Liefdesverdriet: tips om te verwerken – Vertellis Nederland
Home > All > Liefdesverdriet: tips om te verwerken – Vertellis Nederland
Gerelateerde artikelen
Stel vragen om je innerlijke groei te prikkelenOmgaan met stress? Dat leer je met deze tips! - Vertellis NederlandDrukte in je hoofd? Zo zorg je voor rust! - Vertellis Nederland
Categorieën
COVID-19De FeestdagenFamilie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkeling
Lars Blokdijk - 08/11/2021

Liefdesverdriet: tips om je verdriet te verwerken

Liefdesverdriet is pijnlijk, dat is een ding dat zeker is. Je voelt je leeg, eenzaam of futloos. Deze pijn kun je niet zomaar sussen met pijnstillers. Alleen tijd zal dit gevoel slijten. Niet voor niets dat het verwerken van dit verdriet een proces van rouw is.

Er zal een goede reden zijn dat je relatie is beëindigd, maar het gevoel van gemis en verdriet is natuurlijk heel normaal. Om dan te accepteren dat de liefde over is kan soms erg moeilijk zijn. Liefdesverdriet verwerken is dus enorm lastig. Hoewel je de pijn het liefst uit de weg zou gaan, is het wel belangrijk dat je hier mee omgaat en uiteindelijk los kunt laten.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt toepassen waarmee de pijn snel minder wordt. Om je op weg te helpen geven we je een aantal tips tegen liefdesverdriet.

Liefdesverdriet verwerken

Beginnen met liefdesverdriet verwerken

Waarschijnlijk zul je met verdriet in de liefde fases tegenkomen die makkelijker en moeilijker te overwinnen zijn. De eerste stap om te beginnen met liefdesverdriet verwerken is de fase van acceptatie. Door te accepteren dat je moet omgaan met dit gevoel, betekent dat je start met rouwen.

Hoe lang duurt liefdesverdriet dan? Het proces van rouw is voor iedere persoon anders. Misschien had je al langer twijfels in je relatie of kwam het juist out of the blue. Er is dan ook geen richtlijn te geven hoe lang het duurt om over je verdriet heen te komen.

Probeer je emoties in ieder geval de ruimte te geven. Pijn of boosheid bijvoorbeeld zijn gevoelens die hier allemaal bij horen. Als je begint met je emoties toelaten, begin je ook met liefdesverdriet verwerken.

Omgaan met liefdesverdriet door afstand te creëren

Om beter te kunnen omgaan met liefdesverdriet, is het belangrijk om afstand te creëren. Natuurlijk is het fijn als je vrienden met elkaar kunt blijven, maar in het begin is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een stapje terug te doen.

Haal foto’s en spullen uit het zicht, vermijd plekken waar hij of zij vaak is of plekken waar jullie vaak samen waren. Door spullen en plekken die je aan jouw liefde voor iemand herinnert te verwijderen, zul je minder geconfronteerd worden met jouw verdriet.

Daarbij zal het ook helpen om erover te praten met je vrienden of familie. Door je gevoelens te uiten en het erover te hebben met anderen, neem je automatisch al afstand van de oude situatie. Deze afstand zal je helpen om er beter mee om te gaan waardoor je sneller start met liefdesverdriet verwerken.

Verwerk je verdriet op een bewuste manier

Door je bewust te zijn van gedachtes en gevoelens, zal het een stuk makkelijker zijn om je verdriet te verwerken. Je gedachtes kunnen namelijk een behoorlijke impact hebben op hoe je je voelt en gaat gedragen. We schreven al eens eerder over hoe je negatieve gedachtes kunt loslaten.  

Constant denken aan je ex zal het niet gemakkelijk maken om de liefde te verwerken, laat deze gedachtes los! Voed je brein dus niet met dit verdriet en denk bij deze negatieve gedachtes aan andere dingen. Richt je bijvoorbeeld op je ademhaling, houd je bezig met het hier en nu of ga dingen doen die voor afleiding zorgen.

Als je wel merkt dat je gedachtes weer terug dwalen naar je relatie, kun je jouw aandacht direct weer op iets anders vestigen. Hoe minder je denkt aan het verleden met je ex, hoe gemakkelijker je de fases van liefdesverdriet doorloopt en kunt overwinnen.

10 tips om de tijd door te komen

Alle liefdesverdriet fases doorlopen en verwerken klinkt natuurlijk makkelijker dan gedaan.  Je zult nieuwe bezigheden moeten vinden om de tijd door te komen. Tijd voor afleiding dus! Om je op weg te helpen hebben we 10 tips tegen liefdesverdriet:

 • Gooi je emoties er uit, huil of schreeuw. Het lucht op!
 • Ga zelf uit, ga dansen en heb plezier.
 • Begin met een nieuwe hobby.
 • Ga hardlopen (ja echt, hiermee maak je positieve stofjes aan).
 • Schrijf je gevoelens van je af, bijvoorbeeld in een dankbaarheidsdagboek.
 • Leef gezond: vitaminen en vezels hebben een positieve werking op je brein
 • Doe leuke dingen met vrienden en/of familie!
 • Of jullie nu wel of niet hebben samengewoond, verander je interieur.
 • Geef jezelf een frisse, nieuwe look; koop nieuwe kleding of ga lekker naar de kapper.
 • Focus op wat jíj wilt! Je hoeft niet meer rekening te houden met jouw relatie.

