Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Stel vragen om je innerlijke groei te prikkelen

Bart Kloosterhuis

Stel vragen om je innerlijke groei te prikkelen

Bij innerlijke groei gaat het erom je gevoelswereld beter te leren kennen waardoor je meer te weten komt over jezelf en het leven. Die kennis zorgt ervoor dat je stappen kunt zetten om je dromen waar te maken. Maar waar begin je? Nou, bijvoorbeeld door jezelf deze vragen te stellen.  


Waar sta ik nu en waar wil ik heen?

Meestal is het handig om eerst de balans van de huidige situatie op te maken voordat je over de toekomst na gaat denken. Kijk eens heel aandachtig naar jezelf. Wie ben je nu? Wat voel je? Zulke vragen helpen je erachter te komen met welke dingen je tevreden of juist minder tevreden bent. Daarna stel je jezelf vragen zoals: Waar wil ik heen? Hoe wil ik zijn? Ook de vragen in de Vertellis Chapters kunnen je helpen om hierover bewust na te denken. 

Stel vragen om je innerlijke groei te prikkelen

Wat wil of moet ik ontwikkelen?

Als je weet welk verschil je tussen nu en de ideale toekomst te overbruggen hebt, is het tijd om je af te vragen hoe je die groei kunt doormaken. Heb je bepaalde kennis nodig? Is er een ervaring die je nog moet verwerken? Een eigenschap die je kunt versterken? Vraag je ook af wie jou bij je innerlijke groei kan helpen. Omring je met mensen die je persoonlijke groei stimuleren en vraag hulp als je niet meer verder komt, bijvoorbeeld aan een goede vriend of een coach.

Wat houdt mijn innerlijke groei tegen?

Om verder te komen, is het goed om af en toe ook kritisch te zijn. Zijn er emoties die je tegenhouden om te groeien? Welke gevoelens haal je liever niet naar boven? Als je probeert grip te krijgen op wat je voelt en waarom, zul je ook de minder aangename emoties tegenkomen. We zijn geneigd pijn en emoties zoals verdriet te onderdrukken, maar dat kost veel energie. Hiermee om leren gaan kan niet alleen opluchten, maar je ook verder brengen.

Wat houdt mijn innerlijke groei tegen?

Hoe zou een film over mijn leven eruitzien?

Soms kan het helpen om als een buitenstaander met een afstandje naar je eigen leven te kijken. Doe eens net alsof je een boek of film over jouw leven gaat maken. Probeer te bedenken wat jij als 80-jarige op zou schrijven. Hoe ziet dus eigenlijk je toekomst eruit als je doorgaat zoals je nu doet? Of hoe zou die er juist uitzien als je nu, op dit moment in je leven, een andere richting opgaat?


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!