Tips om te ontspannen! 31 ontspanningstips
Home > All > Tips om te ontspannen! 31 ontspanningstips
Gerelateerde artikelen
Alles is familie: 5 tips om betere banden op te bouwen met je dierbarenDe kracht van het bijhouden van een dagboek: voordelen en tips voor reflectie en persoonlijke groeiHoe het Kernwaarden Spel je kan helpen je ware drijfveren te ontdekken
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 22/07/2021

Tips om te ontspannen: 30 gemakkelijke manieren

Als jij het voor je gevoel ook altijd te druk hebt kunnen deze tips om te ontspannen helpen om wat orde in de chaos te scheppen. Je hebt een inbox vol e-mails, een wasmand vol was en een agenda vol afspraken. Toch vraag je je af hoe het kan dat je zo gestrest bent! Dat komt omdat je niet genoeg tijd neemt om lekker te ontspannen. De hele dag ben je aan het rennen en vliegen en daardoor lig je aan het eind van de dag uitgeblust op de bank.

Maar hoe kan ik ontspannen? Dat vraag je jezelf vast wel eens af. Het is een stuk gemakkelijker dan je denkt en hoeft echt niet altijd veel tijd te kosten. Met een paar kleine aanpassingen ga je al een stuk minder gestresst door het leven. Lees onze 30 ontspanningstips en kijk waar jij vandaag nog mee kan beginnen! 

30 manieren om te ontspannen

Onze tips om te ontspannen zijn toe te passen in het dagelijks leven. Je kan ze gebruiken als je meer ontspanning nodig hebt tijdens je werk, of wanneer je juist thuis niet aan rust toe komt. Waar bij jou het pijnpunt ook zit; wij helpen je op weg. In deze lijst vind je 30 manieren om wat minder gestresst door het leven te gaan. 

 1. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling
 2. Neem ieder uur een pauze van je beeldscherm
 3. Ga buiten wandelen
 4. Drink een kop kruidenthee
 5. Lees een boek
 6. Bak een taart
 7. Mediteer
 8. Ga een stuk fietsen
 9. Schrijf op waar je dankbaar voor bent
 10. Boek een massage
 11. Ga lekker in bad
 12. Luister naar een podcast
 13. Lak je nagels
 14. Deel je kast opnieuw in
 15. Doe een dutje
 16. Ga sporten
 17. Kijk een tv-serie
 18. Zing
 19. Ga winkelen
 20. Volg een yogales
 21. Doe een spelletje
 22. Zet je telefoon uit
 23. Knijp in een stressbal
 24. Kook een maaltijd
 25. Kijk naar de zon die opkomt
 26. Ga een stuk zwemmen
 27. Geniet een dag in de sauna
 28. Wandel op het strand
 29. Dans
 30. Gebruik een gezichtsmasker

Met deze tips om te ontspannen komt het zeker goed! Hier onder gaan we nog wat dieper in op elke tip om je hopelijk een stuk minder gestresst door het leven te laten gaan.

 

30 manieren om te ontspannen

Hoe kan ik ontspannen?

Goede vraag, vandaar onze 31 tips om te ontspannen. Hier gaan we wat dieper in op elke tip en geven we je duidelijke aanwijzingen om alles makkelijker los te kunnen laten. Gebruik er een paar of combineer alle ontspanningstips om tot een heerlijke relaxte versie van jezelf te komen. Alles mag!

Concentreer je op je ademhaling

Ook al is het maar 1 minuut, door al je aandacht op je ademhaling te vestigen en hier even compleet gefocust op te zijn kun je lekker ontspannen. Sommige mensen vallen hierdoor zelfs even kort in slaap! Dus, neem een moment voor jezelf en kalmeer je ademhaling.

Neem een Beeldscherm-break

We kennen het allemaal, zo onderhand leven we allemaal achter beeldschermen. Computers voor werk, mobiel voor tussendoor en een iPad voor ontspanning. Werk je veel op een computer? Zorg er dan voor dat je ieder uur even pauze neemt. Eet bijvoorbeeld iets, of zet een kop thee. Dit is denk ik een van de beste ontspanningstips uit deze lijst! Onbewust kan een beeldscherm je uitputten door de hoeveelheid (blauw) licht. Zorg er dus voor dat je af en toe ook een momentje van rust pakt.

Ga buiten wandelen

Trek je schoenen aan en ga een stuk lopen. Dit kan in stilte, of luister tegelijkertijd naar rustgevende muziek om helemaal lekker te ontspannen. De natuur geeft je een heel ander gevoel dan de stad. Ga eens een dag in het bos lopen en voel het verschil! Ik kan er dan altijd weer helemaal tegenaan. 

Drink een kop kruidenthee

Kruidenthee heeft van nature een ontspannende werking. Kamillethee voor het slapen gaan, of groene thee tijdens het werk kunnen rustgevend en stressverminderend werken. Daarnaast is thee ook een stuk beter voor je lichaam dan koffie en heb je veel minder last van de energiepieken- en dalen die je lijf moet verwerken. Ideaal om lekker te kunnen ontspannen!

