Winkelmandje
icon_04 Created with Sketch.

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

Gratis verstuurd vanaf 2+ producten

icon_02 Created with Sketch.

Alle bestellingen met Track & Trace

Alle bestellingen met Track & Trace

Drukte in je hoofd? Zo zorg je voor rust!

Lars Blokdijk

Drukte in je hoofd? Zo zorg je voor rust!

Ken je het gevoel dat je gedachten door elkaar lopen en het een enorme drukte in je hoofd is? Heel vervelend, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Er zijn verschillende technieken en tips die je kunnen helpen de rust terug te brengen.

Waar komt die drukte in mijn hoofd eigenlijk vandaan?

Een opgejaagd gevoel kan zowel door overactieve als te weinig actieve hersenen komen. Hè? Ja, echt. In sommige situaties gaan je hersenen extra aan het werk, bijvoorbeeld als je ergens van schrikt of als je zenuwachtig bent. Dit kan handig zijn want daardoor ben je alert, bijvoorbeeld vlak voor en tijdens een sollicitatiegesprek. Maar na deze prikkelende situatie zouden je hersenen wel weer tot rust moeten komen. Als dat niet gebeurt, blijven je hersenen op een hoge versnelling draaien en blijf jij het gevoel hebben onder stroom te staan. Omgaan met stress is dan lastig. Maar ook het tegenovergestelde kan aan de hand zijn: je hersenen gaan niet genoeg aan het werk. Informatie wordt dan langzaam of ineffectief verwerkt en er blijft van alles ‘hangen’. Ook dat kan zorgen voor een onrustig gevoel.

drukte in mijn hoofd

Word je bewust van onrust

In ons dagelijks leven hebben we met zoveel drukte en ruis te maken dat we er gewend aan zijn geworden. Af en toe best praktisch want anders zouden we constant op scherp staan. Maar het is er ook niet rustiger op geworden in ons brein. Om iets aan de drukte in je hoofd te kunnen doen, moet je je hier eerst bewust van worden en het gevoel herkennen. Zoals je moeheid identificeert en dan kunt beslissen om naar bed te gaan zodat je de volgende dag weer fris bent, zo kun je ook met de drukte in het hoofd omgaan.

Je moet daarvoor de signalen van een onrustig hoofd gaan herkennen, zoals concentratieproblemen, gedachten die in cirkeltjes draaien, moeite om in slaap te komen of een opgejaagd gevoel. Vraag je af: hoe voelt drukte in mijn hoofd? Zelfreflectie, bijvoorbeeld met behulp van de Vertellis Chapters, helpt je om erachter te komen hoe drukte bij jou voelt. Vervolgens kun je met oefeningen en praktische tips actief aan de slag kan gaan om je hoofd te kalmeren.

Oefeningen om de drukte in je hoofd te verminderen

Je hebt de eerste stap gezet en weet het gevoel van onrust in je hoofd te signaleren. Dan kun je daar nu iets aan gaan veranderen! Een van de dingen die je kunt doen om tot rust te komen, is een breindump. Neem de tijd om alles op te schrijven wat in je opkomt. Denk er niet over na wat of hoe je het opschrijft, maar ga gewoon door. Schrijf met pen en papier om afleiding door spellingcontrole of andere meldingen te voorkomen. Het enige doel is om alles van je hoofd naar het papier te verplaatsen.

Een ander hulpmiddel om te kalmeren is meditatie. Op welke manier je dit doet, is helemaal aan jou. Wie het simpel wil houden, gaat even stilzitten en focust op de ademhaling. Je kunt ook meditatieoefeningen met een app doen of je zelfs aanmelden voor een cursus mediteren. Waar je ook voor kiest, onthoud dat het er niet om gaat je gedachten te controleren. Gedachten horen bij ons, ze zijn niet per se negatief en kunnen zelfs onderdeel van onze persoonlijke groei zijn. Bij meditatie gaat het veel meer om observatie en acceptatie, zonder dat je meteen wordt ‘ontvoerd’ door je gedachten.

 

drukte in je hoofd

6 tips voor meer rust in je hoofd

Om een kalm en stressvrij hoofd te krijgen, kun je behalve doelgerichte oefeningen ook kleine dingen in je dagelijks leven doen.

1. Stop met multitasken

Als er iets voor drukte in het hoofd zorgt, is het wel met meerdere dingen tegelijkertijd bezig zijn. Het lijkt misschien alsof je de taken tegelijkertijd afrondt, maar eigenlijk schakel je continu tussen je bezigheden. Dit kost veel energie en is niet erg efficiënt. De hoogste tijd om ermee te stoppen dus! Stel jezelf liever een realistisch doel voor een bepaalde hoeveelheid tijd, zoals: in de komende drie uur maak ik deze presentatie af. Pas daarna is het tijd voor de volgende klus.

2.Doorbreek de gedachten

Als je merkt dat je gedachten in rondjes draaien en je niet meer tot nieuwe ideeën of inzichten komt, is het tijd om iets anders te gaan doen. Doe iets waarbij je niet of nauwelijks hoeft na te denken. Een rondje hardlopen, een boek lezen, koffie drinken met een vriendin: doe vooral iets dat jou ontspant.

3. Begrens de hoeveelheid informatie

Niet per se de informatie zelf leidt tot een vol hoofd, maar de manier waarop je met de informatie omgaat. Als we iets lezen, horen of zien, geven we daar betekenis aan en voor we het weten, buitelen onze gedachten over elkaar. Minder informatie betekent dus minder gedachten. Las momenten in waarop je bewust alle informatiebronnen zoals social media, internet en televisie vermijdt.

4. Maak een plan en houd je eraan

Om minder ruimte voor afleiding te creëren, kan het helpen om een plan voor de dag te maken. Wat zijn de belangrijkste taken van vandaag? Wat wil je bereiken zodat je met een tevreden gevoel terugkijkt op deze dag? Gebruik de energie die je ’s ochtends hebt om hiermee aan de slag te gaan voordat je je mail, social media of nieuws-app opent.

5. Schrijf het op

Schiet je plotseling een klusje of idee te binnen? Voor je het weet, zit je op een compleet ander spoor dan waar je eigenlijk mee bezig was. Schrijf de gedachte op als je ‘m wilt vasthouden, maar dit niet het juiste moment is om er iets mee te doen. Dan kan je er later nog eens naar kijken. Wat je opschrijft, is op dat moment in ieder geval uit je hoofd.

6. Accepteren: laat je gedachten komen en gaan

Soms kom je maar moeilijk weg van je gedachten en blijft het een drukte in je hoofd. Dan is het beter om dat te accepteren in plaats van hierover te gaan piekeren. Onthoud dat je gedachten niet per se waar zijn en dat je niet met elke gedachte iets hoeft te doen.


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst

Leuk dat je onze pagina bekijkt!

Bedankt voor je interesse in Vertellis. Ons doel is mensen dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven en verhalen. We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en onze visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!