Maak met persoonlijke groei je dromen waar!
Home > All > Maak met persoonlijke groei je dromen waar!
Gerelateerde artikelen
50 vragen om aan je partner te stellen voor een diepere connectieInnerlijke rust: wat is het en hoe vind je het? – Vertellis NederlandRealiseer je dromen en doelen met affirmaties - Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Aemilius Dost - 24/11/2020

Maak met persoonlijke groei je dromen waar!

Stappen vooruit zetten, doelen bereiken en uiteindelijk je dromen verwezenlijken: we willen het allemaal en persoonlijke groei kan ons daarbij helpen. Ga doelgericht aan de slag met je persoonlijke groei en er zullen zich nieuwe kansen voordoen. 

Wat is persoonlijke groei?

Er is een verschil tussen de huidige situatie en die waarin je jouw doelen en dromen bereikt hebt. Als je ultieme droom bijvoorbeeld is om je eigen restaurant te hebben en je werkt nu in de bediening, heb je nog een aantal stappen te zetten. Misschien zit er ook een verschil in de persoon die je nu bent en de persoon die je moet worden om dat doel te bereiken. Voordat je een eigen zaak kan openen, heb je bijvoorbeeld kennis van ondernemen nodig, maar misschien moet je ook nog aan je zelfvertrouwen werken zodat je een team kan leiden. Persoonlijke groei kan je zien als de brug die je legt tussen het nu en de toekomst waarin jij je droom waarmaakt. 

persoonlijke groei

Voorbeelden van persoonlijke groei

Persoonlijke groei helpt je dus om van A naar B te komen. Dat lukt niet als je op de automatische piloot dezelfde dingen doet en dezelfde keuzes blijft maken. Je moet jezelf gaan ontwikkelen en uitdagen. We gaan nog even terug naar het restaurant-voorbeeld. De persoonlijke groei die nodig is om een eigen zaak te openen, heeft verschillende aspecten. Je moet feitelijke kennis opdoen van het ondernemerschap, bijvoorbeeld door een online seminar voor startende ondernemers te volgen. Je hebt waarschijnlijk ook nog praktische horeca-ervaring nodig, bijvoorbeeld door een kijkje te nemen in andere restaurants en mee te lopen met restauranteigenaren. 

En dan is er ook nog de meer persoonlijke kant van het verhaal. Groeien doe je namelijk zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Iemand die graag minder stress wil ervaren, kan leren mediteren om thuis rustiger met hectische situaties om te gaan. Wie fit wil worden, kan om de dag gaan hardlopen. Hoe jij je als individu ontwikkelt, heeft natuurlijk wel invloed op je werk. De toekomstige restauranteigenaar profiteert er ook van als hij door meditatie en een gezonder leven beter in z’n vel zit en meer energie heeft om in zijn eigen bedrijf te steken. Persoonlijke groei kan er dus op verschillende manieren uitzien, maar brengt je altijd dichter bij je doel.

Persoonlijke groei voorbeelden

 

Zelfontwikkeling opent nieuwe deuren

Wanneer je groeit, kan dit helpen bij het bereiken van je dromen. Tijdens dit proces kun je nog andere voordelen ervaren. Om in een nieuwe situatie terecht te komen, moet je andere keuzes maken. En de andere keuzes leiden tot nieuwe kansen. Opeens zullen er deuren opengaan die voorheen gesloten bleven. Je leert nieuwe mensen kennen, komt op frisse ideeën of krijgt andere mogelijkheden aangeboden. Dan is het belangrijk om steeds te bedenken: is dit een leuke afleiding voor nu of een echte kans? Past dit bij wat je wil bereiken? Als je hierin realistisch blijft en tegelijkertijd jezelf openstelt voor nieuwe perspectieven, gaat er een wereld voor je open en krijg je de gelegenheid een betere versie van jezelf te worden.