Lees een boek

Wist je dat een boek ook kan helpen met het verminderen van dat gestresste gevoel? Tijdens het lezen ben je even helemaal ergens anders, waardoor je wordt afgeleid van je dagelijkse bezigheden. Verlies jezelf in een wondere wereld van je roman of lees een studieboek dat je interessant vindt. Het maakt niet echt uit wat je lees, zolang je maar een moment vrijmaakt om te ontspannen met je boek.

Bak een taart

Klaar? Bakken maar! Het werken met exacte recepten en het bewerken van het deeg zorgt voor ontspanning. Je hoeft zelf namelijk helemaal niet meer na te denken en volgt gewoon de stappen die uitgestippeld staan. Een echte top tip om te ontspannen. Koekjes mogen natuurlijk ook!

Mediteer op jouw vrije moment

Mediteren heeft zoveel manieren om te ontspannen, dat het raar zou zijn als deze tip om te ontspannen niet genoemd zou worden. Ook al doe je het maar een minuutje per dag, het verschil zal je snel merken. Sluit je ogen en laat je gedachten los, focus je op een punt in je gedachten en ga daar lekker ontspannen!

Ga een stuk fietsen

Pak de fiets en ga de natuur in! Het hoeft niet eens ver te zijn, zolang je maar uit de drukte bent. Als je onderweg bent, met of zonder doel, kun je heerlijk nadenken en genieten van de rit. Je zult zien dat je een stuk frisser naar lastige vraagstukken gaat kijken!

Schrijf op waar je dankbaar voor bent

In het Vertellis Chapters dankbaarheidsdagboek schrijf je iedere dag waar jij dankbaar voor bent. Het perfecte moment voor ontspanning! De bladzijden staan niet genummerd of op datum, dus je kunt er echt de tijd voor nemen wanneer je wilt.

Boek een massage  

Laat alle stress van je afglijden tijdens een professionele massage. Iemand gaf mij een tijdje geleden deze tip om te ontspannen en ik heb er direct gebruik van gemaakt. Je kunt heerlijk je gedachten de vrije loop laten en met een beetje geluk val je ook nog even kort in slaap. Je loopt als herboren weer naar buiten!

Ga lekker in bad

Hoe kan je beter ontspannen dan in bad? Steek wat kaarsen aan, giet een lekker geurende badolie in het water en ontspan. Het warme water op je huid laat je echt ontspannen van binnenuit. Wordt helemaal warm en loom, om je problemen weer met frisse moed aan te pakken. 

Luister naar een podcast

Een podcast is ook een goede manier om te kunnen ontspannen. Doe een koptelefoon op, ga op de bank liggen en vertrek voor even naar een andere wereld. Of steek er wat van op, dat kan ook natuurlijk! Wat je er ook uit haalt, het gaat voornamelijk om het moment van rust wat je voor jezelf maakt. 

Verzorg jezelf

Hoe kun je lekker ontspannen en tegelijkertijd ook even aan jezelf werken? Geef jezelf een mani- of pedicure, want jij verdient het. Je kan het voor extra ontspanning ook door een professional laten doen! Dan kun jij lekker achterover leunen en je richten op de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Deel je kast opnieuw in

Ga op zoek naar je inner Marie Kondo en ruim eindelijk die kast eens op. Je zal zien dat je er gelijk meer rust door krijgt! Lekker ontspannen en opruimen is goed voor jezelf en je hebt er ook nog eens wat aan! 

Doe een dutje

Als je het hebt over manieren om te ontspannen, dan heeft dit vaak wel veel impact. Het kan namelijk ook zo zijn dat je doordat je te weinig slaap krijgt, problemen minder makkelijk op kunt lossen. Dan is een dutje de perfecte oplossing! Pak een dekentje, ga op de bank liggen en zet een wekker (belangrijk!) voor ongeveer 20 minuten slaap. Je zult zien dat je uitgerust wakker wordt!

Ga sporten

Sporten geeft niet alleen je lichaam, maar ook je geest vernieuwde energie! De perfecte manier om stress te verminderen en lekker te ontspannen. Na een uurtje zweten in de sportschool kan je de hele wereld aan. 

Kijk een TV-serie

Niets is lekkerder om even onderuit te hangen en een serie te kijken.En vooral niet te ingewikkeld. Het gaat om relaxen, dus als jij dat doet bij “temptation island”; no judgement.

 Zing

Deze ontspanningstip werkt ook echt: zet de playlist “songs to sing in the shower” aan en zing! Dat mag onder de douche, maar kan ook prima in de auto of tijdens het stofzuigen. Trek je lekker niks aan van hoe zuiver het is, of je buren meeluisteren of dat je de tekst niet weet. Je geeft een concert aan jezelf!

