Reflecteren met de STARR-methode, gebruik deze tips!
Home > All > Reflecteren met de STARR-methode, gebruik deze tips!
Related articles
Wat te doen met je vriend: 9 originele ideeënHoe word je succesvol?Gebruik deze Mindfulness oefeningen voor meer rust en focus
Categories
COVID-19Familie & VriendenGezondheidKinderen & OnderwijsLeren ReflecterenLiefde & RelatiesMindsetOnderzoekOver VertellisPersoonlijke ontwikkelingproduct-vertellis-gezinseditieproduct-vertellis-relatie-editie
Lars Blokdijk - 07/01/2021

Reflecteren met de STARR-methode

Om te reflecteren op je eigen handelingen, wordt vaak de STARR-methode gebruikt. De methode bestaat uit de vijf onderdelen situatie, taak, actie, resultaat en reflectie met daarbij vragen die je laten nadenken over jouw rol binnen een gebeurtenis. Je kunt de reflectiemethode op veel verschillende situaties toepassen om het maximale uit het leermoment te halen.

De STARR-methode maakt reflectie gestructureerd

Elke dag weer maak je situaties mee waarvan je kunt leren. Alleen hoe zorg je ervoor dat je van deze momenten ook écht iets leert? De meeste leersituaties gebeuren onbewust, maar door er juist even bij stil te staan en er bewust op te reflecteren, kun je er nog veel meer uit halen. Hiervoor zijn verschillende methodes, waarvan de STARR-methode een voorbeeld is. Deze techniek geeft je een structuur die je helpt overzichtelijk te beschrijven wat er is gebeurd, hoe jij hebt gehandeld en wat je daarvan vindt. Op die manier kun je zelfreflectie simpel maken en waardevolle leermomenten gebruiken om jezelf te ontwikkelen. 

Starr methode reflectie

Zo werkt de STARR-methode

Of je nu stage loopt en een reflectieverslag moet schrijven of zelf een moment de tijd wilt nemen om na te denken over een gebeurtenis en in de Vertellis Chapters schrijft, de STARR-methode helpt je om gestructureerd te reflecteren. De methode bestaat uit vijf onderdelen met bijbehorende vragen die het eenvoudiger maken om je acties en handelingen te overdenken. 

Situatie
Je beschrijft de context waarin de gebeurtenis plaatsvond. Wat gebeurde er? Wie waren erbij betrokken? Waar en wanneer speelde het zich af? Beschrijf puur de feiten en omstandigheden, alsof je vertelt wat er in een film te zien was.

Taak
Hierbij gaat het om jouw rol in de situatie. Wat was jouw opdracht? Wat werd er van je verwacht? Dit kan de taak zijn die je van school of van je stagebegeleider kreeg, maar maak het ook persoonlijk. Vraag je bijvoorbeeld af wat jij wilde bereiken en van jezelf verwachtte.

Actie
Vervolgens beschrijf je jouw daadwerkelijke handelingen. Wat heb je gedaan? Wat heb je gezegd? Probeer ook te onderbouwen waarom je het op die manier hebt aangepakt. Als je een opleiding doet, kun je hiervoor gebruikmaken van theoretische concepten die je hebt geleerd.

Resultaat
Stel jezelf de volgende vragen: Wat waren de gevolgen van jouw actie? Hoe reageerden de betrokken personen op wat jij deed? Het gaat er nog niet om of je hiermee tevreden bent, maar alleen om wat er gebeurde na jouw actie.

Reflectie
Ten slotte geeft de STARR-methode je de mogelijkheid te reflecteren op de voorgaande onderdelen. Hoe vond je dat jij het deed? Ben je tevreden over de uitkomst of het resultaat van je handelen? Wat heb je geleerd? Kun je dit ook toepassen in andere situaties? Wat zou je volgende keer anders doen? Probeer je voor een diepgaande reflectie ook te verplaatsen in de mensen die betrokken waren bij de situatie en je af te vragen wat zij over jouw actie zouden zeggen.

Starr methode

Gebruik van de STARR-methode: een voorbeeld

Als je een opleiding volgt of stage loopt, is de kans groot dat je met de STARR-methode een reflectieverslag moet schrijven. Het helpt je om na te denken over wat er goed ging of wat juist niet zo soepel liep. Aan de hand van een STARR-methode voorbeeld laten we zien hoe je dit kunt doen.

