Drukte in je hoofd? Zo zorg je voor rust!
Ken je het gevoel van drukte in je hoofd? Al je gedachten lopen compleet door elkaar. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig kun je er een hoop tegen doen. Het heeft eigenlijk allemaal te maken met het opgejaagde gevoel in rust te verminderen.
Heb jij vaak onrust in je hoofd? Dit kan komen door sluimerende problemen waar je nog geen antwoord op hebt gevonden, overactieve hersenen of gedachtepatronen. Wil jij ook dat onrustige, opgejaagde gevoel verminderen? Lees dan snel verder! Wij hebben een paar technieken en tips die je kunnen helpen met het verminderen van drukte in je hoofd.
Waar komt die drukte in je hoofd eigenlijk vandaan?
Drukte in je hoofd of een opgejaagd gevoel in rust kan zowel door overactieve of minder actieve hersenen komen. Hè? Ja, echt. In sommige situaties gaan je hersenen extra aan het werk, bijvoorbeeld als je ergens van schrikt of als je onrustig of zenuwachtig bent.
Soms is dit handig omdat je dan extra alert bent. Denk aan het gevoel vlak voor of tijdens een belangrijk sollicitatiegesprek, of voor een leuke date. Na deze prikkelende situatie moet je eigenlijk wel weer tot rust komen in je hoofd
Als dat niet gebeurt, blijven je hersenen op een hoge versnelling draaien. Jij kunt dan het gevoel hebben dat je onder stroom staat en omgaan met stress is dan lastig. Daarentegen kan ook het tegenovergestelde aan de hand zijn: je hersenen gaan niet genoeg aan het werk. Informatie wordt dan langzaam of ineffectief verwerkt en er blijft van alles ‘hangen’. Ook dat kan zorgen voor onrust en drukte in je hoofd.
Word je bewust van dat onrustige gevoel in je hoofd
Tegenwoordig hebben we dagelijks met zoveel drukte en ruis in ons hoofd te maken dat we er gewend aan zijn geworden. Af en toe is dit best praktisch, anders zouden we namelijk constant op scherp staan. Dit maakt ons brein echter niet rustiger.
Om iets aan de onrust in je hoofd te kunnen doen, moet je hier eerst bewust van worden. Dit doe je door het onrustige gevoel te leren herkennen, net zoals je vermoeidheid identificeert. Als je voelt dat je moe bent, kun je beslissen om naar bed te gaan zodat je de volgende dag weer fris bent. Zo moet je ook met de drukte in je hoofd omgaan.
Je moet de signalen van een onrustig gevoel in je hoofd gaan herkennen. Deze signalen zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen, gedachten die in cirkeltjes draaien, moeite om in slaap te komen of een opgejaagd gevoel. Vraag jezelf constant af: hoe voelt drukte in mijn hoofd?
Zelfreflectie, bijvoorbeeld met behulp van het dankbaarheidsdagboek Vertellis Chapters, helpt je om erachter te komen hoe die drukte bij jou voelt. Vervolgens kun je met oefeningen en praktische tips actief aan de slag gaan om je hoofd te kalmeren en een opgejaagd gevoel te verminderen.
6 tips om drukte in je hoofd te voorkomen
Om een kalm en rustig hoofd te krijgen, kun je behalve doelgerichte oefeningen ook kleine dingen in je dagelijks leven doen. Wij hebben een paar tips voor jou om dat onrustige gevoel te gaan verminderen.
1. Stop met multitasken
Als er iets is wat voor drukte in je hoofd zorgt, is het wel meerdere dingen tegelijk doen. Het lijkt misschien alsof je de taken tegelijkertijd afrondt, maar eigenlijk schakel je continu tussen je bezigheden. Dit kost veel energie, geeft je een opgejaagd gevoel in je hoofd en bovendien is het niet erg efficiënt. De hoogste tijd om ermee te stoppen dus! Het is beter om jezelf een realistisch doel te stellen met de daarbij behorende tijd. Bijvoorbeeld: in de komende drie uur maak ik deze presentatie af. Pas daarna is het tijd voor de volgende klus.
2. Doorbreek de gedachten
Als je merkt dat je gedachten in je hoofd rondjes draaien en je niet meer tot nieuwe ideeën of inzichten kunt komen, is het tijd om iets anders te gaan doen. Doe iets waarbij je niet of nauwelijks hoeft na te denken. Een rondje hardlopen, een boek lezen, koffie drinken met een vriendin: doe vooral iets dat jou ontspant. Het gaat er niet om dat je de gedachten wegdrukt, maar juist dat je ze accepteert en weer los laat. Zo kun je beter rust vinden in je hoofd.
