Omgaan met stress? Dat leer je met deze tips!
Home > All > Omgaan met stress? Dat leer je met deze tips!
Gerelateerde artikelen
Ik voel me eenzaam! Wat kan ik doen?Gebruik jij al een dagboek voor volwassenen?Investeren in jezelf - 11 manieren
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Bart Kloosterhuis - 29/11/2020

Omgaan met stress? Dat leer je met deze tips!

Kun jij goed omgaan met stress? Vaak is dit iets wat lang niet iedereen goed onder de knie heeft. Met een beetje gezonde spanning blijven we scherp. Bovendien houdt het ons gemotiveerd om bezig te blijven, maar dit kan ook teveel worden. Wanneer dit vervelende gevolgen heeft, zoals weinig energie of constant een onrustig gevoel, slaat het om naar spanning. Wij hebben een paar handige tips die je leren omgaan met stress.

Omgaan met stress? Dat leer je met deze tips!

Omgaan met stress kun je leren 

Het leren omgaan met stress doe je stap voor stap. De eerste stap is een overzicht te maken van jouw huidige situatie. Vraag jezelf eens af waar je op dit moment enthousiast en gelukkig van wordt. Welke dingen slurpen juist energie? Maak je je zorgen over iets of iemand? Hoe ga je nu met stress om? Het kan helpen om hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Of kies ervoor om je gedachten en gevoelens op papier te zetten. Op die manier kun je gebeurtenissen soms beter begrijpen en verwerken. 

Daarna ga je aan de slag met oplossingen. Heb geduld! Het leren omgaan met stress is een onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit is een proces dat veel tijd vergt. Het is van belang om te kijken naar hoe kun je de omstandigheden zo kan veranderen dat ze je minder stress opleveren. 

Misschien moet je de week op een andere manier organiseren? Kun je de taken in het huishouden anders verdelen? Soms is het nodig om duidelijke keuzes te maken. Tijd en energie zijn beperkt, bepaal waar jij die aan wilt besteden. Pas je keuzes hierop aan en leer omgaan met stress. 

Hoe om te gaan met stress op het werk? 

Naast spanning over persoonlijke problemen kun je ook werkstress ervaren. Op het laatste moment die presentatie van je collega overnemen? Een belangrijke deadline die snel nadert? Hoe ga je om met stress op het werk? Ook op je werk geldt: een beetje werkdruk zorgt ervoor dat je beter presteert, maar als het doorslaat naar stress, is het goed om daar verandering in te brengen.

Hoe ga je om met stress? Om die vraag te beantwoorden, is het handig om eerst te weten wat de werkdruk veroorzaak. Stress wordt veroorzaakt door een disbalans tussen interne en externe factoren. Met interne factoren bedoelen we je conditie, je vaardigheden en de hoeveelheid die je aankan. Dit noemen we ook wel je capaciteit. Externe factoren komen van buitenaf, zoals moeilijke taken op het werk en privéomstandigheden, ook wel de belasting genoemd. Door deze disbalans weet je niet meer goed om te gaan met stressvolle situaties.

Hoe ga je wel goed om met stress op het werk? Door bijvoorbeeld je capaciteit te vergroten of de belasting te verlagen, of beide, kun je de disbalans herstellen. Dit betekent dat je duidelijke grenzen moet stellen voordat je taken uitvoert. 

Doe geen beloftes die je niet of nauwelijks na kunt komt en maak voor jezelf een duidelijk plan. Omdat je hiervoor een persoonlijke ontwikkeling moet doormaken, vraagt dit proces om tijd en geduld. Gun jezelf die tijd en leer beter omgaan met stress op het werk!

Hoe om te gaan met stress op het werk?

Je staat er niet alleen voor

Wanneer je beter leert omgaan met stressvolle situaties voel je je gelukkiger. Zo verklein je de kans op overspannenheid of zelfs een burn-out. Als je weet hoe je moet omgaan met spanning ervaar je hier veel voordelen van. Het kan alleen ook een overweldigend proces lijken.