Ga winkelen

Retail therapy is natuurlijk de ultieme manier van ontspanning. Ook al doe je het niet maar even, je krijgt gewoon een lekker gevoel van mooie kleren passen, lekker rondslenteren, zoeken en even een hapje ergens eten. Maak er een dagje van! In een nieuwe outfit zit je gelijk een stuk beter in je vel. 

Volg een Yoga les 

Rekken, strekken en een gecontroleerde ademhaling. Yoga is de manier om aan jezelf te werken, al je interne onrust los te laten en je te laten leiden door je eigen gedachtes. Daarnaast is het ook nog eens stressverlagend en je traint gelijk je spieren.

Doe een spelletje

Hou je van gezelschapsspelletjes of juist wat meer van breinbrekers? Wat je ook kiest, om te ontspannen is een mentale uitdaging ideaal.

Zet je telefoon uit 

We leven tegenwoordig achter een beeldscherm. Altijd maar die telefoon. Zet hem bij thuiskomst op “niet storen” of als het kan gewoon helemaal uit! Je zult zien dat je hierdoor echt eens stuk beter kunt ontspannen.

Knijp in een stressbal

Het klinkt misschien gek, maar een paar minuten knijpen in een stressbal is een heerlijke manier om te ontspannen. Door het knijpen kun je de stress als het ware achterlaten in de bal en verder gaan met je dag. Probeer het eens!

Kook een heerlijke maaltijd

Een heerlijke maaltijd bereiden doet iets met je hoofd, het beloont je voor de moeite die je erin hebt gestopt. Als het daarnaast ook nog eens lekker is, ben je helemaal binnen. Mocht je niet van koken houden, dan kun je altijd nog een heerlijke taart bakken! 

Kijk naar de zon die opkomt

Begin de dag met wat extra ontspanning en kijk hoe de zon op komt. Pas op, niet direct er in kijken! Dat is slecht voor je ogen en de felheid kan je hoofdpijn geven. Niet helemaal waar je naar op zoek bent als lekker ontspannen wilt. Niet zo’n ochtendmens? De zonsondergang is vaak net zo mooi. 

Ga een stuk zwemmen

Deze tip hoeft niet alleen op te gaan als je aan het strand woont, je kunt namelijk ook lekker ontspannen in een zwembad. Het gaat om het koude water, de rust die je haalt uit de repetitieve bewegingen. Dus, neem een duik in het zwembad of zwem een stuk in natuurwater. Geniet van beweging en ontspanning tegelijkertijd. 

Pak een dagje sauna

Een dagje sauna kan natuurlijk niet ontbreken aan een lijst met tips om te ontspannen. Maak het helemaal af met een bijbehorende spa behandeling of laat je heerlijk masseren. Geniet van de hete lucht om je heen en laat alles van je afglijden. Je zult zien dat je helemaal ontspannen naar buiten komt!

Maak een strandwandeling

Ik weet niet wat het is met een strandwandeling, maar op de een of andere manier kom ik daar altijd zo uitgerust van terug. Volgens mij is het de combinatie van het geluid van de zee, de rollende golven en de wind die alle stress uit je lijf blazen. Van alle manieren om te ontspannen die we hebben besproken vind ik dit een van de fijnste. Dus, ga lekker uitwaaien en kom met een leeg hoofd weer terug!

Dans!

Dat mag tijdens een dansles, maar kan ook in de privacy van je eigen woonkamer. Het maakt echt niet uit hoe je danst, of je goed kunt dansen of met wie je danst. Het gaat om het bewegen op de muziek en de vrijheid die het je geeft. 

Gebruik een gezichtsmasker

Neem een douche, was je gezicht en ga daarna lekker op de bank liggen met een voedend gezichtsmasker. Het gaat natuurlijk allemaal om die bekende “Self-Love”. Deze manier van ontspannen is ideaal wanneer je een drukke dag gehad hebt en even aan jezelf wilt werken. Maskertje op, voeten omhoog en ontspannen maar!

De beste tips om te ontspannen

We weten allemaal hoe stressvol het dagelijks leven kan zijn. Familie, vrienden en werk; het vraagt constant om aandacht. Een beetje ontspanning schiet er dus al snel bij in. En dat is nu net wat er voor zorgt dat je minder gestrest door het leven gaat. 

Daarom is het belangrijk om te denken om jezelf en deze ontspanningstips goed toe te passen. Wanneer je ontspant kun je moeilijke problemen een stuk makkelijker oplossen, kijk je anders naar het leven en kun je tegenslagen beter verwerken. Je staat positiever in het leven, je lichaam is gezonder en je bloeddruk lager. Daarnaast is er een verminderd risico op een hartaanval  en andere stressgerelateerde ziekten. Dus, welke ontspanningstips ga jij als eerste toepassen? 

beste tips om te ontspannen

Als je na deze tips nog steeds niet weet hoe te ontspannen, helpen we je graag te leren mediteren. Daarmee kun je het laatste stukje bewustwording in de hand werken. Want ontspannen is ontzettend belangrijk voor je geest! Hopelijk helpen onze 30 tips jou ook om te ontspannen!Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.