Zelfontwikkeling? Gebruik deze krachtige tips!
Home > All > Zelfontwikkeling? Gebruik deze krachtige tips!
Gerelateerde artikelen
Tips om te ontspannen! 31 ontspanningstipsTwijfel over je relatie? Voorkom onzekerheid!Omgaan met tegenslagen: 10 tips
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Bart Kloosterhuis - 07/01/2021

Krachtige tips voor zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling gaat over een leven lang leren en daardoor een steeds betere versie van jezelf worden. Je hebt waarschijnlijk een idee over hoe je ideale toekomst eruitziet. Maar hoe zet je stappen zodat je daar dichterbij komt? Onze tips geven je een duwtje in de goede richting. 


Wat is zelfontwikkeling en waarom is het belangrijk?

Ontwikkelingen doormaken doen we allemaal. Maar wat is zelfontwikkeling eigenlijk? Het draait om meer zelfkennis, het versterken van je kwaliteiten en op die manier het realiseren van je dromen. Soms maak je een ontwikkeling door zonder dat je daar bewust mee bezig bent, bijvoorbeeld op reis of door een interessant gesprek. Pas veel later merk je wat voor invloed die ervaring op jou had, of misschien denk je er wel helemaal nooit meer over na. Soms weet je dat je nog een ontwikkeling door moet maken om je dromen te kunnen waarmaken. En dat is de eerste stap van bewuste en effectieve zelfontwikkeling. Weet je dat jij eigenlijk al op de goede weg bent? Je hebt namelijk al de eerste stap genomen door te lezen over zelfontwikkeling. Dat betekent dat je dus openstaat om hier aandacht aan te besteden. 

Misschien werkt het extra motiverend als je weet welke voordelen je zult hebben als je energie in je persoonlijke ontwikkeling steekt. Je kunt namelijk altijd blijven leren, je ontwikkelen en een beter mens worden. Zelfontwikkeling zorgt voor beter contact met jezelf, voor zelfvertrouwen en voor een bewuste leefstijl. Die dingen gaan vaak hand in hand met een betere mentale en fysieke gezondheid én zorgen er bovendien voor dat je dichter bij je doelen en dromen komt. Tijd om ervoor te gaan dus!

 

 

Focus je op de juiste doelen

Miljonair worden, een eigen bedrijf beginnen, een roman schrijven, een wereldreis maken: het zijn allemaal doelen. Maar zijn het ook jouw doelen? De kans dat je gemotiveerd blijft om aan je plan te werken, is namelijk veel groter als dit is wat je écht wilt. Dus moet je eerst bij jezelf te raden gaan wat dat nou eigenlijk is. Stel jezelf daarvoor vragen zoals:

  • Wat is je ultieme droom als je verder met niets rekening hoeft te houden?
  • Wat wil je kunnen, bereiken of meemaken?
  • Welke vaardigheden kun je en wil je nog ontwikkelen?

Na de fase van het dromen is het goed om te kijken wat haalbaar is. Dat betekent niet dat je geen ambities mag hebben. Wees creatief! Een groter doel kan je vaak prima opdelen in kleinere stappen waardoor het plotseling een stuk beter te doen lijkt. Het allerbelangrijkste is dat de doelen goed bij je passen. Wat is zelfontwikkeling voor jou? Als je gedreven wordt door wat diep van binnen komt en je je daarop blijft focussen, is de kans veel groter dat je iets bereikt. 

Stel niet uit, maar start direct

Je weet wat je wilt bereiken en zet het op je lijstje met goede voornemens voor de volgende maand of zelfs voor het nieuwe jaar. Waarom zou je wachten? Je plannen uitstellen maakt het niet makkelijker om ze uit te voeren. Wat het wél makkelijker maakt, is als je een goed plan maakt om je doelen te bereiken en je hieraan houdt. Als basis zou je bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan kunnen schrijven of een schema kunnen maken waarop je schrijft wanneer je welke actie onderneemt. De eerste stap is misschien wel de grootste. Als die succesvol is, zorgt dit voor een positief gevoel dat het ook makkelijker maakt om de volgende stappen te nemen. Als vanzelf zul je in een flow terecht komen. 


Begin de dag met tijd voor zelfontwikkeling

Vraag jij je aan het einde van de ochtend ook wel eens af waar de tijd is gebleven? Beginnen jouw dagen vaak met een uur doelloos scrollen op je telefoon? Jammer, want die tijd ’s ochtends, als je hoofd nog niet vol andere dingen zit, is juist heel waardevol. Neem in plaats daarvan eerst een moment om aan je zelfontwikkeling te besteden. Je kunt bijvoorbeeld in de Vertellis Chapters schrijven, een meditatie doen of dagelijks een uur gebruiken om iets nieuws te leren. Op die manier schiet het waardevolle moment van bewuste zelfontwikkeling er niet bij in en begin je bovendien de dag vol positieve energie! 


Blijf levenslang student

Hè, moet dat nou, ik dacht dat ik de tijd van schoolbanken en examens achter me had gelaten? We horen het je denken. En het is ook niet de bedoeling dat je dat nog een keer gaat doen, al houden we je niet tegen als je daar wel zin in hebt. Het is in ieder geval van belang om altijd open te blijven staan voor nieuwe kennis en ervaringen, want je bent nooit uitgeleerd.

Vraag je eens af wat je altijd al wilde kunnen of weten. Of je er nu al jaren van droomt om piano te spelen, je al langer het idee hebt om je hobby als verhalenschrijver naar een hoger niveau te tillen of je nu echt een start wil maken als zelfstandig ondernemer: het is tijd om te leren. Lees boeken of artikelen op websites, vraag mensen die iets vergelijkbaars doen om tips, schrijf je in voor een cursus – wat je ook doet, wees weer even student. Belangrijk is om de informatie niet alleen in je op te nemen, maar er ook iets mee te doen. Zorg dus dat je praktische kennis opdoet en die vervolgens omzet in stapjes naar de verwezenlijking van je droom. 

Heb geduld en vertrouwen

Zelfontwikkeling gebeurt niet van de ene op de andere dag. Gaat het minder snel dan je had gehoopt of verwacht? Geef de moed dan niet op. Zelfontplooiing vraagt om doorzettingsvermogen. Houd je doel voor ogen en vertrouw erop dat jij het kan bereiken. Waarschijnlijk niet morgen, misschien zelfs wel niet volgende maand, maar het moment komt. Gun jezelf de tijd om de ontwikkeling door te maken want je wilt immers voor een duurzame verandering in je leven zorgen. Een verandering waar je echt achter staat en waardoor je het maximale uit jezelf kunt halen. Dat kan alleen als je de tijd hiervoor neemt, dus doe dat ook!

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 628 reviews
82%
(513)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.