3. Limiteer de hoeveelheid informatie
Niet de informatie zelf leidt tot een vol en onrustig hoofd per se, maar de manier waarop je met de informatie omgaat. Als we iets lezen, horen, of zien, geven we daar betekenis aan en voor we het weten struikelen we over onze eigen gedachten. Minder informatie betekent minder gedachten. Het is belangrijk om momenten in te lassen waarop je bewust alle informatiebronnen, zoals social media, internet en televisie vermijdt. Door de hoeveelheid prikkels te limiteren verminder je dat opgejaagde gevoel makkelijker.
4. Maak een plan en houd je eraan
Om minder ruimte voor afleiding te creëren en de drukte in je hoofd te verminderen, kan het helpen om een plan voor de dag te maken. Wat zijn de belangrijkste taken van vandaag? Wat wil je bereiken zodat je met een tevreden gevoel terugkijkt op deze dag? Dat opgejaagde gevoel in rust kan namelijk ook te maken hebben met het feit dat je de planning niet goed voor ogen hebt. Gebruik de energie die je ’s ochtends hebt om hiermee aan de slag te gaan, voordat je je mail, social media of nieuws-app opent.
5. Schrijf het op
Schiet je plotseling een klusje of idee te binnen? Schrijf de gedachte op als je deze wilt vasthouden, maar dit niet het juiste moment is om er iets mee te doen. Voor je het weet, zit je op een compleet ander spoor dan waar je eigenlijk mee bezig was Dan kan je er later nog eens naar kijken. Wat je opschrijft, is op dat moment in ieder geval uit je hoofd.
6. Accepteren: laat je gedachten komen en gaan
Soms kom je maar moeilijk weg van je gedachten en blijft het een drukte in je hoofd. Dan is het beter om dat te accepteren in plaats van hierover te gaan piekeren. Onthoud dat je gedachten niet per se waar zijn en dat je niet met elke gedachte iets hoeft te doen.
Oefeningen om de onrust in je hoofd te verminderen
Je hebt de eerste stap gezet en weet de drukte in je hoofd te signaleren. Daar kun je dan nu iets aan gaan veranderen! Eén van de dingen die je kunt doen om tot rust te komen in je hoofd, is een breindump. Neem de tijd en schrijf alles op wat in je opkomt. Denk niet na over wat of hoe je het schrijft, maar ga gewoon door. Schrijf met pen en papier om afleiding door spellingcontrole of andere meldingen te voorkomen. Het enige doel is om alles van je hoofd naar het papier te verplaatsen.
Een ander hulpmiddel om onrust in je hoofd te verminderen is meditatie. Op welke manier je dit doet, is helemaal aan jezelf. Wie het simpel wil houden, gaat even stilzitten en focust zich op de ademhaling. Je kunt ook meditatieoefeningen met een app doen of meld jezelf aan voor een cursus mediteren.
Waar je ook voor kiest, het is niet de bedoeling om je gedachten te controleren. Gedachten horen bij ons, ze zijn niet per se negatief en kunnen zelfs onderdeel zijn van onze persoonlijke groei. Bij meditatie gaat het veel meer om observatie en acceptatie, zonder dat je meteen wordt ‘ontvoerd’ door je gedachten. Dat is hoe je echt dat opgejaagde gevoel kunt verminderen, door acceptatie.
Heb je tips tegen drukte in je hoofd?
Heb jij nog tips om een opgejaagd gevoel te verminderen? Dit horen wij graag van je! Wat zijn jouw favoriete manieren om de onrust in je hoofd te verminderen? We vinden het ook leuk om te lezen wat je aan deze blog hebt gehad! Laat vooral een reactie achter en vertel het ons. Verminder de drukte in je hoofd! 😊
Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!
Chapters is jouw persoonlijke coach in boekvorm, die je helpt bewuster en positiever in het leven te staan. Het boek biedt krachtige vragen, inspirerende quotes, verhalen en opdrachten die je dagelijks laten focussen op wat écht belangrijk is voor jou.
Meer dan een dagboek: Chapters brengt rust, een positieve mindset en een diepere verbinding met jezelf en anderen.
- Creëer een positievere mindset
- Voel je dagelijks dankbaar
- Verminder stress
- Slaap beter