Gelukkig zijn - met 5 tips gelukkiger worden
Home > All > Gelukkig zijn - met 5 tips gelukkiger worden
Gerelateerde artikelen
Liefdesverdriet: tips om je verdriet te verwerkenDiepgaande vragen voor de mooiste gesprekkenWat zijn affirmaties? 36 Positieve affirmaties voor meer energie
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Bart Kloosterhuis - 25/02/2021

Gelukkig zijn – 5 eenvoudige tips!

Iedereen wil het graag: gelukkig zijn! Denk jij dat je eerst nog van alles moet doen voordat je gelukkig kunt zijn, eerst ‘iets’ bereikt moet hebben of je droompartner nog moet vinden? Dan hebben we goed nieuws. Dat hoeft namelijk helemaal niet!

Je kunt ook nú al meer geluk ervaren en daarvoor hoef je niet eens een flinke takenlijst af te werken. Benieuwd? Lees verder en bekijk de 5 tips. Met een paar simpele stappen kun je al echt gelukkig zijn! 

Wat is gelukkig zijn?

Gelukkig zijn is geluk ervaren. Het roept bepaalde associaties op, zoals positieve emoties en een ontspannen gevoel. Het is een gevoel van tevredenheid met de situatie zoals die nu is. Je kunt de huidige omstandigheden accepteren en je maakt je geen zorgen over het verleden of de toekomst.

Voor de een kan het daarom makkelijker zijn om de dingen positief te zien dan voor de ander. Maar het is ook iets dat je kunt leren: je kunt jezelf trainen om positiever te praten, denken en handelen. Gelukkig zijn is eigenlijk een vaardigheid: hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt.

Wat is gelukkig zijn

5 tips om gelukkig te zijn

De eerste stap is gezet en je weet het zeker: ik wil gelukkig worden! Nu je bewust bent van je eigen verantwoordelijkheid is het tijd om wat praktischer aan de slag te gaan met een aantal simpele tips:

1.Wie goed doet, goed ontmoet

Als je zelf vriendelijk bent en anderen blij maakt, is de kans groot dat het bij je terugkomt. Al was het maar omdat je er zelf vrolijk van wordt als je ziet hoe andere mensen gelukkig zijn door wat jij doet of zegt.

2. Beweeg!

Ken je dat heerlijke gevoel van een lange wandeling na een hele dag achter de computer zitten? Door te bewegen, maak je je hoofd leeg en kun je ontspannen. Zo ga je lekkerder in je vel zitten. En die mensen zijn vaak gelukkig met zichzelf.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dat de buurman meer verdient, een grotere auto heeft of elke week voor een feestje wordt uitgenodigd, betekent nog niet per se dat hij gelukkiger is. Of dat jíj daar blij van zou zijn. Vraag je liever af: waar word ik blij van? De no nonsense happiness cursus van Vertellis helpt je te ontdekken welke dingen jou blij maken en reikt je vervolgens praktische strategieën aan.

4. Omring jezelf met positieve mensen

Heb je wel eens geprobeerd een zeurderig gesprek in een betere richting te duwen? Lastig, hè? Het is makkelijker om zelf vrolijk en optimistisch te zijn als je omgeving dat ook is. Begeef je onder mensen die gelukkig zijn en die daardoor positieve energie uitstralen. Laat je door hen inspireren om zelf ook meer tevreden te voelen. 

5. Durf ook eens los te laten

Je wilt graag de controle houden over alles, maar dan ook echt alles! Grote kans dat het je niet lukt en je je daarover ongelukkig bent gaat voelen. Want je probeerde het toch zo hard? Als je mensen en gebeurtenissen kunt accepteren zoals ze zijn, kun jij je concentreren op het moment, op de dingen waar je wel grip op hebt.

Gelukkiger worden doe je nu, niet in de toekomst

Belangrijk om daarbij in je achterhoofd te houden: gelukkig zijn zit vooral in dit moment. Betrap jij je wel eens op gedachten zoals: ‘Ik ben niet blij tot ik een andere baan heb’ of ‘Als ik die skinny jeans weer aan kan, ben ik dan weer gelukkig?

Het is natuurlijk mogelijk dat je een moment van geluk gaat ervaren als je dat doel behaalt of die mijlpaal bereikt hebt. Alleen zal dat kort daarna de nieuwe normale situatie worden en verdwijnt het geluksgevoel. Of nog erger: je kunt je nog steeds niet gelukkig zijn, ook al heb je het doel behaald.

Daarom zijn veel mensen gelukkig met wat ze hebben, dat is veel fijner. Maak je geluk niet afhankelijk van het verleden of de toekomst. Wat er gebeurd is, kun je niet meer veranderen. Hoe je daarmee omgaat wel. Als je wacht op de toekomst doe je jezelf tekort, want terwijl je wacht, laat je kostbare tijd liggen. Sta jezelf daarom toe om je nu al tevreden te voelen, ook als je nog niet bent waar je wilt zijn in het leven. 

Gelukkig zijn kun je leren

Onthoud dat geluk zijn niet altijd in de grote gebeurtenissen, aankopen of doelen zit. Geluk zit heel vaak juist in de allerkleinste dingen. Dingen waar je nu misschien niet eens aandacht aan besteedt. Tijd om dat te veranderen zodat je elke dag geluk gaat ervaren!

Het kan helpen om regelmatig de tijd te nemen om na te denken over wat jou gelukkig maakt, bijvoorbeeld door in de Vertellis Chapters te schrijven. Op die manier maak je geluk een onderdeel van alledag, wordt het een soort reflex. We zeggen het zelf ook altijd, gelukkig zijn kun je leren! Het kan zelfs heel simpel zijn.

Gelukkig worden met wat je hebt

Hoe kun je gelukkig zijn met wat je hebt? Dit bereik je bijvoorbeeld door de juiste levenshouding te hebben. Hoe je in het leven staat, wordt deels bepaald door je omgeving, door je verleden en andere externe factoren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van alles wat je hebt in het leven.

Geniet van de dingen die goed gaan, hoe klein ook en leer gelukkig te zijn met wat je hebt. Dit kunnen zelfs heel alledaagse dingen zijn waar je normaal nauwelijks bij stilstaat, zoals even keihard lachen met je partner of de geur van de eerste kop koffie in de ochtend.

Als je bewuster wilt worden van deze kleine geluksmomenten, kun je proberen af en toe met andere ogen naar de wereld te kijken, al je zintuigen te gebruiken en je te verwonderen. Zie je hoe de avondzon de natuur een gouden randje geeft? Voel je hoe je spieren zich ontspannen als je met een kop thee op de bank ploft? Hoor je de schaterlach van kinderen die op straat spelen? Dit zijn allemaal dingen waar je geluk uit kunt halen.

Gelukkig worden

Wat betekent gelukkig zijn voor jou?

Gelukkig zijn we niet allemaal, dat is ook niet erg. Waar het om gaat, is dat je de juiste stappen zet om gelukkiger te worden! Dit is vaak niet met een vingerknip voor elkaar, het is echt een proces. Maar wel eentje waar je op de lange termijn veel uit gaat halen.

We zijn ontzettend benieuwd waar jij jouw geluk uithaalt! Heb je één van onze tips op gelukkiger te worden gebruikt? Wat werkt voor jou? Laat ons weten wat jij aan deze blog hebt gehad en schrijf een berichtje voor in de comments! Ook jij kan gelukkig zijn! 😀

 

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.