Winkelmandje

4 vragen om erachter te komen of je doet wat jou gelukkig maakt

Anique Bleumink

Je kunt nu gelukkiger worden. Niet morgen of volgende week, maar nu. Pak simpelweg pen en papier en word dankzij de volgende 4 vragen onmiddellijk gelukkiger.


Ik hoor het ze nog zo zeggen:
“Je moet doen wat jou gelukkig maakt.” Mijn ouders meenden het. “Lief! Dat doe ik zeker.” Wat kon ik anders zeggen?

De dagen, weken en jaren vlogen ongemerkt aan me voorbij, met hier en daar een uitschieter naar boven of beneden door het behalen van een diploma, een verbroken relatie, een nieuwe relatie, een burn-out, een fijne vakantie, en ga zo maar door. In die tijd heb ik mezelf nooit écht de vraag gesteld: ‘waar word ik gelukkig van?’

En dat vind ik best jammer, want ik besef nu meer dan ooit: hoe we onze dagen spenderen, is, logischerwijs, hoe we ons leven spenderen. Deze quote - afkomstig uit Vertellis Chapters - beschrijft exact de kern van deze blog: word nu gelukkiger. Over twintig jaar zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet hebt gedaan dan over de dingen die je wel hebt gedaan.

Word & blijf gelukkig

Voel ik me op dit moment gelukkiger dan ooit? Ik denk het wel. Heb ik daarmee het hoogste stadium van gelukkig zijn bereikt (wat dat ook mag zijn)? Vast niet. Ik zie geluk als een cyclisch proces dat aandacht en onderhoud nodig heeft, ofwel reflectie. In een eerdere blog schreef Bart al waarom iedereen aan zelfreflectie zou moeten doen. Klik hier om zijn blog te lezen.

Door er bewust van te zijn dat we waardevolle tijd voor onszelf nodig hebben om te kunnen blijven investeren in ons gevoel van geluk, voorkomen we dat we vervallen in ‘druk’, ‘bezig’ en ‘gestrest’.

Je kunt nu gelukkiger worden. Niet morgen of volgende week, maar nu. Pak simpelweg pen en papier en word dankzij de volgende 4 vragen onmiddellijk gelukkiger. Het allerleukste hieraan? Het kost je maar een paar minuten!

4 vragen

Schrijf onderstaande vragen naast of onder elkaar op met voldoende schrijfruimte ertussen. De bedoeling is dat je direct opschrijft wat er in je opkomt na het lezen van de vragen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Schrijf daarom alles op. Alleen dan zal duidelijk worden wat niet werkt in je leven en wat je liever zou doen.

Vraag 1: Wat doe je in je leven dat je wilt doen?
Wekelijks een uur wandelen met je beste vriendin? In het weekend uitgebreid koken? Je eigen onderneming runnen? Lezen? Piano leren spelen?

Vraag 2:
Wat je doe je niet in je leven dat je wel wilt doen?

Veranderen van baan? Sporten? Afspreken met vrienden? Minder snoepen? Zonder afleiding van gezin of telefoon een boek of tijdschrift lezen?

Vraag 3: Wat doe je in je leven dat je niet wilt doen?

Veel tijd aan social media besteden? Lang reizen van en naar werk? Ruzie maken met een familielid? Impulsaankopen doen? Iedere woensdag koffie drinken met je buurvrouw?

Vraag 4: Wat doe je niet in je leven dat je niet wilt doen?

Dit is een belangrijke vraag die een korte uitleg verdient. Het achterhaalt ongezond gedrag dat je bewust uit je leven houdt. Denk bijvoorbeeld aan roken of alcohol drinken. Misschien deed je dit vroeger, maar ben je daar naar eigen tevredenheid mee gestopt.

Als je klaar bent met schrijven, zou ik je willen vragen om naar je antwoorden van vraag 1 en 4 te kijken. Ik beloof je: dit geeft een lekker gevoel!
Het geeft aan wat goed gaat in je leven en dat draagt bij aan je geluksgevoel.

Ga dan door naar vraag 2 en 3. Deze antwoorden geven aan wat niet goed gaat in je leven en vormen een gevaar voor je geluksgevoel. Geloof mij - iedereen zal een of meerdere antwoorden opschrijven. We zijn immers allemaal mens!

Vraag jezelf af hoe lang je deze dingen die je niet wilt doen al doet. Maanden? Jaren? “Op het moment dat de kinderen ouder zijn / er meer geld is / ik meer tijd heb ga ik dit veranderen.” Een veelgehoorde opmerking (vaak gemeend!) waar ook ik me nog wel eens schuldig aan maak. Probeer je ervan bewust te zijn dat termen als ‘ooit’ en ‘binnenkort’ je geluk in de weg zitten.

"Bewustwording is de eerste stap op weg naar een nieuwe realiteit" [Vertellis Chapters].

En nu? Hoe word ik nu gelukkiger?

Kijk weer naar je antwoorden van vraag 2 en 3 en kies er een uit. Hier ga je nu een actie aan koppelen. Eén positieve ervaring zal al een compenserend effect hebben op de andere dingen in je leven waar je niet tevreden over bent.

Stel jezelf vragen als: wat heb ik hiervoor nodig? Wie kan me hierbij helpen? Hoeveel tijd wil ik hieraan besteden?

Stel: komende zaterdag wil je dolgraag 2 uur alleen thuis doorbrengen met een nieuw boek, leg dit dan eerlijk voor aan je partner en vraag of hij/zij het ziet zitten om zaterdag twee uurtjes met de kinderen op pad te gaan om iets leuks te doen. Komt dit niet uit, kies dan direct samen een dag uit waarop het wel uitkomt. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld.

Smaakt dit naar meer? Geweldig! Want laten we niet vergeten: ook bij gelukkig worden én blijven geldt de kracht van herhaling.

Ter afsluiting een inspirerende quote uit Vertellis Chapters:

"Het slechte nieuws: de tijd vliegt. Het goede nieuws: jij bent de piloot."

Anique
Team Vertellis
 

​P.S. ontvang je de Vertellis Vrijdag Vraag al? Meld je hier gratis aan voor jouw wekelijkse dosis inspiratie & reflectie!


0 reacties


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst