Zelfvertrouwen vergroten: 5 tips - Vertellis Nederland
Home > All > Zelfvertrouwen vergroten: 5 tips - Vertellis Nederland
Gerelateerde artikelen
Jezelf kwijt zijn: hoe kan dat en hoe ga je er mee om - Vertellis NederlandPositief blijven: hoe kun je positiever in het leven staan?Innerlijke rust: wat is het en hoe vind je het? – Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkelingproduct-vertellis-gezinseditieproduct-vertellis-relatie-editie
Lars Blokdijk - 21/10/2021

Zelfvertrouwen vergroten – 5 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Het is natuurlijk normaal om af en toe onzeker te zijn, maar je zelfvertrouwen vergroten kan ervoor zorgen dat het een stuk gemakkelijker wordt om gelukkig te zijn. Door niet meer te piekeren over onzekerheden en voldoende vertrouwen in jezelf te hebben, ga je vaak een stuk relaxter door het leven.

Maar hoe kun je meer zelfvertrouwen krijgen? Het opbouwen van zelfvertrouwen gaat niet van de één op andere dag, maar er zijn ontzettend veel kleine dingen die je kunt doen om dit te verbeteren. Door te vertrouwen op jezelf ga je geloven in mogelijkheden, in plaats van mogelijkheden in twijfel te trekken. Je zelfvertrouwen vergroten begint bij jezelf waarderen en respecteren.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Waarom wil je jouw zelfvertrouwen vergroten?

Natuurlijk is het normaal om zo nu en dan onzeker te zijn, maar door het vertrouwen in jezelf te vergroten komen er misschien wel mogelijkheden op je pad die je anders niet zou durven door de onzekerheid. Daarnaast is een gebrek aan waardering voor jezelf een risicofactor voor problemen op het werk, gepest worden of zelfs depressies.

Je zelfvertrouwen vergroten heeft dus enorm veel voordelen voor jouw gezondheid en uiteindelijk levensgeluk. Om dit te bereiken zul je zelf kleine dingen in je leven moeten veranderen die uiteindelijk grote impact hebben.

Belangrijk hierbij is dat je niet jezelf moet veranderen, maar de context. Door de situatie om jezelf heen anders te bekijken en de context te veranderen, zul je zien dat je vertrouwen groeit. Door actief aan de slag te gaan met onderstaande tips, zul jij zeker meer zelfvertrouwen krijgen!

1. Meer zelfvertrouwen krijgen met positieve gedachtes

Om te beginnen met meer zelfvertrouwen krijgen is het belangrijk om bewust te zijn van je gedachtes en deze om te zetten naar iets positiefs. Vaak is de reden van onzekerheid dat je er bepaalde gedachten op nahoudt zoals “ik kan het niet” of “mensen vinden hier iets van”. Deze gedachten zorgen voor een gevoel van twijfel. 

Door op zo’n moment hier bewust van te zijn en deze gedachtes om te zetten in iets positiefs, zul je ook jouw zelfvertrouwen opbouwen. Laat je negatieve gedachtes los en leer deze ombuigen naar iets positiefs en realistisch. Hierdoor krijg je een reëel beeld van de werkelijkheid en kun je jouw het vertrouwen in jezelf te vergroten.

Deze positiviteit kun je niet alleen bij jezelf vinden, maar ook bij de mensen om je heen. Omring jezelf door mensen waar je energie van krijgt, die ook positief in het leven staan. Je zult zien dat deze positieve houding van anderen ook effect zal hebben op jouw gedachtes.  

2. Met persoonlijke groei je zelfvertrouwen opbouwen

Om ervoor te zorgen dat jouw zelfvertrouwen opbouwen soepel verloopt, is het verstandig om hierbij te investeren in persoonlijke groei. Denk aan het vlak van jouw persoonlijke ontwikkeling op het gebied van zelfrespect, stressmanagement, communicatievaardigheden of assertiviteit. Ook het oppakken van een nieuwe hobby kan helpen, wie weet ligt daar een enorm talent!

Bedenk waar jij persoonlijk in wilt groeien. Door jezelf of van een ander hierin coaching te krijgen is de meest effectieve manier om jezelf te ontwikkelen. In dit proces zul je ook bewust worden van je eigen kwaliteiten. Hierdoor wordt jouw ontwikkeling inzichtelijk en heb je voldoende handvaten om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

3. Vier successen en geef jezelf complimenten

Als je jezelf dan bewust bent van jouw persoonlijke groei en positief wilt denken, moet je jouw successen vooral vieren. Maak eens een lijstje van dingen die zijn gelukt de afgelopen tijd! Hierdoor richt je je nog meer op het positieve in het leven. Denk niet aan wat je allemaal nog wilt en wat nog niet is gelukt, maar vier juist wat je hebt behaald en hoe ver je bent gekomen.

van anderen te accepteren. Complimenten helpen ook om je zelfrespect te verhogen. Bedank de geven van een compliment dus vooral en maak het niet kleiner voor jezelf. Juist door hardop je waardering uit te spreken vergroot je jouw zelfvertrouwen.

