6 tips voor het beoefenen van mindfulness
Home > All > 6 tips voor het beoefenen van mindfulness
Gerelateerde artikelen
Gebruik jij al een dagboek voor volwassenen?Investeren in jezelf - 11 manierenJezelf terugvinden? Blijf bij jezelf met deze tips
Thema's
affirmatiesburn-outcadeausFamilie & VriendenfamilieopstellingenfeestdagenKinderen & OnderwijsLiefde & RelatiesMindsetontdek je passieOver Vertellispersoonlijke groeiPersoonlijke ontwikkelingreflecterenwerkzelfreflectieZelfzorg
Vertellis Admin - 31/10/2019

6 tips voor het beoefenen van mindfulness 

Mindfulness; je kan er tegenwoordig niet meer omheen. Het vormt de rode draad van onze missie: wereldwijd impact maken op de manier waarop we met elkaar én onszelf verbinden. Ons unieke mindfulness-dagboek Vertellis Chapters is het bewijs dat mindfulness allesbehalve zweverig of vaag is. Wat het wél is? Eenvoudig en krachtig! Lees verder voor 6 tips voor het beoefenen van no-nonsense mindfulness.

 

Wat is mindfulness?

Door veel mensen wordt mindfulness geassocieerd met overspannenheid of burn-outs. Dat is niet zo vreemd, want huisartsen en praktijkondersteuners ‘schrijven’ mensen met burn-out klachten massaal een mindfulness training voor. En dat doen ze niet voor niets…

Is mindfulness dan alleen bedoeld voor mensen die vastlopen op hun werk of op andere levensgebieden? Nee, mindfulness is voor iedereen.

Oh, vertel eens...

Waarom zijn we nu meer dan ooit op zoek naar manieren om mindfulness te integreren in ons leven? Simpel: de toename van technologie in ons dagelijks leven. We zijn 24/7 bereikbaar en het aantal prikkels dat we dagelijks verwerken is volgens Mark Tigchelaar, brein expert en auteur, sinds de jaren 80 vervijfvoudigd. Voor je beeldvorming: dit staat gelijk aan het lezen van 174 kranten per dag. 

6 tips voor mindfulness waar je direct wat mee kunt!

 

 

Samenvatting

Tip 1: neem een koude douche
Tip 2: schrijf je hoofd leeg
Tip 3: reflecteer op je dag
Tip 4: spaar je berichten op
Tip 5: eet mindful
Tip 6: neem je telefoon niet mee naar de wc

 

Tip 1: neem een koude douche

Laten we eerlijk zijn; een warme douche nemen is heerlijk! Vooral in de winter. Maar veel beter is om in de ochtend koud te douchen. Gaat dit je net wat te ver? Probeer dan je douchesessie te eindigen met 30 tot 60 seconden koud afdouchen. Nog steeds wat te heftig? Probeer het dan rustig op te bouwen in je eigen tempo. Een troost: het water hoeft niet steenkoud te zijn, maar wel dusdanig dat je lichaam er even van schrikt.

 

Tip 2: schrijf in een mindfulness boek

Zie het als het dumpen van je brein. Ze zeggen wel eens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Klopt helemaal, maar andersom werkt dit minstens zo goed. Hoe ik mijn hoofd leeg schrijf? Ik gebruik hier Vertellis Chapters voor. Een door mijzelf ontwikkeld mindfulness-dagboek dat mij bewuster en positiever in het leven laat staan. Het opschrijven van de dingen die mij dagelijks bezighouden werkt ontspannend. Ik doe dit niet consequent op een vast moment, maar wanneer ik voel dat ik hier behoefte aan heb. Dit betekent dat ik mijn Chapters vrijwel standaard in mijn rugzak stop als ik de deur uit ga. Onderweg kijk ik zo goed als niet op mijn telefoon (ik heb niet eens een internet bundel, wat een bewuste keuze is). Voordat ik ga slapen zorg ik dat het boekje binnen handbereik is, mocht ik een vol hoofd hebben. Het resultaat is niet alleen een leeg hoofd, maar ook een betere nachtrust. Win-win!

 

Tip 3: reflecteer op je dag

Wat heb je meegemaakt? Wat voelde je hierbij? Wat heb je geleerd? Wat ging goed en wat kan je morgen beter of anders doen? Dit zijn bijzonder effectieve vragen om jezelf aan het eind van de dag te stellen. Reflecteren is om een aantal bewezen redenen goed voor ons:

  • Je geeft je hersenen de kans om orde te scheppen in de chaos en te leren van je ervaringen. 
  • Het maakt je positiever en zelfverzekerder.

Vergeet ook deze vraag niet: waar ben je op dit moment dankbaar voor? We hebben vaak de neiging om stil te staan bij wat er allemaal niet goed gaat op een dag. Als je je afvraagt waar je dankbaar voor bent, dwing je jezelf de focus te verleggen op positieve gebeurtenissen. Doe je dit vaak genoeg, dan gaan de synapsen (de schakels tussen de zenuwcellen) in je brein positievere verbindingen vormen. Oftewel, je wordt een optimistischer persoon!

Probeer eens schriftelijk te reflecteren; simpelweg met pen en papier. Of gebruik hier Vertellis Chapters voor. Dit boek stelt krachtige vragen en bevat inspirerende quotes. Reflecteer je liever zonder pen en papier? Ook helemaal goed! 

Lees ook onze tips over zelfreflectie!