Ondanks dat je zelfstandig met de stappen aan de slag moet, sta je er zeker niet alleen voor. Er zijn verschillende mogelijkheden om anderen in dezelfde situatie op te zoeken. Voor het leren omgaan met stress kun je namelijk (online) workshops volgen of je aansluiten bij een mindfulness groep.

Ook kun je altijd praten met iemand die hierin is gespecialiseerd, zoals een coach of psycholoog. Als je dat allemaal nog een te grote stap is, vraag dan eens een goede vriend of een familielid om een wandeling te maken en hierover te praten. Het kan enorm opluchten als je je zorgen uitspreekt over hoe jij omgaat met stress.

Hoe ga je om met stress? 5 tips die je kunnen helpen

Behalve de eerder genoemde ideeën, helpen ook deze vijf praktische tips om beter om te gaan met stress.

1. Maak een planning

Te veel to-do lijstjes en afspraken? Weet je niet meer waar je moet beginnen? Maak dan een planning! Je kunt per week of per dag plannen, maar ook kun je eerst je prioriteiten een plek geven. Schrijf op hoeveel tijd je hiervoor denk nodig te hebben. Hou vervolgens bij hoeveel tijd het exact heeft gekost en vergelijk dit met elkaar. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden. Een planning helpt overigens niet alleen op werk, maar is ook erg handig voor thuis. 

2. Zorg goed voor jezelf 

Als je gezond bent, kun je veel meer aan. Genoeg slaap, gezond eten en veel bewegen zorgen ervoor dat je fit blijft, zowel fysiek als mentaal. Alle kleine beetjes helpen, dus keihard sporten hoeft echt niet direct. Denk bijvoorbeeld aan een half uurtje tuinieren? Ook is het veel makkelijker om gezond te eten, wanneer je dit bijvoorbeeld samen met een goede vriend kookt. Onze Vertellis Chapters kunnen je ook helpen op een toegankelijke manier bezig te zijn met mindfulness en zo je stress te verminderen.

3. Ontspan op jouw manier 

Ontspanning betekent dat je de tijd neemt om even helemaal niet bezig te zijn met jouw dagelijkse taken. Je geeft je lichaam en geest de tijd om te herstellen. Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit. De een vindt het relaxed om tien kilometer te lopen, de ander speelt liever een paar nummers op de gitaar. Kies in ieder geval iets waar jij rustig van wordt, zodat je beter kunt omgaan met stress.

4. Vermijd chaos

Een bureau vol papieren, een rommelig huis en een overvol e-mail postvak: ze helpen niet bepaald om de rust te bewaren en zorgen voor stress. In een georganiseerde omgeving is het makkelijker om zelf rustig te blijven. Wees realistisch, je hoeft echt niet vandaag nog het hele huis uit te mesten. Maak een lijstje en begin met een klus die jou de meeste rust geeft.

5. Omgaan met stress: Mediteer

Voel je stress opkomen? Stop dan even waar je mee bezig bent. Mediteren kan je op zo’n moment helpen omgaan met stress. Ben je niet in een rustige omgeving of niet alleen? Neem dan toch de tijd om even los te komen van je gedachtes. Focus je bijvoorbeeld kort op je zintuigen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Geef antwoord en laat deze gedachtes zonder oordeel weer gaan. Zo leeg je je hoofd en kun je weer verder. 

Heb jij tips voor ons voor het omgaan met stress?

Heb jij nog tips om beter om te gaan met stress die wij niet genoemd hebben? Wat zijn jouw favoriete manieren om spanning te verminderen? Graag lezen wij wat jij van deze tips vindt! Laat een reactie achter en laat het ons weten! Omgaan met stress kan iedereen 😊
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 630 reviews
82%
(514)
14%
(88)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.