Reflecteer op je liefde

Als de grootste pijn en het verdriet er uit is, kan het je wellicht ook helpen om te reflecteren op jezelf en je liefde. Door terug te kijken op je eigen gedrag, gevoelens en verdriet kun je leren wat jouw valkuilen zijn en wat je zoekt in een nieuwe relatie in de toekomst.

Aan de hand van deze leerpunten kun je een duidelijker beeld krijgen wat jij belangrijk vindt in iemand en waar je naar op zoek bent. Door je hiervan bewust te zijn kun je jezelf hopelijk behoeden om niet nog een keer in dezelfde valkuil te lopen. Ook voor verdriet in de liefde geldt; voorkomen is beter dan verwerken en genezen.

Verlies jezelf niet in een gevoel van medelijden of door te grijpen naar dingen om je pijn te onderdrukken. Gebruik je gedachten om beter in je vel te komen en denk rationeel na over de situatie. Door dit te reflecteren zal je sneller vooruit gaan.

Omgaan met liefdesverdriet

Liefdesverdriet overwinnen in de toekomst

Ja, we eindigen er toch mee want het cliché is echt waar. Het verdriet wordt minder met de tijd. Hoe langer het duurt, hoe beter je er mee omgaat. Het is kort gezegd een periode die je moet uitzitten.

Accepteer je emoties, geef het tijd en kijk eens welke tips jij kunt toepassen. Dit zijn allemaal verzachtende omstandigheden om de tijd gemakkelijker door te komen. Het is tijd om de focus weer op jezelf te leggen en niet te veel bezig te zijn met anderen. Door je gevoel af en toe opzij te zetten voor rationeel denken kan hierbij ook helpen.

Verwacht vooral niet van jezelf dat je er snel vanaf wilt zijn. Ga ervan uit dat het een periode duurt. Dit is de eerste stap voor een goede mindset in het proces van jouw liefdesverdriet verwerken.

Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
27,00 30,00

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

 • Creëer een positievere mindset
 • Voel je elke dag dankbaar
 • Verminder stress
 • Slaap beter

  Bestel daarom snel jouw dankbaarheidsdagboek!

   Customer Reviews

   Based on 580 reviews
   82%
   (477)
   13%
   (76)
   2%
   (14)
   1%
   (3)
   2%
   (10)
   Ö
   Özlem S.B.
   Super super super

   Ik ben zo tevreden met het journaal het deed mij zo goed dat ik het aan 2 familieleden cadeau heb gedaan. Het familie spel is leuk je hoort iedere keer wat anders van je kind dat je normaal nooit zal horen.

   Hey Özlem!
   Toch fantastisch je kinderen en andere familie zo nog beter te leren kennen!
   Super bedankt voor je super review!! Het Vertellis Team

   K
   Kindercoach C.
   geluksmoment aan het einde van iedere dag.

   Vanavond geef ik het dankbaarheidsdagboek cadeau aan iemand die 50 wordt, reden te meer om dankbaar te zijn.
   met onderstaande tekst:

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   Een mancave zonder verkeersbord is niet compleet, maar dan wel het juiste bord!
   Uiteraard uit de serie werk in uitvoering, want daarvoor is deze ruimte!
   Hier wordt serieus werk volbracht, vaak in team verband 😉
   Advies is om hier van rijbaan te veranderen, anders loop je stuk.
   Maar pas op tegenliggers, misschien nog een ander bord nodig om deze gasten te weren.
   Verder kan verandering van rijbaan bijzonder prettige uit en inzichten opleveren.
   Het kan noodzakelijk zijn deze uitzichten maar zeker ook inzichten te noteren, zodat je op je verdere avontuur regelmatig kan terug kijken waar de reis je heeft gebracht.
   Reizen is nooit geheel zonder gevaar, dus je zal risico’s moeten nemen om uiteindelijk daar te komen waar jou avontuur ophoudt.
   En we hopen dat je dan at the end kan zeggen het was prachtig, de moeite waard,
   IK HEB GELEEFD!

   Zeer waarschijnlijk heb je aan deze korte periode niet genoeg, maar je moet ergens beginnen.

   gewoon omdat het fijn om iets aan iemand te geven wat jezelf gelukkig maakt!

   Super lief van je Christien!!

   R
   Rob K.
   Vertellis zelfreflectie journaal

   Prachtig en waardevol dagboek om jezelf van positiviteit te voorzien en om tot nieuwe inzichten te komen

   Wat fijn om te horen dat het helpt met je persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset! Groetjes van het Vertellis team