De werking van mantra’s
Home > All > De werking van mantra’s
Gerelateerde artikelen
Inspirerende spirituele cadeaus voor persoonlijke groei en diepgaande gesprekkenVoorkom een burn-out: 5 reflectie-oefeningen voor meer balansOntdek de kracht van teambuildingsactiviteiten: verbeter de prestaties en sfeer op het werk
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindfulnessMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Lars Blokdijk - 29/10/2021

De werking van mantra’s

Wellicht heb je wel eens gehoord van mantra’s tijdens een yogales met een diepe “oooooohmm”. Het is vaak een woord of zin die helpt om meer focus en concentratie te krijgen. Het reciteren of zingen van mantra’s wordt daarom vaak gebruikt als een manier van meditatie of bezinning.

Hoe werkt dit dan precies? Wij gaan je uitleggen wat de betekenis ervan is en hoe dit jou kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Zo geven we ook een aantal voorbeelden van mantra’s en tips hoe je deze kunt toepassen. Van een dagelijks mantra tot één voor bescherming en geluk. Wij geven je handvatten hoe je deze kunt uitvoeren.

Wat is een mantra?

De letterlijke betekenis van mantra stamt af van twee woorden in het Sanskriet, namelijk Manasah (geest) en Tra (bescherming). Het woord betekent dus letterlijk bescherming van de geest. Mantra’s zijn klanken die gezongen of gedacht worden om gedachten opzij te zetten.

Vaak wordt dit gebruikt als een hulpmiddel om te focussen op iets groters van jezelf, met als doel om meer rust te krijgen in het dagelijks leven. Het is dus eigenlijk een techniek om je gedachten bezig te houden. Hierdoor kun je je geen zorgen meer maken over zaken waar je anders over zou piekeren.

Mantra meditatie

Mantra als meditatie

De meest gebruikte toepassing is een mantra als meditatie middel. Het kan je tijdens het mediteren namelijk helpen om op één ding, de klank, te focussen in plaats van op je eigen gedachten.

Door deze klanken te zingen zorgt dit voor meer stilte en vrijheid in je geest. Het schijnt zelfs dat trillingen die de klanken met zich mee brengen een positieve werking hebben op de hersenen. Ook zou het zuiverend kunnen werken. Wie weet helpt een mantra als meditatie jou in de weg naar innerlijke groei.

Positieve effecten van mantra’s

Hoewel de effecten van mantra’s niet wetenschappelijk zijn bewezen, worden er wel degelijk positieve effecten ervaren door mensen die hier gebruik van maken. Waarom zou je het niet een keer proberen? Wie weet ervaar je:

 • Vermindering van spanning en stress;
 • Meer rust in je geest;
 • Verlichting van innerlijke conflicten en meer zelfcontrole;
 • Vergroting van je wilskracht;
 • Versterking van positieve gevoelens zoals geduld, empathie en gulheid.

 • Eigenlijk werkt het zingen van mantra’s als een onbewuste boodschap aan je geest. Doordat je jezelf focust op positiviteit en bewustzijn, kan het een trigger zijn om jouw persoonlijke doelen te bereiken.

  Klassieke mantra voorbeelden

  De meest bekende mantra’s komen uit het Hindoeïsme en Boeddhisme. Deze culturen hechten dan ook veel waarde aan meditatie. Zo zijn er vijf klanken die al duizenden jaren gebruikt worden:

 • OM
 • OM AH HUM
 • OM TARE TUTTARE
 • OM NAMAH SHIVAYA
 • OM MANI PADME HUM

 • De OM is de meest universele klank, waarvan men zegt dat dit het geluid van het universum vertegenwoordigt. Het wordt dan ook gezien als het fundamentele geluid dat alle andere geluiden bevat.

  De OM AH HUM helpt bij het verbeteren van concentratie en reinigt de ruimte waar de meditatie wordt uitgevoerd. OM TARE TUTTARE moet helpen om te focussen op je innerlijke kracht en OM NAMAH SHIVAYA is een mantra voor geluk en welzijn

  Als laatste is er OM MANI PADME HUM. Dit is de meest krachtige, oude klank. Deze roept essentiële wijsheid op en vraagt om verbinding met het universum. 

  Creëer er een dagelijkse routine van

  Om te beginnen met mantra’s en er voordeel van te proeven, is het fijn om dit te integreren in je dagelijkse routine. Combineer dit bijvoorbeeld met het dagelijks invullen van ons dankbaarheidsdagboek.

  Vind je het nog wat ongemakkelijk om klanken te zingen? Je kunt deze ook voorstellen in je hoofd in combinatie met ademhalingsoefeningen. Om er een gewoonte van te maken kun je het beste onderstaande stappen volgen:

 • Ga in een comfortabele houding zitten
 • Doe je ogen dicht
 • Adem in door je neus met de eerste klank, bijvoorbeeld OM
 • Adem uit door je neus met de andere klanten, bijvoorbeeld AH HUM

 • Let tijdens het inademen erop dat je de lucht langs je ruggengraat naar beneden stuurt. Adem uit langs je ruggengraat terug naar boven. De klanken houden je gedachten bezet, waardoor deze je ondersteunen en helpen focussen op de meditatie.

  Persoonlijke mantra

  Persoonlijke mantra creëren

  Wil jij een eigen klank creëren? Dat kan! Of dit persoonlijke mantra voor meditatie is of een om jezelf kracht of rust te geven. Luister naar je gevoel, de woorden of zinnen van mantra’s hoeven geen duidelijke betekenis te hebben. Het belangrijkste is dat deze verbindt het gevoel van innerlijke kracht en vrede die je al bezit.

  Zo zou een dagelijks mantra je kunnen helpen of een mantra voor bescherming of geluk. Ook is het belangrijk om in je gedachten positieve affirmaties te gebruiken. Zo heeft het woord NEE het vermogen om je te blokkeren, dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken. In plaats van dingen te formuleren als “Ik ben niet bang” kun je het beter formuleren als “Ik ben dapper”.

  De kracht van herhaling

  Belangrijk om deze techniek van meditatie eigen te maken, is dat je persoonlijke mantra’s een periode blijft herhalen. Door een bepaalde tekst genoeg te herhalen ga je vanzelf mee in de klanken. Als je dit vaak genoeg doet, zul je hem niet meer bewust te hoeven herhalen maar komt het spontaan in je op wanneer je dit nodig hebt.

  Daarbij is de intentie van deze techniek erg belangrijk. Om effect te merken hoef je niet altijd te weten wat een mantra betekent. Als je deze betekenis weet zou dit je zelfs kunnen afleiden tijdens het moment van bezinning. Als je precies weet wat je zegt kun je hier over gaan nadenken tijdens het reciteren en dat is juist niet de bedoeling van mantra’s.

  Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
  Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
  19.99

  Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

  Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

  Wat maakt Chapters zo speciaal?
  Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
  Product bekijken

  Customer Reviews

  Based on 628 reviews
  82%
  (513)
  14%
  (87)
  2%
  (14)
  1%
  (4)
  2%
  (10)
  A
  Akkelien S.
  Zitten leuke opdrachten bij!

  Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
  Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
  Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

  Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

  B
  Brenda D.
  Dankbaar

  Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
  Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
  Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
  Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

  H
  Hanne V.B.
  Fijn schrijfboek

  Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

  Hey Hanne,
  Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.