Van groei krijg je soms groeipijn

Bij het doormaken van een persoonlijke ontwikkeling zul je ook struikelblokken en valkuilen tegenkomen. Dat is logisch want alleen als je dezelfde keuzes zou maken, zou je leven constant blijven. En bij persoonlijke groei doe je precies het tegenovergestelde. Je stapt even uit je comfort zone om er uiteindelijk beter van te worden. En zoals kleine kinderen wel eens pijn ervaren als ze groeien, kan het voor jou soms ook best even onaangenaam worden. Probeer dan weer te bedenken welk doel je voor ogen hebt en hoe gelukkig je daarvan zal worden.

Hoe persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling elkaar kunnen versterken

Ook spiritualiteit kan een onderdeel van persoonlijke ontwikkeling zijn. Hierbij gaat het namelijk onder meer over bewust bezig zijn met wie je bent en stappen zetten om de essentie van jezelf of een hoger doel te bereiken. Persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling kunnen elkaar daarom versterken door bijvoorbeeld spirituele technieken in te zetten bij je zelfontwikkeling. Zo zouden mediteren of visualiseren je kunnen helpen om sterker in je schoenen te staan waardoor het spreken voor een groep je beter af gaat. 

Tips voor jouw persoonlijke groei

1. Leg de ideale basis voor persoonlijke groei

Probeer een situatie te creëren die je ontwikkeling stimuleert. Leer bijvoorbeeld gewoontes aan die je bewuster maken van de dingen die je doet, zoals het schrijven in de Vertellis Chapters of de dag beginnen met een meditatie. Ook gewoontes die je beter laten voelen, zoals elke dag een halfuur bewegen, dragen hieraan bij.

2. Ontwikkel jezelf stap voor stap

Als je weet wat je wil bereiken, is het verleidelijk om alles tegelijkertijd te doen. Je wil immers zo snel mogelijk je doel behalen. En natuurlijk is het niet verkeerd meerdere stappen op hetzelfde moment te nemen, maar een beetje geduld kan ook geen kwaad. Dit zorgt ervoor dat je enerzijds bewust bezig blijft met de vooruitgang die je maakt en anderzijds genoeg energie hebt om bezig te blijven.

Tips persoonlijke groei

3. Pak elke kans om te groeien

Natuurlijk is belangrijk om bewust de tijd te nemen voor je eigen ontwikkeling, bijvoorbeeld door een workshop te volgen of een boek te lezen. Maar ook in het dagelijks leven zijn er genoeg momenten die je kunt inzetten voor je persoonlijke groei. Zit je in een ongemakkelijke situatie met een vriend? Of voel je juist een enorme energie terwijl je met een collega aan een project werkt? Vraag je dan eens af wat je van dit moment kan leren.

4. Overwin je angsten 

De grootste groei maak je door als je uit de comfortabele situatie stapt. Angst kan voorkomen dat je stappen vooruit maakt. Kijk of je zelfstandig je angsten kan overwinnen of dat je hiervoor liever de hulp van een coach of mentor inschakelt.

5. Laat je inspireren

Ken je iemand die een vaardigheid heeft die je ook graag zou hebben? Of iets vergelijkbaars doet als waarvan jij droomt? Laat je door hem of haar inspireren! Probeer te achterhalen wat je zo bewondert in die persoon en hoe jij hiervan kan leren. 

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Customer Reviews

   Based on 580 reviews
   82%
   (477)
   13%
   (76)
   2%
   (14)
   1%
   (3)
   2%
   (10)
   Ö
   Özlem S.B.
   Super super super

   Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

   Hey Özlem!
   Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
   Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team

   K
   Kindercoach C.
   geluksmoment aan het einde van iedere dag.

   Vanavond geef ik het dankbaarheidsdagboek cadeau aan iemand die 50 wordt, reden te meer om dankbaar te zijn.
   met onderstaande tekst:

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   gewoon omdat het fijn om iets aan iemand te geven wat jezelf gelukkig maakt!

   Super lief van je Christien!!

   R
   Rob K.
   Vertellis zelfreflectie journaal

   Prachtig en waardevol dagboek om jezelf van positiviteit te voorzien en om tot nieuwe inzichten te komen

   Wat fijn om te horen dat het helpt met je persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset! Groetjes van het Vertellis team