Je loopt stage als gymleraar in een brugklas op de middelbare school. Dit is een heel korte samenvatting van de situatie. In je verslag zou je hier nog aan toe kunnen voegen met wat voor school en leerlingen je te maken hebt. Vervolgens schrijf je op wat je taak was, bijvoorbeeld: ‘Ik moest voor het eerst zonder begeleiding een volledige gymles van een uur voorbereiden en uitvoeren.’ Als hiervoor speciale verwachtingen waren, zoals van je stagebegeleider, schrijf je die ook op. Dan is het tijd om heel nauwkeurig te beschrijven hoe je de gymles gaf. Leg ook uit waarom je voor een bepaalde warming-up of activiteit had gekozen. Gebruik hierbij de leerstof van je opleiding. Zijn er methodes of technieken om een gymles voor te bereiden of om uitleg te geven? Laat dan zien dat je hier kennis van hebt. Beschrijf daarna wat de reactie van de kinderen was. Gingen ze bijvoorbeeld zonder verdere vragen de activiteit uitvoeren? Waren ze enthousiast en niet te stoppen of juist snel verveeld? Ten slotte reflecteer je op de gymles. Je schrijft op wat je vond dat er goed of minder goed ging en welke feedback je van je begeleider kreeg. Sluit de STARR-methode reflectie af met wat je bij de volgende gymles anders zou doen. 

Starr methode voorbeeld

 

7 tips om nog beter te reflecteren

Om met de STARR-methode je reflectie nog zinvoller te maken, hebben we een aantal tips:

 1. Schrijf in de ik-vorm zodat je je echt focust op jouw rol in de situatie. Zelfs als je de reactie van anderen beschrijft, kun je dit in de ik-vorm doen.
 2. Stel jezelf open vragen want daardoor krijg je veel diepgaandere inzichten en – erg belangrijk als het een opdracht voor school is – kun je een uitgebreid reflectieverslag schrijven.
 3. Beschrijf de situatie eerst objectief zonder er een waardeoordeel over te hebben. Beperk je dus tot de feiten voordat je bij het laatste onderdeel van de STARR-methode, reflectie, ook je mening gaat geven.
 4. Kijk niet alleen naar de problemen en dingen die fout gingen, maar ook naar je successen. Je kunt namelijk evenzeer leren van wat er goed ging. 
 5. Vraag anderen om met je mee te reflecteren zodat je de situatie uit meerdere perspectieven bekijkt.
 6. Maak regelmatig gebruik van de STARR-methode zodat je er handigheid in krijgt. Bovendien is dit een goede manier om je ontwikkeling over de tijd te kunnen analyseren.
 7. Zorg dat uit je reflectieverslag duidelijk blijkt wat je hebt geleerd en wat je nieuwe doel is. Dit is tenslotte de bedoeling en bovendien haal je zo het maximale uit je reflectie. Soms wordt hiervoor een extra T aan de STARR-methode toegevoegd. Die staat voor transfer of toepassing en helpt je erover na te denken hoe je het geleerde kunt en wilt gebruiken in de toekomst.
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
Vertellis Chapters - Dankbaarheidsdagboek
30,00

Vertellis Chapters is het populairste dankbaarheidsdagboek van Nederland! 

Dag in dag uit staan we AAN... We nemen maar zelden tijd om even te pauzeren en reflecteren. 

Met Chapters breng je hier verandering in! Deze 'personal coach' in de vorm van een boek helpt je om bewuster en positiever in het leven te staan. 

De krachtige vragen leren je om te focussen op de dingen die er werkelijk toe doen.

Een waardevol offline zelfreflectie-moment om meer uit je dagen te halen, stress te verminderen en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

 • Jouw moment van rust in alle ‘drukte’
 • Voel je dankbaar...
 •  … en word een betere versie van jezelf!
  View product

  Customer Reviews

  Based on 495 reviews
  86%
  (424)
  13%
  (66)
  1%
  (5)
  0%
  (0)
  0%
  (0)
  B
  Britt R.
  Dagboek

  Super mooi kado voor mijn dochter. Tijdens haar therapie heeft ze hier iedere dag ingeschreven. Een mooie aanvulling was dit voor haar. En mooi om terug te lezen. Een aanwinst voor jaar herstel.

  H
  Hanny H.
  Dankbaar

  Wat een prachtig dagboekje. Ga het met veel plezier gebruiken.
  Heel blij mee

  I
  Inejet V.W.
  Stimuleren tot reflectie

  Dit ‘dag’ boek is uitnodigend en stimuleert tot reflectie. Heel fijn om af en toe te doen. Elke dag is niet nodig. Paar keer per week is fijn. Ik heb het al aan 3 mensen cadeau gedaan.

  H
  Hilde P.
  Vertellis team

  Gewoon doen mensen, de dagen worden mooier,doordat positiviteit terug je leven verschijnt. Dit geeft je kracht en kleur aan de mindere momenten. Een echte aanrader 👍❤️

  D
  Dagmar G.
  Chapters dankbaarheid

  Dit heeft mij echt geholpen weer terug te gaan naar mezelf. Weer even te levelen en me weer goed te voelen om de kleine gebeurtenissen.

  Please note, comments must be approved before they are published