kunnen de communicatievaardigheden van teamleden verbeteren en eventuele barrières voor effectieve communicatie wegnemen.

 • Versterkt vertrouwen: vertrouwen is een belangrijke factor in succesvolle teams. Door samen te werken en uitdagingen aan te gaan, bouwen teamleden vertrouwen op in elkaar en in het team als geheel.

 • Stimuleert teamgeest: teambuildingsactiviteiten kunnen het moreel en de teamgeest binnen een groep versterken. Een positieve en ondersteunende werkomgeving leidt tot betere prestaties en een hogere tevredenheid onder teamleden.

 • Verhoogt creativiteit: creativiteit en innovatie zijn belangrijke aspecten van succesvolle teams. Teambuildingsactiviteiten kunnen helpen om een omgeving te creëren waarin teamleden zich vrij voelen om nieuwe ideeën te delen en samen te werken aan innovatieve oplossingen.

 • Bevordert probleemoplossend vermogen: probleemoplossing is een cruciale vaardigheid voor teams die voor uitdagingen staan. Teambuildingsactiviteiten kunnen teamleden helpen om hun probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen en effectiever samen te werken om oplossingen te vinden.

 • Vermindert stress: teambuildingsactiviteiten kunnen helpen om stress te verminderen en een ontspannen werkomgeving te bevorderen. Door samen plezier te hebben en te ontspannen, kunnen teamleden hun werkgerelateerde stress verminderen en zich verfrist en gemotiveerd voelen om weer aan het werk te gaan.

Over het algemeen is teambuilding belangrijk voor het creëren van een sterker, meer verbonden en effectief team dat beter presteert en een positieve sfeer op het werk bevordert.


Het verschil tussen een teamuitje en teambuilding

Hoewel teamuitjes en teambuildingsactiviteiten beide gericht zijn op het versterken van de band tussen collega's, is er een belangrijk verschil tussen de twee. Een teamuitje is voornamelijk gericht op plezier en ontspanning, waarbij teamleden samen leuke activiteiten ondernemen om even te ontsnappen aan de dagelijkse werkdruk. Deze uitjes kunnen variëren van gezamenlijk eten in een restaurant tot het bezoeken van een theatervoorstelling.

Aan de andere kant zijn teambuildingsactiviteiten specifiek ontworpen om de samenwerking en communicatie binnen het team te verbeteren. Ze richten zich op het oplossen van problemen, het stellen van doelen en het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor succes op de werkvloer. Teambuildingsactiviteiten zijn bedoeld om de teamdynamiek te versterken en de onderlinge relaties te verdiepen, wat uiteindelijk kan leiden tot betere prestaties en een positievere werksfeer.

In het kort: een teamuitje draait voornamelijk om plezier en ontspanning, terwijl teambuilding gericht is op het versterken van de samenwerking en communicatie binnen het team. Beide soorten activiteiten hebben hun eigen waarde en kunnen bijdragen aan een hechter en succesvoller team, maar het is belangrijk om te weten wat het doel is van de activiteit en wat je team nodig heeft om te groeien.


Voorbeelden van teambuildingsactiviteiten

In dit gedeelte bespreken we een aantal voorbeelden van teambuildingsactiviteiten die je kunt organiseren om de samenwerking en communicatie binnen je team te verbeteren. Deze activiteiten zijn zowel leuk als leerzaam en zullen je team helpen om dichter bij elkaar te komen en beter te presteren op het werk.

 1. Kennismakingsspel: een kennismakingsspel is een leuke en informele manier om je teamleden beter te leren kennen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een spel waarbij iedereen iets over zichzelf deelt of een uitdagende activiteit waarbij teamleden samen moeten werken om een doel te bereiken. Het Vertellis TOP Teamwork Deck is hier een voorbeeld van. Dit spel bestaat uit 101 vragen en dilemma's, verdeeld over 7 rondes. Elke ronde duikt dieper in de kernwaarden van effectief teamwork.

 2. Escape room: een escape room is een spannende en uitdagende activiteit waarbij teamleden samen moeten werken om raadsels op te lossen en binnen een bepaalde tijd uit een kamer te ontsnappen. Dit bevordert de communicatie, het probleemoplossend vermogen en het vertrouwen binnen het team.

 3. Feedbackrondes: regelmatige feedbackrondes zijn belangrijk om de communicatie en samenwerking binnen het team te verbeteren. Teamleden kunnen elkaar op een constructieve manier feedback geven over hun prestaties en samenwerking, wat helpt om eventuele problemen aan te pakken en het team sterker te maken.

 4. Gezamenlijk koken: samen koken en eten is een geweldige manier om teamleden op een informele en ontspannen manier met elkaar te verbinden. Door samen te werken aan het bereiden van een maaltijd, leren teamleden meer over elkaars vaardigheden en interesses en wordt de teamgeest versterkt.

 5. Outdoor teambuilding uitje: een outdoor teambuildingsuitje, zoals een survivaltocht of een sportieve activiteit, is een geweldige manier om het teamgevoel te versterken en teamleden aan te moedigen om samen te werken en elkaar te ondersteunen.

 6. Creatieve workshop: een creatieve workshop, zoals schilderen, keramiek of fotografie, helpt teamleden om hun creativiteit en probleemoplossend vermogen te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd samenwerken en elkaar beter leren kennen.

 7. Teamquiz: een teamquiz is een leuke en competitieve activiteit waarbij teamleden samen moeten werken om vragen te beantwoorden en uitdagingen aan te gaan. Dit bevordert de teamgeest en zorgt voor een gezonde dosis rivaliteit en plezier.