 

Tip 4: spaar je berichten op

Kies een aantal momenten op de dag uit waarop je deze berichten beantwoordt. Non-stop op je telefoon of achter je laptop mailtjes en appjes versturen maakt je niet mindful. Het houd je af van wat je eigenlijk zou moeten (en willen) doen. Denk maar zo: als het écht belangrijk is, dan bellen ze je wel. Pak mentale rustmomenten en sta niet constant AAN op de reactieve modus. Een fysiek voordeel van die mentale, schermvrije rustmomenten is dat ze je hormoonhuishouding verbeteren. Vaak en lang achter een beeldscherm zitten zorgt voor een verminderde melatonine aanmaak. Vooral ‘s avonds. Melatonine? Dit is je slaap hormoon. 

Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je jezelf een goede nachtrust moet gunnen. Dus, beperk je schermtijd ‘s avonds en leeg je hoofd voordat je gaat slapen. 

 

Tip 5: mindful eten

Dat wil zeggen: eet niet voor de tv, achter je laptop, met je telefoon in je hand of terwijl je de krant leest. Probeer je bewust te zijn van wat je proeft en te genieten van wat je eet. 

Eet je dagelijks met je gezin aan tafel en schud je nu lachend met je hoofd omdat je je probeert voor te stellen dat je je volledig op jezelf en de smaken in je mond focust tijdens het eten? Je bent vast niet de enige 😉 Maar… niets is onmogelijk! 

Vertel bijvoorbeeld aan je tafelgezelschap dat je een oefening - noem het desnoods een experiment of spelletje - wil doen en dat je het leuk zou vinden als ze met je mee zouden doen. Het gaat er niet om dat iedereen zo lang mogelijk stil is, maar dat er oprechte aandacht is voor wat er geproefd wordt. Vraag elkaar na of tijdens het eten wat de maaltijd lekker maakte, of er een smaak was die er tussenuit sprong, of het lichaam iets aangeeft (nog steeds trek of juist verzadigd), of hoe het voelt om op deze manier te eten. 




Tip 6: neem je telefoon niet mee naar de WC

Naast dat het simpelweg onhygiënisch is (lees: een bron van bacillen), maak het je onrustig en dit zorgt weer voor extra prikkels. Wees mindful en focus je op je kleine of grote boodschap. Zie het als een korte mentale pauze. Fijn toch?

Andere mindfulness-oefeningen?

Bekijk dan ons unieke mindfulness-dagboek: Vertellis Chapters. Naast tips uit o.a. het stoïcisme (daar ben ik groot fan van!), bevat iedere bladzijde een inspirerende quote, krachtige reflecterende vragen, als: "waar ben je op dit moment dankbaar voor", en interessante lessen!

 

mindfulness oefeningen

 

 

Tot slot: dankjewel voor het lezen van mijn blog! Ik hoop dat je iets met mijn tips kan. Probeer er eens één of twee uit. Bevalt dit? Dan bouw je het verder uit.

Succes! 

Bart

Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
Vertellis Chapters - Dagboek voor dankbaarheid en zelfreflectie
19.99 29.99

Start nu jouw nieuwe zelfreflectie-ritueel met het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland!

Deze personal coach in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan en zorgt voor een doorbraak in je relaties, mentale gezondheid en gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.

Wat maakt Chapters zo speciaal?
Het boek zit boordevol krachtige vragen, quotes, inspirerende verhalen en opdrachten die je helpen te focussen op de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. 💪 Elke. Dag. Weer.

  • Creëer een positievere mindset
  • Voel je elke dag dankbaar
  • Verminder stress
  • Slaap beter
Product bekijken

Customer Reviews

Based on 627 reviews
82%
(512)
14%
(87)
2%
(14)
1%
(4)
2%
(10)
A
Akkelien S.
Zitten leuke opdrachten bij!

Helaas ben ik mijzelf gigantisch tegengekomen afgelopen tijd, burn out, angst/ paniekaanvallen....
Ik kwam dit dankbaarheidsdagboek tegen en dacht ik bestel het gewoon!
Je kan elke dag van je afschrijven, aan de slag met de opdrachten die er in staan, super leuk en doet veel met je eigen 'ik'.

Dankjewel voor je lieve reactie! We kunnen allemaal wel wat aanmoediging gebruiken om op de positieve dingen te letten, vooral als je je niet goed voelt. We zijn dankbaar dat Chapters hierbij kan helpen.Warme groeten van het Vertellis Team

B
Brenda D.
Dankbaar

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn man.
Dit boek sluit perfect aan bij mijn recent gestarte opleiding orthopedagogie.
Ik ben zelfs van plan deze morgen mee te nemen naar de les reflectie en veerkracht om iedereen even enthousiast te maken!
Super tevreden en kan niet wachten tot er een nieuwe dag aankomt!

H
Hanne V.B.
Fijn schrijfboek

Prettig om met regelmaat je gedachten in op te schrijven. Aan de hand van wat vragen wordt je een beetje op weg geholpen. Soms ook in een richting geduwd. Ik vind het prettig om dit met een kritische blik te lijf te gaan. Daar komen mooie, persoonlijke stellingen gedachten, opvattingen, vragen uit voort. Het geeft rust, fijne activiteit op de dag of in de avond. Zo prettig om ouderwets te schrijven. Prikkelt de creativiteit en het brein veel actiever dan al dat gescroll !

Hey Hanne,
Wat een mooie omschrijving van hoe je het dagboek ervaart! Wie schrijft die blijft! Super bedankt namens het hele team.