4. Vertrouw op je eigen kracht

Als je jezelf vertrouwt op je eigen kracht, zul je jezelf leren accepteren. Iedereen is anders en er zullen altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn. Dat hoort er nu eenmaal bij. Door hier bewust van te zijn en te vertrouwen op je eigen kracht, zul je jezelf ook beter accepteren zoals je bent.

Natuurlijk mag je ook falen en hoeven dingen niet altijd in één keer te lukken. Als je het lastig vindt om van jezelf uit te gaan, kan mindfulness je hierbij helpen. Juist door uit te gaan van je eigen kracht zul je meer zelfvertrouwen krijgen om door te blijven gaan. Zo zal het uiteindelijk wél lukken.

Met genoeg vertrouwen in jezelf kun je bereiken wat je wilt. Door te vertrouwen in je eigen kracht en jezelf te accepteren kun je namelijk je leven in eigen hand nemen. Zo kun jij jouw dromen waar maken!

5. Vergroot jouw zelfvertrouwen met lichaamstaal

De juiste lichaamstaal kan je ook helpen om jouw zelfvertrouwen op te bouwen. Een gesloten houding zoals oogcontact vermijden en hangende schouders zijn een teken van onzekerheid. Door rechtop te zitten, je schouders naar achter te hangen en oogcontact te maken krijg je een zelfverzekerde uitstraling.

Lach met je gezicht en laat het zien met je hele lichaam. Dat geeft pas vertrouwen! Hierbij helpt het ook om jezelf te kleden in een outfit waar jij je prettig in voelt. Als jij je goed voelt in jouw kleding, zal je dit ook uitstralen en zul je een stuk zekerder overkomen.

Je lichaamstaal is een vertaling van jouw gedachtes. Voel jij je onzeker en twijfel je heel veel, dan uit dit zich vaak in een onzekere en gesloten houding. Door je bewust zeker op te stellen met fijne kleding en een open houding, zal dit gevoel van zelfvertrouwen verhogen in jouw gedachtes!

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf: gewoon doen!

Uiteindelijk komt het vertrouwen in jezelf van binnenuit. Door van binnen te geloven in jezelf, zul je dit ook uitstralen. Andersom kan het een handig trucje zijn om jezelf een handje te helpen: begin met de buitenkant en je gaat vanbinnen vanzelf vertrouwen op jezelf. Geloof wat je waard bent!

Door je gewoontes te doorbreken en langzaam jouw gedachtes en houding te veranderen zul je zien dat het vertrouwen in jezelf groeit. Wacht hierbij niet tot je voldoende zelfvertrouwen hebt voordat je gaat beginnen. Juist de eerste drempel is: gewoon doen. Het doet er niet toe of je vindt dat je genoeg vertrouwen in jezelf hebt om iets te doen. De trots die je voelt als je iets wél hebt gedaan leidt tot een diepere kern  en zal jouw zelfvertrouwen vergroten!

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Vertellis Chapters is het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! 

Dag in dag uit staan we AAN... We nemen maar zelden tijd om even te pauzeren en reflecteren. 

Met Chapters breng je hier verandering in! Deze 'personal coach' in de vorm van een dankbaarheidsdagboek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan. 

De krachtige vragen leren je om dankbaar te zijn en te focussen op de dingen die er werkelijk toe doen.

Een waardevol offline zelfreflectie-moment om meer uit je dagen te halen, stress te verminderen en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

 • Jouw moment van rust in alle ‘drukte’
 • Voel je dankbaar...
 •  … en word een betere versie van jezelf.

Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

  Product bekijken

  Customer Reviews

  Based on 499 reviews
  86%
  (429)
  13%
  (66)
  1%
  (4)
  0%
  (0)
  0%
  (0)
  J
  José v.M.
  Dankbaarheidsdagboek

  Wat fijn je gedachtes op te kunnen schrijven. Ik ga door een lastige tijd heen maar dit boek geeft me houvast en de inspirerende teksten geven af en toe een andere kijk op bepaalde dingen. Eigenlijk kan ik het iedereen aanraden. Dank je wel mensen van Vertellis!

  Y
  Ytsje H.
  Zeer de moeite waard

  Praktisch in het gebruiken

  S
  Sylvia v.d.V.
  Dankbaarheidsdagboek

  Prima

  Alle opmerkingen worden eerst beoordeeld.