Mediteren voor beginners met deze tips
Home > All > Mediteren voor beginners met deze tips
Gerelateerde artikelen
Negatieve gedachten loslaten voor het slapengaanTips om te ontspannen! 31 ontspanningstipsTwijfel over je relatie? Voorkom onzekerheid!
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 05/03/2021

Mediteren voor beginners – tips en oefeningen

Mediteren voor beginners: het kan best een uitdaging zijn. Je gaat zitten in lotushouding, doet je ogen dicht en… Er gebeurt niets. Vaak is de juiste concentratie vinden het grootste struikelblok om te beginnen met mediteren.

De gedachten blijven je hoofd binnenstromen, je krijgt opeens ontzettende jeuk aan je kleine teen en misschien stop je er zelfs mee voordat je echt goed begonnen bent. Zonde. Want deze dingen betekenen niet dat je meditatie meteen mislukt is. Daarom helpen wij je met eenvoudige tips en oefeningen graag op weg met meditatie voor beginners

Start met meditatie voor beginners

Mediteren voor beginners kan zorgen voor meer kalmte in je leven. Je leert met de constante gedachtestroom omgaan, kunt daardoor misschien zelfs wel accepteren dat al die gedachten er zijn en beseft dat je er niet altijd iets mee hoeft te doen. Door te beginnen met mediteren kun je piekergedachten en stressvolle situaties doorbreken. Ook leer je meer geduld te hebben en kun je een liefdevoller mens voor jezelf en voor anderen zijn.

Bovendien creëer je door dit regelmatige moment voor jezelf ruimte voor belangrijke inzichten. Wil je deze inzichten vasthouden? Dan zou je de dit moment kunnen combineren met een reflectie in de Vertellis Chapters, zodat je ideeën en gevoelens kunt noteren, overdenken en op die manier aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. Meditatie voor beginners kan dus een hulpmiddel zijn om als persoon te groeien.

Beginnen met mediteren: 3 tips

Welke reden je ook hebt om te beginnen met mediteren, de belangrijkste eerste stap is om het te proberen. Met deze tips om te mediteren voor beginners maken we de drempel laag, zodat je vandaag nog kunt beginnen.

1. Doe wat goed voelt en mediteer

Als je de eerste keer start met mediteren, vraag je je waarschijnlijk af welke houding je moet aannemen. Het antwoord is simpel: doe wat jij prettig vindt, er is namelijk geen perfecte manier voor. Je kunt het zittend, liggend of zelfs lopend doen.

Je hoeft er dus ook niet meteen materiaal voor aan te schaffen, zoals een meditatiekussen of een yogablok. Dat komt later wel, zorg er nu liever voor dat je gewoon begint. Kies een houding die je een tijdje kunt volhouden en waarbij je niet steeds hoeft na te denken. Voor beginners kan het bijvoorbeeld fijn zijn om de eerste meditatie op een stoel te doen.

2. Laat je verwachtingen varen

Je hebt gelezen over de voordelen van mediteren en misschien ken je zelfs wel iemand die er veel baat bij heeft gehad. Daarom begin je met bepaalde verwachtingen. Dan kan het flink tegenvallen als jij niet meteen helemaal zen en verlicht wordt van je eerste meditatie voor dummies.

Verwacht geen overweldigende rust of spirituele inzichten. Mediteren kán voor beginners een speciale ervaring worden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Beschouw de oefening als een moment van rust voor jezelf en verwacht geen resultaat. Dan is elk klein positief effect mooi meegenomen.

3. Wees lief voor jezelf

Je kunt niet verkeerd starten met mediteren. Dat er bepaalde gedachten of gevoelens omhoog komen, is normaal. Dit kan een positieve ervaring zijn, maar ook minder aangename emoties horen erbij. Treed beide tegemoet met een vriendelijke houding en accepteer wat de meditatie met je doet. Er is geen ultiem doel dat je moet bereiken. Dat je als beginner de tijd hebt genomen voor een meditatie is al fantastisch.

Mediteren tips

Eenvoudige manier van meditatie voor beginners

Je wilt nú beginnen met mediteren? Goed nieuws: dat kan. Je hebt niets nodig behalve een paar minuten en een rustige plek. Een eenvoudige manier om te mediteren voor dummies is te gaan zitten en je te focussen op je ademhaling. Sluit je ogen, adem in, recht je rug, adem uit en laat je lichaam ontspannen. Zo simpel is het. De ene keer is dit genoeg om je gedachten los te laten, de andere keer heb je misschien een extra zetje nodig.

Vind je het moeilijk om te focussen op het in- en uitademen? Denk dan op het ritme van je ademhaling ‘in…uit…’. Door die woorden tegen jezelf te zeggen, geef je andere gedachten weinig kans. Merk je dat je plotsteling wel in een gedachtestroom terecht bent gekomen. ‘Trek’ jezelf dan langzaam hieruit en breng je focus weer naar je ademhaling. Wees niet boos of teleurgesteld als dit gebeurt, ook niet als het tien keer gebeurt. Dit is normaal voor beginners en je zult er steeds beter in worden.

Starten met geleide meditatie

Voor beginners is een geleide meditatie een goede manier om te leren mediteren. Hierbij luister je naar een persoon die je instructies geeft om te mediteren. Soms wordt dit ondersteund door geluiden, zoals muziek of natuurklanken. Geleide meditaties kun je op locatie volgen, bijvoorbeeld bij een yogaschool, maar je hoeft er niet per se de deur voor uit. Je kunt namelijk ook thuis beginnen met een video of app.

Een van de bekendste vormen van deze methode is de body scan. Je gaat zitten of liggen en focust je een voor een op elk plekje in je lichaam. Je begint bij je kleine teen en gaat via je enkels, je kuiten, je scheenbeen en je knieën helemaal omhoog naar de kruin van je hoofd.

Het gaat erom sensaties in je lichaam waar te nemen zonder hierover een oordeel te hebben. Daardoor zorgt de body scan behalve voor ontspanning ook voor meer bewustzijn en acceptatie van de huidige situatie. Op internet zijn talloze geleide meditaties te vinden, waar je als beginner een goede start mee kunt maken.

Meditatie Beginners

Maak van meditatie een gewoonte

Beginnen met mediteren is net als met veel andere dingen: oefening baart kunst. Maak er daarom regelmatig tijd voor vrij. Heb je geen halfuur om te gaan zitten? Doe dan een meditatie voor dummies van tien minuten. Is ook dat te veel voor vandaag? Doe het dan vijf minuten.

Onthoud dat kort mediteren beter is dan helemaal niet beginnen. Je gaat pas echt verschil merken als je het vaker doet. Als je zeker wilt weten dat je elke dag een moment pakt, maak er dan een gewoonte van om je dag ermee te starten. Geniet bewust van de energie waarmee je de dag vervolgens begint. Al snel zul je niet beter weten dan dat je de eerste minuten van de ochtend start met mediteren voor beginners.

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.