Innerlijke rust: wat is het en hoe vind je het?
Innerlijke rust. We zoeken het allemaal op onze eigen manier, maar wat is het precies en hoe vind je het? Natuurlijk is het niet fijn om continue onrustig te zijn en geen rust in je hoofd te ervaren. Uiteindelijk wil iedereen lekker in zijn of haar vel zitten. Vaak ervaren we dan onze innerlijke rust: we zijn tevreden met wie we zijn en wat we doen.
Om dit punt te bereiken en te behouden moet je aan de slag. In principe zit dit gevoel van rust altijd in jezelf en kun je het oproepen als je dat wilt. Het zit dus al in je, maar je moet wel zorgen dat het de kans krijgt om zich te uiten. Wil jij weten hoe je dit doel bereikt? In deze blog leggen we je uit wat innerlijke rust is en hoe je het kan vinden.
Wat is innerlijke rust?
Innerlijke rust ervaart iedereen op een andere manier. Daarom is het ook zo lastig te plaatsen wat deze rust is en hoe je dit punt bereikt. Eigenlijk is innerlijke rust een sterk gevoel van kalmte, waarbij je vrede hebt met jezelf. Ben jij tevreden met wie je bent en wat je doet? Dan is er een grote kans dat je deze kalmte in jezelf ervaart.
Het vinden van deze rust in jezelf is voor velen een grote wens. Misschien lijkt het voor jou nu onmogelijk om in jezelf een gevoel van rust te vinden, maar wij helpen je graag op weg. Als je weet waar je moet zoeken kan je een gevoel van rust snel oproepen. Wel moet je hier zelf voor werken. Stress komt vanzelf als je niet uit kijkt, de rust in jezelf moet je steeds opnieuw terugvinden.
Hoe vind je innerlijke rust?
Deze rust in jezelf is niet zomaar iets wat je op de één op andere dag bereikt. Vaak moet je er hard voor werken. Zeker als je een druk leven leidt of spanning ervaart kan het moeilijk zijn om deze rust te vinden. Hoe vind je innerlijke rust dan wel? In de basis moet je stoppen met dingen die je onrustig maken en beginnen met:
- Focussen op een rustige ademhaling;
- Loslaten van gedachtes en emoties;
- In het moment leven;
- Goed voor jezelf zorgen;
- Rust en regelmaat.
Wat we met deze vijf tips precies bedoelen en hoe je het persoonlijk kan toepassen leggen we je graag uit in het vervolg van deze blog.
1. Focussen op een rustige ademhaling
Om de spanning in je lichaam los te laten is de eerste stap in het vinden van innerlijke rust een rustige ademhaling. Doe eens een aantal ademhalingsoefeningen of begin met .
Door je te focussen op een rustige ademhaling breng je de geest tot rust, welke er vervolgens voor zorgt dat je lichaam zich ontspant. Hiermee zal je merken dat de spanning uit je lichaam verdwijnt. Het loslaten van deze spanning is de eerste stap om rust te creëren in je hoofd.
2. Loslaten van gedachtes en emoties
Om deze rustige ademhaling te bereiken moet ook je je gedachtes en emoties los kunnen laten. Als je dit opkropt zorgt het alleen maar voor spanning in je lijf en hoofd. Dit kan resulteren in stress, onzekerheid of somberheid. Daarom is het belangrijk dat je jezelf niet heen en weer laat slingeren door je emoties of gedachten.
Zit je ergens mee? Praat er over of schrijf het op. Hierdoor heb je de gedachtes uit je systeem en kun je het makkelijker loslaten. Het uitspreken van je gedachtes en emoties helpt ook om deze te reflecteren en vanuit een ander daglicht te bekijken. Dit is ook bevorderlijk voor het loslaten van deze gedachtes en uiteindelijk meer innerlijke rust te ervaren.
3. In het moment leven
Gedachtes loslaten helpen je ook om meer in het moment te leven. Door je te focussen op het hier en nu word je ook een stuk bewuster van dingen. Uiteindelijk heeft het geen zin om eindeloos te blijven piekeren. Dit leidt alleen maar af en haalt je uit het hier en nu. In het moment leven is daarom een fijn hulp middel om te komen tot innerlijke rust.
Meditatie kan je bijvoorbeeld helpen om je aandacht naar het moment te brengen. Door te genieten van het hier en nu, zal dit je vervolgens een stuk minder stress opleveren. Om je hierbij te helpen kan het fijn zijn om te beginnen met mediteren . Meditatie is een fijn hulpmiddel om die innerlijke critici in je hoofd de mond te snoeren en de focus te verleggen naar leven in het moment.
4. Goed voor jezelf zorgen
Luister goed naar je eigen lichaam! Je lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je niet goed voor je lijf zorgt, zorg je automatisch ook niet goed voor je geest. Een onverzorgde geest zal je zeker geen innerlijke rust opleveren.
Goed voor je lichaam zorgen betekent goed bewegen, goed eten en daarmee voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Dit betekent heus niet dat je hoef te leven als een topsporter, maar wel dat je je energielevel op pijl houdt en daarbij let op je spijsvertering en bloedcirculatie. Luister ook eens extra naar wat je lijf nodig heeft. Wil je een avondje niets doen op de bank, of juist wel afspreken met mensen? Luister bewust naar hetgeen waar je lijf om vraagt.
5. Rust en regelmaat
Uiteindelijk valt of staat alles met rust en regelmaat om je heen. Door in je omgeving rust te creëren zal je hoofd uiteindelijk ook een stuk rustiger worden. Een opgeruimd huis, een regelmatig ritme, een stabiele omgeving. Alles hangt samen met hoe je je vanbinnen voelt. Het is moeilijk om ruimte en rust in je hoofd te hebben als de rest van je leven chaos is.
Plan je agenda bijvoorbeeld niet te vol om de balans te houden tussen sociale activiteiten en tijd voor jezelf. Ook dit is goed voor jezelf zorgen. Daarbij kan het helpen om je omgeving thuis en op werk op te ruimen. Wanneer spullen om je heen voor onrust zorgen, wordt het een stuk lastiger om rust in jezelf te vinden. Kortom, als je de buitenkant op orde hebt komt de innerlijke rust vanzelf.
Creëer innerlijke rust op jouw manier
Rust creëren in je hoofd kan op ontelbaar veel manieren, waarvan er niet één goed en de ander fout zal zijn. De zoektocht om rust te vinden in jezelf is persoonlijk en ervaart iedereen weer anders. Hoe belangrijk is het voor jou om je goed te voelen en hoe graag wil jij rust ervaren? Als je dit inziet heb je de eerste en grootste stap al gezet.
Zoals eerder genoemd is het belangrijk om dingen te schrappen die bij jou persoonlijk onrust veroorzaken. Om dit te doen moet je er ook klaar voor zijn en je inzetten om het doel van rust te bereiken. Het belangrijkste is tijd voor jezelf vinden en de connectie met jezelf terugvinden. Alleen dan kan je komen tot misschien wel het ultieme levensdoel: innerlijke rust.
Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!
Chapters is jouw persoonlijke coach in boekvorm, die je helpt bewuster en positiever in het leven te staan. Het boek biedt krachtige vragen, inspirerende quotes, verhalen en opdrachten die je dagelijks laten focussen op wat écht belangrijk is voor jou.
Meer dan een dagboek: Chapters brengt rust, een positieve mindset en een diepere verbinding met jezelf en anderen.
- Creëer een positievere mindset
- Voel je dagelijks dankbaar
- Verminder stress
- Slaap beter