 8. Rollenverdelingsoefening: een rollenverdelingsoefening helpt teamleden om elkaars sterke en zwakke punten beter te begrijpen en effectiever samen te werken. Door elkaars rollen binnen het team te analyseren, kunnen teamleden beter inspelen op elkaars behoeften en een sterkere samenwerking opbouwen.

 9. Communicatie-estafette: een communicatie-estafette is een oefening waarbij teamleden in groepen worden verdeeld en moeten samenwerken om een boodschap door te geven. Dit helpt om de communicatievaardigheden van het team te verbeteren en eventuele misverstanden of communicatieproblemen aan het licht te brengen.

 10. Afscheidsfeest: het organiseren van een afscheidsfeest voor een vertrekkend teamlid is een mooie gelegenheid om het team bij elkaar te brengen, herinneringen op te halen en de teamgeest te versterken.

Als je een teambuildingsactiviteit kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en interesses van je team, evenals de beschikbare tijd, het budget en de locatie. Door de juiste activiteit te kiezen, kun je een positieve en blijvende impact hebben op de prestaties en sfeer binnen je team.


Hoe kies je de juiste teambuildingsactiviteit voor jouw team

Om de juiste activiteit voor jouw team te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

Analyseer de behoeften van je team

Begin met het analyseren van de behoeften van je team: waar liggen de uitdagingen en waar willen jullie aan werken? Overweeg welke aspecten van samenwerking en communicatie verbeterd kunnen worden en welke teambuilding activiteiten hier het best bij aansluiten.

Houd rekening met de interesses en voorkeuren van de teamleden

Om ervoor te zorgen dat de gekozen teambuilding activiteit effectief en leuk is voor alle teamleden, is het belangrijk om rekening te houden met hun interesses en voorkeuren. Vraag je teamleden naar hun mening en probeer een activiteit te vinden die aansluit bij hun wensen.

Denk na over de beschikbare tijd, budget en locatie

Bij het kiezen van een teambuilding activiteit is het ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbare tijd, het budget en de locatie. Kies een activiteit die past binnen de planning van het team en die niet te duur of moeilijk te organiseren is.

Door rekening te houden met de behoeften van je team, de interesses en voorkeuren van de teamleden, en de beschikbare tijd, budget en locatie, kun je een effectieve en leuke teambuilding activiteit kiezen die bijdraagt aan een betere samenwerking en communicatie binnen het team.


Het TOP Teamwork Deck van Vertellis

Teambuilding is cruciaal voor het succes en de groei van organisaties. Het TOP Teamwork Deck van Vertellis is speciaal ontworpen om teams te helpen groeien, communiceren en diepere lagen van de teamdynamiek te verkennen. Dit kaartspel is een uitstekend hulpmiddel om de prestaties en sfeer op het werk te verbeteren.

TOP Teamwork Deck van Vertellis


Het TOP Teamwork Deck bestaat uit 101 zorgvuldig samengestelde vragen en dilemma's die gericht zijn op het verrijken en verdiepen van de samenwerking binnen teams. Deze vragen en dilemma's moedigen teamleden aan om elkaars perspectieven te ontdekken, uitdagingen samen te overwinnen en belangrijke werkgerelateerde thema's, zoals inclusiviteit en remote work, te bespreken.


Dit kaartspel is geschikt voor alle soorten teams, van startups tot grote bedrijven, en kan worden gebruikt voor zowel fysieke als virtuele teamsessies. Door het TOP Teamwork Deck te gebruiken, kunnen teams op een laagdrempelige en effectieve manier werken aan hun teamdynamiek en communicatie, wat uiteindelijk zal leiden tot betere prestaties en een aangenamere werksfeer.

Ben je geïnteresseerd in het TOP Teamwork Deck van Vertellis en wil je ontdekken hoe dit kaartspel jouw team kan helpen om beter te presteren en een betere werksfeer te creëren? Klik dan hier – en ontdek meer over dit unieke teambuildingshulpmiddel.


Het Kernkwaliteiten Spel van Vertellis

Teambuildingsactiviteiten zijn niet alleen gericht op het versterken van de samenwerking binnen teams, maar ook op het ontdekken van de unieke talenten en sterke punten van de individuele teamleden. Het Kernkwaliteiten Spel van Vertellis is een uitstekend hulpmiddel om deze doelen te bereiken.

Dit spel helpt individuen en teams hun unieke talenten en sterke punten te ontdekken, waardoor ze in staat zijn om hun potentieel optimaal te benutten. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een grotere bijdrage aan het team. Het Kernkwaliteiten Spel is ideaal voor coaches, therapeuten en managers die diepere gesprekken willen voeren met cliënten of teams. Door het spelen van het spel kunnen teamleden meer inzicht krijgen in hun eigen sterke punten en valkuilen, waardoor ze effectiever kunnen samenwerken met hun collega's.

Meer informatie over het Kernkwaliteiten Spel van Vertellis vind je hier.

Ontdek hoe dit spel jouw team kan helpen om hun unieke talenten te ontdekken en te benutten, en zo bij te dragen aan een betere samenwerking en sfeer op het werk.

Het Kernkwaliteiten Spel van Vertellis


Versterk jouw team met Vertellis

Probeer de teambuildingstools van Vertellis uit en ontdek hoe ze de teamdynamiek- en prestaties zullen verbeteren!

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.