Mediteren voor beginners met deze tips! - Vertellis Nederland
Home > All > Mediteren voor beginners met deze tips! - Vertellis Nederland
Gerelateerde artikelen
Zelfontwikkeling? Gebruik deze krachtige tips!Gelukkig Zijn | Met 5 Tips Gelukkiger Worden - Vertellis NederlandMediteren voor beginners met deze tips! - Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19Familie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkelingproduct-vertellis-gezinseditieproduct-vertellis-relatie-editie
Lars Blokdijk - 05/03/2021

Mediteren voor beginners – tips en oefeningen

Mediteren voor beginners: het kan best een uitdaging zijn. Je gaat zitten in lotushouding, doet je ogen dicht en… Er gebeurt niets. De gedachten blijven je hoofd binnenstromen, je krijgt opeens ontzettende jeuk aan je kleine teen en misschien stop je er zelfs mee voordat je echt goed begonnen bent. Zonde. Want deze dingen betekenen niet dat je meditatie meteen mislukt is. En daarom helpen wij je met eenvoudige tips en oefeningen graag op weg om te beginnen met mediteren.

Waarom zou je beginnen met mediteren?

Mediteren kan meer kalmte in je leven brengen. Je leert met de constante gedachtestroom omgaan, kunt daardoor misschien zelfs wel accepteren dat al die gedachten er zijn en beseft dat je er niet altijd iets mee hoeft te doen. Door te mediteren kun je piekergedachten en stressvolle situaties doorbreken. Ook leer je meer geduld te hebben en kun je een liefdevoller mens voor jezelf en voor anderen zijn. Bovendien creëer je door dit regelmatige moment voor jezelf ruimte voor belangrijke inzichten. Wil je deze inzichten vasthouden? Dan zou je de meditatie kunnen combineren met een reflectiemoment met de Vertellis Chapters, zodat je ideeën en gevoelens kunt noteren, overdenken en op die manier aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. 

3 tips om te mediteren voor beginners

Welke reden je ook hebt om te gaan mediteren, de belangrijke eerste stap is om het te proberen. Met deze tips om te mediteren maken we de drempel laag, zodat je vandaag nog kunt beginnen.

 • Doe wat goed voelt en mediteer
 • Als je de eerste keer gaat mediteren, vraag je je waarschijnlijk af welke houding je moet aannemen. Het antwoord is simpel: doe wat jij prettig vindt. Er is geen perfecte manier om te mediteren. Je kunt het zittend, liggend of zelfs lopend doen. Je hoeft er dus ook niet meteen materiaal voor aan te schaffen, zoals een meditatiekussen of een yogablok. Dat komt later wel, zorg er nu liever voor dat je gewoon begint. Kies een houding die je een tijdje kunt volhouden en waarbij je niet steeds hoeft na te denken. Voor beginners kan het bijvoorbeeld fijn zijn om de eerste meditatie op een stoel te doen.

 • Laat je verwachtingen varen
 • Je hebt gelezen over de voordelen van mediteren en misschien ken je zelfs wel iemand die er veel baat bij heeft gehad. Daarom begin je met bepaalde verwachtingen te mediteren. En dan kan het flink tegenvallen als jij niet meteen helemaal zen en verlicht wordt van je eerste meditatie. Verwacht geen overweldigende rust of spirituele inzichten. Mediteren kán voor beginners een speciale ervaring worden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Beschouw de meditatie als een moment van rust voor jezelf en verwacht geen resultaat. Dan is elk klein positief effect mooi meegenomen. 

 • Wees lief voor jezelf
 • Je kunt niet verkeerd mediteren. Dat er bepaalde gedachten of gevoelens omhoog komen, is normaal. Dit kan een positieve ervaring zijn, maar ook minder aangename emoties horen erbij. Treed beide tegemoet met een vriendelijke houding en accepteer wat de meditatie met je doet. Er is geen ultiem doel dat je moet bereiken. Dat je de tijd hebt genomen voor een meditatie is al fantastisch. 

  Mediteren tips

  Eenvoudige manier van mediteren voor beginners

  Je wilt nú beginnen met mediteren? Goed nieuws: dat kan. Je hebt niets nodig behalve een paar minuten en een rustige plek. Een eenvoudige manier om te mediteren voor beginners is te gaan zitten en je te focussen op je ademhaling. Sluit je ogen, adem in, recht je rug, adem uit en laat je lichaam ontspannen. Zo simpel is het. De ene keer is dit genoeg om je gedachten los te laten, de andere keer heb je misschien een extra zetje nodig. Vind je het moeilijk om te focussen op het in- en uitademen? Denk dan op het ritme van je ademhaling ‘in…uit…’. Door die woorden tegen jezelf te zeggen, geef je andere gedachten weinig kans. Merk je dat je plotsteling wel in een gedachtestroom terecht bent gekomen. ‘Trek’ jezelf dan langzaam hieruit en breng je focus weer naar je ademhaling. Wees niet boos of teleurgesteld als dit gebeurt, ook niet als het tien keer gebeurt. Dit is normaal en je zult er steeds beter in worden.

  Geleide meditatie voor beginners

  Voor beginners is een geleide meditatie een goede manier om te leren mediteren. Bij een geleide meditatie luister je naar een persoon die je instructies geeft om te mediteren. Soms wordt zo’n meditatie ondersteund door geluiden, zoals muziek of natuurklanken. Geleide meditaties kun je op locatie volgen, bijvoorbeeld bij een yogaschool, maar je hoeft er niet per se de deur voor uit. Je kunt er namelijk ook thuis een doen met een video of app. 

  Een van de bekendste geleide meditaties is de body scan. Je gaat zitten of liggen en focust je een voor een op elk plekje in je lichaam. Je begint bij je kleine teen en gaat via je enkels, je kuiten, je scheenbeen en je knieën helemaal omhoog naar de kruin van je hoofd. Het gaat erom sensaties in je lichaam waar te nemen zonder hierover een oordeel te hebben. Daardoor zorgt de body scan behalve voor ontspanning ook voor meer bewustzijn en acceptatie van de huidige situatie. Op internet zijn talloze geleide meditaties te vinden, waar je als beginner een goede start mee kunt maken.

  Meditatie Beginners

  Maak van meditatie een gewoonte

  Met mediteren is het net als met veel andere dingen: oefening baart kunst. Maak daarom regelmatig tijd voor een meditatie. Heb je geen halfuur om te gaan zitten? Doe dan een meditatie van tien minuten. Is ook dat te veel voor vandaag? Doe het dan vijf minuten. Onthoud dat kort mediteren beter is dan helemaal niet mediteren. Mediteren is voor beginners pas echt van voordeel als ze het vaker doen. Als je zeker wilt weten dat je elke dag een meditatie doet, maak er dan een gewoonte van om je dag ermee te beginnen. Al snel weet je niet beter dan dat je de eerste minuten van de ochtend mediterend doorbrengt en daarna vol energie aan de dag begint.

  Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
  Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
  27,00 30,00

  Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! 

  Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

  Wat maakt Chapters zo speciaal?

  Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
   View product

   Customer Reviews

   Based on 500 reviews
   86%
   (429)
   13%
   (66)
   1%
   (5)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   Y
   Ytsje H.
   Zeer de moeite waard

   Praktisch in het gebruiken

   S
   Sylvia v.d.V.
   Dankbaarheidsdagboek

   Prima

   D
   Deborah K.
   Bijzonder anders

   Blij en vol verassingen, een heel ander cadeautje voor jezelf of lieve vrienden.

   Alle opmerkingen worden eerst beoordeeld.